Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Hania,

w oknach stałych nie ma okuć, ale możesz zastosować przynajmniej szybę P4.

My w całym domu wstawiamy okna antywłamaniowe (sztby P4 i okucia WK2). Poza zabezpieczeniem da nam to lepsze samopoczucie. A alarm oczywiście powinien być bez względu na to, czy są okna bezpieczne, czy nie.

magda

ja sie zdecydowalam kupic okna w M&S ze Slupska - maja na srodce swoje biuro. Calkiem przyzwoite - powiem lepiej - bartdzo dobre ceny za okna, ktore mi sie podobaja.

Okna antywlamaniowe chce tylko dla mojego lepszego samopoczucia - bo jak bede chcieli to i tak wejda.

Loniu - ten twoj dekarz to dobry plecenia? Mozesz dac namiar? Ile bierze od m? Mnie to czeka w przyszlym roku.

Arkady - napisz na [email protected] to dam namiar w poniedzialek na czlowieka ktory podlacza wode i zalatwia te wszystkie papiery

Witajcie po przerwie spowodowanej uganianiem się w sprawach stropów i dachu. Loniu, chyba skończy się na polecanych przez Ciebie stropach Muchy (z Batorowa) - czy brałeś też od nich pustaki skrajne? Są droższe, ale może zaoszczędza się przy nich na betonie?

Jeśli chodzi o dach to mam cieślę i dekarza w jednym godnego polecenia. Staram się do zimy zdążyć z przykryciem domu dachem i wstępnym otynkowaniem.

Mam pytanie do zaawansowanych budowniczych: jak przygotowywaliście imprezę "pod wiechę"? jak to u was wyglądało, albo jak planujecie? kierownik ostatnio mi przypomniał, że czas o tym pomyśleć...

Misza - mi nie oferowano skrajnych, więc murarze sobie radzili inaczej. Wkładali papier w kanał, stawiali nie zatkaną (uwaga obie formy niezatkaną i nie zatkaną są w ogólności poprawne i bardzo trudno wychwycić kiedy stosować którą) częścią do góry, a następnie wrzucali tam trochę betonu, żeby zatkać kanał. Bardzo istotne to było wokół miejsca przy środku stropu, gdzie miałem normalną wylewkę. W ten sposób nie następowało niepotrzebne obciążanie stropu.

Bartosz na priva podaję e-mail.

misza,

Ja kupiłem skrajne z wygody, nie wiem czy się na tym oszczędzić, ale napewno ułatwia to pracę. Masz ambitne plany, ja boję się , że zaraz spadnie śnieg i tyle widzieli dach(a dachówka już zamówiona).

Czy znacie kogoś kto dobrze muruje końcówki kominów z klinkieru potrzebuje namiarów na wczoraj.

Hania,

Ekipa, która robi u mnie dach to zarówno cieśle i dekarze. Czy są warci polecenia to z czystym sumieniem będę mógł powiedzieć pod koniec grudnia. Widziałem ich dzieła i wydawały się ok.

Cenowo są chyba korzystni - 36 zł/m kw. za cały dach (więźba, dachówka, okna, rynny). Jak chcesz namiary już teraz to daj znać - wyślę na priv.

loniu, plany ambitne ale nie ma wyjścia!! jak nagle śnieg nie sypnie, to za dwa tyg. wchodzi cieśla. Ekipa murarzy jest tak ambitna, że chcieliby pracować nawet w nocy na dwie zmiany, aż nie nadążają im towaru dowozić. A ponieważ dom z porothermu to by było samobójstwo tak go zostawić odkrytego na zimę.

Strop zamówiony od Muchy, oni nie są za bardzo skłonni do upustów bo mają ful zamówień, ale chociaż jakość gwarantowana i termin dostaw.Czy przywieżli ci stropy hds-em?