bagat 16.02.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 mitmar Właśnie, najbardziej sympatyczne dla nas jest to, że nas wniosek o pozwolenie leży juz w starostwie(nabiera mocy:)), a wszystko co jest potrzebne "uprzejmie donoszę" na kwiatową tzn opinie z gazowni, aquanetu i enei, z gminy wyrys i wypis i dostęp do drogi,w tym czasie oni nanoszą też moje poprawki na projekty. Architekci muszą miec chyba jakiś układ ze starostwem, bo od osób prywatnych nie przyjmują niepełnej dokumentacji i normalnie trwa to przecież dłużej. Faktem jest że póki nie doniosę wszystkich opinii to nie wydadzą im pozwolenia, ale media mają najdłużej 4 tygodnie, więc jeśli nie będzie innych problemów to 13 marca odbierzemy to pozwolenie.:)Bardzo na to liczę JEśli chodzi o materiały mi też to nie pasuje, pocieszam się tym, że same horyzonty dopuszczają zamianę ytongu na porotherm, wymagania względem fundamentów są podobne, mam nadzieję, że nasz ewentualny kierownik to "przełknie" Właściwie to też mogę się dołączyc do grupy osób szukających dobrego kierownika:), Jeśli ktoś ma takowego, z którego jest zadowolony i mógłby się podzieli namiarami , byłabym wdzięczna:) rypa a tutaj jeszcze taka zbieranka http://www.projekty.domow.pl/pracownie.php?id1=3 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mifim 16.02.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 rypa, bagat - tylko przy dachu 2-spadowym pamiętajcie, że dachówki skrajne (wiatrownice) są dwa razy droższe niż gąsiory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mifim 16.02.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 a jeszcze, czy możecie polecić kogoś do tymków maszynowych cementowo-wapiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 16.02.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Koszty są do stanu wykończonego, Surowy zamknięty to ok. 55% , a 45 % to instalacje i wykończenie. JA bym sie nie zgodzil. Wg mnie stan surowy zamkniety jest o wiele tanszy niz sama wykonczeniowka. Oczywiscie w srednim standardzie. Wg mnie to 40% surowy 60% wykonczeniowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MUREK 16.02.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Hej Maciek MZM , widzisz jaką dobrą lokalizację sobie wybrałeś ; chyba rok 2006 będzie należał do Borówca i okolic , bo ludziska walą tam w ilościach sporych. Jedynie możesz czuć sie Ojcem Chrzestnym dla nich bo mieszkasz tam juz parę lat i znasz wszystkie lokalne układy i zależności od podszewki . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 16.02.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 bagatnasza Pani archietekt zaleca budowę z silikatów. przeryłem forum i nie tylko i sam nie wiem. chyba się na to zdecydujemy. murekBorówiec to jedna zniewielu miejscowości po stronie pd Poznania, gdzie stare budownictwo nie miesza się z nowym (patrz Kamionki, Daszewice nooo i oczywiście wstrętny Luboń) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 17.02.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Koszty są do stanu wykończonego, Surowy zamknięty to ok. 55% , a 45 % to instalacje i wykończenie. JA bym sie nie zgodzil. Wg mnie stan surowy zamkniety jest o wiele tanszy niz sama wykonczeniowka. Oczywiscie w srednim standardzie. Wg mnie to 40% surowy 60% wykonczeniowka Oczywiście, że możesz się nie zgodzić z tym, po prostu u mnie tak wyszło, u każdego innego pewnie wyjdzie inaczej. No i jeszcze mogą wynikać różnice z tego co kto przyjmuje za stan surowy zamknięty, bo tutaj też się można kłócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 17.02.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Czesc wszystkim i kazdemu z osobna! Pisalem juz wczesniej ale pewnie cos zrobilem nie tak i sie nie wyswietlilo. Obecnie mieszkam w Kozieglowach a mam nadzieje ze bede mieszkal w Miekowie (Czerwonak) Jak zaznaczylem rozpoczynam planowanie budowy i juz pojawiaja sie problemy ! Jaki projekt wybrac aby byl oczywiscie najtanszy w budowie (ok. 120m)! Parterowy, parterowy z poddaszem uzytkowym czy tez pietrowy Z jakich materialow - tradycyjna ceramika czy tez silikaty lub jeszcze inne, ale nie technologia drewniana - zeby bylo tanio i dobrze . Pozdrawiam serdecznie i dziekuje A może jednak się zastanowić i zamówić projekt indywidualny, który będzie dokładnie dostosowany do waszych potrzeb? Nie namawiam, bo może akurat w typówkach będzie dla was idealny projekt ale przecież wystarczy, że indywidualny będzie 2 m2 mniejszy, lub zastosowane tańsze, a równie dobre rozwiązania, a będzie bardziej wygodny i już się wyrówna cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 17.02.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 rypa, bagat - tylko przy dachu 2-spadowym pamiętajcie, że dachówki skrajne (wiatrownice) są dwa razy droższe niż gąsiory. Miedzy innymi dlatego u mnie nie ma dachówek szczytowych, tylko deska (krokiew) szczytowa z obróbką, a wszystkie dachówki są podstawowe (oprócz wentylacyjnych oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 17.02.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Hej Maciek MZM , widzisz jaką dobrą lokalizację sobie wybrałeś ; chyba rok 2006 będzie należał do Borówca i okolic , bo ludziska walą tam w ilościach sporych. Jedynie możesz czuć sie Ojcem Chrzestnym dla nich bo mieszkasz tam juz parę lat i znasz wszystkie lokalne układy i zależności od podszewki . Pozdrawiam Pytanie tylko jak na tym zarobic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MUREK 17.02.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Hej Maciek MZM , widzisz jaką dobrą lokalizację sobie wybrałeś ; chyba rok 2006 będzie należał do Borówca i okolic , bo ludziska walą tam w ilościach sporych. Jedynie możesz czuć sie Ojcem Chrzestnym dla nich bo mieszkasz tam juz parę lat i znasz wszystkie lokalne układy i zależności od podszewki . Pozdrawiam Pytanie tylko jak na tym zarobic ? Możesz np.zacząć od Nowicjuszy pobierać opłatę klimatyczną ( ale tylko od tych którym jakość powietrza sie polepszyła w nowym m-cu zamieszkania ) Info dla Nowicjuszy : Maciek to naprawdę fajny i wesoły Gość ( zresztą widać to na jego ikonce) i warto z nim wejść w dobre sąsiedzkie układy . Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zawiślan 17.02.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 witam ja też z Leszna ale buduje w Wilkowicach zobaczymy może bedzie okazja wymienić sie doświadczeniami. Pozdawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 19.02.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Ja polecam projekty Archonu - wiele mi sie podobalo Nam tez adaptacje robil Dom Projket na Kwatowej. Co wazne - nie robia tego sami ale maja podwykonawcowo - architektow z uprawnieniami. Byly zmany w oknach, scianach i likwidacji np. czesci siany dzilowej (na wyliczenie odpowiedniej belki podciagowej czekamy juz ponad miesiac!!! - niestety wczesniej juz zaplacilismy, a pozwolenie sami odnieralismy z urzedzie miasta). Byla liwidacja lukrny i zmiana wielkosci okien - calosc 1.200zł. Ale niestety robota spaprana - np. ta nieszczesna belka (pano nie chcialo sie liczyc wiec wsadzila drogie zbrojenie) i nie wtawnie murowanych slupkow miedzy okna w wykuszu. Bez tego zlozono papiery do pozwolenia na budowe i teraz okna wykuszowe beda dzieki temu troche drozsze i nie mozemy tam zalozyc rolet z rewizja od srodka Takze biuro jest tanie ale trzeba ich mocno sprawdzac i wszystko egzekwowac od razu - przed platnoscia. Nam sie tak spiszylo do pozwolenia na budowe i teraz mamy nauczke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 20.02.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Ale niestety robota spaprana - np. ta nieszczesna belka (pano nie chcialo sie liczyc wiec wsadzila drogie zbrojenie) i nie wtawnie murowanych slupkow miedzy okna w wykuszu. Bez tego zlozono papiery do pozwolenia na budowe i teraz okna wykuszowe beda dzieki temu troche drozsze i nie mozemy tam zalozyc rolet z rewizja od srodka Takze biuro jest tanie ale trzeba ich mocno sprawdzac i wszystko egzekwowac od razu - przed platnoscia. Nam sie tak spiszylo do pozwolenia na budowe i teraz mamy nauczke... Ja mam wrażenie, że w podsumowaniu takie "tanie" biuro, szczególnie przy adaptacji "gotowca" jest droższe. No ale znam i drugą stronę-projekt indywidualny czasem "sie tworzy" miesiącami, inwestor słono płaci, a najczęściej wkład jego pracy jest porażająco duży, by nie rzec przeważający... Co do wykusza-możesz dać dodatkowe profile okienne ze wzmocnieniami i w ten sposób na tyle zdystansować okna pomiędzy sobą, aby weszly tam rolety, o których mówisz. Wpłynie to na cenę i nieznacznie osłabi konstrukcję wykusza, ale wykusz zawsze się nagrzewa ponad miarę i może warto to przemyśleć. Też z uwagi na to nagrzewanie odradzam wówczas okna kolorowe,na elewacji słonecznej moga być z tym kłopoty latem. Chyba, że wykusz zrobicie na roletach elewacyjnych. Napisz w jakim systemie zamawiasz okna, może coś uradzimy... Pochwal się, jaki projekt z Archetonu wybraliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 20.02.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Oj surfi nie pociszsz mnie wcale Wbraliśmy dom w dalich 3 z archonu – link do projektu w mioim dzienniku budowy. Żeby w watku wielkopolskim nie zanudzic wszystkich moimi oknami wrzucam caly opis do mojego dzienika budowy i bardzo poprosze Cie oraz innych majacych wieksze niż ja pojecie o oknach o stosowne komentarze. Licze, ze poprzecie moja decyzje lub wskazecie mi inne rozwiazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyberkati 20.02.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Hej Hej Pilnie poszukuję namiarów na szlakę w okolicach Kórnika/Radzewic. Szukałam już postów na ten temat w grupie wielkopolskiej ale nic konkretnego nie udało mi się znaleźć. Planujemy przeprowadzkę do nowego domku w przyszły weekend a przy obecnej pogodzie dojazd na naszą działeczkę graniczy z cudem Podłoże jakieś takie gliniasto-wsysające Zastanawialiśmy się nad zakupem helikoptera ale może taniej wyjdzie zrobić choć prowizoryczne utwardzenie "drogi" osiedlowej Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.02.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Poszukuję namiarów na firmę od wywozu nieczystości (szambo) w okolicach Mieczewa (5 km od Kórnika).Ile płacicie za ich usługi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 20.02.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Chef Paul jest z Kórnika, lub z okolic , może on Wam coś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyberkati 20.02.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Poszukuję namiarów na firmę od wywozu nieczystości (szambo) w okolicach Mieczewa (10 km od Kórnika). Ile płacicie za ich usługi ? Noto, Mieczewo to chyba też gmina Kórnik o ile się nie mylę Przy okazji witam prawie sąsiada Na stronie internetowej gminy Kórnik znalazłam wczoraj wykaz firm z którymi można podpisać umowę na wywóz śmieci bądź ścieków : Wykaz jednostek wywozowych posiadających odpowiednie zezwolenie na wykonywanie usług z zakresu usuwania odpadów komunalnych, odpady: stałe /śmieci/: -Wodociągi Kórnickie i Usługi Komunalne WODKOM sp. z o.o., Kórnik ul. Poznańska 71c, tel. 0618170272 -"PRZEMYSŁAW" Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych i Drogowych Jan Węgłowski Kórnik ul. Poznańska 69a, tel. 0604382791, 0608733866 Marian Werner, Kórnik ul. Konarska 7, tel.0618170140 -REMONDIS-Sanitech-Poznań sp. z o.o. Poznań ul. Górecka 104, tel. 0618310637 -PUKT VIKOM sp. jawna Iwona i Rafał Kubera, Poznań ul. Dobrzyckiego 18, tel. 0618268915, 0501144475 -"ALKOM" Firma Handlowo-Usługowa Henryk Sienkiewicz, Poznań ul. Falista 6/1, tel. 0618523853, 0602270309 -Buhck Recykling Sp. z o.o. Poznań ul. Romana Maya 1, tel.0616502939 -"ASTRA" Usługi Wielobranżowe, Handel, Aldona Wesołowska Poznań ul. Mścibora 88, tel. 0618527661, 0616532994 -Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych Artur Zys, Swarzędz ul. Warszawska 2, tel. 0618174648, 0618182108 -SITA Poznań sp. z o.o. ul. Nowotarska 27/29, tel. 0618705301 -STENA Poznań sp. z o.o. ul. Nowotarska 32, tel. 0618753167 nieczystości ciekłe /ścieki/: -WK i UK WODKOM sp. z o.o. Kórnik ul. Poznańska 71c, tel. 0618170272 -Jarosław Wojtysiak, Jeziory Wielkie 23/1 gm. Zaniemyśl, tel. 0612832798, 0507029286 -Zbigniew Wachowiak, Kamionki ul. Poznańska 105, tel. 0618971238 Leszek Krystek, Borówiec ul. Kempingowa 4, tel. 0618171199, 0604449275 -Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowo Usługowe "SPEC" Artur Nowacki, -Błażejewo ul. Stanisława Mikołajczyka 65/1, tel. 0618171851, 0604199993 -WC SERWIS Beata Bańska, Zabrze ul. Szybowa 2, tel. 0322784531 /kabiny toaletowe/ -"CLIPPER" sp. z o.o. Zielątkowo ul. Dworcowa 29, tel. 0510056457 / kabiny toaletowe/ -Zdzisław Sznura, Robakowo, ul. Szkolna 27, tel.0618171344 -Spółdzielnia Kółek Rolniczych, Kórnik ul. Krauthofera 11, tel.0618170123 -Tadeusz Ogiński, Robakowo ul. Nowa 1, tel.0618171468 -Marian Werner, Kórnik ul. Konarska 7, tel. 0618170140, 0601316153 "EKO" sp. cywilna Janusz Adamczak, Marek Adamczak Krzyszkowo ul. Koszycy 3d, tel. 8145550, 0603188363 /kabiny toaletowe/ -Wojciech Błaszczyk, Borówiec ul. Główna 28, tel.068198158 lub 060005766 -"ALKOM" Firma Handlowo-Usługowa Henryk Sienkiewicz, Poznań ul. Falista 6/1, tel. 0618523853, 0602270309 -Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowo Usługowe "SPEC" Artur Nowacki, Błażejewo, ul. Stanisława Mikołajczyka 65/1, tel. 8171851, 0604199993 -"EKO-MAX" Maciej Krzywiak, Poznań ul. Rozwadowska 3, tel. 0618793452, 0604419535 -WERMA-TRANS Maciej Szczepaniak, Kamionki ul. Poznańska 27, tel.0618971251 -Przedsiębiorstwo Usługowo-Handlowe BROMAST Bronisław i Marek Stiller, Chocicza ul. E. Orzeszkowej 2, tel. 0612875205 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.02.2006 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Noto, Mieczewo to chyba też gmina Kórnik o ile się nie mylę Przy okazji witam prawie sąsiada Na stronie internetowej gminy Kórnik znalazłam wczoraj wykaz firm z którymi można podpisać umowę na wywóz śmieci bądź ścieków : ..... Witam i WIELKIE DZIĘKI. Mieczewo to gmina Mosina (choć Kórnik jest zdecydowanie bliżej). Ale myślę, że część z tych firm ma koncesję na wywóz szamba również z tej okolicy. (sprawdzę też sewis gminy Mosina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts