Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kapie mi z dachu na podloge poddasza - pomocy !!!

Sowka

Recommended Posts

Dzis po szalenczych wiatrach, deszczach i sniezycach odkrylam na strychu, ze kapie mi z dachu. :o Dom parterowy z poddaszem (poki co)nieuzytkowym: folia wysokoparoprzepuszczalna i dachowka cementowa. Folia jest miejscami przemoczona, miejscami troche mokrych plam, Ale w tych gorszych miejscach mam mokra podloge na poddaszu :-? :cry:

O co chodzi z ta folia? Czy u Was tez widzicie czasem mokre plamy od wewnatrz? Wczesniej tez je widywalam, ale w postaci niewielkich kropek, czy to tak moze byc czy tez spartaczyli mi dach i czeka mnie niezly remont :x Dodam, ze mieszkamy dopiero od sierpnia i nie mamy w tej dziedzinie zadnych innych doswiadczen. :cry:

Doradzcie prosze!!!

Dziekuje z gory i pozdrawiam

Dzis po szalenczych wiatrach, deszczach i sniezycach odkrylam na strychu, ze kapie mi z dachu. :o Dom parterowy z poddaszem (poki co)nieuzytkowym: folia wysokoparoprzepuszczalna i dachowka cementowa. Folia jest miejscami przemoczona, miejscami troche mokrych plam, Ale w tych gorszych miejscach mam mokra podloge na poddaszu :-? :cry:

O co chodzi z ta folia? Czy u Was tez widzicie czasem mokre plamy od wewnatrz? Wczesniej tez je widywalam, ale w postaci niewielkich kropek, czy to tak moze byc czy tez spartaczyli mi dach i czeka mnie niezly remont :x Dodam, ze mieszkamy dopiero od sierpnia i nie mamy w tej dziedzinie zadnych innych doswiadczen. :cry:

Doradzcie prosze!!!

Bardzo często podczas zadymek śnieznych naleci śniegu do koszy (dachowych) lub innych zakamarków potem ten śnieg się stapia i stąd woda. Jeżeli na Twoim dachu są kosze a wykonawca ich nie uszczelnił (np klinami z gąbki) to tak przy zadymkach będzie

Koło komina zdarzają się miejsca nieuszczelnione i także przemaka folia.

Doradzcie prosze!!!

I niech ten post będzie przestrogą dla tych którzy budują domy z użytkowym poddaszem i dają folię. Nigdy nie wiecie co się tam dzieje, a sądzę że u nie jednej osoby wełenka wcale nie jest sucha tylko wręcz przeciwnie.

Właśnie po to aby spać spokojnie i mieć pewny dach nad głową daje się dechy i papę. Ten wydatek jest niewspółmiernie mały z remontem poddasza, czy przekładaniem dachu. Wiele razy wiele osób oburzało się że co po niektórzy nie idą z duchem czasu. Czasami warto się zastanowić co niesie ze sobą ten duch nowoczesności, a często są to tylko klopoty.

I nie jest to tylko folia, ale i wiele innych rzeczy.

Właśnie dlatego powinniśmy budować wg sprawdzonych metod (chociaż czasami droższych), bo nas, przynajmniej mnie nie stać na "nowoczesność".

pzdr

Dach z pełnym deskowaniem też można sp... i będzie przeciekał. :wink:

Zgadzam się z tobą, ale masz dużo mniejsze prawdopodobieństwo, bo chyba nie zaprzeczysz że to żadna filozofia na prostym dachu położyć dechy, a na to papę, przecież tutaj nie ma miejsca na przeciekanie, chyba że w miejscu papiaków. No i rada trudna do wyegzekwowania szukać pożądnych fachowców.

Ja mam dach z pełnym deskowaniem i betonową dachówką i mimo wichur, deszczy, śniegu na poddaszu jest suchutko, a jeżdżę sprawdzić przynajmniej raz w tygodniu.

pzdr

Medyk,

Ty masz dojście do dobrego drewna i pewnie rówie atrakcyjnego cenowo, ale nie wszyscy tak maja i co niektórzy wybieraja wersje tańsza dając lepsza folię, np folia TYVEK ma bardzo wysoką paroprzepuszczalnośc chyba ok. 3000 ale kosztuje 7,5zl m - ale nie slyszalem by ktomus kto ma taką flię bez deskowania ciekła woda a wełenka była mokra

Dach z pełnym deskowaniem też można sp... i będzie przeciekał. :wink:

Zgadzam się z tobą, ale masz dużo mniejsze prawdopodobieństwo, bo chyba nie zaprzeczysz że to żadna filozofia na prostym dachu położyć dechy, a na to papę, przecież tutaj nie ma miejsca na przeciekanie, chyba że w miejscu papiaków. No i rada trudna do wyegzekwowania szukać pożądnych fachowców.

Ja mam dach z pełnym deskowaniem i betonową dachówką i mimo wichur, deszczy, śniegu na poddaszu jest suchutko, a jeżdżę sprawdzić przynajmniej raz w tygodniu.

pzdr

A ja z tobą :lol: , tyle że moim zdaniem w 99,9% zależy od wykonania a ten 0,1% od ewentualnych wad materiałowych danej technologi. Ja mam dach pokryty folią gutta a na to dachówka cementowa i nie mam żadnych przecieków :lol:

O folii pisałem setki razy jak to jest ,że w ciągu 10 lat 6 krotnie zmieniała swoje parametry. Wdawniejszym budowaniu poddasza nie były użytkowe więc jak przez dachówki napadało to i wyschło ,natomiast teraz idzie to w węłnę i nie zawsze wszystko wyschnie .Zawsze pisałem deski i dobra papa załatwia wszystko i nie esperymentujmy na własnym grzbiecie bo nas poprostu nie stać ,a deskowanie i papa wychodzi troszku drożej niż najlepsza folia ,a osobiście również zrobiłem pełne deskowanie i papę pod dachówkę .zamiast szczotki pod gąsiory plastikowej dałem pasek 7cm blachy miedzianej co ustrzegło mnie przed zielenieniem dachu