Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub budujących kobiet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziewczyny, powiedzcie mi, czy przy kładzeniu kafli np w holu, wiatrołapie niezbędne jest robienie cokołu? Co on ma na celu tak właściwie?

Ja mam cokoły tam gdzie kafle, kupiłam gotowe. Uwżam, że w wiatrołapie, holu muszą być. Drewniane listwy owszem ładne i mozna by je zrobic w kolorze np. drzwi ale nie wyobrażam sobie ich w wiatrołapie, garażu.

beti555 czy cokól, czy listwa cos musi byc bo bedzie brudna ściana.

U mnie obecnie jest etap montowania gniazdek, kinkietów i jednoczesnie parkiet jest cyklinowany i lakierowany. Kuchnia będzie za tydzień, sprzet w większości będzie firmy Teka. Myślę, że w grudniu dom będzie gotowy do wstawiania mebli i do pokazania go na forum :wink:

Najgorsza teraz jest droga, katastrofa. Jakos dojeżdżam ale niedługo to już sie nie da. Wszystko dlatego, że robią kanalizację deszczową, czekałam na nia długo i podobno po jej wykonaniu będzie u nas sucho ale teraz jest trudny okres na dojeżdżanie do domu. Z przeprowadzka poczekamy do zakończenia tych prac.

Święta spędzimy juz na pewno w naszym domu :D

Dziewczyny, powiedzcie mi, czy przy kładzeniu kafli np w holu, wiatrołapie niezbędne jest robienie cokołu? Co on ma na celu tak właściwie?

Ja mam cokoły tam gdzie kafle, kupiłam gotowe. Uwżam, że w wiatrołapie, holu muszą być. Drewniane listwy owszem ładne i mozna by je zrobic w kolorze np. drzwi ale nie wyobrażam sobie ich w wiatrołapie, garażu.

beti555 czy cokól, czy listwa cos musi byc bo bedzie brudna ściana.

U mnie obecnie jest etap montowania gniazdek, kinkietów i jednoczesnie parkiet jest cyklinowany i lakierowany. Kuchnia będzie za tydzień, sprzet w większości będzie firmy Teka. Myślę, że w grudniu dom będzie gotowy do wstawiania mebli i do pokazania go na forum :wink:

Najgorsza teraz jest droga, katastrofa. Jakos dojeżdżam ale niedługo to już sie nie da. Wszystko dlatego, że robią kanalizację deszczową, czekałam na nia długo i podobno po jej wykonaniu będzie u nas sucho ale teraz jest trudny okres na dojeżdżanie do domu. Z przeprowadzka poczekamy do zakończenia tych prac.

Święta spędzimy juz na pewno w naszym domu :D

ja też chcę święta w nowym domu... Ale czy się uda? Widzę e.kala, że chcesz podgrzać atmosferę i wstrzymujesz się z pokazaniem domku do ostatniej chwili ;-) A ja bym tak chętnie coś poogądała :-)

U nas wczoraj cudem udało się zaciągnąć elektryka na budowę i miał zająć się gniazdkami i włącznikami na parterze. Pojadę dziś po pracy i zobacze, czy i co, udało mu się zrobić. Beti - z tego co mówił ponownie wynika, że musi skończyć pilną robotę do końca miesiąca, więc mam nadzieję, że w grudniu łatwiej będzie się z nim dogadać...

ja też chcę święta w nowym domu... Ale czy się uda? Widzę e.kala, że chcesz podgrzać atmosferę i wstrzymujesz się z pokazaniem domku do ostatniej chwili ;-) A ja bym tak chętnie coś poogądała :-)

U nas wczoraj cudem udało się zaciągnąć elektryka na budowę i miał zająć się gniazdkami i włącznikami na parterze. Pojadę dziś po pracy i zobacze, czy i co, udało mu się zrobić. Beti - z tego co mówił ponownie wynika, że musi skończyć pilną robotę do końca miesiąca, więc mam nadzieję, że w grudniu łatwiej będzie się z nim dogadać...

