tomjot 09.05.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Jak lejesz z gruchy (pompa) to Ci woda niepotrzebna na działce. POtem ławy schną 2 tygodnie. tomjot Radzę Tobie, żeby jednak założyć wodę przed rozpoczęciem budowy. Beton musi być intensywnie polewany przez kilka dni po wylaniu - inaczej może się "spalić" (zwłaszcza, jeżeli będzie ciepło i słonecznie). A wiesz, jak wygląda spalony beton? Pęka i kruszy się. Szkoda by było mieć takie fundamenty. Ja polewałem przez 5 dni 1-2 razy dziennie, a było chłodno i wilgotno. Co do gruchy - jeżeli masz dobry dojazd do wykopu i niezbyt duży dom, możesz lać beton do wykopu bezpośrednio z gruchy (bez pompy) - to oszczędność kilkuset zł. Grucha bez pompy sięgnie na 5 metrów. Wszystko zależy od wilgotności ziemi w której są ławy. Ja mam glinę i b.wysoki poziom wód gruntowych (i na dziś problem z przerwanym sączkiem melioracyjnym), więc mi wystarczy beczka 400l i konewka. Wykopów nie foliuje, więc i tak ławy będą ciągnęły wilgoć z ziemi. Na Strzeszynie glina jest straszna, przed moim blokiem z 10 dni temu zalali ławy pod kolejny segment budynku - jakoś nie widziałem by ktoś polewał, no ale padało ostatnio i to jest zrozumiałe. Podejrzewam więc, że kwestia polewania zależy od pogody i warunków glebowych. W każdym razie mi wystarczy beczka i dobry sąsiad pozdrawiam Gerion Biorąc pod uwagę czas realizacji poszczególnych przyłączy chyba trzeba rzeczywiście zaopatrzyć się w dobrą flaszkę i uderzyć do sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REX RoD 09.05.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 pascoW jaki sposób umieścić zdjecie czy jakieś opisy pod odnosnikami na mapce ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 09.05.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Bskupice Wielkopolskie to te koło Pobiedzisk... na przeciw Jerzykowa.... czekam az bede na mapce :D:D pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 09.05.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Tom_Poznan jest z tych Biskupic co ja, z Biskupic Wielkopolskich koło Pobiedzisk :D:D jeszcze raz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 09.05.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 mundzia Tak myślałem, że to te biskupice, ale wolałem się upewnić Na mojej mapie nie znalazłem Biskupic Wielkopolskich, było tylko 6 pozycji "Biskupice" w woj. wielkopolskim REX Prześlij do mnie zdjęcia i opisy (ewentualnie inne rzeczy) - złożę wszystko i wstawię. Jeżeli umiesz składać strony internetowe prześlij gotową stronę (będzie szybciej) Możemy też wstawić np. link do Twojej strony. Pozdrawiam [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 09.05.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Pasco dziękuję za umieszczenie na mapce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REX RoD 09.05.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 i ja również dziekuje.Zdjecie jakieś podeslę wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 10.05.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Jak widze w Borówcu najsilniejsza grupa Pozdrowionka dla wszytkich Wlasnie zaczynam rozbudowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzia 10.05.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Witam Wszystkich na forum! Widzę że są tu również moi przyśli sąsiedzi z okolic Jerzykowa. Właśnie zaczynam tam dalszą rozbudowę domu. Może ktoś wie gdzie zamówić kruszywo frakcji 4 cm pod przydomową oczyszczalnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 12.05.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 mundzia Dzięki za sprostowanie odnośnie mapki i Biskupic w których sie znajdujemy!!! Nie wiedziałem że w innym (tak niedalekim miejscu) są również Biskupice pasco Proszę o przestawienie w prawiłowe Biskupice (na lewo od Okalybowa) razem z moją sąsiadką mundzią Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
April_75 12.05.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Do kogo ma sie zgłosić, żeby być umieszczoną na mapce ? Jak by co to bardzo chcę! Zakrzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 12.05.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Do kogo ma sie zgłosić, żeby być umieszczoną na mapce ? Jak by co to bardzo chcę! Zakrzewo. Do mnie Dopiszę w następnej kolejce zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
April_75 12.05.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 12.05.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Tak patrzę na tą mapkę i zastanawiam się, czy w Poznaniu już nikt nie buduje, wszyscy dookoła jak satelity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjot 12.05.2005 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Tak patrzę na tą mapkę i zastanawiam się, czy w Poznaniu już nikt nie buduje, wszyscy dookoła jak satelity. Przepraszam bardzo, ja się buduję w Poznaniu (Strzeszyn Parkowy), chociaż na mapce na to nie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CGRZAD 12.05.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Czy ktos buduje w okolicach CHYBY K/Poznania?Ja zamierzam rozpoczac budowe na Zielonym Osiedluw Chybach. pozdrawiamCzeslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 12.05.2005 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Ło matko! Z kalifornii do Poznania? Może jeszcze chcesz budować na odległość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiesiek_N 13.05.2005 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Wszystkim prszesądnym życzę, aby nie spotkali czarnego kota na drodze, kominiarza, etc. a pozostałym miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 13.05.2005 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 A jakby komuś nie udało się zobaczyć kominiarza na żywo to proszę bardzo http://www.olkalybowa.republika.pl/images%5B13%5D.jpg dorzucam guziki, aby się chwycić http://www.olkalybowa.republika.pl/CAZ5BZ68.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 13.05.2005 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 CGRZAD Zielone osiedle jest podobno bardzo ładne... i potwornie drogie!!! Dojazd dobry praktycznie w każdy punkt miasta - ja mam rodzinę niedaleko, bo w Baranowie, i bardzo sobie chwalą to miejsce. Generalnie uważam, że zachód poznania jest lepszy do budowania, bo u nas przeważają wiatry zachodnie, a to oznacza mniej smrodu z miasta Hej! A ja dzisiaj właśnie zalałem na śniadanie pierwszy kawałek stropu! A potem zaraz do pracy Wolę jednak być na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts