Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Cześć, ja zaczynam budowę w tym roku - Borówiec, kierunek Poznań-Kórnik. Też miałem problemy ze Starostwem (1 rok do tyłu). Teraz mam pozwolenie, projekt i jestem na etapie dlaszych wyborów. Chętnie wymienię opinie, doświadczenia, ale cosik słabiutko na tym wielkopolskim wątku.

Hania,Robakowo to rzeczywiście żabi skok. A odpowiadając na pytanie-

Stawiam dom parterowy z użytkowym poddaszem, ok. 180 m2 wraz z garażem. Projekt gotowy. Zresztą na razie czekam na prąd i co rusz słyszę, że wystąpiły "drobne trudności" i niestety trzeba poczekać kolejny tydzień czy dwa.

A ty, na jakim jesteś etapie?

Cześć Poznańskie Pyry! Nigdy nie zaglądałem do forum, a tu widzę trochę swoich. Ja buduję się w Mosinie. Właśnie zalałem strop a tydzień po świętach wchodzą cieśle. Wybrałem D-33L NIEDUŻY. Zimą miałem czas na poszukanie dobrych wykonawców. Jak na razie - idzie dobrze. Chciałbym w lipcu-sierpniu zamieszkać. Z resztą nie mam wyjścia - sprzedałem mieszkanie, w którym mieszkam. Pozdrawiam grupę poznańską.

czesc. witam wszystkich

budowal sie bede we wrzesniu (mam nadzieje), na razie zbieram informacje, wiec postanowilem sie zarejestrowac... mam nadzieje, ze przy Waszej pomocy unikne co niektorych bledow podczas doboru materialow etc. (na razie jestem "zielony"). acha - gwoli informacji - Gniezno sie klania :smile:

mam 2 pytanka (byc moze padaly one juz tutaj, ale wybaczcie - jestem nowy :wink:):

1. czy istnieje moze stronw www, badz tez jakis poradnik, ktory jasno i przejrzyscie opisuje wszystkie etapy budowy, najlepiej z mozliwymi do wyboru materialami oraz cenami?

2. czy orientuje sie ktos moze ile kosztuje uzbrojenie dzialki we wszelakie media (prad, gaz, woda, kanalizacja, telefon)?

Kynes! Trochę musisz się natrudzić. Koszty przyłączy zależą od firm, które wybierzesz. Mi przyłącza wodne i kanalizacyjne zaoferowało 2 wykonawców za ok. 5000 netto. Zrobiłem je za 4100 - bez rachunku przez pracownika wodociągów (lewizna). Koszt przyłącza zależy od długości przyłącza (wykopu). U mnie kanaliza to 11m - 1600zł, woda - 40 m - 2500 (z mapkami geodezyjnymi powyk.). Ściany nośne postawiłem z U-220 (Biegonice 2,11 zł/szt.) Wybrałem ceramikę, bo przekonał mnie hurtownik. 2 cegły U220 to 1 szt. siporexu, który chłonie wilgoć i kosztuje 5,50 zł/szt. A że murarzy mam za 80zł/m3 ściany, więc koszt budowy jest nawet niższy (trochę więcej idzie zaprawy). Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Cześć wszystkim zadam jeszcze raz pytanie na naszym terenie może będziecie mogli mi pomóc,

Mam prośbę - zaczynam budowę w okolicach Poznania i sprawdzona (dobra) ekipa wyceniła mi kolejne etapy prac. Za pracę przy fundamentach: zrobienie wykopu, zbrojenie, wylanie chudziaka przygotowanego samodzielnie, zalanie ław z gruchy,izolowanie, wymurowanie ściany fundamentowej i również położenie izolacji chcą 8000 PLN. Podkreślam, że to tylko robocizna. Moj fundament będzie na stndardowej wysokości (ława między 80 a 100 poniżej gruntu) a ściana fundamentow powinna wychodzić ponad grunt na jakieś 60 cm.

Fundament ma wymiary:

obwód pod bryłę domu 49,8 m

obwód pod bryłę garażu 18.46 m

ściany nośne 8,1 m

dodatkowo 4 szklanki pod filary + szklanka pod komin + szkalnka wewnątrz pod słup nośny.

Czy te 8000 to drogo czy ok?

Będę wdzięczny za wszelkie komentarze

• 2 weeks później...
  • 1 month później...