O Świętach w nowym domu to ja mogę niestety pomarzyć :( No, chyba ze wprowadzimy sie "na betony" :-?

izi, mówisz w grudniu? Hmmm, to raptem i aż dwa tygodnie :roll: Tak to niestety bywa z tymi fachowcami :( Szkoda tylko, ze to my na tym cierpimy :(

Cześć pp :D

Wkurzona jestem na maxa :evil: Jak już sie zdecydowałam na kafle, okazuje sie, ze nie wiadomo kiedy bedą :o W Tubadzinie takie braki, ze szok :(

A byłaś w Wemie? Tam maja mnóstwo kafli Tubądzina i z zamówieniami tez jest ok. A jak nie Wema to Cortina w Matarni lub Carmen nad Media Markt. Ja korzystałam z usług wszystkich. jedni mówili, że długo trzeba czekać a inni mieli zaraz. Nie trac wiary :wink:

Wkurzona jestem na maxa :evil: Jak już sie zdecydowałam na kafle, okazuje sie, ze nie wiadomo kiedy bedą :o W Tubadzinie takie braki, ze szok :(

A byłaś w Wemie? Tam maja mnóstwo kafli Tubądzina i z zamówieniami tez jest ok. A jak nie Wema to Cortina w Matarni lub Carmen nad Media Markt. Ja korzystałam z usług wszystkich. jedni mówili, że długo trzeba czekać a inni mieli zaraz. Nie trac wiary :wink:

Od Wemy zaczęłam, bo tam mam stały rabat. Niestety nie mają. Tak samo w Matarni. Nad Media nie byłam. Byłam za to we wszystkich marketach Gdańsku. Wszędzie brak. W Matarni od razu chcieli abym zamówiła, to sprowadzą (powiedziała mi babka, ze w ciągu 2 tyg bedą) Jednak w Wemie zadzwonili do Tubądzina i dowiedzieli sie, ze moze za miesiąc... Muszę zmienic preferencje :-?

Wybraliśmy z Cersanitu. I co? Też nie ma... A potrzebuję raptem 13 metrów... Ja nie wiem co ludzie robią jak mają cały dom w kaflach... Zamawiają pół roku wcześniej? Szok :o

:o a jakie dokładnie chciałaś...bo ja też myślałam o Tubądzinie...a dokładnie o ..alabastrino :roll:

Moze te będą :)

My wybraliśmy Zen piaskowy Domino i Floris koralowy. Obu nie ma.

Ja nie wiem co ludzie robią jak mają cały dom w kaflach... Zamawiają pół roku wcześniej? Szok :o

Ja zamawiałam 6 tygodni wcześniej. Potem jeszcze dokupywałam kafle i wtedy czekałam około tygodnia. Niestety trochę źle je obliczyłam i miałam najwięcej kłopotów z szybkim kupieniem kilku kafli w tym samym odcieniu. To jest dopiero horror :evil:

Jeżeli chcesz szybko to tylko można wybrac z Marketów.

Ale tak myślę, że jak ci się dane kafle podobają to je zamów i czekaj. Przecież długo będziesz na nie patrzeć

a ja jakoś specjalnie na żadne kafle nie czekałam :-) Na gres do garażu chyba czekaliśmy około miesiąca, ale zamówiliśmy z wyprzedzeniem i nie był nam szybko potrzebny, więc nawet nie wiem ile czasu minęło od zamówienia do przywiezienia. A resztę mieliśmy w następnym tygodniu od zamówienia. Z tym akurat nie było stresów :-) Beti - my braliśmy wszystko w firmie Joris na Chełmie (obok Carmana i urzędu, gdzie się rejestruje samochody). Ceny bardzo dobre i Pan bardzo miły i uczynny - obdzwaniał w poszukiwaniu towaru całą okolicę, jak coś było potrzebne. No, ale jeśli danych kafli nigdzie nie ma, to pewnie będziesz musiała poczekać.

Tu płytki, tam płytki ... a mi dzisiaj geodeta wytyczył domek :D :D :D

Ale żeby za różowo nie było, bedziemy wytyczać raz jeszcze. Już przedwczoraj zauważyłam na planie, że architekt nie odsunął domu, jak prosiłam, o 4m od granicy działki tylko o 3m. Myślałam, że zmniejszać tych przepisowych odległości nie można, ale z odsunieciem nie będzie problemu. Geodeta oświecił mnie, że muszę grzać do Urzędu Miasta po kolejną decyzję i pieczątki :( . Dziewczyny jak myślicie, a może dać sobie spokój i zostawić tak jak jest?Postaram się zaraz coś wyrysować i tu wkleić, żebyście wiedziały o co mi chodzi.

A poza tym ... chyba wymierzę łazienki i zamówię już płytki... :wink: :wink:

Tomka, z tego co wiem to minimalna odległość od granicy sąsiada wynosi 4m. Jeżeli zbudujesz to ktos z urzedników może kazać Ci rozebrać, bo stwierdzi, że jest to niezgodne z noramami budowlanymi. Ale mam pytanie; czy geodeta nie wie takich rzeczy? On powinien być swiadomy takich przepisów!!!