Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub budujących kobiet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

izi7, faktycznie mamy podobne projekty. ja spaceruję sobie po stanie surowym otwartym bezdachowym :wink: i stwierdzam, że to był dobry wybór. Teraz po wyjęciu stempli widać, że jest sporo przestrzeni. Dokonaliśmy paru zmian, m.in. usunęliśmy z projektu okna dachowe na konto drugiej lukarny z tyłu domu, wyjście na taras jest z boku, do kotłowni wchodzi się spod schodów i chyba nie będzie tej wielkiej spiżarki, a na jej miejscu stanie niewielki stolik kuchenny. Mała spiżarka będzie pod schodami. I jeszcze zrobilismy balkon z boku domu na całej długości.

• 4 weeks później...

A u mnie od poniedziałku robią więźbę! Nareszcie, bo musieliśmy zatrudnić stróża, co by po nocach pilnował tej więźby na budowie (leżała sobie na samiuśkim widoku z ulicy).

Belki główne już stoją, w przyszłym tygodniu będą robić lukarny, normalnie "nie wyczymie" :D

no to widzę, że powoli prace na budowach ruszają :-)

ja się przymierzam do rozpoznania tematu automatycznego podlewania ogrodu. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Jakieś polecane firmy itp.? Najlepiej działające na Pomorzu albo na terenie całej Polski? Chce uderzyć do kogoś z projektem ogrodu żeby mi zrobił wycene itp.

• 3 weeks później...

U mnie sezon budowlany rozpoczety juz nieco, choc budowa zakonczona formalnie w styczniu :lol: US i Vat tez juz z glowy.

Mam za soba wycieczke krajoznawcza po sklepach z szafami do zabudowy (sami to bedziemy robic). Poza tym dzisiaj jest spotkanie z dekarzem, w sobote kominkowy, potem elewacyjni...

W mrozy zrobilismy badanie termowizyjne - wszystkie parapety wewnetrzne sa do poprawki. Zostalam specem od wykuwania i ponownego osadzania parapetow. A w wolnej chwili szlifuje sobie sciany i oscieznice drzwi.

W moim cementowo-ceglanym slowniku zaczely pojawiac sie nowe slowa i terminy np. beletrystyka, fryzjer czy krem do twarzy... ehhh... :wink:

:wink: Byle do wiosny - jeszcze tylko miesiąc i prace znowu ruszą pełną parą! I wreszcie ogrodzenie stanie na mojej działce!!! Wszystko dawno zakupione - oczekuje na montaż. A miało być na jesień ale to zawsze było coś innego do zrobienia to pogoda nie taka - brak słów!!! Ale przeżyliśmy i bez ogrodzenia a taką ładną bramę zakupiliśmy - CÓŻ! Tak bywa.

U mnie sezon budowlany rozpoczety juz nieco, choc budowa zakonczona formalnie w styczniu :lol: US i Vat tez juz z glowy.

Mam za soba wycieczke krajoznawcza po sklepach z szafami do zabudowy (sami to bedziemy robic). Poza tym dzisiaj jest spotkanie z dekarzem, w sobote kominkowy, potem elewacyjni...

W mrozy zrobilismy badanie termowizyjne - wszystkie parapety wewnetrzne sa do poprawki. Zostalam specem od wykuwania i ponownego osadzania parapetow. A w wolnej chwili szlifuje sobie sciany i oscieznice drzwi.

W moim cementowo-ceglanym slowniku zaczely pojawiac sie nowe slowa i terminy np. beletrystyka, fryzjer czy krem do twarzy... ehhh... :wink:

Podpowiedz, kiedy można odzyskać różnicę Vatu za materiały budowlane- co roku czy po zakończeniu budowy?

Witam budujące Panie :)

U nas sezon budowlany właśnie się rozpoczął.

Od wczoraj panowie dzielnie pracują wznosząc garaż, a dziś na działkę ma wejść hydraulik i zrobić niezbędna instalację przed wylaniem chudziaka.

Ehhh .... trochę przez zimę zapomnieliśmy ile to załatwiania jest przy budowie, ale z tego snu od razu szef ekipy budującej nas wyrwał.

Dał nam długą listę tego, co Mu jest w zasadzie "na wczoraj" potrzebne, żeby prace dalej się posuwały.

Tak więc od rana wiszę na telefonie i dzwonie, sprawdzam ceny, dalej dzwonie ... :)

No właśnie trzeba dalej dzwonić .... tak więc pozdrawiam i uciekam do pracy !!

• 2 weeks później...