Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

Recommended Posts

Noto, Mieczewo to chyba też gmina Kórnik o ile się nie mylę :)

Przy okazji witam prawie sąsiada :wink:

Na stronie internetowej gminy Kórnik znalazłam wczoraj wykaz firm z którymi można podpisać umowę na wywóz śmieci bądź ścieków :

.....

Witam i WIELKIE DZIĘKI.

Mieczewo to gmina Mosina :( (choć Kórnik jest zdecydowanie bliżej).

Ale myślę, że część z tych firm ma koncesję na wywóz szamba również z tej okolicy. (sprawdzę też sewis gminy Mosina :)

Ups :oops: Byłam pewna, że Mieczewo należy pod Kórnik bo przecież z Kórnika do Mieczewa to faktycznie rzut beretem :)

Mam nadzieję, że lista firm którą podałam mimo wszystko przyda się.

Nas też niebawem czeka wybór firmy śmieciowej i szambiarkowej :)

Masz działkę w Mieczewie po prawej stronie drogi jadąc od Kórnika, te fajne osiedle domków na "górce" ? W jakiej cenie tam są/były działki ?

Pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ehhh... to może chociaż ja zrobię odzew..... - nie sam Poznań (choć tam sie urodziłem, ale wielkopolska).....

Leszno Wlkp. melduje się na rozkaz....

Grzegorz

witam ja też z Leszna a dokładnie buduje w Wilkowicach, a raczej zaczynam na wiosne 06 i szukam tanich dobrych fachowców , pozdrawiam Andrzej

Witam,

Juz jakiś czas przeglądam forum Muratora ale dopiero dziś znalazłam grupę wielkopolską :D

Planujemy wiosną rozpocząć budowę w Zielątkowie (gm. Suchy Las). Mamy już projekt, wniosek o pozwolenie na budowę właśnie się składa w starostwie, jesteśmy w trakcie poszukiwań kredytu.

Niestety nie mamy kierownika budowy. Projektant naszego domu chciał się podjąć tej funkcji, ale jego oczekiwania finansowe były dość wysokie :(

Stąd więc moje pytanie - możecie polecić jakiegoś solidnego kierownika budowy? Chodzi nam o fachowca, który potrafi dobrze doradzić i nam pomóc, bo póki co jesteśmy jeszcze dość zieloni. I który przyjedzie nie tylko w kluczowych, wymaganych etapach budowy ale w razie wątpliwości czy problemów również. Będę bardzo wdzięczna za namiary.

A jest tu ktoś budujący w naszych okolicach???

Pozdrawiam wszystkich budujących Wielkopolan :lol:

Sylwia

Mam do sprzedania pojemnościowy ogrzewacz eletryczny do wody - Bojler, poj. 50 litrów, grzałka 2000W (albo 1500... sprawdzę jutro), kupiony pod koniec listopada i używany przez półtora miesiąca zanim podłączyli nam gaz, z gwarancją. Cena ok. 180 zł.

Sprawdzony, działający, elegancki bojlerek sprzedam.

Możesz np.zacząć od Nowicjuszy pobierać opłatę klimatyczną ( ale tylko od tych którym jakość powietrza sie polepszyła w nowym m-cu zamieszkania ) :wink:

Info dla Nowicjuszy :

Maciek to naprawdę fajny i wesoły Gość ( zresztą widać to na jego ikonce) i warto z nim wejść w dobre sąsiedzkie układy .

Pozdr.

Czy mi sie wydaje, czy chcesz wejsc do spolki dzielac zyski? :D A co do sasiedzkich ukladow, zbyt duzych doswiadczen nie mam, nie dali mi szansy :D

Hej Hej :)

Pilnie poszukuję namiarów na szlakę w okolicach Kórnika/Radzewic.

Szukałam już postów na ten temat w grupie wielkopolskiej ale nic konkretnego nie udało mi się znaleźć.

Planujemy przeprowadzkę do nowego domku w przyszły weekend a przy obecnej pogodzie dojazd na naszą działeczkę graniczy z cudem :cry:

Podłoże jakieś takie gliniasto-wsysające :-?

Zastanawialiśmy się nad zakupem helikoptera ale może taniej wyjdzie zrobić choć prowizoryczne utwardzenie "drogi" osiedlowej :)

Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc

Niestety na glinie niewiele da sie zrobic, chyba ze duzo szlaki nawieziesz. Problem w tym, ze jak bedzie mokro caly czarny syf bedziesz wnosic do domu, a jak sucho kurzy sie niemilosiernie. Najlepszy bylyby plyty betonowe, albo kostka, albo asfalt... a sie rozmarzylem :)

Możesz np.zacząć od Nowicjuszy pobierać opłatę klimatyczną ( ale tylko od tych którym jakość powietrza sie polepszyła w nowym m-cu zamieszkania ) :wink:

Info dla Nowicjuszy :

Maciek to naprawdę fajny i wesoły Gość ( zresztą widać to na jego ikonce) i warto z nim wejść w dobre sąsiedzkie układy .

Pozdr.

Czy mi sie wydaje, czy chcesz wejsc do spolki dzielac zyski? :D A co do sasiedzkich ukladow, zbyt duzych doswiadczen nie mam, nie dali mi szansy :D

Nie miałem na myśli Twoich najbliższych sąsiadów ( z wiadomych Ci względów :wink: ) lecz ogólne rozeznanie w Borówcu w sprawach codziennego życia.

