GrzegorzS 19.03.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Witam wielkopolan! Wiosna na całego - udało mi się wczoraj zamknąć dom (okna, brama, drzwi), zaczęli też ocieplanie, posadzki wylane, jednym słowem - zaczyna się tzw. "wykończeniówka", która zdaniem wielu może wykończyć. em_p, ja ubezpieczyłem się w Compensie, również od włamania, kradzieży i dewastacji. Pozdrowienia dla Spółdzielni Odkurzaczowej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 19.03.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Hej budujący, Ciekawe czy zdajecie sobie sprawę ile was czeka wydatków jak już skończycie budynek. Ja jestem załamany a właściwie to wypłukany przez tak zwaną małą architekturę. Tak więc chcąc mieć ładne otoczenie spotkały mnie następujące koszty, które radzę wam brać pod uwagę: Kostka granitowa - komunikacja i podjazd około 150m2 jakieś 15 000 złPłot - konstrukcja na stalowych profilach z sztachetkami drewnianymi + brama samonośna (jeszcze bez napędu) + furtka (obwód działki 100m)+krawężniki 15 000 zł Ziemia na wyrównanie około 1000zł Posianie trawy oraz drzewka i krzewy jeszcze wielka niewiadoma. KOSZMAR !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 19.03.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 loniu ja tak śmiesznie zaczełam od drugiej strony czyli ogrodzenie+brama+furtki , a treaz się buduję. Na pociechę to masz dobrą cene na te rzeczy widzę. Gratulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 19.03.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Na "pocieszenie" powiem, że my na stanie surowym zamkniętym mieliśmy około 25% niedoszacowania... Aż się boję co będzie dalej. Liczę na bonusy w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 19.03.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 "Na pocieszenie" c.d. - w stanie surowym zamkniętym moje szacunki okazały się za wysokie o jakieś 10%, ale teraz zaczynają się schody... (na razie tylko w przenośni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 19.03.2004 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 loniu, skąd ja to znam, u mnie było podobnie, tyle, że zrobiłem to wjeszcze w zeszłym roku. też muszę zabrać się za ogród, choć trawke posiałem późnym latem.Przy okazji oświadczam, że jednak jest życie bez budowania - a wysawało się, że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 19.03.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 czy ktoś z Was wie może, gdzie można kupić "siatkę etc." na okna przeciwowadową itp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 19.03.2004 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 post wyciągający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 19.03.2004 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 ja na wstępie kosztorysu miałam niedoszacowanie a co dopiero po stanie surowym zamkniętym, boję się myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 19.03.2004 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Podpowiedzcie, gdzie mozna tanio kupić stemple budowlane. Nie potrzebuję co prawda za wiele, ale cena 6 zł w składzie nadleśnictwa Babki w Gądkach jest jakby wygórowana (tam mam najbliżej). Arecki ([email protected]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 19.03.2004 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Arkadly - może warto pomyśleć o wypozyczeniu stempli - my tak zrobiliśmy, gdyż mieliśmy koszmarnie wielki strop (dom jest w cały w parterze) Jest wypożyczalnia w Mosinie o ile dobrze pamiętam 20 gr/dobę/szt. Nie wiem, jak ceny w tym roku - ale mam namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdah 19.03.2004 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 mam pytanie: czy lepiej zrobić podbitkę dachu równolegle do połaci dachu czy prostopadle do ściany budynku? , Pyzia, Golec na Waszą odpowiedź szczególnie liczę a jeżeli chodzi o zagospodarowanie przestrzeni wokół domu to w planie wydatków uwzględniam wszystko łącznie ze studnią, kostką i huśtawką dla dzieci , za rok powiem Wam o ile się pomyliłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwoznica 20.03.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Witam wszystkich członków grupy wielkopolskiej.Jestem nowym członkiem forum i mam zamiar ruszyć w tym roku z budową w Kamionkach.Mam nadzieję, że pomimo bardzo niestabilnych i niesprzyjających budowniczym czasów w których żyjemy, nie jest to wariackie przedsięwzięcie.Obecnie mam złożony w starostwie wniosek o pozwolenia na budowę, brakuje mi jednak jasnej koncepcji - od czego właściwie zacząć organizację budowy? Jeżeli ktoś może mi podpowiedzieć, będę wdzięczny. Maras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 20.03.2004 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Od prenumeraty Muratora+ dostęp do archiwum, tam znajdziesz wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 21.03.2004 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 mwoźnica Na początek decyzja z jakiego materiału chcecie budować oraz wybór właściwej ekipy (jeżeli znajdzie się taka z wolnym terminem). A później to jakoś już pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mylus 21.03.2004 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Witam!! Ruszyło. Wykopy i zbrojenie fundamentów zrobione. W poniedziałek zalewanie fundamentów i do końca tygodnia stan zero gotowy. Cały czas jeszcze zastanawiam się na poziomem podłogi parteru - podnosić czy zostawić tak jak wytyczył geodeta. Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie to mam jeszcze parę dni na rozmyślania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 21.03.2004 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Jeżeli przy działce nie masz jeszcze drogi "na gotowo", to lepiej trochę podnieś abyś później nie miał spływającej wody na twoją działkę.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwoznica 21.03.2004 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 mwoźnica Na początek decyzja z jakiego materiału chcecie budować oraz wybór właściwej ekipy (jeżeli znajdzie się taka z wolnym terminem). A później to jakoś już pójdzie. Materiał mamy "zdecydowany". Chodziło mi bardziej o stronę organizacyjną - najpierw znaleźć kierownika, czy najpierw szukać ekipy? Czy może potrzebuję geodety zanim zatrudnię kierownika, czy później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 21.03.2004 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Geodetę znajdziesz na telefon w ciągu kilku minut, oni nie mają napiętych terminów i ich zadanie na budowie trwa kilka godzin. Tym się nie martw.Kwestia kierownika, troche gorzej ale podobnie. Zawsze możesz zasięgnąć informacji w gminie, w wydziale gospodarki przestrzennej. Przypuszczam, że kogoś polecą lub zajmą sie tym sami.Natomiast ekipy musisz szukać już!Jeżeli będziesz miał jakieś obsunięcia terminowe, zawsze łatwiej jest ich porzesunąć niz szukać później "na gwałt".Znalezienie i wybór ekipy to conajmniej kilka tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MICHU 21.03.2004 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Witam Wielkopolan.Mam dom w stanie surowym zamkniętym,w lipcu przeprowadzka( mam nadzieję),z Poznania do Wierzyc,las,cisza,spokój.Czeka mnie najgorszy etap-wykończeniówka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts