iga9 04.04.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Pani miała rację : budowy przyłączy nie nalezy zgłaszać. Jednak część od szafki gazowej do odbiorników gazu (kocioł, kuchenka) to instalacja gazowa, a na to nalezy uzyskać pozwolenie na budowę. No i oczywiście odrębny projekt instalacji gazowej (chyba, ze masz POZWOLENIE NA BUDOWĘ BUDYNKU JEDNORODZINNEGO I WEWNĘTRZNEJ INSTALACJI GAZOWEJ). W takim razie prosze o wyjasnienia. Do WZiZT były uzgodnienia z gazownią (złozone tez do PnB). Teraz jesteśmy już po rozmowach z gazownia i ustaleniu, że zrobią skrzynke na budynku w zw. w tym oni cigne cale przylacze od ulicy do samego budynku. Jej tez projekt umowy (tylko wpisac date i podpisywac). czy w zwiazku z tym: 1. Potrzebuje pozwolenia na zrobienie instalacj gazowej wewnatrz budynku? 2. Jeśli tak to gdzie i co zgłaszam (jakie papiery?)? Jaka jest procedura? Jakie przepisy o tym mowia? Do tej pory myślałam, że człowiek z uprawnieniami robi mi instalacje do pieca Co i płyty gazowej w kuchni (rury nie idą w pomieszczeniach mieszkalnych), przybija pieczątke w DzB. Nastepnie przychodzi ktos z gazwoni i robi odbior. Czy wiec sie myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CGRZAD 04.04.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Halo i witam serdecznie, szukam pilnie kierownika budowy. Budowe rozpoczynam pod koniec kwietnia w chybach k/poznania. Mam jedna propozycje na kierownika budowy za sume 10 tysiecy zlotych. Czy to jest duzo? Czeslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 04.04.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 to zależy, za co on sobie liczy te 10 tys. najczęściej ceny kierowników budów wahają się od 1,5 do 3 tys. A propos, czy ktoś z wielce szanownych wielkopolan współpracował (lub słyszał coś o jego pracy) z Panem Gierlińskim Sławomirem? To mój najprawdopodobniejszy ( ) kierownik, dlatego pytam o niego. Wszelkie uwagi proszę na priv , Z góry wielkie dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CGRZAD 04.04.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 to zależy, za co on sobie liczy te 10 tys. Najczęściej ceny kierowników budów wahają się od 1,5 do 3 tys. A propos, czy ktoś z wielce szanownych wielkopolan współpracował (lub słyszał coś o jego pracy) z panem gierlińskim sławomirem? To mój najprawdopodobniejszy ( ) kierownik, dlatego pytam o niego. Wszelkie uwagi proszę na priv , z góry wielkie dzięki pozdrawiam witam serdecznie, oto wykaz czynnosci za kierowanie budowa. Płatne w następujący sposób: 1 zaliczka w wys. 2000,- zł przy podpisaniu umowy 2.pozostałość w 16 ratach po wykonaniu nast. Etapów: 1 fundamenty 500,- zł 2. ściany fundamentowe 500,- zł 3. ściany parteru 500,- zł 4. Strop parteru 500,- zł 5. ściany piętra 500,- zł 6. Konstr. Stalowa 500,- zł 7. Więżba 500,- zł 8 dachówki 500,- zł 9. Podłoża, scianki działowe 500,- zł 10. Instalacje elektr., 500,- zł 11.tynki wewnętrzne, 500,- zł 12.okna drzwi zewn, 500,- zł 13 pozostałe instalacje 500,- zł 14.posadzki ,płytki 500,- zł 15.elewacja , 500,- zł 16. Zakończenie prac wykończeniowych 500,- zł powyższe kwoty będą rewaloryzowane w wysokości 1% w skali miesiąca od dn 01.10.2007 r czeslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 05.04.2006 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 a ten kierownik caly czas na tej budowie bedzie siedzial? bo nie sa to chyba kwoty za jednorazowy przyjazd i odbior powszczegolnych elementow? Bo tak zazwyczaj to kierownik za przyjazd bierze okolo 50 zl albo za calosc budowy jakies 2000 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klementyna 05.04.2006 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 mam do sprzedania wkład kominowy nowy fi 120 taniej niz w sklepie zainteresowanych zapraszam na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MUREK 05.04.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 a po co Ci zbrojenie na etapie wykończeniówki ??? Zapomniałes coś wcześniej zazbroić ? zmieniła się koncepcja schodów 2 firmy podchodziły i dwie firmy zj...... ły robote , stweirdziliśmy z żoną że szybcuej będzie wrócić do podstaw a więc schodów betonowych. No to poważną decyzje podjęliście . A czy w m-cu tych schodów też masz podłogówkę? Ale przynajmniej masz juz posadzki i nie musisz się bać ,że pomylą wysokości schodków Ja też mam schody betonowe i uważam ,że jak ładnie je wykończę drewnem to będzie OK. Potwierdzam również wymienioną wyżej przez iga9 hurtownie Nadstaga. Też brałem od nich towar i z transportem był tańszy niz w P-niu bez transportu. Do tematu gazowego jeszcze dodam, że konieczny jest oddzielny dziennik budowy i drugi kierownik budowy. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 05.04.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 ALISON polecam, bo tania i solidna, hurtownię w Biskupicach AGROBUD (Olkalybowa też tam brała)....Trzymam kciuki i powodzenia. Magalena i Iga 9 - dziękuję za info w spr.hurtowni i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 05.04.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 wiecie moze gdzie w poznaniu robia zbrojenie konstrukcyjne z podstawie rysunków (...) dzięki namierzyłem ich w gogle jutro się do nich przejade, okazuje sie ze to 10 min drohi z Przeźmierowa link dla pozostałych http://www.zbrojarnia.com.pl/index.htm adres i telefon : Poznań, ul. Lutycka 115, tel./fax 061 841 75 30 Rezi, dzięki za namiary, jak bedziesz po wizycie u nich to daj znać jak się cenowo zaprezentowali. Pozdrówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 05.04.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Nie mam. Jedyna budowa na ulicy z brakiem perspektyw na inne w najbliższym czasie. Rurę byśmy musieli sami ciągnąć - 70m. A poza tym patrząc na najblizsze lata mniejsze ryzyko na podwyżki prądu niz gazu buciorek, ja dokładnie mam tak ja Ty, w okolicy nie ma gazu... i zróżnych względów, o których nie czas teraz mówić zamówilismy już praktycznie PC, z tym, że fizycznie zacznie pracowac może w listopadzie 2006...przynajmniej taka mam cichą nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 05.04.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 - (...) Dobre ceny mają w hurtowni " Romos" na Szczepankowie, a transport miałem w cenie wraz z HDS-em. Jeśli będziesz na etapie dachu, to spróbuj hurtowni Tina (kiedyś na Czarnej Roli w Poznaniu, obecnie Gniezno). pzdr. Rybki, dzięki, na Was zawsze można liczyć. Aha, zamierzam W KOŃCU skorzystać z tego namiaru na AMBIT w Czerwonaku (siatki i ogrodzenia), który dostałam od Was jakiś rok temu... mój sąsiad też skorzysta Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 05.04.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 - (...) Dobre ceny mają w hurtowni " Romos" na Szczepankowie, a transport miałem w cenie wraz z HDS-em. Jeśli będziesz na etapie dachu, to spróbuj hurtowni Tina (kiedyś na Czarnej Roli w Poznaniu, obecnie Gniezno). pzdr. Rybki, dzięki, na Was zawsze można liczyć. Aha, zamierzam W KOŃCU skorzystać z tego namiaru na AMBIT w Czerwonaku (siatki i ogrodzenia), który dostałam od Was jakiś rok temu... mój sąsiad też skorzysta Pozdrawiam! A co do ogrodzenia - próbowałaś na Ostatniej w Poznaniu? Jest tam producent. Ja brałem od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 05.04.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 A co do ogrodzenia - próbowałaś na Ostatniej w Poznaniu? Jest tam producent. Ja brałem od nich. Pasco, nie natrafiłam na ten adres ale dzięki, sprawdzę i ten Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CGRZAD 05.04.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 [CGRZAD napisał: HALO I WITAM SERDECZNIE, SZUKAM PILNIE KIEROWNIKA BUDOWY. BUDOWE ROZPOCZYNAM POD KONIEC KWIETNIA W CHYBACH K/POZNANIA. CZESLAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 05.04.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Ale mnie tym gazem straszycie! osobny dziennik budowy i kieronik na inatalcje gazowa w domu? Moze jakies blizsze informacje z czym i do kogo uderzac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 05.04.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Pani miała rację : budowy przyłączy nie nalezy zgłaszać. Jednak część od szafki gazowej do odbiorników gazu (kocioł, kuchenka) to instalacja gazowa, a na to nalezy uzyskać pozwolenie na budowę. No i oczywiście odrębny projekt instalacji gazowej (chyba, ze masz POZWOLENIE NA BUDOWĘ BUDYNKU JEDNORODZINNEGO I WEWNĘTRZNEJ INSTALACJI GAZOWEJ). W takim razie prosze o wyjasnienia. Do WZiZT były uzgodnienia z gazownią (złozone tez do PnB). Teraz jesteśmy już po rozmowach z gazownia i ustaleniu, że zrobią skrzynke na budynku w zw. w tym oni cigne cale przylacze od ulicy do samego budynku. Jej tez projekt umowy (tylko wpisac date i podpisywac). czy w zwiazku z tym: 1. Potrzebuje pozwolenia na zrobienie instalacj gazowej wewnatrz budynku? 2. Jeśli tak to gdzie i co zgłaszam (jakie papiery?)? Jaka jest procedura? Jakie przepisy o tym mowia? Do tej pory myślałam, że człowiek z uprawnieniami robi mi instalacje do pieca Co i płyty gazowej w kuchni (rury nie idą w pomieszczeniach mieszkalnych), przybija pieczątke w DzB. Nastepnie przychodzi ktos z gazwoni i robi odbior. Czy wiec sie myle? Niestety to co masz to nie wszystko. Należy zaprojektować przebieg wewnętrznej instalacji gazowej (oczywiście przez projektanta z uprawnieniami na gaz), uzyskać na to pozwolenie na budowę, złozyć podanie o dziennik budowy instalacji gazowej, odebrać, dopiero wtedy wykonać, dokonać wpisu do dziennika przez kierownika uprawnionego do kierowania robotami w zakresie instalacji gazowych i zgłosić zakończenie budowy wewnętrznaj instalacji gazowej. A mówią o tym przepisy prawa budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 05.04.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 I jeszcze przed zagazowaniem instalacji jest konieczna wizyta mistrza kominiarskiego, który potwierdzi drożność kominów i wypisze protokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 05.04.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 A co do ogrodzenia - próbowałaś na Ostatniej w Poznaniu? Jest tam producent. Ja brałem od nich. Pasco, nie natrafiłam na ten adres ale dzięki, sprawdzę i ten Pozdrawiam! adres z Ostatniej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 06.04.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 paweu wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 06.04.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 paweu wielkie dzieki Cóż, musimy sobie pomagać ... Też przez to wszystko przechodziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts