beti555 03.05.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 dawno mnie tu nie bylo - czytam i nie moge wyjsc z podziwu - tutaj jakies posadzki, wylewki, ocieplanie dachu GRATULUJE WSZYSTKIM BUDUJĄCYM KOBIETOM - a ja nadal czekam i walcze z papierologia Z tej walki wyjdziesz jako zwyciezca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 03.05.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Dzisiaj pomagałam szwagrowi w układaniu styropianu pod wylewkę. Został jeszcze do ułożenia salon, kuchnia i łazienka. Najprawdopodobniej w środe wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 03.05.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Moja działeczka tez przy lesie..i mnóstwo pracy przedwczoraj zrobili nam posadzki i teraz nasz wygląda jak....DOM. Niesamowite uczucie i widok. Jutro zaczynamy porządki na zewnątrz budynku, przygotowujemy teren pod wylanie tarasów, pod budowę składziku na węgiel i drzewo, altankę, plac zabaw.... od przyszłego tygodnia wchodzą robić stelaże pod płyty karton- gips. No i większość pomieszczeń mam już na raz poszpachlowane. Jakoś tak jasno się zrobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 04.05.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Moja działeczka tez przy lesie..i mnóstwo pracy przedwczoraj zrobili nam posadzki i teraz nasz wygląda jak....DOM. Niesamowite uczucie i widok. Jutro zaczynamy porządki na zewnątrz budynku, przygotowujemy teren pod wylanie tarasów, pod budowę składziku na węgiel i drzewo, altankę, plac zabaw.... od przyszłego tygodnia wchodzą robić stelaże pod płyty karton- gips. No i większość pomieszczeń mam już na raz poszpachlowane. Jakoś tak jasno się zrobiło Robicie suche tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 04.05.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Betti555 - gratuluję zakupu styropianu Masz jakichś sensownych tynkarzy? My chcemy otynkować dom w okolicach lipca, żeby tynki i wylewki zdążyły porządnie wyschnąć. Zresztą na razie mamy tylko tynki, wylewki dopiero za 2 tygodnie. Tynki na górze już ładnie poschły, bo nie mamy jeszcze ocieplonego poddasza i przepływ powietrza jest tam duży. Na dole jeszcze najciemniejszy jest sufit i okolice kominów, gdzie są betonowe pustaki - widać dużą różnicę w schnięciu na tych pustakach. A propos papy, to po przeczytaniu różnych dyskusji na forum widać, że opinie są podzielone i część osób robi papę, a część folię - czyli jak zwykle nic nie wiadomo My zdecydowaliśmy się na folię, bo łatwiej ją położyć - dajemy na dole dwie warstwy - jedną 0,3 jedną 0,2. Mam nadzieję, że będzie ok Niestety nie mam namiarów na sensownych tynkarzy:( Jak bede miała, to sie podziele My wylewki planujemy po 7.05, tynków wewnątrz nie robimy. Tzn robimy tzw suche. Pod wylewke tez dajemy folię. Pisząc o tynkach miałam na myśli zewnętrzne czyli chodziło mi o ekipę od elewacji - skoro potrzebowałaś styropianu na elewację, to jak rozumiem prace nad elewacją są w toku? Masz kogoś sensownego do tych prac? A co to są suche tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 04.05.