izi7 08.12.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 heloł witam nowe budujące panie izi, gdzie kupiłaś ten ładny, czerwony zegar? Dobrze kojarzę, że w Ikei? Nie widzę go na ich stronie...? I czy były w innych kolorach? tak, zegar z Ikei. Rzeczywiście na ich stronie nie widzę i nie kojarze czy jak ostatnio byliśmy, to jeszcze te zegary były czy nie. Kolorów za wiele nie mieli, poza czerwonym byl chyba jeszcze szary albo biały, nie pamiętam niestety A stały tam, gdzie wszystkie inne zegary, więc jak zajrzycie do Ikei, to nie trzeba ich szukać w żadnym dziwnym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 08.12.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Witam !! Bardzo dziękuje, za dobre słowo na początek mojej budowlanej przygody !! Mamy już wykopane fundamenty i ułożone zbrojenie. Jutro zalewamy betonem !! Póki co pogoda dla nas łaskawa Hanika budujemy wg projektu indywidualnego. Będzie to taki dom dwurodzinny z użytkowym poddaszem . Jakieś 2/3 będzie dla nas a 1/3 dla rodziców. Tu można obejrzeć skany projektu i zdjęcia z budowy http://picasaweb.google.com/dom.budowa/ Dziewczyny a co sądzicie o wentylacji mechanicznej z GWC !! Zdecydowałyście się na jej montaż w waszych domach ?? Hallo, hallo !! My mamy projekt energooszczędny, w ktorym jest przewidziana wentylacja mechaniczna i będzie do tego rekuperator i GWC jak najbardziej. na początku bałam się zeby sobie nie zrobić w domu klimatu z biura - plastikowe, suche powietrze. jednak się przekonałam czerpnia zasysa powietrze z zewnątrz i wypuszcza po zuzyciu. Nie "uzywa" drugi raz tego samego powietrza, nie jest to obieg zamkniety. Jest to taka wymuszona wentylacja grawitacyjna wymiana powietrza nie jest zalezna od warunkow atmosferycznych, a od instalacji. takze nie masz przestojów tak jak przy bezwietrznej, parnej pogodzie i wentylacji grawitacyjnej. Ostatnio usłyszelismy tez opinie, ze jak sie chce went. mechaniczna to i konieczna jest DRUGA INSTALACJA mianowicie KLIMATYZACJA !!! taka radosna twórczość hihi Bylismy w domu jednorodzinnym gdzie jest taka wentylacja i fajnie to dziala. w lato nie ma "parówki", a zimą nie ma takich strat ciepła jak przy grawitacyjnej. przekonalam sie ostatecznie - bałam się, ze ja słychać i po dluzszym czasie wibracje i dzwieki jakie wydaje moga stac sie uciazliwe. Dobrze wykonana działa "bezszelestnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 09.12.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Hallo, hallo !! My mamy projekt energooszczędny, w ktorym jest przewidziana wentylacja mechaniczna i będzie do tego rekuperator i GWC jak najbardziej. na początku bałam się zeby sobie nie zrobić w domu klimatu z biura - plastikowe, suche powietrze. jednak się przekonałam czerpnia zasysa powietrze z zewnątrz i wypuszcza po zuzyciu. Nie "uzywa" drugi raz tego samego powietrza, nie jest to obieg zamkniety. Jest to taka wymuszona wentylacja grawitacyjna wymiana powietrza nie jest zalezna od warunkow atmosferycznych, a od instalacji. takze nie masz przestojów tak jak przy bezwietrznej, parnej pogodzie i wentylacji grawitacyjnej. Ostatnio usłyszelismy tez opinie, ze jak sie chce went. mechaniczna to i konieczna jest DRUGA INSTALACJA mianowicie KLIMATYZACJA !!! taka radosna twórczość hihi Bylismy w domu jednorodzinnym gdzie jest taka wentylacja i fajnie to dziala. w lato nie ma "parówki", a zimą nie ma takich strat ciepła jak przy grawitacyjnej. przekonalam sie ostatecznie - bałam się, ze ja słychać i po dluzszym czasie wibracje i dzwieki jakie wydaje moga stac sie uciazliwe. Dobrze wykonana działa "bezszelestnie" Witam !! No my chyba też się zdecydujemy na wentylacje mechaniczną. Kierownik budowy powiedział nam ze w ostatecznym rozrachunku nie wychodzą to tak wielkie pieniądze, bo można zrezygnować z niektórych kominów a przecież są one bardzo drogie w budowie. Zastanawiamy się teraz nad zamówieniem projektu takiej instalacji, aby nie popełnić jakiś błędów. Wyczytałam, że taki projekt dla domu 150 - 200 m2 to jakiś 1000zł. Ale jak min. od tego ma zależeć jej sprawność to chyba warto. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 10.12.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 pajogor - projekt jest jak sądzę konieczny, bo z tego co słyszałam, jak się wszystkiego dobrze nie pooblicza, to potem mogą wychodzić takie kwiatki, że będzie głośno, tj. wentylacja będzie szumieć albo bedzie niewydajna. A projekt z reguły robi firma wykonująca potem instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 10.12.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 my tez bedziemy miec wentylację, ale jeszcze nie mam firmy, która nam to zrobiprojekt mielismy dodany z Dospela do projektu, choc nie wiem czy taki powinien byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tridmax 10.12.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 ile płacicie za taką mechaniczną wymianę powietrza (materiał +robocizna)? Mi się to rozwiązanie bardzo podoba, ale chyba będę musiała ciąć koszty - bo jak patrze na koszty kredytu we frankach to zanosi się tylko na wykończenie dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 10.12.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Zgadzam się z izi7. Jak chcesz sama montowac to ustrojstwo to i bez projektu mozesz na własną odpowiedzialność My mamy projekt wentylacji mech w projekcie domu, ale ze robilismy zmiany w projekcie domu, wiec i tak firma, ktora bedzie nam went montowała musi zrobic nowe przeliczenia, obliczenia i wyliczenia. Można tez było za dopłatą 150 zł dokupić projekt gruntowego wyminnika, ale ze u nas bedzie on inaczej lezał to szkoda i 150 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 11.12.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Dzięki za porady !! Dziś zadzwonię dowiedzieć się o projekt i ewentualne koszty instalacji. Mam nadzieję, że nie mają zbyt odległych terminów, bo my w przyszłym tygodniu zasypujemy fundamenty a chyba przed zasypaniem warto by poprowadzić jakieś rury żeby później nie kuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lena08 11.12.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Dołączam do forum budujących kobiet,bo tak jakoś wyszło,że los spłatał mi figla i muszę zająć się budową sama ( mam jeszcze syna,który mnie dzielnie wspiera w chwilach załamania). Papierologię zaczęłam na jesieni 2007,budowę w kwietniu br.Obecnie jestem na etapie tynków wewnętrznych.Wiedziałam ,że bedzie ciężko,ale czasami mam totalnie dość,jednak wybudowanie tego domu postawiłam sobie za punkt honoru i wytrwam:)) Życzę wiec wszystkim Paniom wytrwałości i mimo wszystko uśmiechu. PS Ależ będziemy dumne po zakończeniu,jak usiądziemy sobie z filiżanką kawy na tarasie podziwiając efekt naszych zmagań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 11.12.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 lena witaj i powodzenia w budowaniu I gwarantuję, że jak już zamieszkasz, zapomnisz jak cieżko czasem było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 11.12.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Ja tam jeszcze pamiętam i jak sobie pomyślę, że miałabym znowu budować, to baaaardzo by mi się nie chciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanika 15.12.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Lena, mnie też się marzy ta kawka na tarasie, może byc nawet jeszcze niewykończony. Już czuję ten aromat! I ta zieleń! (Bo teraz przerażający księżycowy krajobraz I błotoooo!) Szybko się uwinęłaś, że juz robisz tynki. My zaczęliśmy w sierpniu, było trochę przestoju i teraz robią więźbę. Cieszy jak nie wiem. Życzę powodzenia. A jaki masz projekt? (jakoś zawsze mnie to interesuje, nie wiem czemu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 16.12.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Hanika - a propos projektów, to Wasz jest baaardzo podobny do naszego Nasz jest taki: http://www.konradmatuszewski.pl/pliki/pro_5.html - z tym, że my zrobiliśmy garaż dwustanowiskowy i nad garażem mamy dwa pokoje w takim podziale jak u Ciebie czyli jeden większy i z niego wchodzi się do drugiego mniejszego. No i powiększyliśmy bryłę o 1m z lewej strony, więc mamy większe niż w projekcie salon, kuchnię i dwa pokoje na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 16.12.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Ja tam jeszcze pamiętam i jak sobie pomyślę, że miałabym znowu budować, to baaaardzo by mi się nie chciało. Mi jak na razie też nie, ale wyrzucam z głowy to co było złe (a być może pamiętasz, że było tego sporo ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 16.12.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Hanika - a propos projektów, to Wasz jest baaardzo podobny do naszego Nasz jest taki: http://www.konradmatuszewski.pl/pliki/pro_5.html - z tym, że my zrobiliśmy garaż dwustanowiskowy i nad garażem mamy dwa pokoje . taki domek buduje moja znajoma pod Wrocławiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 17.12.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 qqrq5 - no to bardzo fajny projekt wybrali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 17.12.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 qqrq5 - no to bardzo fajny projekt wybrali sama sie nad nim zastanawiałam, ale chciałam koniecznie inny rozkład pokoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 17.12.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 qqrq5 wydaje mi sie ze twoj jest podobny do mojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 17.12.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 qqrq5 wydaje mi sie ze twoj jest podobny do mojego nie chca mi sie rzuty pokazac poogladam w domu u nas warunkiem dodatkowym był dom bez garazu. bo mamy wolnostojący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 17.12.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 a bez garażu chcieliście z przymusu czy z wyboru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts