Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

Recommended Posts

No ta z podobnej beczki jak przedmowca:)

Czy ktos mi moze poradzic cos na temat WC dla budowlancow na dzilce. Twierdza, ze to zapenia inwestor. Że mam postawic ToiToi. Czy ktos moze ma takie wc na zbyciu po swojej budowie, albo jakies doswiadczenia z tym zawiazane?

Dodam, ze buduje w prawie w centrum miasta, dzialeczka malutka, wiec raczej o dolku w ziemi nie moze byc mowy:( Mam po 4m dzielki od budynku... Moze znacie ceny wynajmu i czy oni (tzn firma, ktora wypozycza) zajmuje sie tez odbiorem nagromadzonych... uffff:(

Myslalm, ze tym sie zajma sami budowlancy i nie bede mila problemu:(

Niestety zapewnienie wody, pradu, miejsca skladowania odpadow i WC nalezy do ciebie.

Ja wynajmuje kabine z firmy InlaWC. Place 120 zl za miesiac w tym mam raz w miesiacu czysczenie kabiny, wywoz nieczystosci, uzupelnianie papieru i srodka ladnie pachnacego. Panowie kabine przywiezli postawili i sami przyjezdzaja na jej czyszczenie. Informacje o firmie sa tutaj

A tak wyglada sam kibelek:

http://img514.imageshack.us/img514/4186/imga02186oy.jpg

Oryginalny toi toi chcial za to prawie 300 zlotych...

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

A tak w ogole to gdzie kupujecie drewno do kominka? Jakie i po ile? Bede wdzieczny za informacje.

będe kupował a styczniu, mało, 1-2 mp, gdzieś u siebie w okolicy - sam nie wiem ile to teraz kosztuje, chyba wybiorę już porąbane

Właśnie przed świętami kupiliśmu od gościa z ogłoszenia z Głosu facet z Nowego Tomyśla 100 zł z metr. Całkiem ładne grube pniaki, brzoza, pocięta. Jest jednak trochę mokra. Orientowaliśmy się też z cenach w lesie tj. Mirku u nas to w Złotkowie chcą za nie pocięte i zależnie od rodzaku (grubośc etc.) od 70 do 90 zł. Tak więc to przywiezione z N. Tomyśla było zupełnie ok. cenowo. Ale ryzyko bo w zeszłym roku kupowaliśmu nawet za 120 zł i było kiepskie - bardzo dużo cienkich patyków.

Maciek-MZM - wielkie dzieki za informacje. Mysle, ze wlasnie z tej firmy skorzystam, bo cena toi toi mnie powalila. Pozostaje miec nadzieje, ze budowa szybko sie skonczy:)

A co myslicie o zaplaceniu ok 35 tys. za stan surowy otwrty z kominami po dach (wszystko od zdjecia humusu wliczone w cene)? To jest badzo sprawdzony budowlaniec, wszystko ma w malym palcu, duzo cikawych pomyslow na rozwiazania a jegop domu to marzenie pod wzgledem jakosci. Ale ta cena!!! Wzilam 5 wycen i ceny od innych oscyluja od 19 - 30 tys. Tylko, ze inni nie sa tak sprawdzeni.

Co uwazacie? Czy oszczedzac juz od poczatku i ryzykowac, czy na fudnamentach i murach nie ma co sie szczypac?

A co myslicie o zaplaceniu ok 35 tys. za stan surowy otwrty z kominami po dach (wszystko od zdjecia humusu wliczone w cene)? To jest badzo sprawdzony budowlaniec, wszystko ma w malym palcu, duzo cikawych pomyslow na rozwiazania a jegop domu to marzenie pod wzgledem jakosci. Ale ta cena!!! Wzilam 5 wycen i ceny od innych oscyluja od 19 - 30 tys. Tylko, ze inni nie sa tak sprawdzeni.

Co uwazacie? Czy oszczedzac juz od poczatku i ryzykowac, czy na fudnamentach i murach nie ma co sie szczypac?

Gdyby mnie było stać, wziąłbym jak najlepszego fachowca, i to już od początku, ale polska rzeczywistość dyktuje: oszczędzać na czym się da. Dlatego ja się buduję systemem gospodarczym, i to jak najtaniej.

A tak w ogole to gdzie kupujecie drewno do kominka? Jakie i po ile? Bede wdzieczny za informacje.

będe kupował a styczniu, mało, 1-2 mp, gdzieś u siebie w okolicy - sam nie wiem ile to teraz kosztuje, chyba wybiorę już porąbane

Właśnie przed świętami kupiliśmu od gościa z ogłoszenia z Głosu facet z Nowego Tomyśla 100 zł z metr. Całkiem ładne grube pniaki, brzoza, pocięta. Jest jednak trochę mokra. Orientowaliśmy się też z cenach w lesie tj. Mirku u nas to w Złotkowie chcą za nie pocięte i zależnie od rodzaku (grubośc etc.) od 70 do 90 zł. Tak więc to przywiezione z N. Tomyśla było zupełnie ok. cenowo. Ale ryzyko bo w zeszłym roku kupowaliśmu nawet za 120 zł i było kiepskie - bardzo dużo cienkich patyków.

właśnie kombinuję przez kogoś z okolic NT, i chyba odnrazu pocięte

Dzieki za info. NT to daleko ode mnie, w Gadkach chcialem kupic. Porabane kosztuje 150. I to jeszcze mokre bo niedawno rabane. Chyba poczekam do wiosny :(

Dzieki za info. NT to daleko ode mnie, w Gadkach chcialem kupic. Porabane kosztuje 150. I to jeszcze mokre bo niedawno rabane. Chyba poczekam do wiosny :(

Maćku nam przywoził z NT do Pozka na Grunwald. Więc jak masz za 150 to lepiej weź za 100 i trochę dopłać za transport, nam do tego doliczył 20 zł za transport całości tj. całego auta 5 m. Jak mnie skleroza nie weżmie to podam Tobie fonik do faceta. Był namierzony w Głosie Wielkopolskim.

