Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub budujących kobiet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

e.kala, beti555 - macie już odbiór kominiarski domu? Ile to kosztuje?

Ja nie mam, ciągle mam to zrobic i czasu brak. Trochę ochłonę po przeprowadzce i zbiorę wszystkie dokumenty do odbioru domu. Wcześniej chcę się zameldować i też jeszcze nie załatwiłam tego.

Dzisiaj spałam w swoim nowym łożu, miałam samochód w garażu (jak dla mnie super rzecz)i po raz pierwszy przyszedł listonosz :D :wink: , który oznajmił mi, że muszę mieć skrzynkę, bo gdzie on będzie listy wrzucał.

Napisze wam z czego jestem bardzo zadowolona w nowym domu

1. Garaż z wejściem do domu

2. Umywalka w garażu (jest gdzie myć buty z tego błota)

3. Odkurzacz centralny

4. Zmywarka

5. Duże wygodne łoże, którego nie muszę ścielić :oops:

6. Można krzyczeć, prac w nocy i nikt w kaloryfer nie puka.

Warto było się męczyć z ta budową i realizowac marzenie o domku. Wszystkim wam życzę abyście jak najprędzej tego doznały. Warto o tym pamietać w trakcie tej całej budowy. Ja ciągle marzyłam o kawce na tarasie, więc mam jeszcze co robic, bo na zewnątrz to u mnie jak u Shreka :D

e.kala - no to odbiór kominiarski już mamy :-) Szybko poszło. Koszt 250pln. Dodzwoniłam się do dwóch kominiarzy i podali mi taki sam koszt, to stwierdziłam, że pewnie to w naszych okolicach standard.

My wczoraj spędziliśmy cały dzień w domku. Mąż zakładał brakujące lampy, ja latałam z miotłą, mopem i szmatkami i czyściłam wszystko co się da. Można powiedzieć, że na chwilę obecną dom jest już odgruzowany, wszelkie pobudowlane śmieci wyniesione do spiżarni ;-) lub do garażu. Garaż jest teraz miejscem wymagającym największej pracy, bo bałagan jest tam straaaszny.

No i muszę się pochwalić, że rozpakowailśmy wczoraj w końcu meble w salonie i teraz wygląda tam już jak w domu :-D Tylko się przeprowadzić, ale jakoś nam się nie chce zebrać... ;-)

e.kala - ponawiam pytanie o odkurzacz centralny - jaki kupiłaś i dlaczego? Muszę też sobie w końcu sprawić, a nie wiem jaki :oops:

Mayland - to bardzo tanio będziesz miała ten odbiór. Ja jestem właśnie po telefonach do geodetów. Sama inwentaryzacja powykonawcza domu + 3 przyłącza kosztuje u nas w granicach 1tys. - 2tys. Taniej niż tysiąc nie znalazłam. Pomiary powykonawcze elektryczne kosztują ok. 500pln. Tak więc u mnie wyjdzie za te 3 rzeczy ok. 1750pln.

Też jestem zadowolona. Takie stawki ma mój kierbud. Pewnie dostaje zniżki bo robi u nich często odbiory.

Mi za elektryke też powiedzieli 500zł On załatwia za 200 :roll: Geodeta powiedział mi 650 i grosza mniej. On załatwi za 400zł. Kominiarz 100zł.

Jak widać moze byc taniej :roll:

Odbiór kominiarski mamy, kosztował 150zł. Z tym, ze my bez gazu. Jak ma sie gaz, to 300zł.

a znalazlas moze jakiegos taniego geodete? Nie udalo mi sie znalezc taniej niz za tysiąc pln (za dom i 3 przyłącza)

Jeszcze nie dzwoniłam... A jak oni to liczą? Nie jest ważne jaki dom?

I spróbuj może tu 502 401 306

e.kala - ponawiam pytanie o odkurzacz centralny - jaki kupiłaś i dlaczego? Muszę też sobie w końcu sprawić, a nie wiem jaki :oops:

Kupiłam taki, zachwalał go instalator, jest dwuczęściowy (podobno lepszy) i jest to prawdziwy cyklon (o co chodzi to nie wiem, ale podobno dobrze :oops: ). Ma 5 lat gwarancji.

http://images24.fotosik.pl/143/a5097ec91c60eb3d.jpg' alt='a5097ec91c60eb3d.jpg'>

Odbiór kominiarski mamy, kosztował 150zł. Z tym, ze my bez gazu. Jak ma sie gaz, to 300zł.

a znalazlas moze jakiegos taniego geodete? Nie udalo mi sie znalezc taniej niz za tysiąc pln (za dom i 3 przyłącza)

Jeszcze nie dzwoniłam... A jak oni to liczą? Nie jest ważne jaki dom?

I spróbuj może tu 502 401 306

z reguły osobno liczą za dom (w granicach 700-1000pln) i osobno za każde przyłącze (150-350 za sztukę). Tylko jeden geodeta pytał, czy dom ma 4 rogi czy więcej. Pozostali podawali ceny od razu po informacji, że chodzi o dom jednorodzinny.

Kupiłam taki, zachwalał go instalator, jest dwuczęściowy (podobno lepszy) i jest to prawdziwy cyklon (o co chodzi to nie wiem, ale podobno dobrze :oops: ). Ma 5 lat gwarancji.

?