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Betti555 - gratuluję zakupu styropianu Masz jakichś sensownych tynkarzy? My chcemy otynkować dom w okolicach lipca, żeby tynki i wylewki zdążyły porządnie wyschnąć. Zresztą na razie mamy tylko tynki, wylewki dopiero za 2 tygodnie. Tynki na górze już ładnie poschły, bo nie mamy jeszcze ocieplonego poddasza i przepływ powietrza jest tam duży. Na dole jeszcze najciemniejszy jest sufit i okolice kominów, gdzie są betonowe pustaki - widać dużą różnicę w schnięciu na tych pustakach. A propos papy, to po przeczytaniu różnych dyskusji na forum widać, że opinie są podzielone i część osób robi papę, a część folię - czyli jak zwykle nic nie wiadomo My zdecydowaliśmy się na folię, bo łatwiej ją położyć - dajemy na dole dwie warstwy - jedną 0,3 jedną 0,2. Mam nadzieję, że będzie ok Niestety nie mam namiarów na sensownych tynkarzy:( Jak bede miała, to sie podziele My wylewki planujemy po 7.05, tynków wewnątrz nie robimy. Tzn robimy tzw suche. Pod wylewke tez dajemy folię. u mnie za tydzień zaczynają kłaść tynki - jeśli wyjdzie ok, prześlę namiar jejku, czy u Ciebie niedawno nie robili stropu?? Chyba coś pokręciłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 04.05.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Betti555 - gratuluję zakupu styropianu Masz jakichś sensownych tynkarzy? My chcemy otynkować dom w okolicach lipca, żeby tynki i wylewki zdążyły porządnie wyschnąć. Zresztą na razie mamy tylko tynki, wylewki dopiero za 2 tygodnie. Tynki na górze już ładnie poschły, bo nie mamy jeszcze ocieplonego poddasza i przepływ powietrza jest tam duży. Na dole jeszcze najciemniejszy jest sufit i okolice kominów, gdzie są betonowe pustaki - widać dużą różnicę w schnięciu na tych pustakach. A propos papy, to po przeczytaniu różnych dyskusji na forum widać, że opinie są podzielone i część osób robi papę, a część folię - czyli jak zwykle nic nie wiadomo My zdecydowaliśmy się na folię, bo łatwiej ją położyć - dajemy na dole dwie warstwy - jedną 0,3 jedną 0,2. Mam nadzieję, że będzie ok Niestety nie mam namiarów na sensownych tynkarzy:( Jak bede miała, to sie podziele My wylewki planujemy po 7.05, tynków wewnątrz nie robimy. Tzn robimy tzw suche. Pod wylewke tez dajemy folię. u mnie za tydzień zaczynają kłaść tynki - jeśli wyjdzie ok, prześlę namiar robią Ci zewnętrzne? Jeśli tak, to jeśli można daj znać na priva jakie ceny udało Ci się wynegocjować i z jakim wyprzedzeniem musiałaś się umawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 04.05.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Hejka! Ale się dużo u nas dzieje Robimy przyłącza, szambo, mamy posadzki, teraz gipsujemy i szlifujemy ściany, we wtorek wchodzi ekipa od elewacji, zamawiamy drzwi.... No no U Was też widzę budują się domy w najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAEN 05.05.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Betti555 - gratuluję zakupu styropianu Masz jakichś sensownych tynkarzy? My chcemy otynkować dom w okolicach lipca, żeby tynki i wylewki zdążyły porządnie wyschnąć. Zresztą na razie mamy tylko tynki, wylewki dopiero za 2 tygodnie. Tynki na górze już ładnie poschły, bo nie mamy jeszcze ocieplonego poddasza i przepływ powietrza jest tam duży. Na dole jeszcze najciemniejszy jest sufit i okolice kominów, gdzie są betonowe pustaki - widać dużą różnicę w schnięciu na tych pustakach. A propos papy, to po przeczytaniu różnych dyskusji na forum widać, że opinie są podzielone i część osób robi papę, a część folię - czyli jak zwykle nic nie wiadomo My zdecydowaliśmy się na folię, bo łatwiej ją położyć - dajemy na dole dwie warstwy - jedną 0,3 jedną 0,2. Mam nadzieję, że będzie ok Niestety nie mam namiarów na sensownych tynkarzy:( Jak bede miała, to sie podziele My wylewki planujemy po 7.05, tynków wewnątrz nie robimy. Tzn robimy tzw suche. Pod wylewke tez dajemy folię. u mnie za tydzień zaczynają kłaść tynki - jeśli wyjdzie ok, prześlę namiar robią Ci zewnętrzne? Jeśli tak, to jeśli można daj znać na priva jakie ceny udało Ci się wynegocjować i z jakim wyprzedzeniem musiałaś się umawiać W grudniu umawiałam się z ekipą, która mój dom buduje od fundamentów po.. (jeszcze nie wiem co ) jeśli nadal będę zadowolona to z pewnością "pod klucz" Cena za ocieplenie z tynkami i kolorkiem 30 zł/m2 (materiał mój) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 05.05.