Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

buciorek, nie robiłam kalkulacji o których piszesz jak już będą ściany i dach, to wówczas przyjrzę się rekuperatorom, ale generalnie jestem niechętna... jakoś tak podskórnie wydaje mi się, że wentylacja grawitacyjna + mechaniczna tam gdzie trzeba (kuchnia, WC, łazienka), jest zupełnie wystarczająca. Wiem jednak, że to żaden argument, wyliczeń nie robuiłam, bo po prawdzie nawet nie wiem jak się do tego zabrać. Można prosić o podpowiedź

W Poznaniu, nie znam nikogo kto miałby PC, a co dopiero ponad 2 lata Nie wiem czy czytałeś dziennik Jagny, tam jest trochę o PC. Aha, w Lesznie (czyli niedaleko Nas) mieszka RolandB, możesz znaleźć go przez Forum i umówić się na wizytę. Kiedy umawiałam się pół roku temu, był bardzo życzliwy ichętny, aby pokazać jego PC i ON napewno użytkuje dłużej niz 2 sezony. Leszno to tylko 70 km od Poznania, może warto... Napisz proszę jaką podejmiesz decyzję w sprawie REKU.

Pozdrawiam!

alison, jeśli chodzi o wyliczenia to jak będę miała trochę czasu to się chyba pobawię + koszt wybudowania i instalacji grawitacyjnej i reku. Na razie mam mglisty zarys i nie wiem czy mi coś z tego wyjdzie. Jeśli tak to Ci dam znać i prześlę.

W zasadzie co do reku decyzja już podjęta - nie robimy. Z kilku powodów. Ale chcemy zrobić gruntowy wymiennik ciepła, zawsze to do domu 'wchodzi' trochę cieplejsze powietrze niż bezpośrednio z zewnątrz (lub latem chłodniejsze), np ok 0oC zamiast -10oC. Zawsze to mniej stopni do ogrzania. Niestety, na razie spotkałam się z jednym specem od wentylacji i on twierdzi, że to co wymyśliłam nie zadziała i nie chciał nawet o tym dalej gadać. Poszukam kogoś kto może by mi mój pomysł zmodyfikował tak, żeby zadziałał (jeśli faktycznie w tej wersji nie zadziała).

Miałam nadzieję, że może znajdzie się ktoś bliżej z pompą :).

Pozdr

Kochani, wiem, że wielu z Was chwaliło beton z Antoninka, czy możecie podzielić się namiarem, bo wpisałam na http://www.pkt.pl nazwę i nic nie znalazałam :cry: a musze poprosić o wycenę i zamówić gruszkę z pompą na PO Świętach :wink: Z góry WIELKIE dzięks!!

Wow, :o , ale cisza :o czy ktos może mi help :wink:

Kochani, wiem, że wielu z Was chwaliło beton z Antoninka, czy możecie podzielić się namiarem, bo wpisałam na http://www.pkt.pl nazwę i nic nie znalazałam :cry: a musze poprosić o wycenę i zamówić gruszkę z pompą na PO Świętach :wink: Z góry WIELKIE dzięks!!

Wow, :o , ale cisza :o czy ktos może mi help :wink:

chodzi moze o BM Beton? jezeli tak to tel do nich to 8768054 ul. Jarominska 12

pozdrawiam