Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub budujących kobiet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja jeszcze w temacie szerokich okien. My mamy okno o szerokości 2,4m, jest podzielone na dwie części. Fajnie wygląda, bo jest dużo światła, ale okno jest ciężkie i już dwa razy było regulowane, bo się jakoś opuszczało jak trochę było otwarte. Ekipa od okien radziła nam to okno głównie uchylać, a nie otwierać. Tak więc jeśli okno chciałabyś często otwierać, to lepiej mniejsze skrzydła. Jeśli bedziesz głównie uchylać, to wtedy masz wybór i możesz zrobić tak, jak Ci się bardziej podoba :-)

ja jeszcze w temacie szerokich okien. My mamy okno o szerokości 2,4m, jest podzielone na dwie części. Fajnie wygląda, bo jest dużo światła, ale okno jest ciężkie i już dwa razy było regulowane, bo się jakoś opuszczało jak trochę było otwarte. Ekipa od okien radziła nam to okno głównie uchylać, a nie otwierać. Tak więc jeśli okno chciałabyś często otwierać, to lepiej mniejsze skrzydła. Jeśli bedziesz głównie uchylać, to wtedy masz wybór i możesz zrobić tak, jak Ci się bardziej podoba :-)

U mnie to okno będzie głównie otwierane, bo to są drzwi :D na taras. I masz rację, że może się opuszczać. O tym nie pomyślałam. Dzięki za cenną uwagę.

ja napewno bede miec 3 skrzydła, dwa otwierane z ruchomym słupkiem, a jeden fix

nie mam cisnienia na duze suwane okna :)

A jaką masz ogólna dziurę na to okno? 2 metry czy szerzej? Ja też takie biorę pod uwagę. A ciśnienie mi rośnie, jak pomyślę, ile kosztuje suwane. A jaką masz ogólna dziurę na to okno? 2 metry czy szerzej? Bo ja się boję, czy te moje skrzydła nie będą za wąskie. Ale nawet jesli będą, to chyba i tak podzielę na trzy.

U mnie to okno będzie głównie otwierane, bo to są drzwi :D na taras. I masz rację, że może się opuszczać. O tym nie pomyślałam. Dzięki za cenną uwagę.

pisałaś, że poza drzwiami masz też 2 metrowe okno, więc raczej do tego nawiązywałam ;-) Z drzwiami może problem ciężaru jest trochę mniejszy, bo skrzydło dłuższe i proporcje inne, więc siły pewnie trochę inaczej się rozkładają. Ale na pewno nie można przesadzać z szerokosciami otwieranych skrzydeł.

Pragnę się przywitać i dołączyć do grona budujących Pań. Wprawdzie nie buduję sama tylko z mężem, ale myślę, że z "Kobitkami" w gronie będzie mi raźniej i łatwiej odnajdę się w tym budowlanym świecie !! :p A i może ja się też na coś w grupie przydam !! :oops:

Zaczynamy od jutra kopać fundamenty - tak jakoś wyszło, że zaczynamy teraz w ten zimowy czas. Mam nadzieje, że się uda. Oby nie padało :roll: !!

Witam i pozdrawiam

ja napewno bede miec 3 skrzydła, dwa otwierane z ruchomym słupkiem, a jeden fix

nie mam cisnienia na duze suwane okna :)

A jaką masz ogólna dziurę na to okno? 2 metry czy szerzej? Ja też takie biorę pod uwagę. A ciśnienie mi rośnie, jak pomyślę, ile kosztuje suwane. A jaką masz ogólna dziurę na to okno? 2 metry czy szerzej? Bo ja się boję, czy te moje skrzydła nie będą za wąskie. Ale nawet jesli będą, to chyba i tak podzielę na trzy.

wiesz ze nie pamietam, sprawdze w domu :)

No własnie do pełni szczęścia brakuje mi tych 30 cm szerokości drzwi. Jakoś muszę z tego wybrnąć.

Pajogor, życzę powodzenia. Najważniejsze, że nie ma mrozu. Budujcie, niech inwestycja posuwa się do przodu. Kiedyś trzeba zacząć, każda pora jest dobra, najwyżej chłopakom zrobicie herbatkę :wink: A jaki macie projekt?

pajogor witaj

myśmy też zaczynali zimą, konkretnie w styczniu tego roku z konkretną przebudowa starej chałupy a w lutym kopalismy i zalewaliśmy fundamenty pod spory budynek gospodarczy. Chociaż we wsi patrzyli na nas dziwnie i komentowali po swojemu to jednak wszystko sie udało i Wam tez się uda :D

oby tylko mrozy nie nastaly zbytnie będzie ok

powodzenia!

Witam wszystkie zaradne budujące kobiety!

Sama chyba też do nich należę, chociaż buduję razem z mężem. Ja jestem od planowania i organizowania, mąż od wykonania i nadzoru naszej ekipy. Budujemy na razie przez generalnego wykonawcę, aż do stanu surowego otwartego. Potem na jakis czas zaślepimy otwory drzwiowe i okienne dechami i będziemy robić instalacje. Teraz jesteśmy na etapie wylanego (28 listopada) stropu. Czekamy, aż wyschnie (tak naprawdę to nasz wykonawca obskakuje jeszcze 2 budowy i to jego zdaniem strop ma tak długo schnąć). Wczoraj deptałam po pięterku pierwszy raz! Ale mała ta nasza chatka, kurdupelek! :-? No więc od poniedziałku pan wykonawca ma wkroczyć, żeby postawić ściankę kolankową, ścianki szczytowe i zakończyć murowanie. Tak naprawdę zostanie jeszcze do wykonania niewielka ilość ścianek działowych, też murowanych. A potem więźba, wybór pokrycia wstępnego i dachówki (myślę między Nelskampem brązem H14 dachówką ceramiczną zakładkową drążoną a Ruppem Siriusem brązem). No i będzie!

Margoth* - witaj :-) Jeśli chodzi o wymiar domu, to zawsze na początku wydaje się, że jakiś taki mały jest ;-), więc się nie przejmuj :-) A jeśli chodzi o wykonywanie instalacji, to chcecie je robić przy zaślepionych oknach? Będzie trochę ciemno... ;-)

Prawdę mówiąc też się zastanawiałam nad tą kolejnością...... A jakby tak odbić po jednej desce z okna to światła trochę wpadnie a po robocie zaślepić szybko można..... Co o tym myślicie?

Margoth* - witaj :-) Jeśli chodzi o wymiar domu, to zawsze na początku wydaje się, że jakiś taki mały jest ;-), więc się nie przejmuj :-) A jeśli chodzi o wykonywanie instalacji, to chcecie je robić przy zaślepionych oknach? Będzie trochę ciemno... ;-)

Prawdę mówiąc też się zastanawiałam nad tą kolejnością...... A jakby tak odbić po jednej desce z okna to światła trochę wpadnie a po robocie zaślepić szybko można..... Co o tym myślicie?

jak nie ma okien to kabelki szybko znikna :roll:

Witam !! Bardzo dziękuje, za dobre słowo na początek mojej budowlanej przygody !!

Mamy już wykopane fundamenty i ułożone zbrojenie. Jutro zalewamy betonem !!

Póki co pogoda dla nas łaskawa :)

Hanika budujemy wg projektu indywidualnego. Będzie to taki dom dwurodzinny z użytkowym poddaszem . Jakieś 2/3 będzie dla nas a 1/3 dla rodziców.

Tu można obejrzeć skany projektu i zdjęcia z budowy

http://picasaweb.google.com/dom.budowa/

Dziewczyny a co sądzicie o wentylacji mechanicznej z GWC !! Zdecydowałyście się na jej montaż w waszych domach ??