tabaluga1 20.01.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 iga9 Wczoraj byłam u zanjomych, którzy niedawno budowali się w moim miasteczku, w celu uzyskania informacji o fachowcach. Zawsze ich bardzo chwalili, dlatego postanowiliśmy wykorzystać ich również na naszej budowie.Przy okazji usłyszałam parę cennych rad: * przed zalaniem fundamentów uzgodnić z fachowcami od instalacji wod-kan miejsce, gdzie ta instalacja będzie przebiegać. Następnie kupić grubsze rury PVC i pociąć na mniejsze kawałki, umieścić we właściwych miejscach przed zalaniem fundamentów właśnie po to, by nie trzeba ich było potem kuć.*jeśli zalewamy strop terriwą- zaślepić otwory, tak by beton nie wpływał podczas zalewania do środka, tylko zostawał we właściwym miejscu. ( polecono mi w tym celu zostawiać wszelkie worki po cemencie, pustakach i inne śmieci, które normalnie wyrzuca się zaraz po rozpakowaniu.)*deski po szalunkach dokładnie odczyścić, zakonserwować (ogólnie bardzo szanować), bo można je potem wykorzystać również do pokrycia dachu, ( np pod gont)*nie oszczędzać na rynnach, te najtańsze bardzo szybko tracą kolor Mam nadzieję, że ktoś skorzysta z moich rad, ja na pewno.Pozdrawiamtabaluga1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 20.01.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Tabaluga, dobrze, że dzielisz się z nami radami ludzi, którzy już mają jakieś doświadczenia budowlane. Te uwagi są dla nas bardzo ważne. Może dzięki nim popełnimy mniej błędów Może jeszcze któraś z Was dziewczyny, ma jakieś cenne uwagi ? Podzielcie się nimi , będzie nam łatwiej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olena 20.01.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 To może ja.... z wlasnego doświadczenia... Zwróćcie uwagę, czy Wam robią fundamenty pod kominy... Lawy nie moga być wszędzie równiutkie, gdzieś musi być szerzej pod komin Ja wiem, ze to jest bardzo rzadko spotykany "błąd" ale jak widać - zdarza się Na szczęście w pore zmieniłam ekipę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 21.01.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 I jeszcze raz ja, przypomniało mi się coś. W trakcie budowania kominów sprawdzajcie, czy otwór kominowy jest właściwej średnicy- tak by przeszła przez niego bez problemu kula, którą kominiarz będzie wpuszczał do środka. Ponoć niektórzy murarze nie zwracają na to uwagi, a potem kominiarz nie chce odebrać takiego stanu i trzeba burzyć kominy I jeszcze coś. Widzę, że niektórzy montują w łazience i ubikacji drzwi (piękne zresztą),ale z otworami w kształcie kółeczek. Podobno przepisy wyraźnie precyzuję, że otwór wentylacyjny ma mieć powierzchnię ok.220cm2 (chyba mniej więcej tyle), a te kółka mają tylko ok 70cm2. W moim mieście kominiarze niestety nie akceptują takich drzwi, mimo, że jest na nich napisane "-drzwi łazienkowe." Beznadzieja Pozdrawiam tabaluga1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 21.01.2006 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 * przed zalaniem fundamentów uzgodnić z fachowcami od instalacji wod-kan miejsce, gdzie ta instalacja będzie przebiegać. Następnie kupić grubsze rury PVC i pociąć na mniejsze kawałki, umieścić we właściwych miejscach przed zalaniem fundamentów właśnie po to, by nie trzeba ich było potem kuć. Własnie juz na wtepnej rozmowie z budowlancami ustalam, czy jesli intalator narysuje odpowiednie miejsce na projekcie to zrobia wszytkie przepusty. Ja do wody i kanalizacjo dodalabym jeszcze: przewod prad ze skrzyki i ew. wyjscie do oswietlenia ogrodu i zasilania bramy garazowej, wodne wyjscia do kranu lub kranow na zewnarz (oczywiscie och zasilanie w wode, a wiec zawor musi byc w srodu domu - do podlewania ogrodu, zraszaczy trawy, ew. oczka wodnego), przewod telefoniczny i oczywiscie rura doprowadzajaca powietrze do kominka. Przewody elektryczne prowadzimy w peszlach - zasada dzialania analogiczna do przepustow wodno-kanalizacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 24.01.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Pozdrawiam wszystkie budujące kobietki, bo jakoś ostatnio trochę tu pusto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EFKAkonewka 24.01.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Pozdrawiam wszystkie budujące kobietki, bo jakoś ostatnio trochę tu pusto komunikacja zamarzła na łączach... ojej! nie ma to jak pogadać z teściem o budowie przy niedzielnym obiadku! czy ktoś spotkał się z robieniem wieńca na ścianie fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 24.01.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Wieniec na ścianie fundamentowej?Czy ja czegoś nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 25.01.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Z tego co wiem wieniec jest obowiazkowa czescia konstrukcji fundamentow. Bez niego zaden kierownik budowy nie powinien obebrac tego elementu domu. Ale jak to dokladnie konstrukcyjnie wyglada to wam nie powiem. Poszukajcie na forum w czesci zebranej dot. stanu 0 (najczesciej zadawane pytania) - mysle, ze na 100% gdzies jest to omowione. Pozdrawiam rozgrzewajaco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EFKAkonewka 25.01.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Z tego co wiem wieniec jest obowiazkowa czescia konstrukcji fundamentow. Bez niego zaden kierownik budowy nie powinien obebrac tego elementu domu. Ale jak to dokladnie konstrukcyjnie wyglada to wam nie powiem. Poszukajcie na forum w czesci zebranej dot. stanu 0 (najczesciej zadawane pytania) - mysle, ze na 100% gdzies jest to omowione. Pozdrawiam rozgrzewajaco. Dzięki! będę szukać w wolnej chwili. cytat na rozgrzewkę: "Człowiek powinien robić to na co ma siłę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 25.01.