Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

Recommended Posts

Jutro wezmę łopatę i wykopię na działce dziurę - będę szukał wody i mam nadzieję, że jej nie znajdę. No i będę czekał na prawdziwą WIOSNĘ.

Obawiam się, że znajdziesz. O tej porze roku woda jest na głebokości około 1m. Chociaż mogło się to zmienić. Czego Tobie życzę.

Pozdrawiam,

A ja się obawiam, że łopata nie sięgnie 20cm :(

Przy tej pogodzie to bardzo możliwe, niestety...

A co do głębokości wody - to wszystko zależy gdzie. U mnie (w Dąbrowie) w ubiegłym roku w marcu woda była około 130 cm

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jest jeszcze tartak w Gądkach - wprawdzie brałem od nich tylko drewno na wiatę na opał, ale drewno było solidne (bez większych wad). Nie wiem jak z więźbą, może ktoś jeszcze u nich zamawiał.

Potwierdzam, bralem u nich cala wiezbe na dach, plus caly strop drewniany. Jestem bardzo zadowolony. Polecam!!!

Gdzie ? Trzy działki dalej, więc warunki gruntowe podobne :roll:

Z mitmarem będziemy sąsiadami :p

Pozdrawiam

W związku z powyższym, chciałbym sąsiada zapytać, czy miał jakieś problemy z wykopem fundamentów i czy konieczny był drenaż?

I jeżeli nie jest to tajemnica, to kiedy sąsiad miał podłączaną wodę? Przyznam się szczerze, że tak jak wyżej pisałem, moje przyłącze wodne jest chyba szczególne - 1. jest w nim już woda, tzn. w tym "niebieskim wężu" (chociaż nie ma wodomierza... :roll: chyba :roll: i wg. AQUANETu wody w nim nie powinno być) i 2. studzienka jest trochę płytka (ok. 1m), nie ma stopni wejściowych i wygląda jakby ktoś wsypał do niej trochę piachu :o

I pytanie z innej beczki, co mam zrobić z ogniskiem i rurkami ,które tam leżą :wink:

Jest jeszcze tartak w Gądkach - wprawdzie brałem od nich tylko drewno na wiatę na opał, ale drewno było solidne (bez większych wad). Nie wiem jak z więźbą, może ktoś jeszcze u nich zamawiał.

Potwierdzam, bralem u nich cala wiezbe na dach, plus caly strop drewniany. Jestem bardzo zadowolony. Polecam!!!

Ja brałem więźbę z Witara w Gądkach. To jeden z najdroższych tartaków był wtedy (jesień 2004) ale trochę kicha była wtedy z więźbą po za długo czekałem i tylko oni mogli odpowiednio prędko zrealizować zamówienie.

Cieśla więźbę bardzo chwalił - oflisów żadnych nie było, naprawdę super materiał.

o przepraszam, Wielkopolska żyje, ale czy ktos buduje w Poznaniu?

Na razie kupiłam działkę i czytam gazety o budowaniu (mam ich cały regał). Szukam fajnego architekta, ktory mój rzut i pomysł ubierze w bryłę i dopracuje.

Jak ciężkie jest budowanie odczuwam juz teraz - po pierwszej wizycie w Urzedzie miasta, gdzie dano mi do zrozumienia, że pewne rzeczy sa uznaniowe, bo nie ma planu zagospodarowania. A jak sa uznaniowe, to wiadomo co....

Ale nie dam się.

Pozdrawiam

A co do głębokości wody - to wszystko zależy gdzie. U mnie (w Dąbrowie) w ubiegłym roku w marcu woda była około 130 cm

Witam :Pasco Jak tam szaleństwo budowania rozpoczęte?

u mnie dziś woda na 90cm:( będzie wyżej jak ziemia puści:( ale i tak się ciesze:

Dziś byłem w Lusówku na działkach Hausnerowskich.Zakopałem się autem dwa razy.I to tak na maksa-bez ciągnika nie ma szans.A po drogach jechałem.!!!

Te działki tam to DRAMAT.Jak można sprzedawać działki na takich glinach,bez utwardzenia dróg.Szczególnie jak troche popada lub o tej porze roku.Jak ktoś się tam wybiera niech nie wjeżdża autem na żadną gruntówke!!!Przynajmniej przez najblizszy tydzień!!!!

Już wole tą swoją wode gruntową na 80cm :p :p :p

Jeśli chcecie to próbujcie z tą ziemią,ale radze poczekać pare dni za odpowiednią temperaturą :) :) :)

Pan wozi torf,ziemie rodzimą,korę i inne tego typu...

Zainteresowanym wysłałem na priv

Witajcie krajanie - macie może namiar na tego od ziemi do ogrodu, albo na jakieś inne źródło ziemi?

ad1. to dobrze, no nie? wokoło wszyscy tak mieli. Zgłaszaliśmy chęć założenia wodomierzy ale nikt się nie pojawiał więc chatę wybudowałem bez wodomierza :oops:

No oglądałem przyłącza na innych działkach i wyglądały zupełnie inaczej, tzn. rura wchodzi do studni, potem listwa wodomierzowa, potem rura wychodzi ze studni. A u mnie ta rura prawie wystaje ze studzienki, która jest częściowo zasypana.

ad2. A do czego Ci te stopnie ? I tak chyba ją później zlikwidujesz. Moj instalator nie narzekał na głebokość studzienki. Dokopał się ,zrobił przyłącze, zakopał i tyle.

Każda studzienka była trochę przyspana piachem.

Inspektor z AQUANETu stwierdził, że muszą być.

A czy ten twój instalator był z AQUANETu czy też "prywatny"? Czy to on montował listwę wodomierzową?

Nie wiem co masz na myśli pisząc o tym kiedy podłączałem wodę. W środku budynku czy gdzie ? Jak w budynku to w 2004(początek)

Chodziło mi o datę wykonania przyłącza, czy było ono takie same jak u mnie. Teraz już wiem że tak.

Co do ogniska i jego osprzętu to ze spokojem - do połowy kwietnia nie planuję żadnych większych ruchów na działce, bo póki co, czekam na obeschnięcie studzienki wodociągowej.

Może jeszcze się uda jedno ognisko zapalić przed przegrupowaniem terenu 8)

A moja córa zbiera na razie na działce te zeschnięte kwiatki i nie sposób jej wytłumaczyć by nie brała ich do domu (o samochodzie nie wspomnę).

Witam wszystkich

Proszę o namiary na dobrego elektryka, najlepiej takiego, który również pozałatwia za mnie te wszystkie duperele związane z papierami, umowami, odbiorami i innymi, tego typu bzdetami ( all inclusive - jak to mówią), czyli całą kwitologię. Budowa - rejon Gądki, rejon energetyczny - Września. Będę wdzięczny za pomoc.

Maciek - MZM

Czy mógłbym prosić namiar na twojego, "bardzo dobrego elektryka", czy on również załatwia papiery z EP.

Dzięki za pomoc.

Krotosz.

Jutro wezmę łopatę i wykopię na działce dziurę - będę szukał wody i mam nadzieję, że jej nie znajdę. No i będę czekał na prawdziwą WIOSNĘ.

Obawiam się, że znajdziesz. O tej porze roku woda jest na głebokości około 1m. Chociaż mogło się to zmienić. Czego Tobie życzę.

Pozdrawiam,

A ja się obawiam, że łopata nie sięgnie 20cm :(

Niestety sprawdziliśmy to u nas na budowie - jak szło wykopać 15cm to będzie dużo :(

Witam :Pasco Jak tam szaleństwo budowania rozpoczęte?

u mnie dziś woda na 90cm:( będzie wyżej jak ziemia puści:( ale i tak się ciesze:

Dziś byłem w Lusówku na działkach Hausnerowskich.Zakopałem się autem dwa razy.I to tak na maksa-bez ciągnika nie ma szans.A po drogach jechałem.!!!

Te działki tam to DRAMAT.Jak można sprzedawać działki na takich glinach,bez utwardzenia dróg.Szczególnie jak troche popada lub o tej porze roku.Jak ktoś się tam wybiera niech nie wjeżdża autem na żadną gruntówke!!!Przynajmniej przez najblizszy tydzień!!!!

Już wole tą swoją wode gruntową na 80cm :p :p :p

Cześć Arku!

U mnie jeszcze wszystko stoi. Ja niestety też się zakopuję w glinie, bo ziemia której nawiozłem wkoło domu jest dość mocno gliniasta. Żona już się nie może doczekać kiedy będzie można kwiatki posadzić, a ja - kiedy w końcu puszczą mrozy i będzie się można zabrać do roboty.

Myślę że w sobotę wpadnę na działkę, chociażby trochę poodgrzebywać to, co było na zimę pozakrywane, zdjąć szalunki ze schodów itp. No i powymierzać wszystko, żeby było wiadomo, ile różnych rur muszę pokupić. W przyszłym tygodniu mam wizytę gościa od okien - porobi pomiary i zrobimy ostateczną wycenę.

Witam!!

Ile czekaliście na przyłączenie gazu od momentu złożenia wniosku?? dodam ze u mnie nie ma jeszcze gazu w drodze, ale jak pogoda pozwoli to zaraz maja zaczac robic (narazie strasznie wysoko woda stoi). I jeszcze jedno, nie wiem jak to jest z tymi warunkami przyłączy, naniesieniem na mapke itd, jak długo sie na to czeka, jak długo sie to załatwia? czy duzo latania, czy wszystk w jednym miejscu??

Jesli ktos moglby mi odpowiedziec, to bede bardzo wdzieczna :)

pozdrowionka

mundzia

Może to i nikogo nie interesuje ALE ZAKŁADAJĄ MI DZISIAJ OKNA!!! tratatam - to chyba już stan surowy zamknięty? Właściwie czy surowy? tynki, podłogi i gips już jest....

Pozdrawiam wszystkich - słoneczko świeci więc pewnie forum zacznie pustoszeć

Tadaaaaam info in:

To już nie surowy!!! To już prawie deweloperski.Serio-Serio!!!

zdrowionka

Tadaaaaam info out: :)

:pasco.

Ja na weekend jade "sprzątać"-jak nie będzie padać, może się jakoś spykniemy?Mój numer wysyłam na priv jakby co.

Czekam z niecierpliwością na odmarznięcie ziemi.Jak puści to wlatuje z "gitarami" i rozprowadzam : oświetlenie działki, drenaż-odprowadzenie wód z dachu do studni chłonnej,płot od strony sąsiada....Kopać umiem więc chociaż coś zrobie na dziace...:):)