świercz1719500624 01.06.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Podobno budując systemem gospodarczym można się zmieścić w przedziale 1700-1800 zł/m kw. Z firmą pod klucz to już 2300-2400. Dane z doświadczeń znajomych i rozmów z firmami budowlanymi. m kw. jakiej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 01.06.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Podobno budując systemem gospodarczym można się zmieścić w przedziale 1700-1800 zł/m kw. Z firmą pod klucz to już 2300-2400. Dane z doświadczeń znajomych i rozmów z firmami budowlanymi. m kw. jakiej powierzchni? użytkowej czy pow zabudowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 01.06.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Powierzchni takiej, którą się liczy po podłodze wszystkich pomieszczeń na parterze, a na poddaszu odejmuje kilka procent na skosy. To jak to jest powierzchnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiula7771 01.06.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Kurcze no, nikt mnie nie zauważył..... Może jakoś inaczej powinnam sie wkupić ? Witaj! Zauważyłam cię bo szukałam zielonych jak ja. ja dopiero w marcu wzielam kredyt i kupłam działke koło Kicina. prawie 2500 w puszczy Zielonce - jest naprawdę piękna. Projekt miałam już wybrany od 3 lat i teraz dokładnie w poniedziałek zaczynam budować dom idylla II pracownia domus http://www.dobredomy.pl Wszystko jest dla mnie nowe od spraw bankowych (papierkowyxh) do umów z kolejnymi wykonawcami(dobrze, że jestem dzieckiem prawników:) poprzez materiały budowlane (dobrze, że rodzinka męża siedzi w tej branż jak masz jakies pytanka - moga byc bardzo naiwne - chętnie odpowiem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 01.06.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Powierzchni takiej, którą się liczy po podłodze wszystkich pomieszczeń na parterze, a na poddaszu odejmuje kilka procent na skosy. To jak to jest powierzchnia ? użytkowa... nie ma się czego wstydzić no ale ja raczej myslałem że do kosztorysu to netto się bierze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 01.06.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Dzięki świercz . Ale obawiam się, że i tak wkrótce zapomnę, która powierzchnia jest która, bo już kilka razy mi to ktoś wyjaśniał i ciągle zapominam . Wg takiej powierzchni wyceniali m.in. mój domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 01.06.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 To ja poproszę o namiary na tego kompetentnego kierbuda jak można. Proszę bardzo: Projektowanie i Nadzory w Budownictwie Paweł Piotrowicz ul. Poznańska 15 62010 Pobiedziska tel. +48 61 817 76 64 kom. +48 601 736 119 e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaloska 01.06.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Kurcze no, nikt mnie nie zauważył..... Może jakoś inaczej powinnam sie wkupić ? Witaj! Zauważyłam cię bo szukałam zielonych jak ja. ja dopiero w marcu wzielam kredyt i kupłam działke koło Kicina. prawie 2500 w puszczy Zielonce - jest naprawdę piękna. Projekt miałam już wybrany od 3 lat i teraz dokładnie w poniedziałek zaczynam budować dom idylla II pracownia domus http://www.dobredomy.pl Wszystko jest dla mnie nowe od spraw bankowych (papierkowyxh) do umów z kolejnymi wykonawcami(dobrze, że jestem dzieckiem prawników:) poprzez materiały budowlane (dobrze, że rodzinka męża siedzi w tej branż jak masz jakies pytanka - moga byc bardzo naiwne - chętnie odpowiem pozdrawiam Cześć Asiula! Oj, pytań to może byc sporo, bo ja zielona jestem zupełnie. Chyba powoli musze pomyślec o poszukaniu jakiejś ekipy, bo później to mogą wszyscy miec pozajmowane treminy na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiula7771 01.06.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Z ekipą może być już bardzo ciężko.A i rozrzut cenowy tragiczny...Nasza ekipa bierze za stan surowy tzn fundamenty, mury, kominy, taras i schody wylewane 24 500 i jest to najtańsza ekipa jaka udało mi się znaleźć.Bardzo się zdziwisz jak dostaniesz kosztorysy - sprawdzaj czy ekipa dysponuje swoimi stemplami i szalunkami - jeśli nie odlicz im koszt swojego zakupu od kosztorysu.Dużo też zależy czy szukasz na początek tylko murarzy, potem dekarzy i ciesli, potem okna i drzwi, instalatorzy i wykończenia czy też szukasz ekipy od a do z i to i to ma swoje plusy.Ekipa od a do z może zawołać nawet 90 000 za całość ale jak to rozbijesz to kolejno:Murarze 25000Dekarze i ciesla -ok 20 000itd to może wyjść na to samo.Jesli nie zlecasz budowy dewoloperowi to sama musisz kupić wszystkie materiały co jest uciążliwe ale zaoszczędzisz nawet do 100 000. Ja jestem zielona ale już trochę wiem - jakby co - pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 01.06.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Asiula7771 - przeczytaj priva proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 01.06.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Do wszystkich - jak sa teraz ceny na cegłę klinkierową (na komin). Jede zakupć w sobotę i musze mieć jakieś rozeznanie. Może jakies sugestie co do producenta, koloru itd. Bije sie z myslami czy robic kominy ponad dachem z cegly pelniej + tynk (ale muwia ze odpada), czy z klinkierowej (podobnie nie jest nasiakliwa i wilgoc splywa w dol komina). Jakie sa wsze opinie? Ja budowalem w zeszlym roku i bralem cegle Wienerbergera z Wasz dachu. Oprocz komina mam takze slupki z tej cegly. Dobralem idealnie kolor cegly z dachowka (nie jestem zwolennikiem odrozniania sie komina od dachu) Tak to wyglada: http://img446.imageshack.us/img446/9468/imga00056gi.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.06.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Bije sie z myslami czy robic kominy ponad dachem z cegly pelniej + tynk (ale muwia ze odpada), czy z klinkierowej (podobnie nie jest nasiakliwa i wilgoc splywa w dol komina). Jakie sa wsze opinie? Miałem okazję już uczestniczyc w budowie w moich rodziców. Zrobil kominy z cegły pełnej + tynk. Po ok 4 latach rozwalili koncówki i zrobili z klinkieru. Podczas mrozów wylatujące ciepłe powietrze mieszając się u wylotu z zimnym powodowało osadzanie się szronu. Wnikał głęboko w tynk, i powoli go rozsadzał, aż sobie odpadł. A wogóle to klinkier wygląda cool Witam nowego sąsiada z okolicy. Co do systemu gospodarczo czy przez firmę to trudny wybór. Popytaj w Bytkowie, tam wiele osób budowało mając jednego wykonawcę. My zdecydowaliśmy się gospodarczo. Popytam i oczywiście poinforuję Was ile wołają na gotowo, ci co budują od Ado Z Witam bliskiego sąsiada (my z Kiekrza) . Podobno budując systemem gospodarczym można się zmieścić w przedziale 1700-1800 zł/m kw. Z firmą pod klucz to już 2300-2400. Dane z doświadczeń znajomych i rozmów z firmami budowlanymi. Czyli "pi" razy oko na moim domu budując metodą gospodarczą mogę zaoszczędzić ok 50 tysiączków Jest o co się pomęczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszcom 01.06.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Witam Wszystkich Grupowiczów z Wielkopolski i nie tylko Właśnie jestem na etapie zasypywania fundamentów i pilnie poszukuję instalatora kanalizacji pod posadzkowej. Bardzo na Was liczę, proszę o namiary na sprawdzonego i niedrogiego wykonawcę. Pozdrawiam Leszcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 01.06.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 No - czuje sie przekonana jednak do klinkieru A ze wizulanie lepszy to wiadoma sprawa Dzieki wszystkim za info odnosnie cen - w sobote wybiram sie wlasnie do Nadstagi (bo to moja hurtownia, choc nie od dachu ) na wizje klinkierow (z dachówka pod pacha ) i bede wiedziala o jaka cene sie starac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 01.06.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Ja mam ekipę za 18,5tys (od wkopania łopaty po sam dach łacznie z ułożeniem dachówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 01.06.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Ja mam ekipę za 18,5tys (od wkopania łopaty po sam dach łacznie z ułożeniem dachówki) przepraszam ale 18,5 za dom czy garaż przy nim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 02.06.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Rezi znalazłeś coś jak połączyć parapety w narożniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiula7771 02.06.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Przepraszam jesli gdzies już ktoś o to pytała ale nie moge znaleźć.Buduje domek (od poniedziałku 5 czerwca:), z pracowni domus - idylla II, w projekcie jest porotherm 36,5ja buduje z porotonu 38.Czy to jednak wystarczy?Znajomi, którzy tez nie ocieplają budują z 44 ale ja nie chcę tak szerkich ław bo dom dostanie wtedy na powierzchni.Doradźcie mi proszę czy rzeczywiście wystrczą takie grube sciany bez ocieplania?Bo ja sadze, że jeśli projektant takie wpisła to chyba się na tym zna?A może jednak trzeba ocieplac wszystko?Pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro_o 02.06.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Ja mam ekipę za 18,5tys (od wkopania łopaty po sam dach łacznie z ułożeniem dachówki) Bardzo prosze o telefon do ww ekipy Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 02.06.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Rezi znalazłeś coś jak połączyć parapety w narożniku ? nie.... helopal drogi jak cholera reszta na rynku to prowizorki zbierem na parapety granitowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts