Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

Recommended Posts

mitmar

Właśnie, najbardziej sympatyczne :D dla nas jest to, że nas wniosek o pozwolenie leży juz w starostwie(nabiera mocy:)), a wszystko co jest potrzebne "uprzejmie donoszę" na kwiatową tzn opinie z gazowni, aquanetu i enei, z gminy wyrys i wypis i dostęp do drogi,w tym czasie oni nanoszą też moje poprawki na projekty. Architekci muszą miec chyba jakiś układ ze starostwem, bo od osób prywatnych nie przyjmują niepełnej dokumentacji i normalnie trwa to przecież dłużej. Faktem jest że póki nie doniosę wszystkich opinii to nie wydadzą im pozwolenia, ale media mają najdłużej 4 tygodnie, więc jeśli nie będzie innych problemów to 13 marca odbierzemy to pozwolenie.:)Bardzo na to liczę :)

JEśli chodzi o materiały mi też to nie pasuje, pocieszam się tym, że same horyzonty dopuszczają zamianę ytongu na porotherm, wymagania względem fundamentów są podobne, mam nadzieję, że nasz ewentualny kierownik to "przełknie" :D

Właściwie to też mogę się dołączyc do grupy osób szukających dobrego kierownika:), Jeśli ktoś ma takowego, z którego jest zadowolony i mógłby się podzieli namiarami , byłabym wdzięczna:)

rypa

a tutaj jeszcze taka zbieranka http://www.projekty.domow.pl/pracownie.php?id1=3

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Hej Maciek MZM ,

widzisz jaką dobrą lokalizację sobie wybrałeś ; chyba rok 2006 będzie należał do Borówca i okolic , bo ludziska walą tam w ilościach sporych.

Jedynie możesz czuć sie Ojcem Chrzestnym dla nich bo mieszkasz tam juz parę lat :wink: i znasz wszystkie lokalne układy i zależności od podszewki .

Pozdrawiam

bagat

nasza Pani archietekt zaleca budowę z silikatów. przeryłem forum i nie tylko i sam nie wiem. chyba się na to zdecydujemy.

murek

Borówiec to jedna zniewielu miejscowości po stronie pd Poznania, gdzie stare budownictwo nie miesza się z nowym (patrz Kamionki, Daszewice nooo i oczywiście wstrętny Luboń)

Koszty są do stanu wykończonego, Surowy zamknięty to ok. 55% , a 45 % to instalacje i wykończenie.

JA bym sie nie zgodzil. Wg mnie stan surowy zamkniety jest o wiele tanszy niz sama wykonczeniowka. Oczywiscie w srednim standardzie. Wg mnie to 40% surowy 60% wykonczeniowka

Oczywiście, że możesz się nie zgodzić z tym, po prostu u mnie tak wyszło, u każdego innego pewnie wyjdzie inaczej. No i jeszcze mogą wynikać różnice z tego co kto przyjmuje za stan surowy zamknięty, bo tutaj też się można kłócić.

Czesc wszystkim i kazdemu z osobna!

Pisalem juz wczesniej ale pewnie cos zrobilem nie tak i sie nie wyswietlilo. :cry:

Obecnie mieszkam w Kozieglowach a mam nadzieje ze bede mieszkal w Miekowie (Czerwonak)

Jak zaznaczylem rozpoczynam planowanie budowy i juz pojawiaja sie problemy :cry: !

Jaki projekt wybrac aby byl oczywiscie najtanszy w budowie (ok. 120m)!

Parterowy, parterowy z poddaszem uzytkowym czy tez pietrowy :oops:

Z jakich materialow - tradycyjna ceramika czy tez silikaty lub jeszcze inne, ale nie technologia drewniana - zeby bylo tanio i dobrze :) .

Pozdrawiam serdecznie i dziekuje

A może jednak się zastanowić i zamówić projekt indywidualny, który będzie dokładnie dostosowany do waszych potrzeb? Nie namawiam, bo może akurat w typówkach będzie dla was idealny projekt ale przecież wystarczy, że indywidualny będzie 2 m2 mniejszy, lub zastosowane tańsze, a równie dobre rozwiązania, a będzie bardziej wygodny i już się wyrówna cena.

rypa, bagat - tylko przy dachu 2-spadowym pamiętajcie, że dachówki skrajne (wiatrownice) są dwa razy droższe niż gąsiory.

Miedzy innymi dlatego u mnie nie ma dachówek szczytowych, tylko deska (krokiew) szczytowa z obróbką, a wszystkie dachówki są podstawowe (oprócz wentylacyjnych oczywiście)

Hej Maciek MZM ,

widzisz jaką dobrą lokalizację sobie wybrałeś ; chyba rok 2006 będzie należał do Borówca i okolic , bo ludziska walą tam w ilościach sporych.

Jedynie możesz czuć sie Ojcem Chrzestnym dla nich bo mieszkasz tam juz parę lat :wink: i znasz wszystkie lokalne układy i zależności od podszewki .

Pozdrawiam

Pytanie tylko jak na tym zarobic ? :D

Hej Maciek MZM ,

Pozdrawiam

Pytanie tylko jak na tym zarobic ? :D

Możesz np.zacząć od Nowicjuszy pobierać opłatę klimatyczną ( ale tylko od tych którym jakość powietrza sie polepszyła w nowym m-cu zamieszkania ) :wink:

Info dla Nowicjuszy :

Maciek to naprawdę fajny i wesoły Gość ( zresztą widać to na jego ikonce) i warto z nim wejść w dobre sąsiedzkie układy .

Pozdr.

Ja polecam projekty Archonu - wiele mi sie podobalo :)

Nam tez adaptacje robil Dom Projket na Kwatowej. Co wazne - nie robia tego sami ale maja podwykonawcowo - architektow z uprawnieniami. Byly zmany w oknach, scianach i likwidacji np. czesci siany dzilowej (na wyliczenie odpowiedniej belki podciagowej czekamy juz ponad miesiac!!! - niestety wczesniej juz zaplacilismy, a pozwolenie sami odnieralismy z urzedzie miasta). Byla liwidacja lukrny i zmiana wielkosci okien - calosc 1.200zł. Ale niestety robota spaprana - np. ta nieszczesna belka (pano nie chcialo sie liczyc wiec wsadzila drogie zbrojenie) i nie wtawnie murowanych slupkow miedzy okna w wykuszu. Bez tego zlozono papiery do pozwolenia na budowe i teraz okna wykuszowe beda dzieki temu troche drozsze i nie mozemy tam zalozyc rolet z rewizja od srodka :(

Takze biuro jest tanie ale trzeba ich mocno sprawdzac i wszystko egzekwowac od razu - przed platnoscia. Nam sie tak spiszylo do pozwolenia na budowe i teraz mamy nauczke...

Ale niestety robota spaprana - np. ta nieszczesna belka (pano nie chcialo sie liczyc wiec wsadzila drogie zbrojenie) i nie wtawnie murowanych slupkow miedzy okna w wykuszu. Bez tego zlozono papiery do pozwolenia na budowe i teraz okna wykuszowe beda dzieki temu troche drozsze i nie mozemy tam zalozyc rolet z rewizja od srodka :(

Takze biuro jest tanie ale trzeba ich mocno sprawdzac i wszystko egzekwowac od razu - przed platnoscia. Nam sie tak spiszylo do pozwolenia na budowe i teraz mamy nauczke...

Ja mam wrażenie, że w podsumowaniu takie "tanie" biuro, szczególnie przy adaptacji "gotowca" jest droższe. No ale znam i drugą stronę-projekt indywidualny czasem "sie tworzy" miesiącami, inwestor słono płaci, a najczęściej wkład jego pracy jest porażająco duży, by nie rzec przeważający...

Co do wykusza-możesz dać dodatkowe profile okienne ze wzmocnieniami i w ten sposób na tyle zdystansować okna pomiędzy sobą, aby weszly tam rolety, o których mówisz. Wpłynie to na cenę i nieznacznie osłabi konstrukcję wykusza, ale wykusz zawsze się nagrzewa ponad miarę i może warto to przemyśleć. Też z uwagi na to nagrzewanie odradzam wówczas okna kolorowe,na elewacji słonecznej moga być z tym kłopoty latem. Chyba, że wykusz zrobicie na roletach elewacyjnych. Napisz w jakim systemie zamawiasz okna, może coś uradzimy...

Pochwal się, jaki projekt z Archetonu wybraliście ?

Oj surfi nie pociszsz mnie wcale :(

Wbraliśmy dom w dalich 3 z archonu – link do projektu w mioim dzienniku budowy. Żeby w watku wielkopolskim nie zanudzic wszystkich moimi oknami wrzucam caly opis do mojego dzienika budowy i bardzo poprosze Cie oraz innych majacych wieksze niż ja pojecie o oknach o stosowne komentarze. Licze, ze poprzecie moja decyzje lub wskazecie mi inne rozwiazania.

Hej Hej :)

Pilnie poszukuję namiarów na szlakę w okolicach Kórnika/Radzewic.

Szukałam już postów na ten temat w grupie wielkopolskiej ale nic konkretnego nie udało mi się znaleźć.

Planujemy przeprowadzkę do nowego domku w przyszły weekend a przy obecnej pogodzie dojazd na naszą działeczkę graniczy z cudem :cry:

Podłoże jakieś takie gliniasto-wsysające :-?

Zastanawialiśmy się nad zakupem helikoptera ale może taniej wyjdzie zrobić choć prowizoryczne utwardzenie "drogi" osiedlowej :)

Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc

Poszukuję namiarów na firmę od wywozu nieczystości (szambo) w okolicach Mieczewa (10 km od Kórnika).

Ile płacicie za ich usługi ?

Noto, Mieczewo to chyba też gmina Kórnik o ile się nie mylę :)

Przy okazji witam prawie sąsiada :wink:

Na stronie internetowej gminy Kórnik znalazłam wczoraj wykaz firm z którymi można podpisać umowę na wywóz śmieci bądź ścieków :

Wykaz jednostek wywozowych posiadających odpowiednie zezwolenie na wykonywanie usług z zakresu usuwania odpadów komunalnych, odpady:

stałe /śmieci/:

-Wodociągi Kórnickie i Usługi Komunalne WODKOM sp. z o.o., Kórnik ul. Poznańska 71c, tel. 0618170272

-"PRZEMYSŁAW" Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych i Drogowych Jan Węgłowski Kórnik ul. Poznańska 69a, tel. 0604382791, 0608733866

Marian Werner, Kórnik ul. Konarska 7, tel.0618170140

-REMONDIS-Sanitech-Poznań sp. z o.o. Poznań ul. Górecka 104, tel. 0618310637

-PUKT VIKOM sp. jawna Iwona i Rafał Kubera, Poznań ul. Dobrzyckiego 18, tel. 0618268915, 0501144475

-"ALKOM" Firma Handlowo-Usługowa Henryk Sienkiewicz, Poznań ul. Falista 6/1, tel. 0618523853, 0602270309

-Buhck Recykling Sp. z o.o. Poznań ul. Romana Maya 1, tel.0616502939

-"ASTRA" Usługi Wielobranżowe, Handel, Aldona Wesołowska Poznań ul. Mścibora 88, tel. 0618527661, 0616532994

-Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych Artur Zys, Swarzędz ul. Warszawska 2, tel. 0618174648, 0618182108

-SITA Poznań sp. z o.o. ul. Nowotarska 27/29, tel. 0618705301

-STENA Poznań sp. z o.o. ul. Nowotarska 32, tel. 0618753167

nieczystości ciekłe /ścieki/:

-WK i UK WODKOM sp. z o.o. Kórnik ul. Poznańska 71c, tel. 0618170272

-Jarosław Wojtysiak, Jeziory Wielkie 23/1 gm. Zaniemyśl, tel. 0612832798, 0507029286

-Zbigniew Wachowiak, Kamionki ul. Poznańska 105, tel. 0618971238

Leszek Krystek, Borówiec ul. Kempingowa 4, tel. 0618171199, 0604449275

-Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowo Usługowe "SPEC" Artur Nowacki, -Błażejewo ul. Stanisława Mikołajczyka 65/1, tel. 0618171851, 0604199993

-WC SERWIS Beata Bańska, Zabrze ul. Szybowa 2, tel. 0322784531 /kabiny toaletowe/

-"CLIPPER" sp. z o.o. Zielątkowo ul. Dworcowa 29, tel. 0510056457 / kabiny toaletowe/

-Zdzisław Sznura, Robakowo, ul. Szkolna 27, tel.0618171344

-Spółdzielnia Kółek Rolniczych, Kórnik ul. Krauthofera 11, tel.0618170123

-Tadeusz Ogiński, Robakowo ul. Nowa 1, tel.0618171468

-Marian Werner, Kórnik ul. Konarska 7, tel. 0618170140, 0601316153

"EKO" sp. cywilna Janusz Adamczak, Marek Adamczak Krzyszkowo ul. Koszycy 3d, tel. 8145550, 0603188363 /kabiny toaletowe/

-Wojciech Błaszczyk, Borówiec ul. Główna 28, tel.068198158 lub 060005766

-"ALKOM" Firma Handlowo-Usługowa Henryk Sienkiewicz, Poznań ul. Falista 6/1, tel. 0618523853, 0602270309

-Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowo Usługowe "SPEC" Artur Nowacki, Błażejewo, ul. Stanisława Mikołajczyka 65/1, tel. 8171851, 0604199993

-"EKO-MAX" Maciej Krzywiak, Poznań ul. Rozwadowska 3, tel. 0618793452, 0604419535

-WERMA-TRANS Maciej Szczepaniak, Kamionki ul. Poznańska 27, tel.0618971251

-Przedsiębiorstwo Usługowo-Handlowe BROMAST Bronisław i Marek Stiller, Chocicza ul. E. Orzeszkowej 2, tel. 0612875205

Noto, Mieczewo to chyba też gmina Kórnik o ile się nie mylę :)

Przy okazji witam prawie sąsiada :wink:

Na stronie internetowej gminy Kórnik znalazłam wczoraj wykaz firm z którymi można podpisać umowę na wywóz śmieci bądź ścieków :

.....

Witam i WIELKIE DZIĘKI.

Mieczewo to gmina Mosina :( (choć Kórnik jest zdecydowanie bliżej).

Ale myślę, że część z tych firm ma koncesję na wywóz szamba również z tej okolicy. (sprawdzę też sewis gminy Mosina :)