Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

Recommended Posts

a co do sytuacji ze wszyscy wyjezdzaja to jes prawda i coraz trudniej o pracownikow do prac fizycznych tak wiec koszty budowy domu beda rosly i to dosc szybko tak wiec chyba trzeba wszystko przy domu zrobic jak najszybciej bo potem bedzie drozej

Pracowników do prac fizycznych będzie zawsze stsounkowo dużo...gorzej z fachowcami...ja szukam np. podbitkowca ale z polecenia nie "z gazety" już od 2 miesięcy i nie dość ,że ceny 100% większe niż w zeszłym roku to jeszcze wyjeżdżają z terminami na wrzesień.

Moim zdaniem okres "taniego" budowania juz minął, wyjazdy fachowców spowodowały lawinowy wzrost cen,standardowy proces podaż-popyt.Jeśłi ktoś nie ma zamiaru robić samemu jakichś prac to musi się liczyć z tym że robocizna to już 35-40% kosztów budowy domu,jeszcze 2-3 lata temu to było 25-30%

:alison to są właśnie minusy budowania systemem półgospodarczym-gdyby robiła to firma nie było by mowy o "postojowym",gdyż to oni załatwialiby materiały.Niestety trzeba przewidywać na przód jakieś 4-5 dni wcześniej i zamawiać materiały z wyprzedzeniem.Jest to ryzyko (kradzieże) ale to najlepsza metoda.Wierz mi ,żeby to wszystko poukładać jak należy człowiek się namęczy/najeździ/natelefonuje za dwóch.

P.S. ...zobaczysz jak to będą ściemniali ,ze samochody się popsuły które właśnie do Ciebie jechały z towarem :D:D:D -czego oczywiście Ci nie życzę w żadnym razie!!!!

Pozdrowionka

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ostatnio kolega miał niezłe cyrki z Robenem (na którego w zeszłym roku były jakieś kosmiczne promocje) - dwie partie tej samej dachówki - inne kolory, zamki ledwo do siebie pasują. Ja w ubiegłym roku prawie już kupiłem Koramica Wienerbergera (miałem dodatkowe upusty z oakzji wcześniejszych zakupów porothermu) - nawet nam się podobała (choć na forum - tak jak piszesz - opinie były różne) - ale jak zobaczyłem kera pfanne Creatona - to już nie mogła być żadna inna :lol: Creatona kupowałem w Wa.Sz. Dachu (koło Auchan w Komornikach), ale mają go też w Dek-Polu na Woli i chyba w Wenia (polecanej na tym forum) na Dąbrowskiego. Jeśli Koramic - na pewno bardzo dobry rabat byłby w Nadstadze w Obornikach, Robena odradzam, co do innych - trudno mi się wypowiadać.

udanych wyborów

Tomasz

Tomaszu dzięki za namiary. Powiedz czy dawałeś do hurtowni projekt czy np dyskietkę odpowiednio przygotowaną (zwymiarowane dane) żeby wycenili materiały na pokrycie dachu?

Dawałem do wyceny rzut dachu w kilku hurtowniach. W każdej wyliczyli mi inaczej a żeby było śmieszniej cieślo-dekarze, których miałem wyliczyli jeszcze inaczej i to było najbliższe prawdzie (zabrakło mi 6-ciu dachówek podstawowych :lol: )

Odnośnie dachówki: robiliśmy wycenę na dachówkę creatona w WASZ DACH - chcieli od nas tylko projekt i na jego podstawie zrobili wycenę.

Tomjot - robiłeś wycenę w Dek-polu też czy tylko w WASZ DACH? My póki co jesteśmy zadowoleni ze współpracy z Wasz Dach, ale słyszałam, że nie jest to najtańsza hurtownia.

Robiłem wycenę w tych dwóch hurtowniach - różnice były minimalne (przed negocjacjami oczywiście :lol: ) Dek-pol początkowo zapowiadał się bardzo dobrze - ale nie przejawił większego entuzjazmu na próbę negocjacji z mojej strony - stąd ostateczny atak postanowiłem przypuścić w Wa.Sz.Dachu. Wena odpadła na samym początku - walnęli mi na dzień dobry ceny katalogowe - taki wstyd! Zakończyłem negocjacje nawet ich nie zaczynając.

Witam Was,

Po długich oglądaniach chciałabym zdecydowac się na CREATONA

model : kera-pfanne

kolor : antracyt

Dostałam takie ceny (brutto):

dachówka połaciowa 3,19

gąsior podstawowy 19,15

gąsior początkowy 57,43

trójnik 303,88

Mam 390 m2 dachu i razem z robocizną, orynnowaniem, membraną wychodzi mi 42 tys.PLN, czyli 107,70 PLN za m2. Pomóżcie czy to za dużo, średnio czy może tanio ???

Dla porównania ten sam koszt dla Koramic l-15 grafit wychodzi 38 tys.PLN, więc 97,40 PLN za m2. Jestem nawet w stanie zapłacić te 4 tys. więcej ale czy warto??? Napiszcie proszę co sądzicie o tych cenach?

Wciornastek, Tomjot i zuczek - pomożecie :D

Aha, dla informacji podam, że ekipa od poszycioa dachu weźmie za robocizne z orynnowaniem 11 tys. PLN czyli 28 pln za m2. To chyba dobrze, nie?

Twoje ceny są całkiem dobre.

Już piszę jak było u mnie (dachówka na dach ponad 300m2 w większości podstawowa, trochę gąsiorów i bocznych ale braliśmy tam też miedź na obróbki blach + rynny a teraz bierzemy kupę okien połaciowych), zaglądnąłem do faktur - więc tak:

- podstawowa 3,04

- boczna 20,59

- wentylacyjna 24,78

- gąsior podst. 18,66

wszystkie ceny brutto

Dodam, że początkowo zaoferowane przez hurtownie ceny były sporo wyższe.

Przy takiej różnicy w cenie pom. koramikiem a creatonem - która nie stanowi dla Ciebie problemu - brałbym creatona (oczywiście jeszcze trzeba przycisnąć hurtownię :lol: ). Nie wiem czy oglądałaś koramika - my chcieliśmy wziąć L15 - z daleka wygląda ok. ale jak przyjrzysz się z bliska jest pokryta taką siateczką zmarszczeń/pęknięć - creaton jest gładki.

Zasadniczy minus creatona - nie ma magazynów tej dachówki w Polsce - każde zamówienie idzie bezpośrednio z Niemiec. Jeśli podczas układania dachówki jej zabraknie możesz poczekać w sezonie na dowóz brakujących 1,5-2 tygodnie. Mimo wszystko - polecam :lol:

Witam,

Dom w winorośli 2

Pow netto - 160 m2

Pow użytkowa 134m2 w tym garaż 18m2

Domek jest stosunkowo prosty bez udziwnień

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m400b96380ccd9

Mam pytanie ile orientacyjne powinna kosztować robocizna.

Postawienie domu bez dachu (fundamenty, sciany nośne, działowe, schody, wylany taras) - całość murarki

Mi wyceniła to ekipa na 26 000 zł. Czy to dobra cena?

Pozdrawiam magicwb

Tomjot dziękuję za odpowiedź. Widzę, że u nas nie popisali się za bardzo z tymi cenami :-? Może uda nam się coś wycisnąć? :wink: Chyba, mimo wszystko, zrobimy też wycenę w Dek-Polu, a co tam, przynajmniej jakieś porównanie będziemy mieli. Jeśli ceny będą niższe niż w Wasz Dach, to będzie podstawa do negocjacji :wink:

Pozdrawiam

Tomjot dziękuję za odpowiedź. Widzę, że u nas nie popisali się za bardzo z tymi cenami :-? Może uda nam się coś wycisnąć? :wink: Chyba, mimo wszystko, zrobimy też wycenę w Dek-Polu, a co tam, przynajmniej jakieś porównanie będziemy mieli. Jeśli ceny będą niższe niż w Wasz Dach, to będzie podstawa do negocjacji :wink:

Pozdrawiam

Nie ma sprawy. Myślałem, że kupujesz inną dachówkę? Trzeba wziąć pod uwagę, że ja kupowałem dachówkę prawie rok temu - być może inny cennik, a na pewno inne kursy walut. Ale zawsze warto zrobić wycenę w kilku hurtowniach (zależy też na kogo się w takiej hurtowni trafi). Ja jak już zdecydowałem się na creatona byłem w 4 hurtowniach (2 odpadły z uwagi na wysokie ceny na "dzień dobry" - został waszdach i dek-pol.

Tomjot zdecydowaliśmy się na creatona, model balance. Ale oprócz tego modelu tak z rozpędu :lol: zrobili nam też wycenę na K-Phane, bo była w promocji. Więc ceny, które tutaj podałam były właśnie na ten model :wink: A wycenę robiliśmy dość dawno i bardziej po to, aby dowiedzieć się jakie mają ceny. Przeglądając ich strony nigdzie nie znalazłam cennika, a słyszałam krążące legendy :wink: o zawrotnych cenach tych dachówek, więc chciałam się przekonać. Później się okazało, że oni cen nie publikują bo one zależą od kursu właśnie i robią wycenę pod konkretny dach od razu uwzględniając rabaty. Więc pewnie na dzień dzisiejszy cena będzie inna. W każdym razie na creatona zdecydowaliśmy się kiedy mój mąż zobaczył tą dachówkę w hurtowni i stanowczo oświadczył, że innej już nie chce i basta! :o Więc co mi pozostało, tylko walczyć o dobry rabat :lol: :wink:

Zuczek Tamjot śledzę waszą dyskusję o dachówkach bo od przyszłego tygodnia też zaczynam walkę. Ja nie mam jeszcze zdania co do marki i typu dachówki - ma być czerwona (lub cegalasta) i ceramiczna. Podzwoniłam trochę i jak się okazuje najniższa cena za metr kw. dachówki podstawowej to 27 zł brutto w Nadstadze (koramik).

Zuczek Tamjot śledzę waszą dyskusję o dachówkach bo od przyszłego tygodnia też zaczynam walkę. Ja nie mam jeszcze zdania co do marki i typu dachówki - ma być czerwona (lub cegalasta) i ceramiczna. Podzwoniłam trochę i jak się okazuje najniższa cena za metr kw. dachówki podstawowej to 27 zł brutto w Nadstadze (koramik).

Dachówka dachówce nie równa :lol: zanim zaczniesz się targować podjedź do hurtowni, w której jest duży wybór dachówek (Nadstaga ma dobre ceny ale mają niestety tylko koramika) różnych producentów - weź każdą do ręki i porównaj.

Witam Was,

Po długich oglądaniach chciałabym zdecydowac się na CREATONA

model : kera-pfanne

kolor : antracyt

Dostałam takie ceny (brutto):

dachówka połaciowa 3,19

gąsior podstawowy 19,15

gąsior początkowy 57,43

trójnik 303,88

Mam 390 m2 dachu i razem z robocizną, orynnowaniem, membraną wychodzi mi 42 tys.PLN, czyli 107,70 PLN za m2. Pomóżcie czy to za dużo, średnio czy może tanio ???

Dla porównania ten sam koszt dla Koramic l-15 grafit wychodzi 38 tys.PLN, więc 97,40 PLN za m2. Jestem nawet w stanie zapłacić te 4 tys. więcej ale czy warto??? Napiszcie proszę co sądzicie o tych cenach?

Wciornastek, Tomjot i zuczek - pomożecie :D

Aha, dla informacji podam, że ekipa od poszycioa dachu weźmie za robocizne z orynnowaniem 11 tys. PLN czyli 28 pln za m2. To chyba dobrze, nie?

a swoją drogą z jakiej hurtowni masz tą wycenę dachówek?

Dom w winorośli 2

Pow netto - 160 m2

Pow użytkowa 134m2 w tym garaż 18m2

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m400b96380ccd9

Postawienie domu bez dachu (fundamenty, sciany nośne, działowe, schody, wylany taras) - całość murarki

Mi wyceniła to ekipa na 26 000 zł. Czy to dobra cena?

Pozdrawiam magicwb

My za nasz dom w daliach 3 (taka sama powierzchnia), ale bez lukarn, balkonów i tarasu za taką robotę płacimy 17.800 (będzie taniej bo zrezygnowaliśmy z lanych schodów). Ekipa ma swoje szlunki i stemple. To była jadna z najlepszych cen. Inne sprawdzone ekipy dawały na wyceny od 19.000 - 30.000 za ten sam zakres prac. Jak dla mnie 26.000 to trochę dużo, ale liczy się terminowa dostepnosc i referencje.

Alison - nie wiem, czy juz nie "po ptakach" ale ja bym zadnego przestojowego nie placila. Ja mam w umowie m.in. zapis, ze jesli beda opoznienia w dostawach to o czas opoznienia przesuwa sie koncowy termin oddania robot - i tyle. Czy w jakiejkolwie innej branzy placi sie przestojowe za umowe zlecenie lub o dzilo?! :o Przeciez placisz ekipie chyba za calosc robot a nie dniowki czy stawki za godzine? No chyba, ze inaczej sie z nimi umowilas... Ja tam bym nie placila :wink:

Dla zainteresowanych napisze jak wycenili mi dachowke kera-pfane brązowa w DEk-POLu na Sytkowskiej 43 (848 96 90), ale nie wiem jak sie z nimi uklada wspolpraca :wink: Ceny BRUTTO z 22% vat:

podst. 3,29

początkow. 31,98

wentylacyjan 30,50

gąsior 23,00

boczna 21,00

ceny bez zadnych negocjacji.

Ja przez swojego wykonawce biorę od nich rynny tytan-cynk 9bo lepsze a wyszly u nich taniej niż pcv), łaty i kontrłaty impregnowane ciśnieniowo ( 2,44 i 1,34 brutto za mb.). Może komuś te informacje coś pomogą :D

spróbuj w WaszDach obok Auchan ja dostałem tam dobre ceny

reszta na priv

A ja wpadam sie przywitać! :D

Jestem zielona na forum i zielona we wszelkich kwestiach budowlanych - wszystko tylko tymczasowo.

W tej chwili dopiero kupuję działkę - w tym tygo dniu ruszamy na poszukiwanie banku, który nam tę działkę skredytuje a poźniej pozyczy jeszcze na stan surowy.

Z budową chcielibysmy ruszyć na wiosnę - w tej chwili rozglądam się za projektem.

Chętnie jednak bedę śledzić Wasze forum, bo to prawdziwa skarbnica wiedzy.

Pozdrawiam serdecznie!