Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub budujących kobiet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jeśli chodzi o mapki to do tej pory wykorzystałam 4 1:500 (projekt, woda i kanalizacja, prąd i do projektu zjazdu na drogę powiatową). Gazownia robi sobie swoją. Do inwentaryzacji powykonawczej będzie nowa. Więc po co tyle map? Czyżbym była aż tak niezorientowana... :-? :o

a może o inne mapy chodzi 8)

Witam :) wszystkich chciałam sie dopisac do grupki

Mam pytanko co trzeba miec zrobione aby oddać dom do odbioru i gdzie sie to zgłasza?????

Pozdrawiam :wink:

Witam

Musisz przeczytać co napisali w decyzji o pozwoleniu na budowę - dowiedziałam się niedawno że nie wszyscy muszą robić tradycyjny odbiór, że wystarczy tylko zgłoszenie do starostwa o zamiarze "zasiedlenia" :wink: budynku

Jak się nie zgłoszą w ciągu ?23dni? to uznaje się za zatwierdzone i można mieszkać - oczywiście trzeba mieć wszystkie wpisy w dzienniku: czyli kierownika budowy, kominiarza i elektryka, mapa powykonawcza itd

Dziewczyny, czy ktos z Was ma schody bukowe? Nasz gosc od schodow twierdzi ze mamy za wilgotno w domu na montaz schodow, czy faktycznie buk tak sie doksztalca w wilgotnym pomieszczeniu? Czy zrobilismy blad zamawiajac bukowe schody? Boje sie ze to przyhamuje zbytnio czas naszej przeprowadzki.

Witam :) wszystkich chciałam sie dopisac do grupki

Mam pytanko co trzeba miec zrobione aby oddać dom do odbioru i gdzie sie to zgłasza?????

Pozdrawiam :wink:

Witam

Musisz przeczytać co napisali w decyzji o pozwoleniu na budowę - dowiedziałam się niedawno że nie wszyscy muszą robić tradycyjny odbiór, że wystarczy tylko zgłoszenie do starostwa o zamiarze "zasiedlenia" :wink: budynku

Jak się nie zgłoszą w ciągu ?23dni? to uznaje się za zatwierdzone i można mieszkać - oczywiście trzeba mieć wszystkie wpisy w dzienniku: czyli kierownika budowy, kominiarza i elektryka, mapa powykonawcza itd

Czytaj na tym watku

http://forum.muratordom.pl/zakonczenie-prac-i-odbior-budynku,t140971.htm

SylaS - ja byłam niedawno na etapie odbioru budynku. Poniżej to co było potrzebne do Starostwa :

1. Dziennik budowy - wypełniony

2. Inwentaryzacja geodecyzjna powykonawcza (1200 zł)

3. Protokół odbioru przyłącza wod-kan

4.Protokół sprawdzenia instalacji elektrycznej wraz ze szkicem ( w cenie wykonania instalacji)

5. Protokół kontroli kominów wraz ze szkicem (150 zł)

6.Badanie szczelności instalacji gazowej (100zł)

7.Badanie szczelnośći bezodpływowego zbiornika na ścieki.( Zrobił to kierownik bud - ja podpisałam)

8. Zawiadomienie o zakończeniu budowy - druk

9.Oświadczenie kierownika o zakończeniu budowy.

Moze się przyda. Pozdrawiam

u Was też taka beznadziejna pogoda? :evil:

U nas w tematach budowlanych w sumie niewiele się dzieje. W weekend mąż z teściem naciągnęli siatkę na płot (na dwie strony, bo trzecia, od strony sąsiada wciąż nie jest zrobiona). Z przodu płot też zaczyna wyglądać po ludzku. Pan który robił nam podbitkę, zrobił nam przód drewniany. Musi go jeszcze tylko pomalować ze dwa razy, bo kolor jest za jasny. Impregnat, którego używaliśmy do podbitki i wszystkiego z drewna nam się skończył, a w sklepie w którym kupowaliśmy już go nie ma, więc zamówiłam przez internet od producenta, bo nie miałam pomysłów, gdzie tego impregnatu szukać.

Poza tym przed zimą zrobimy jeszcze ścieżkę z kostki naokoło domu i zrobimy chyba parking z płyt meba z boku domu. Kostka z przodu wszędzie jest, a teren naokoło domu dopiero od niedawna jest uformowany tak jak trzeba, więc kostkę już można pociągnąć tam, gdzie do niedawna był ugór ;-)

A jak już zrobimy kostkę z tyłu domu, to pewnie trzaśniemy też drewutnię.

Trawka rośnie :D

Witam, witam kobitki :))

Dopiero rozpoczynam(y) budowe naszego domku.. jeszcze łopaty nie wkopaliśmy na razie jesteśmy na etapie "lata po urzędach" ... mojego męża (z nicka I NIE TYLKO) zostawiłam na innym forum a ja chętnie dołącze do Was... w końcu kto ma zrozumieć kobietę budującą jak nie druga kobieta :) (w tej samej nie-doli :))

Gorąco pozdrawiam :))

1/2 całości - :) Marlena

ps.mąż jest od ścian ja od wnętrz :) więc chętnie zasięgnę porad odnośnie wystroju, ogrodu itp :)

Dziewczyny, czy ktos z Was ma schody bukowe? Nasz gosc od schodow twierdzi ze mamy za wilgotno w domu na montaz schodow, czy faktycznie buk tak sie doksztalca w wilgotnym pomieszczeniu? Czy zrobilismy blad zamawiajac bukowe schody? Boje sie ze to przyhamuje zbytnio czas naszej przeprowadzki.

Dorbie a nie możecie trochę ogrzać domu?

Z drugiej strony może gościu jeszcze nie ma zrobionych schodów i to taka wymówka?

Dzieki za wszystkie rady co do odbioru domu coś nie moge sie połapac w tych wszystkich papierach:(

Ale widze,że na was można polegać prosze o jeszcze raz o pomoc . Jestem na etapie wybory tynków zewnętrznych oczywiście czekam na ekipe która miała być już w sierpniu i jakoś nie może dojechać :evil:

Poradzcie jaki wybrac tynk silikonowy czy silikatowy i z jakiej firmy oraz jak to wyglada cenowo.

Czy jest prawdą ze tynku silikonowego nie powinno sie kłaśc na steropian :( bo tez takie informacje wyczytałam ze własnie steropian powinno sie silikatowy tynk.

Prosze o odpowiedz

Poradzcie jaki wybrac tynk silikonowy czy silikatowy i z jakiej firmy oraz jak to wyglada cenowo.

Czy jest prawdą ze tynku silikonowego nie powinno sie kłaśc na steropian :( bo tez takie informacje wyczytałam ze własnie steropian powinno sie silikatowy tynk.

Prosze o odpowiedz

Nie słyszałam o jakiś przeciwwskazaniach. Przecież na styropian idzie klej na siatce.

Co do silikon/silikat - silikonowy ma więcej kolorów, jest zmywalny i drożej kosztuje. Różnicy w cenie nie znam.

Ja poszłam dalej - w ogóle nie położyłam tynku tylko wyrównali mi klej, zatarli i pomalowali farbą silikonową Caparola. Tynk mam jako bonie wokół okien. Bardzo ładnie i znacznie taniej :D

Nie wiem, czy buk się dokształca :D bardziej niż inne drzewo

Ale mi powiedziano " schody to ostatni mebel wnoszony do domu"

Jak na inne meble nie jest za wilgotno, to i na schody nie powinno. A póki co zostaje drabina :-?

Qrcze czyżby mije drzwi Was tak wystraszyły, że nikogo tu nie ma???? Kobitki wątek nam umrze.....

Edytko drzwi nie straszą :D wręcz przeciwnie! dużo Ci jeszcze zostało do zrobienia?

Witam wszystkie nowe kobiety budujące!

Dziewczyny, wiem, że co region to inne ceny, ale zdradźcie ile Was kosztowało przejście ze stanu surowego zamknętego do developerskiego? Czyli chodzi mi o instalacje i o tynki. Tak orientacyjnie, żebym wiedziała, ile trzeba na to przygotować kasy.....

Nie wiem, czy buk się dokształca :D bardziej niż inne drzewo

Ale mi powiedziano " schody to ostatni mebel wnoszony do domu"

Jak na inne meble nie jest za wilgotno, to i na schody nie powinno. A póki co zostaje drabina :-?

ja nie pamiętam z jakiego drewna mam schody :oops: Ale zgadzam się z tym, że schody trzeba robić najpóźniej jak się da. U nas po zrobieniu schodów były jeszcze jakieś w sumie drobne prace, poprawki itp., ale nie sposób było upilnować i robole latali wkółko po schodach w zabłoconych, zapiaszczonych butach. Efekt taki, że schody są już porysowane.