Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

Recommended Posts

Pani miała rację : budowy przyłączy nie nalezy zgłaszać. Jednak część od szafki gazowej do odbiorników gazu (kocioł, kuchenka) to instalacja gazowa, a na to nalezy uzyskać pozwolenie na budowę. No i oczywiście odrębny projekt instalacji gazowej (chyba, ze masz POZWOLENIE NA BUDOWĘ BUDYNKU JEDNORODZINNEGO I WEWNĘTRZNEJ INSTALACJI GAZOWEJ).

W takim razie prosze o wyjasnienia.

Do WZiZT były uzgodnienia z gazownią (złozone tez do PnB). Teraz jesteśmy już po rozmowach z gazownia i ustaleniu, że zrobią skrzynke na budynku w zw. w tym oni cigne cale przylacze od ulicy do samego budynku. Jej tez projekt umowy (tylko wpisac date i podpisywac). czy w zwiazku z tym:

1. Potrzebuje pozwolenia na zrobienie instalacj gazowej wewnatrz budynku?

:o

2. Jeśli tak to gdzie i co zgłaszam (jakie papiery?)? Jaka jest procedura? Jakie przepisy o tym mowia?

Do tej pory myślałam, że człowiek z uprawnieniami robi mi instalacje do pieca Co i płyty gazowej w kuchni (rury nie idą w pomieszczeniach mieszkalnych), przybija pieczątke w DzB. Nastepnie przychodzi ktos z gazwoni i robi odbior. Czy wiec sie myle?

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

to zależy, za co on sobie liczy te 10 tys. najczęściej ceny kierowników budów wahają się od 1,5 do 3 tys.

A propos, czy ktoś z wielce szanownych wielkopolan współpracował (lub słyszał coś o jego pracy) z Panem Gierlińskim Sławomirem? To mój najprawdopodobniejszy ( :wink: ) kierownik, dlatego pytam o niego.

Wszelkie uwagi proszę na priv , Z góry wielkie dzięki :D

Pozdrawiam

to zależy, za co on sobie liczy te 10 tys. Najczęściej ceny kierowników budów wahają się od 1,5 do 3 tys.

A propos, czy ktoś z wielce szanownych wielkopolan współpracował (lub słyszał coś o jego pracy) z panem gierlińskim sławomirem? To mój najprawdopodobniejszy ( :wink: ) kierownik, dlatego pytam o niego.

Wszelkie uwagi proszę na priv , z góry wielkie dzięki :D

pozdrawiam

:p :p

witam serdecznie,

oto wykaz czynnosci za kierowanie budowa.

Płatne w następujący sposób:

1 zaliczka w wys. 2000,- zł przy podpisaniu umowy

2.pozostałość w 16 ratach po wykonaniu nast. Etapów:

1 fundamenty 500,- zł

2. ściany fundamentowe 500,- zł

3. ściany parteru 500,- zł

4. Strop parteru 500,- zł

5. ściany piętra 500,- zł

6. Konstr. Stalowa 500,- zł

7. Więżba 500,- zł

8 dachówki 500,- zł

9. Podłoża, scianki działowe 500,- zł

10. Instalacje elektr., 500,- zł

11.tynki wewnętrzne, 500,- zł

12.okna drzwi zewn, 500,- zł

13 pozostałe instalacje 500,- zł

14.posadzki ,płytki 500,- zł

15.elewacja , 500,- zł

16. Zakończenie prac wykończeniowych 500,- zł

powyższe kwoty będą rewaloryzowane w wysokości 1% w skali miesiąca od dn 01.10.2007 r

czeslaw

a po co Ci zbrojenie na etapie wykończeniówki ??? Zapomniałes coś wcześniej zazbroić ?

zmieniła się koncepcja schodów

2 firmy podchodziły i dwie firmy zj...... ły robote , stweirdziliśmy z żoną że szybcuej będzie wrócić do podstaw a więc schodów betonowych.

No to poważną decyzje podjęliście . A czy w m-cu tych schodów też masz podłogówkę?

Ale przynajmniej masz juz posadzki i nie musisz się bać ,że pomylą wysokości schodków :wink: :wink:

Ja też mam schody betonowe i uważam ,że jak ładnie je wykończę drewnem to będzie OK.

Potwierdzam również wymienioną wyżej przez iga9 hurtownie Nadstaga. Też brałem od nich towar i z transportem był tańszy niz w P-niu bez transportu.

Do tematu gazowego jeszcze dodam, że konieczny jest oddzielny dziennik budowy i drugi kierownik budowy.

Pozdr.

wiecie moze gdzie w poznaniu robia zbrojenie konstrukcyjne z podstawie rysunków

(...)

dzięki namierzyłem ich w gogle jutro się do nich przejade, okazuje sie ze to 10 min drohi z Przeźmierowa

link dla pozostałych http://www.zbrojarnia.com.pl/index.htm

adres i telefon : Poznań, ul. Lutycka 115, tel./fax 061 841 75 30

Rezi, dzięki za namiary, jak bedziesz po wizycie u nich to daj znać jak się cenowo zaprezentowali. Pozdrówki!

Nie mam. Jedyna budowa na ulicy z brakiem perspektyw na inne w najbliższym czasie. Rurę byśmy musieli sami ciągnąć - 70m. A poza tym patrząc na najblizsze lata mniejsze ryzyko na podwyżki prądu niz gazu

buciorek, ja dokładnie mam tak ja Ty, w okolicy nie ma gazu... i zróżnych względów, o których nie czas teraz mówić zamówilismy już praktycznie PC, z tym, że fizycznie zacznie pracowac może w listopadzie 2006...przynajmniej taka mam cichą nadzieję :wink:

- (...)

Dobre ceny mają w hurtowni " Romos" na Szczepankowie, a transport miałem w cenie wraz z HDS-em.

Jeśli będziesz na etapie dachu, to spróbuj hurtowni Tina (kiedyś na Czarnej Roli w Poznaniu, obecnie Gniezno).

pzdr.

Rybki, dzięki, na Was zawsze można liczyć. :wink: Aha, zamierzam W KOŃCU skorzystać z tego namiaru na AMBIT w Czerwonaku (siatki i ogrodzenia), który dostałam od Was jakiś rok temu... mój sąsiad też skorzysta :D Pozdrawiam!

- (...)

Dobre ceny mają w hurtowni " Romos" na Szczepankowie, a transport miałem w cenie wraz z HDS-em.

Jeśli będziesz na etapie dachu, to spróbuj hurtowni Tina (kiedyś na Czarnej Roli w Poznaniu, obecnie Gniezno).

pzdr.

Rybki, dzięki, na Was zawsze można liczyć. :wink: Aha, zamierzam W KOŃCU skorzystać z tego namiaru na AMBIT w Czerwonaku (siatki i ogrodzenia), który dostałam od Was jakiś rok temu... mój sąsiad też skorzysta :D Pozdrawiam!

A co do ogrodzenia - próbowałaś na Ostatniej w Poznaniu? Jest tam producent. Ja brałem od nich.

Pani miała rację : budowy przyłączy nie nalezy zgłaszać. Jednak część od szafki gazowej do odbiorników gazu (kocioł, kuchenka) to instalacja gazowa, a na to nalezy uzyskać pozwolenie na budowę. No i oczywiście odrębny projekt instalacji gazowej (chyba, ze masz POZWOLENIE NA BUDOWĘ BUDYNKU JEDNORODZINNEGO I WEWNĘTRZNEJ INSTALACJI GAZOWEJ).

W takim razie prosze o wyjasnienia.

Do WZiZT były uzgodnienia z gazownią (złozone tez do PnB). Teraz jesteśmy już po rozmowach z gazownia i ustaleniu, że zrobią skrzynke na budynku w zw. w tym oni cigne cale przylacze od ulicy do samego budynku. Jej tez projekt umowy (tylko wpisac date i podpisywac). czy w zwiazku z tym:

1. Potrzebuje pozwolenia na zrobienie instalacj gazowej wewnatrz budynku?

:o

2. Jeśli tak to gdzie i co zgłaszam (jakie papiery?)? Jaka jest procedura? Jakie przepisy o tym mowia?

Do tej pory myślałam, że człowiek z uprawnieniami robi mi instalacje do pieca Co i płyty gazowej w kuchni (rury nie idą w pomieszczeniach mieszkalnych), przybija pieczątke w DzB. Nastepnie przychodzi ktos z gazwoni i robi odbior. Czy wiec sie myle?

Niestety to co masz to nie wszystko. Należy zaprojektować przebieg wewnętrznej instalacji gazowej (oczywiście przez projektanta z uprawnieniami na gaz), uzyskać na to pozwolenie na budowę, złozyć podanie o dziennik budowy instalacji gazowej, odebrać, dopiero wtedy wykonać, dokonać wpisu do dziennika przez kierownika uprawnionego do kierowania robotami w zakresie instalacji gazowych i zgłosić zakończenie budowy wewnętrznaj instalacji gazowej. A mówią o tym przepisy prawa budowlanego.