Witam wszystkich forumowiczów.

Proszę o podanie namiarów osoby, które są w stanie wykonać instalację co z kominkiem w płaszczem wodnym oraz zasobnikiem + oczywiście kocioł gazowy. A może ktoś z okolic Poznania ma już takie ustroistwo i może się podzielić informacjami na temat trudności związanymi z montożem i użytkowaniem systemu. Dla ułatwienia dodam, iż te instalacje mają zostać zrobiona w tym roku.

Z góry dziękuję. Z harcerskim pozdrowieniem Darz Bór.

Krotosz.

Proszę o podanie namiarów osoby, które są w stanie wykonać instalację co z kominkiem w płaszczem wodnym oraz zasobnikiem + oczywiście kocioł gazowy. A może ktoś z okolic Poznania ma już takie ustroistwo i może się podzielić informacjami na temat trudności związanymi z montożem i użytkowaniem systemu. Dla ułatwienia dodam, iż te instalacje mają zostać zrobiona w tym roku.

Krotosz.

Wiem, że jest firma która robi kominki do CO na Grunwaldzkiej naprzeciwko cmentarza Junikowskiego (narożnik Grunwaldzkiej i Ząbkowickiej). Niestety nie wiem nic więcej na ich temat. Po prostu przejeżdżam tamtędy.

Krotosz.

hej

Mam taką instalację, sprawdza sie na 100 % , instalacje robiły dwie osoby tzn kominek montował osadzał obudowywał Marcin Grzymisławski z Wrzesni tel 605 261 446 natomiast instalacja co, cwu, montaz kotła gazowego i połączenie kominka z instalacja wykonał Marek Izydorek z Kostrzyna Wlkp. tel 604 712 425. U mnie jest tak że kominek grzeje mi takze cwu ale musisz to wszystko wczesniej zaplanowac bo nie każdy kocioł gazowy współpracuje z kominkiem. W kazdym razie moich wykonawców polecam, sprawdzeni nie tylko przeze mnie ale takze przez sąsiadów i rodzinę :D Pozdrawiam serdecznie

Wielkie dzięki Pati33.

Będę dzwonił. Mam jeszcze kilka pytań dotyczących systemu grzewczego - przede wszystkim, czy miałaś projekt, czy wykonawcy systemu wszystko Ci dobrali, a Ty tylko powiedziałaś co chcesz mieć. Jaki masz kominek, piec gazowy - ja planuję jednofunkcyjny z tych tańszych ( np. Termet), i jaki masz zasobnik.

Pzdr.

Krotosz

Hej,

zamierzam powalczyć o przyłącze wodociągowo-kanalizacyjne w Poznaniu. Poprzez grupy dyskusyjne udało mi się zdobyć namiar na projektanta, który życzy sobie za projekt ok. 600zł. Czy to dużo?

Czy ktoś ewentuanie mógłby polecić kogoś innego?

Jak to w ogóle się odbywa w Poznaniu? Stwarzają problemy? Ślimaczą się? Będę wdzięczny za 2-3 słowa porad na podstawie własnych doświadczeń, bądź ew. linka, gdzie ktoś już to opisywał (nie idzie mi to szukanie).

Dzięki,

pozdrawiam!

Hej,

zamierzam powalczyć o przyłącze wodociągowo-kanalizacyjne w Poznaniu. Poprzez grupy dyskusyjne udało mi się zdobyć namiar na projektanta, który życzy sobie za projekt ok. 600zł. Czy to dużo?

Czy ktoś ewentuanie mógłby polecić kogoś innego?

Jak to w ogóle się odbywa w Poznaniu? Stwarzają problemy? Ślimaczą się? Będę wdzięczny za 2-3 słowa porad na podstawie własnych doświadczeń, bądź ew. linka, gdzie ktoś już to opisywał (nie idzie mi to szukanie).

Dzięki,

pozdrawiam!

poszło na priva

Witam.

Ponieważ we wtorek, 10 stycznia podpisujemy akt notarialny kupna działki w Borówcu, nie mogłem sobie podarować wpisu do sympatycznej grupy WIELKOPOLSKIEJ.

Planujemy start budowy na kwiecień/maj. Domek: KWARC z KRAJOBRAZÓW

http://www.krajobrazy.com.pl./index.php?strona=domek&numer=1&nazwa=KWARC

Witam.

Ponieważ we wtorek, 10 stycznia podpisujemy akt notarialny kupna działki w Borówcu, nie mogłem sobie podarować wpisu do sympatycznej grupy WIELKOPOLSKIEJ.

Planujemy start budowy na kwiecień/maj. Domek: KWARC z KRAJOBRAZÓW

http://www.krajobrazy.com.pl./index.php?strona=domek&numer=1&nazwa=KWARC

A witam kolejnego przyszlego sasiada :) A jesli mozna wiedziec to w ktorej czesci? Bo ja w starej znaczy sie wiesniak jestem ;)

W Borowcu jest taka zasada ze kazdy nowy stawia flaszke znajomym z forum.. Taka nowa swiecka tradycja ktora wlasnie wymyslilem :D