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 I ja się moge dziś pochwalić: mamy wylewki. I dom wygląda zupełnie inaczej. Teraz czekamy aż podłoga przeschnie i dorabiamy ściany, czyli karton-gipsy na poddasze i cekolowanie na ściany. Mam teraz duży kłopot z płytkami, muszę już wybrać coś na korytarz, do kuchni i jednej łazienki i przyznam się, że nie mam ani koncepcji ani sił na zakupy. Chyba wypożyczę wózek na kółkach z napędem elektrycznym, bo inaczej to nie dam rady turlać się po sklepach. Za to Pan od wylewek chyba się ulitował nad nami widząc Matke Polkę z wielkim brzuchem i drugim brzdącem w wózku, bo spuścił trochę cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 06.05.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 skopiuję to, co napisałam we "wnętrzach"...nie mam zbyt wiele czasu (dochodzę do kompa robiąc porządki i obiad ) No i zaczyna się wykończeniówka... w łazience chcemy dać płytki w dwóch różnych odcieniach podzielone ozdobnym paskiem. No i mam problem jak to rozdzielić. Płytki będą na wys.ok. 2,10m. W jednej łazience są wysokie na 35cm, a w drugiej na 25 cm.Między nimi pasek ok. 8 cm. W pierwszej łazience wychodzi 6 płytek plus pasek, w drugiej 8.Jak to podzielić? Na pół czy z dołu lub góry mamy dać więcej? Nie wiem czy nie namieszałam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 06.05.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Pisząc o tynkach miałam na myśli zewnętrzne czyli chodziło mi o ekipę od elewacji - skoro potrzebowałaś styropianu na elewację, to jak rozumiem prace nad elewacją są w toku? Masz kogoś sensownego do tych prac? A co to są suche tynki? Tak tez zrozumiałam, ze chodziło Ci o elewację Niestety nie wiem kiedy my ją zrobimy, bo po prostu kasy jakoś mało A suche tynki to tynki wewnatrz z gips- kartonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 07.05.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 ale Wam wszystkim fajnie, ze macie juz cos co mozecie meblowac, kafelkowac i takie tam, ja co najwyzej teraz moge wymienic meble w mieszkaniu, ale mam nadzieje, ze za rok bede w tym samym miejscu co Wy dziaisaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 07.05.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 skopiuję to, co napisałam we "wnętrzach"...nie mam zbyt wiele czasu (dochodzę do kompa robiąc porządki i obiad ) No i zaczyna się wykończeniówka... w łazience chcemy dać płytki w dwóch różnych odcieniach podzielone ozdobnym paskiem. No i mam problem jak to rozdzielić. Płytki będą na wys.ok. 2,10m. W jednej łazience są wysokie na 35cm, a w drugiej na 25 cm.Między nimi pasek ok. 8 cm. W pierwszej łazience wychodzi 6 płytek plus pasek, w drugiej 8.Jak to podzielić? Na pół czy z dołu lub góry mamy dać więcej? Nie wiem czy nie namieszałam..... Ja nie lubię takich w połowie. Ale najlepiej rozłóż sobie na podłodze parę wariantów, pasek niżej lub wyżej. Moi znajomi niedawno zrobili eksperyment, mając po równo płytek: zrobili na dole ciemne płytki, potem pasek, a na górze wymieszali płytki jasne z ciemnymi w szachownicę. Wyszło super, tyle, że płytki były dość kontrastowe. Jak porozkładasz płytki na podlodze to zrób zdjęcia - coś poradzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 07.05.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Witam Wszystkie Kobiety budujące chciałabym być już na etapie wykończenia ale ja dopiero w lesie jestem tzn dopiero do niego wchodzę.. Mam problem z niesłownym architektem.Jesteśmy na etapie rysowania projektu,większość papierów już załatwiona. [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 07.05.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Normalnie szok Jedna ekipa nie ma czasu przyjść, a druga sama dzwoni, bo pracy nie ma i czy może nie chcemy, zeby nam dom ocieplili No to chcemy - jutro zaczynają Zupełnie niespodziewanie musieliśmy nazwozić styropianu, domówić jakieś kleje, siatki, cuda wianki... Ale nie narzekam, wszystko jest i czeka na placu boju No i zamówiliśmy drzwi zewnetrzne i wewnętrzne. Superowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.05.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Hej kobiałki! Pogoda dopisuje to i robota idzie widzę. U mnie też coś wreszcie ruszyło. Może w tym tygodniu uda sie zrobić chudziaka Ogólnie to jakoś tak... dużo tego wszystkiego. I spraw różnych i natłoku pracy (tej zawodowej jak i tej budowlanej)... A to znów fizycznie trochę sobie popracuję... Poza tym smutno mi Decyzji o budowie domu nie podjęam pochopnie. To było przemyślane i latami do tego dorastaliśmy. Przygotowaliśmy się do niej najlepiej jak mogliśmy. Zapewniliśmy źródła finansowania, podchowaliśmy dziecko, wyszumieliśmy się w mieście... Skąd smutek? Przykre jest to jak pędzą ceny materiałów i usług. Niektóre podrożały i o 500% Nie zrozumcie mnie źle, wiem, że to kiedyś musiało nastapić i że każdy ma prawo zarobić i to wykorzystuje. Tylko jak my się mamy czuć jak nasze zarobki nie dość że nie poszły w górę, to pracy wiecej, czasu mniej a szacunku do pieniędzy coraz mniej. Ceny zmieniają juz nie 2 razy w tygodniu a 2 razy dziennie. Nasze zarobki tak nie rosną Narazie jakoś sie kręci. Do przodu... Ale jak długo to potrwa? Czy my też zostawimy to wszystko i pojedizemy do Irlandii sadzić kwiatki? Ciągle o tym myślę... No to sobie ponarzekałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.05.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Może komuś się przyda interpretacja ws zwrotu podatku VAT od materiałów nabytych przed uzyskaniem pozwolenia na budowę http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=124615&i_smpp_s_strona=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzielna 07.05.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Mój pierwszy post na tym forum. My dopiero zaczynamy, stan zero gotowy, 21 maja zaczynamy ściany. Idealnie tu pasuję, choć mój osobisty małżonek jest inż. to na razie w głębokim poważaniu ma budowę bo cytuję: "nic nie widać", "będą ściany pogadamy", "to ty jesteś inż. budownictwa ja tylko meliorantem" W każdym bądź razie jest super, gdyby nie te ceny. Mamy wzięte 360 tyś kredytu i boję się, że to nie starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanika 07.05.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Nie załamuj mnie, "Nowa" tym kredytem. Ja nigdy tyle nie dostanę, mam zamiar wziąć połowę z tego i "jakoś" wybudować. A tak w ogóle - witaj na forum. Ja nie piszę często, bo jeszcze nie ma o czym, chociaż chętnie bym ponarzekała: na ceny, na tych bandytów, którzy je tak windują, na choroby moich dzieci. Dla otuchy - dzisiaj mój znajomy stwierdził, że rynek się uspokoi i przyjdą lepsze czasy dla budujących. Dla doła - ale czy na pewno? Bo czy przez "to" Euro 2012 nie zacznie znowu wszystkiego brakować, a na naszych budowach będą pracować fachowcy diabli wiedzą skąd?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts