Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub budujących kobiet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moja działeczka tez przy lesie..i mnóstwo pracy :lol:

przedwczoraj zrobili nam posadzki i teraz nasz wygląda jak....DOM. Niesamowite uczucie i widok.

Jutro zaczynamy porządki na zewnątrz budynku, przygotowujemy teren pod wylanie tarasów, pod budowę składziku na węgiel i drzewo, altankę, plac zabaw....

od przyszłego tygodnia wchodzą robić stelaże pod płyty karton- gips. No i większość pomieszczeń mam już na raz poszpachlowane. Jakoś tak jasno się zrobiło :wink:

Moja działeczka tez przy lesie..i mnóstwo pracy :lol:

przedwczoraj zrobili nam posadzki i teraz nasz wygląda jak....DOM. Niesamowite uczucie i widok.

Jutro zaczynamy porządki na zewnątrz budynku, przygotowujemy teren pod wylanie tarasów, pod budowę składziku na węgiel i drzewo, altankę, plac zabaw....

od przyszłego tygodnia wchodzą robić stelaże pod płyty karton- gips. No i większość pomieszczeń mam już na raz poszpachlowane. Jakoś tak jasno się zrobiło :wink:

Robicie suche tynki?

Betti555 - gratuluję zakupu styropianu :-) Masz jakichś sensownych tynkarzy? My chcemy otynkować dom w okolicach lipca, żeby tynki i wylewki zdążyły porządnie wyschnąć. Zresztą na razie mamy tylko tynki, wylewki dopiero za 2 tygodnie. Tynki na górze już ładnie poschły, bo nie mamy jeszcze ocieplonego poddasza i przepływ powietrza jest tam duży. Na dole jeszcze najciemniejszy jest sufit i okolice kominów, gdzie są betonowe pustaki - widać dużą różnicę w schnięciu na tych pustakach.

A propos papy, to po przeczytaniu różnych dyskusji na forum widać, że opinie są podzielone i część osób robi papę, a część folię - czyli jak zwykle nic nie wiadomo ;-) My zdecydowaliśmy się na folię, bo łatwiej ją położyć - dajemy na dole dwie warstwy - jedną 0,3 jedną 0,2. Mam nadzieję, że będzie ok :-D

Niestety nie mam namiarów na sensownych tynkarzy:( Jak bede miała, to sie podziele :D

My wylewki planujemy po 7.05, tynków wewnątrz nie robimy. Tzn robimy tzw suche.

Pod wylewke tez dajemy folię.

Pisząc o tynkach miałam na myśli zewnętrzne ;-) czyli chodziło mi o ekipę od elewacji - skoro potrzebowałaś styropianu na elewację, to jak rozumiem prace nad elewacją są w toku? :-) Masz kogoś sensownego do tych prac?

A co to są suche tynki? :-)

Betti555 - gratuluję zakupu styropianu :-) Masz jakichś sensownych tynkarzy? My chcemy otynkować dom w okolicach lipca, żeby tynki i wylewki zdążyły porządnie wyschnąć. Zresztą na razie mamy tylko tynki, wylewki dopiero za 2 tygodnie. Tynki na górze już ładnie poschły, bo nie mamy jeszcze ocieplonego poddasza i przepływ powietrza jest tam duży. Na dole jeszcze najciemniejszy jest sufit i okolice kominów, gdzie są betonowe pustaki - widać dużą różnicę w schnięciu na tych pustakach.

A propos papy, to po przeczytaniu różnych dyskusji na forum widać, że opinie są podzielone i część osób robi papę, a część folię - czyli jak zwykle nic nie wiadomo ;-) My zdecydowaliśmy się na folię, bo łatwiej ją położyć - dajemy na dole dwie warstwy - jedną 0,3 jedną 0,2. Mam nadzieję, że będzie ok :-D

Niestety nie mam namiarów na sensownych tynkarzy:( Jak bede miała, to sie podziele :D

u mnie za tydzień zaczynają kłaść tynki - jeśli wyjdzie ok, prześlę namiar

:wink:

jejku, czy u Ciebie niedawno nie robili stropu?? Chyba coś pokręciłam ;-)

robią Ci zewnętrzne? Jeśli tak, to jeśli można daj znać na priva jakie ceny udało Ci się wynegocjować i z jakim wyprzedzeniem musiałaś się umawiać :-)

robią Ci zewnętrzne? Jeśli tak, to jeśli można daj znać na priva jakie ceny udało Ci się wynegocjować i z jakim wyprzedzeniem musiałaś się umawiać :-)

W grudniu umawiałam się z ekipą, która mój dom buduje od fundamentów po.. (jeszcze nie wiem co :wink: ) jeśli nadal będę zadowolona to z pewnością "pod klucz" :D

Cena za ocieplenie z tynkami i kolorkiem 30 zł/m2 (materiał mój)

I ja się moge dziś pochwalić: mamy wylewki.

I dom wygląda zupełnie inaczej.

Teraz czekamy aż podłoga przeschnie i dorabiamy ściany, czyli karton-gipsy na poddasze i cekolowanie na ściany.

Mam teraz duży kłopot z płytkami, muszę już wybrać coś na korytarz, do kuchni i jednej łazienki i przyznam się, że nie mam ani koncepcji ani sił na zakupy.

Chyba wypożyczę wózek na kółkach z napędem elektrycznym, bo inaczej to nie dam rady turlać się po sklepach.

Za to Pan od wylewek chyba się ulitował nad nami widząc Matke Polkę z wielkim brzuchem i drugim brzdącem w wózku, bo spuścił trochę cenę :D :wink:

skopiuję to, co napisałam we "wnętrzach"...nie mam zbyt wiele czasu (dochodzę do kompa robiąc porządki i obiad :lol: )

No i zaczyna się wykończeniówka...

w łazience chcemy dać płytki w dwóch różnych odcieniach podzielone ozdobnym paskiem. No i mam problem jak to rozdzielić. Płytki będą na wys.ok. 2,10m. W jednej łazience są wysokie na 35cm, a w drugiej na 25 cm.Między nimi pasek ok. 8 cm. W pierwszej łazience wychodzi 6 płytek plus pasek, w drugiej 8.Jak to podzielić? Na pół czy z dołu lub góry mamy dać więcej?

Nie wiem czy nie namieszałam.....

Pisząc o tynkach miałam na myśli zewnętrzne ;-) czyli chodziło mi o ekipę od elewacji - skoro potrzebowałaś styropianu na elewację, to jak rozumiem prace nad elewacją są w toku? :-) Masz kogoś sensownego do tych prac?

A co to są suche tynki? :-)

Tak tez zrozumiałam, ze chodziło Ci o elewację :) Niestety nie wiem kiedy my ją zrobimy, bo po prostu kasy jakoś mało :-?

A suche tynki to tynki wewnatrz z gips- kartonu :D

skopiuję to, co napisałam we "wnętrzach"...nie mam zbyt wiele czasu (dochodzę do kompa robiąc porządki i obiad :lol: )

No i zaczyna się wykończeniówka...

w łazience chcemy dać płytki w dwóch różnych odcieniach podzielone ozdobnym paskiem. No i mam problem jak to rozdzielić. Płytki będą na wys.ok. 2,10m. W jednej łazience są wysokie na 35cm, a w drugiej na 25 cm.Między nimi pasek ok. 8 cm. W pierwszej łazience wychodzi 6 płytek plus pasek, w drugiej 8.Jak to podzielić? Na pół czy z dołu lub góry mamy dać więcej?

Nie wiem czy nie namieszałam.....

Ja nie lubię takich w połowie. Ale najlepiej rozłóż sobie na podłodze parę wariantów, pasek niżej lub wyżej. Moi znajomi niedawno zrobili eksperyment, mając po równo płytek: zrobili na dole ciemne płytki, potem pasek, a na górze wymieszali płytki jasne z ciemnymi w szachownicę. Wyszło super, tyle, że płytki były dość kontrastowe.

Jak porozkładasz płytki na podlodze to zrób zdjęcia - coś poradzimy.

Normalnie szok :)

Jedna ekipa nie ma czasu przyjść, a druga sama dzwoni, bo pracy nie ma i czy może nie chcemy, zeby nam dom ocieplili :lol: :o :lol: :o

No to chcemy - jutro zaczynają :p

Zupełnie niespodziewanie musieliśmy nazwozić styropianu, domówić jakieś kleje, siatki, cuda wianki... :wink: Ale nie narzekam, wszystko jest i czeka na placu boju :D

No i zamówiliśmy drzwi zewnetrzne i wewnętrzne. Superowo :)

Hej kobiałki!

Pogoda dopisuje to i robota idzie widzę.

U mnie też coś wreszcie ruszyło. Może w tym tygodniu uda sie zrobić chudziaka :roll:

Ogólnie to jakoś tak... dużo tego wszystkiego. I spraw różnych i natłoku pracy (tej zawodowej jak i tej budowlanej)... A to znów fizycznie trochę sobie popracuję... :-?

Poza tym smutno mi :( Decyzji o budowie domu nie podjęam pochopnie. To było przemyślane i latami do tego dorastaliśmy. Przygotowaliśmy się do niej najlepiej jak mogliśmy. Zapewniliśmy źródła finansowania, podchowaliśmy dziecko, wyszumieliśmy się w mieście... Skąd smutek? Przykre jest to jak pędzą ceny materiałów i usług. Niektóre podrożały i o 500% :o Nie zrozumcie mnie źle, wiem, że to kiedyś musiało nastapić i że każdy ma prawo zarobić i to wykorzystuje. Tylko jak my się mamy czuć jak nasze zarobki nie dość że nie poszły w górę, to pracy wiecej, czasu mniej a szacunku do pieniędzy coraz mniej. Ceny zmieniają juz nie 2 razy w tygodniu a 2 razy dziennie. Nasze zarobki tak nie rosną :(

Narazie jakoś sie kręci. Do przodu... Ale jak długo to potrwa? Czy my też zostawimy to wszystko i pojedizemy do Irlandii sadzić kwiatki? Ciągle o tym myślę... :(

No to sobie ponarzekałam... :-?

Mój pierwszy post na tym forum.

My dopiero zaczynamy, stan zero gotowy, 21 maja zaczynamy ściany.

Idealnie tu pasuję, choć mój osobisty małżonek jest inż. to na razie w głębokim poważaniu ma budowę bo cytuję: "nic nie widać", "będą ściany pogadamy", "to ty jesteś inż. budownictwa ja tylko meliorantem" :evil:

W każdym bądź razie jest super, gdyby nie te ceny. Mamy wzięte 360 tyś kredytu i boję się, że to nie starczy :-?

:o :o :o :o :o Nie załamuj mnie, "Nowa" tym kredytem. Ja nigdy tyle nie dostanę, mam zamiar wziąć połowę z tego i "jakoś" wybudować.

A tak w ogóle - witaj na forum. Ja nie piszę często, bo jeszcze nie ma o czym, chociaż chętnie bym ponarzekała: na ceny, na tych bandytów, którzy je tak windują, na choroby moich dzieci.

Dla otuchy - dzisiaj mój znajomy stwierdził, że rynek się uspokoi i przyjdą lepsze czasy dla budujących. Dla doła - ale czy na pewno? Bo czy przez "to" Euro 2012 nie zacznie znowu wszystkiego brakować, a na naszych budowach będą pracować fachowcy diabli wiedzą skąd?... :oops: