Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub budujących kobiet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oh:) to naprawdę miłe:).

Dom ma ok.90m kw.Właściwie wszystko jest do remontu.Postanowiliśmy zacząć od podłóg i ponieważ jest to na razie dom letni,zdecydowałam się na ogrzewanie podłogowe elektryczne.Jednak nigdzie nie mogę znaleźć porady jak ma być prawidłowo wykonana taka podłoga na gruncie.Opinie fachowców są różne,a czas mnie goni,muszę to wiedziec do końca maja (zaczynam w czerwcu).No i jeszcze , żeby ta podłoga nie popękała i rzeczywiście oddawała to ciepło do wewnątrz.

Zastanawiam się również,czy daszek nad tarasem też trzeba będzie ocieplać,jeśli będę ocieplać cały dom?

Pytań mam więcej,ale narazie tyle.Dzięki za wsparcie:)

Beti dzięki wielkie

zostało mi jakieś 130 stempli obecnie 2,70 m

były 3 m, ale na potrzby stropu były obcięte

i własnie kombinuję, co z nimi zrobić

pozwoliłam sobie wydrukować twego męża pracę i narysować swoje pomysły i dać do wykonania mężowi - ciekawe, czy zrobiłby :evil: :o

Może się uda :D Tylko kazdy kawałek drewna trzeba okorować i wygładzic żeby dzieci rączek nie pouszkadzały :)

Beti dzięki wielkie

zostało mi jakieś 130 stempli obecnie 2,70 m

były 3 m, ale na potrzby stropu były obcięte

i własnie kombinuję, co z nimi zrobić

pozwoliłam sobie wydrukować twego męża pracę i narysować swoje pomysły i dać do wykonania mężowi - ciekawe, czy zrobiłby :evil: :o

Może się uda :D Tylko kazdy kawałek drewna trzeba okorować i wygładzic żeby dzieci rączek nie pouszkadzały :)

okoruję już ja

ja pomaluję

mąż niech tylko połączy

ja wtedy domaluję i będzie :)

Witajcie Kobiałeczki :) :)

Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swego grona. Obecnie posiadam/y stan surowy otwarty - mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu zamówimy okna.

I też jak większość buduję prawie sama. Mąż pracuje od rańca do 19 i zanim wróci z pracy jest 20, więc już mu się nie chce jechać na budowę. Więc to ja jestem sterem i żeglarzem. A że branża zupełnie inna więc szkolę się jak tylko mogę, żeby budownictwo nie było mi obce.

Oczywiście parę błędów już popełniłam np. sami z mocną ekipą wspomagającą w postaci moich rodziców ocieplaliśmy fundament - wszystko było ładnie pięknie, do czasu gdy okazało się że nie tą stroną jest położona. Kto by wpadł na to, że strona ma znaczenie :oops: :oops: :oops: Nie doczytałam tego po prostu.

Teraz czytam i o tynkach i wylewkach, żeby jak już przyjdzie ten etap wiedzieć jak najwięcej i dopilnować ekipę. Bo jednak tak jak dziewczyny zauważyły wcześniej -fachowcy nie traktują nas kobiet zbyt poważnie.

A póki co POWODZENIA

ogólnie powiedzmy, że nie mogę narzekać na kontakt

murarze dokładnie mi tłumaczyli, co robią, jak

na wszelkie pytania wszyscy mi odpowiadają :D

poniękąd czasami udaję taką małą znającą się blondynką :D

to się przydaje :)

a mąż chyba nadal nie wie, z którą hurtownią współpracujemy :D

chyba, bo nie pamiętam, czy tam kiedyś był ze mną

Dobrusiak powodzenia

jesteśmy chyba na tym samym etapie :)

my już też czekamy na okna :D

ehh babki a ja jestem na etapie szukania pustaków, deski przywiezie ekipa budowniczych, dachówkę też załatwią w fabryce po lepszych cenach. Okna muszę znaleźć sama (plastiki), zastanawiam się czy zrobić mechaniczny nawiew (czy jak to się nazywa) do kominka (chyba się zdecyduję)... a wy? jakie okna? kominek będzie z nawiewem?

U nas także będzie zwykły kominek.

My mamy "podzielone" role. Połówek jeździ na budowę a ja wydzwaniam za materiałami.

I generalnie najbardziej mnie wkurza to, że ceny podają

1) netto lub brutto - zależy od hurtowni

2) z transportem lub bez

3) z rozładunkiem lub bez

4) raz w m2 raz w mb a jeszcze indziej w m3

Najgorzej mi idzie z tym przeliczaniem żeby porównać oferty. Bez tabelki to ani rusz.

Jak skończymy budować to mogę pisać CV do hurtowni budowlanych i jako 1 punkt pisać "duuuże doświadczenie " i znajomość branży :lol:

Na razie idzie nam budowa jak krew z nosa :(

Mówią, że pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciół a trzeci dla siebie - kurcze nie mam tyle czasu na te 3 domy i chyba będzie mi się zaprzyjaźnić z wrogiem.

anetina - fajnie czasami poudawać blondynkę :wink:

Jestem właśnie na etapie "szkolenia" izolacji pionowych oraz stropów.

A to nazewnictwo ??? Skad oni to wzięli ??? Cos mi się wydaje że z tymi nazwami to polegnę przy dachu :roll:

Jutro u mnie ma zawisnac wianek-poinformowal mnie ciesla,zebym wiankowe przygotowala :) a ja nie wiem co mam na ta impreze przygotowc-wiem tylko ze sie to opija.Na budowie mam 4-osobowa ekipe ciesli i 4-osobowa murarska to mam szykowac na 8?Kurcze co dac im pic i jesc? :wink: Jak to bylo u was-doradzcie :D

Jeśli chodzi o kominek, to mamy z rozprowadzeniem powietrza. Polecam :D

właśnie o to pytałam :))

wiele osób polecało mi to rozwiązanie, że jest ekonomiczne i w sumie daje spore oszczędności. Możesz coś więcej o tym napisać? Czy to bardzo podniosło cenę kominka? Czy czegoś innego..?

Jak się sprawdza?

właśnie o to pytałam :))

wiele osób polecało mi to rozwiązanie, że jest ekonomiczne i w sumie daje spore oszczędności. Możesz coś więcej o tym napisać? Czy to bardzo podniosło cenę kominka? Czy czegoś innego..?

Jak się sprawdza?

Hmm... nie wiem czy coś Ci pomogę. U nas dla domu 175m2 kominkarz powiedział około 15 -16 tyś

Jakieś 6 tyś za kominek, 6 tyś za obudowę i a reszta na robociznę i rozprowadzenie ciepła.

Z tego co się zorientowałam to ceny kominków i obudowy to coś koło tego, wiec reszta idzie na DCP. To ja tyle !!

Chętnie też zapoznam się z opiniami innych Pań