Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub budujących kobiet

Recommended Posts

heloł :)

witam nowe budujące panie :)

izi, gdzie kupiłaś ten ładny, czerwony zegar? Dobrze kojarzę, że w Ikei? Nie widzę go na ich stronie...? I czy były w innych kolorach?

tak, zegar z Ikei. Rzeczywiście na ich stronie nie widzę i nie kojarze czy jak ostatnio byliśmy, to jeszcze te zegary były czy nie. Kolorów za wiele nie mieli, poza czerwonym byl chyba jeszcze szary albo biały, nie pamiętam niestety :-( A stały tam, gdzie wszystkie inne zegary, więc jak zajrzycie do Ikei, to nie trzeba ich szukać w żadnym dziwnym miejscu :-)

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !! Bardzo dziękuje, za dobre słowo na początek mojej budowlanej przygody !!

Mamy już wykopane fundamenty i ułożone zbrojenie. Jutro zalewamy betonem !!

Póki co pogoda dla nas łaskawa :)

Hanika budujemy wg projektu indywidualnego. Będzie to taki dom dwurodzinny z użytkowym poddaszem . Jakieś 2/3 będzie dla nas a 1/3 dla rodziców.

Tu można obejrzeć skany projektu i zdjęcia z budowy

http://picasaweb.google.com/dom.budowa/

Dziewczyny a co sądzicie o wentylacji mechanicznej z GWC !! Zdecydowałyście się na jej montaż w waszych domach ??

Hallo, hallo !!

My mamy projekt energooszczędny, w ktorym jest przewidziana wentylacja mechaniczna i będzie do tego rekuperator i GWC jak najbardziej.

na początku bałam się zeby sobie nie zrobić w domu klimatu z biura - plastikowe, suche powietrze. jednak się przekonałam ;-) czerpnia zasysa powietrze z zewnątrz i wypuszcza po zuzyciu. Nie "uzywa" drugi raz tego samego powietrza, nie jest to obieg zamkniety. Jest to taka wymuszona wentylacja grawitacyjna :lol: wymiana powietrza nie jest zalezna od warunkow atmosferycznych, a od instalacji. takze nie masz przestojów tak jak przy bezwietrznej, parnej pogodzie i wentylacji grawitacyjnej.

Ostatnio usłyszelismy tez opinie, ze jak sie chce went. mechaniczna to i konieczna jest DRUGA INSTALACJA mianowicie KLIMATYZACJA !!! taka radosna twórczość :D :D :D hihi

Bylismy w domu jednorodzinnym gdzie jest taka wentylacja i fajnie to dziala. w lato nie ma "parówki", a zimą nie ma takich strat ciepła jak przy grawitacyjnej. przekonalam sie ostatecznie - bałam się, ze ja słychać i po dluzszym czasie wibracje i dzwieki jakie wydaje moga stac sie uciazliwe. Dobrze wykonana działa "bezszelestnie" :D

Hallo, hallo !!

My mamy projekt energooszczędny, w ktorym jest przewidziana wentylacja mechaniczna i będzie do tego rekuperator i GWC jak najbardziej.

na początku bałam się zeby sobie nie zrobić w domu klimatu z biura - plastikowe, suche powietrze. jednak się przekonałam ;-) czerpnia zasysa powietrze z zewnątrz i wypuszcza po zuzyciu. Nie "uzywa" drugi raz tego samego powietrza, nie jest to obieg zamkniety. Jest to taka wymuszona wentylacja grawitacyjna :lol: wymiana powietrza nie jest zalezna od warunkow atmosferycznych, a od instalacji. takze nie masz przestojów tak jak przy bezwietrznej, parnej pogodzie i wentylacji grawitacyjnej.

Ostatnio usłyszelismy tez opinie, ze jak sie chce went. mechaniczna to i konieczna jest DRUGA INSTALACJA mianowicie KLIMATYZACJA !!! taka radosna twórczość :D :D :D hihi

Bylismy w domu jednorodzinnym gdzie jest taka wentylacja i fajnie to dziala. w lato nie ma "parówki", a zimą nie ma takich strat ciepła jak przy grawitacyjnej. przekonalam sie ostatecznie - bałam się, ze ja słychać i po dluzszym czasie wibracje i dzwieki jakie wydaje moga stac sie uciazliwe. Dobrze wykonana działa "bezszelestnie" :D

Witam !! No my chyba też się zdecydujemy na wentylacje mechaniczną. Kierownik budowy powiedział nam ze w ostatecznym rozrachunku nie wychodzą to tak wielkie pieniądze, bo można zrezygnować z niektórych kominów a przecież są one bardzo drogie w budowie. Zastanawiamy się teraz nad zamówieniem projektu takiej instalacji, aby nie popełnić jakiś błędów. Wyczytałam, że taki projekt dla domu 150 - 200 m2 to jakiś 1000zł. :o

Ale jak min. od tego ma zależeć jej sprawność to chyba warto.

Pozdrawiam

pajogor - projekt jest jak sądzę konieczny, bo z tego co słyszałam, jak się wszystkiego dobrze nie pooblicza, to potem mogą wychodzić takie kwiatki, że będzie głośno, tj. wentylacja będzie szumieć albo bedzie niewydajna. A projekt z reguły robi firma wykonująca potem instalację.

Zgadzam się z izi7. Jak chcesz sama montowac to ustrojstwo to i bez projektu mozesz na własną odpowiedzialność :lol:

My mamy projekt wentylacji mech w projekcie domu, ale ze robilismy zmiany w projekcie domu, wiec i tak firma, ktora bedzie nam went montowała musi zrobic nowe przeliczenia, obliczenia i wyliczenia. Można tez było za dopłatą 150 zł dokupić projekt gruntowego wyminnika, ale ze u nas bedzie on inaczej lezał to szkoda i 150 zł

Dołączam do forum budujących kobiet,bo tak jakoś wyszło,że los spłatał mi figla i muszę zająć się budową sama ( mam jeszcze syna,który mnie dzielnie wspiera w chwilach załamania). Papierologię zaczęłam na jesieni 2007,budowę w kwietniu br.Obecnie jestem na etapie tynków wewnętrznych.Wiedziałam ,że bedzie ciężko,ale czasami mam totalnie dość,jednak wybudowanie tego domu postawiłam sobie za punkt honoru i wytrwam:))

Życzę wiec wszystkim Paniom wytrwałości i mimo wszystko uśmiechu.

PS

Ależ będziemy dumne po zakończeniu,jak usiądziemy sobie z filiżanką kawy na tarasie podziwiając efekt naszych zmagań:)

Lena, mnie też się marzy ta kawka na tarasie, może byc nawet jeszcze niewykończony. :D Już czuję ten aromat! I ta zieleń! (Bo teraz przerażający księżycowy krajobraz :-? I błotoooo!)

Szybko się uwinęłaś, że juz robisz tynki. My zaczęliśmy w sierpniu, było trochę przestoju i teraz robią więźbę. Cieszy jak nie wiem. Życzę powodzenia. A jaki masz projekt? (jakoś zawsze mnie to interesuje, nie wiem czemu :wink: )

Hanika - a propos projektów, to Wasz jest baaardzo podobny do naszego :-) Nasz jest taki: http://www.konradmatuszewski.pl/pliki/pro_5.html - z tym, że my zrobiliśmy garaż dwustanowiskowy i nad garażem mamy dwa pokoje w takim podziale jak u Ciebie czyli jeden większy i z niego wchodzi się do drugiego mniejszego. No i powiększyliśmy bryłę o 1m z lewej strony, więc mamy większe niż w projekcie salon, kuchnię i dwa pokoje na górze.