Co do zysków to nie będę Cię oskubywał ; zaprosisz mnie kiedyś na obiecaną na forum galaretkę :D :wink:

Witam wszystkich - dopiero co zarejstrowałem sie na forum poniewaz mam zamiar rozpocząc budowe domu . I na poczatek podstawowe pytanie które juz pewnie czytaliscie setki razy jednak dla mnie niezmiernie wazne . Czy jest sens porywac sie na budowe domu dysponujac kwota 250-270 tys ?? w ty mmusze zmiesci csie z zakupem działki okolo 40-50 tys .Odrazu dodam ze sam niewiele zrobie wiec do wiekszosci prac bede wynajmował ludzi .Planuje dom parterowy okolo 110-120 m2 Z gory dzieki za odpowiedz i ma mnadzieje ze niedługo moje doswiadczenia z budowo pozwola mi aktywnie właczyc sie w dyskusje na forum

Witam wszystkich - dopiero co zarejstrowałem sie na forum poniewaz mam zamiar rozpocząc budowe domu . I na poczatek podstawowe pytanie które juz pewnie czytaliscie setki razy jednak dla mnie niezmiernie wazne . Czy jest sens porywac sie na budowe domu dysponujac kwota 250-270 tys ?? w ty mmusze zmiesci csie z zakupem działki okolo 40-50 tys .Odrazu dodam ze sam niewiele zrobie wiec do wiekszosci prac bede wynajmował ludzi .Planuje dom parterowy okolo 110-120 m2 Z gory dzieki za odpowiedz i ma mnadzieje ze niedługo moje doswiadczenia z budowo pozwola mi aktywnie właczyc sie w dyskusje na forum

Moim zdaniem wystarczy, jeżeli na działkę pójdzie 50000 to zostaje 220000 na dom, czyli 2000 zł/m2. Za tyle to można zbudować. Ale należy uważać i nie szaleć. Osiągnięcie 3000 zł/m2 wcale nie jest takie trudne jak się może wydawać. Wystarczy parę droższych drobiazgów i już cena rośnie. Wskazany więc umiar.

Zapisuje się do klubu :-) - budujemy w Potaszach, między Murowaną Gośliną a Czerwonakiem. Stawiamy drewniany dom z płazów.

Moi drodzy! Poproszę o namary na firmy od koparek (ściągnięcie humusu i wyciągnięcie korzeni drzew). Moze ktoś poleci mi gdzie kupić w korzystnej cenie dobrago jakościowo maxa w okolicach Poznania?

Mam namiary na sprawdzoną (nie przeze mnie, ale przez kogoś z tego forum, cytuje za) solidną firmę od wszelkich robót ziemnych - Caterpillar z najfajnieszym i najszybszym operatorem na świecie oraz Tatra do wożenia wszystkiego - pan Czajka okolice ETC Swarzędz tel. 602-302-982[/i]

Witam po dłuższej przerwie i od razu proszę o radę wszystkich doświadczonych budowniczych :wink: . Na wiosnę ruszamy z murami, ale do tej pory nie zdecydowaliśmy, z czego budujemy. Skałaniamy się ku Porothermowi 30, ale tu wątpliwość - czy nie ma problemów z wbijaniem kołków w ściany "z dziurami"? Czy są może jakieś specjalne systemy mocujące? Może szukam dziury w całym :wink:, ale pamiętam mękę wbijania kołków w ściany z dziurawki u rodziców (nie chciały trzymać, "latały" jeśli trafiło się w pustą przestrzeń). Proszę, oświećcie mnie. :cry:

Witam wszystkich, :p

zaczynam i na forum i budowę - budowę gdzieś od połowy roku,

buduję pod Poznaniem.

Pierwsze doświadczenie - murarz podnosi mi ciśnienie - kręci z ustalonymi terminami. Ale zobaczymy.

Byłbym wdzięczny za podanie adresów sprawdzonych hurtowni materiałów.

Pozdrawiam

buduję pod Poznaniem.

Pierwsze doświadczenie - murarz podnosi mi ciśnienie - kręci z ustalonymi terminami. Ale zobaczymy.

Pozdrawiam

W wątku o sprawdzonych wykonawcach i hurtowniach w Wielkopolsce znalazłam informację o hurtowni Nadstaga w Obornikach, ktoś tę hurtownię polecał też mężowi. Ale my dopiero zaczynamy sie rozglądać, wstępne wrażenia korzystne, ale trzeba porównać ceny.

buduję pod Poznaniem.

Pozdrawiam

Hurtownia w Biskupicach AGROBUD godna polecenia.

Witam po dłuższej przerwie i od razu proszę o radę wszystkich doświadczonych budowniczych :wink: . Na wiosnę ruszamy z murami, ale do tej pory nie zdecydowaliśmy, z czego budujemy. Skałaniamy się ku Porothermowi 30, ale tu wątpliwość - czy nie ma problemów z wbijaniem kołków w ściany "z dziurami"? Czy są może jakieś specjalne systemy mocujące? Może szukam dziury w całym :wink:, ale pamiętam mękę wbijania kołków w ściany z dziurawki u rodziców (nie chciały trzymać, "latały" jeśli trafiło się w pustą przestrzeń). Proszę, oświećcie mnie. :cry:

myślę że coś takiego załatwi sprawę montażu w pustych materiałach http://www.wkret-met.com.pl/produkty/zamocowania_do_lekkich_technologii_budowlanych/kolek_stalowy_typu_molly_do_materialow_pustych_i_scian_gipsowokartonowych/