Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub budujących kobiet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sprzęt kuchenny wybiera sie już na etapie robienia instalacji :-? Należy pamietać o doprowadzeniu wody nie tylko do zmywarki, ale też do lodówki :lol: Ja doprowadziłam też do lodówki antenę tv :wink: :lol:

Gratuluję, że wybrałaś sprzęt tak szybko ;-) Ja na etapie instalacji wiedziałam tylko co gdzie będzie stało, a konkretami się nie zajmowałam. Ale nie planowałam i nie planuję telewizora na lodówce i tym podobnych bajerów. Tak więc nie przewiduję żadnych kłopotów związanych z tym, że sprzęt wybiorę dopiero teraz ;-)

Znalazłam wczoraj dwa interesujące piekarniki Elektroluxa i do tego świetnie pasującą mikrofalę. Chyba zdecyduję się na któryś z tych piekarników. Widziałam też kilka fajnych lodówek. Powoli wyłania mi się wizja tego co prawdopodobnie kupimy.

E.kala - a jaką płytę indukcyjną chcecie kupić? Widzieliśmy w MM taką ciekawą Elektroluxa, która nie miała narysowanych pól grzejnych, tylko małe krzyżyki określające środek pola - taką będziesz brała? Nam się bardzo podobała, tylko trochę droga jest, ale nie podjęliśmy jeszcze decyzji. Tzn. raczej jesteśmy przekonani do indukcyjnej, tylko nie wiemy który konkretnie model.

A okap widziałam ciekawy Boscha - dosyć tani, a podobno cichutki. Będziemy mieli aneks, więc decybele są jednym z najważniejszych kryteriów wyboru :-)

Ja robię własnie instalację i wiem już, że teraz muszę podjać decyzję co i jakie bedzie w kuchni :-?

Ale mozemy zebrać w pigułę przydatne informacje...

Doprowadzenie wody w kuchni do:- zlewozmywaka

- zmywarki

- lodówki

Doprowadzenie prądu w kuchni do:

- kuchenki

- piekarnika ewentualnie dodatkowo do parownika

- mikrofali

- lodówki

- młynka w zlewie

- zmywarki

- okapu

- ekspresu jeśli jest używany ciągle i w zabudowie

- no i kilka dodatkowych gniazdek na drobny sprzęt agd używany czasowo

Doprowadzenie anteny do lodówek z tv.

Dobrym wyjściem jest też osobny kanał wentylacyjny do okapu lub dziura w ścianie na podłączenie okapu :lol:

lodówkę mam bez kostkarki więc woda niepotrzebna

Z kolei przypominam o dodatkowym gniazdku do młynka przy zlewie :roll: :roll: :roll:

przyłączam się!!! uważam, że lepiej się przygotować wcześniej na nagły przypływ gotówki ;) i zrobić różne dodatkowe gniazdka i inne na takie bajery .... nawet jak się nie planuje ich początkowo używać :D

czasami ludzie podchodzą sceptycznie do nowości ... dopóki u koleżanki nie sprawdzą jak to ułatwia życie!!!

kiedyś czytałam na forum wypowiedź o tym że warto położyć rury do odkurzacza centralnego w czasie budowy bo to koszt ok. 400-500zł - nawet jak się nie przewiduje w najbliższych latach jego zakupu.... to mi dało do myślenia

wydaje mi się że warto się zastanowić nad ułatwieniem sobie życia ...

Szuflady nie widziałam. Popytaj w sklepach dla stolarzy.

Ja mam obecnie kontakty pod szafkami wiszącymi razem z listwą oswietleniową. kupiłam to w Ikea i jestem zadowolona z takiego rozwiazania. Kontaktów nie widać bo są podwieszone pod szafkami.

Wiesz, ja nie iwdzę sensu montażu takiej szuflady :-? Po włożeniu wtyczki do gniazda szuflada musi być wysunieta. To ograniczy dostęp do blatu a sprzęt agd jest produkowany z coraz to krótszymi kablami ze względów bezpieczęństwa :-? Więc nie ma co liczyc, że użytkowałabym np. miksera na sąsiednim blacie bo poprostu kabel by nie starczył :-? Ale to takie moje przemyślenia :-?

Ja robię własnie instalację i wiem już, że teraz muszę podjać decyzję co i jakie bedzie w kuchni :-?

Ale mozemy zebrać w pigułę przydatne informacje...

Doprowadzenie wody w kuchni do:- zlewozmywaka

- zmywarki

- lodówki

Doprowadzenie prądu w kuchni do:

- kuchenki

- piekarnika ewentualnie dodatkowo do parownika

- mikrofali

- lodówki

- młynka w zlewie

- zmywarki

- okapu

- ekspresu jeśli jest używany ciągle i w zabudowie

- no i kilka dodatkowych gniazdek na drobny sprzęt agd używany czasowo

Doprowadzenie anteny do lodówek z tv.

Dobrym wyjściem jest też osobny kanał wentylacyjny do okapu lub dziura w ścianie na podłączenie okapu :lol:

dodam jeszcze doprowadzenie siły do płyty (a przynajmniej zwykłego prądu, bo trochę takich płyt też jest), jeśli ktoś planuje płytę ceramiczną/indukcyjną

Na pewno przy okazji instalacji warto mieć orientację, że chce się np. lodówkę z telewizorem i w którym miejscu będzie stac, ale jeśli chodzi o konkretny model, to jestem zadania, że wtedy tego zdecydowanie wiedzieć nie trzeba ;-) Chociaż im szybciej się różne rzeczy powybiera, tym później jest mniej decyzji do podjecia (marzę o tygodniu, w którym nie będę musiała podejmować żadnych decyzji, niczego wybierać i załatwiać ;-) )...

A wracając do tematu co i gdzie można mieć w kuchni, to ja się chyba za dużo horrorów naoglądałam i młynka do zlewozmywaka nie chcę :-D