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 W moim projekcie nie ma wienca na scianie fundamentowej, jest tylko na ścianach zewnetrznych. Tak tez może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EFKAkonewka 25.01.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 W moim projekcie nie ma wienca na scianie fundamentowej, jest tylko na ścianach zewnetrznych. Tak tez może być. z moich poszukiwań wyciagnęłam wnioski (ale czy słuszne?): 1. najpierw ława fundamentowa - zbrojona odpowiednio 2. ściana fundamentowa + ocieplenie (+ izol. pionowa) + ew. drenaż 3. izolacja pozioma ściany fundamentowej łącząca się z izolacją podłogi 4. ściana "domowa" zakończona wieńcem 5. ponoć dobrze dać belkę pod oknem aby nie pękała ściana to tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EFKAkonewka 25.01.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 No i co mam zrobić z teściem???Kłócić się teraz? później?a może rozwieść przed budową?A! bo Mój Szanowny to w czasie niedzielnej rozmowy oglądał kreskówki w pokoju obok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 26.01.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Efka, dołączam do grona bo ja tez sama buduję. Tak wyszło,ze moja połowa to totalny ignorant, ktory wmawia sobie i mi ,że nie mozna zdobyć wiedzy na tamat budowania, bo przeziez tego nie studiował. A ja tez nie jestem inzynierem budowlancem tylko humanstą. Ale to ja wyszukałam brygade, znalazłam materiał i zdecydowałam sama. Obecnie załatwiam kredyt- tez sama.Mam nadzieję że drzewo kolo domu to posadzi moj mąż bo syna juz mamy.Teścia olej, wysluchaj jego rad ale zawsze pytaj sie na forum, bo naprawde warto. I podejmij sama decyzje w oparciu o forum. Ja tak robie.Na razie mam do przodu.Pozdrowienia, bede zagladała na forum, czuje sie lepiej jak moge z kims na ten temat pogadać. psycholog tez by mi sie przydal czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 26.01.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 No i co mam zrobić z teściem??? Kłócić się teraz? później? a może rozwieść przed budową? A! bo Mój Szanowny to w czasie niedzielnej rozmowy oglądał kreskówki w pokoju obok! Ja to samo przerabiam - tylko moj luby staje po mojej stronie, ale na tesciu to i tak nie robi wrazenia. U nas stanelo na tym, ze tescia zawsze wyslucham, ale to ja rozmawiam z wykonawca i moje polecenia bedzie wykonywal najbardziej sie boje, ze z uwagi na prace nie bede mogla przyjezdzac na budowe gdy bedzie tam pracowala ekipa - chyba ze beda zaczynac ok 7 rano Takze budowy bedzie dolgadal glownie moj maz (a on sie technologia nie interesuje na razie zupelnie nic - sobie gra w gry komputerowe! zamiast forum czytac!) i moj tesc wlasnie. Co z tego ze ja tu dniami i nocami forum i wszelkie budowlane i wnetrzarskie gazety czytam skoro nie bedzie mnie na miejscu Bede mogla wieczorem przyjechac i ew. przekazac facetom co maja przekazac ekipie... a taki gluchy telefon niestety czesto kiepsko dziala Ale coz - bedzie dobrze bo musi byc dobrze A dzisiaj wlasnie odebralam pozwolenie na budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 26.01.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 A mój mężuś pojechał właśnie na rozmowę z potencjalnym wykonawcą. Gość ma swoją ekipę i robi od fundamentów po dach. Bardzo nam na nim zależy, tym bardziej, że jest z polecenia. Nie wiem tylko, ile sobie zażyczy. Trzymajcie więc kciuki, bo potem to już ja przejmuję pałeczkę. Mój mężuś też niestety woli sobie pograć w HIROSÓW :evi , niż czytać forum. A już niedługo w ogóle nie będzie go interesowała budowa, bo będzie się uczył. No to akurat rozumiem i popieram w końcu po pięciu latach musi wreszcie skończyć tą specjalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 26.01.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 A dzisiaj wlasnie odebralam pozwolenie na budowe GRATULACJE! No to do dzieła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EFKAkonewka 26.01.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 A mój mężuś pojechał właśnie na rozmowę z potencjalnym wykonawcą. Gość ma swoją ekipę i robi od fundamentów po dach. Bardzo nam na nim zależy, tym bardziej, że jest z polecenia. Nie wiem tylko, ile sobie zażyczy. Trzymajcie więc kciuki, bo potem to już ja przejmuję pałeczkę. Mój mężuś też niestety woli sobie pograć w HIROSÓW :evi , niż czytać forum. A już niedługo w ogóle nie będzie go interesowała budowa, bo będzie się uczył. No to akurat rozumiem i popieram w końcu po pięciu latach musi wreszcie skończyć tą specjalizację. O JOJ! Mój też rżnie w Hirołsy! Tu i teraz na starym kompie! Nie nawidzę tego!!! (Jego? jak gra...) Co ci faceci widzą w tym? wg mnie strata czasu, życie przecieka przez palce. a tu pranie czeka i inne takie ciekawe rzeczy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 27.01.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Widze. ze nie tylko moj typ meza tak ma Pociszylyscie mnie bardzo Co oni w tym widza?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 27.01.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Witam i pozdrawiam wszystkie budujące kobitki! Tabaluga1: Z tymi drzwiami do łazienek to jest tak, że oprócz okrągłych tulejek, powinny być jeszcze podciete od spodu na jakieś 2cm. Nie wiem czy to wystarczająco, ale tak czytałam, gdy zgłębiałam temat wentylacji grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts