Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam jesli gdzies już ktoś o to pytała ale nie moge znaleźć.

Buduje domek (od poniedziałku 5 czerwca:), z pracowni domus - idylla II, w projekcie jest porotherm 36,5

ja buduje z porotonu 38.

Czy to jednak wystarczy?

Znajomi, którzy tez nie ocieplają budują z 44 ale ja nie chcę tak szerkich ław bo dom dostanie wtedy na powierzchni.

Doradźcie mi proszę czy rzeczywiście wystrczą takie grube sciany bez ocieplania?

Bo ja sadze, że jeśli projektant takie wpisła to chyba się na tym zna?

A może jednak trzeba ocieplac wszystko?

Pomóżcie.

Odpowiedź brzmi : I tak, i nie. Wystarczają do spełnienia normy cieplnej dla ścian jednowarstwowych, a z drugiej strony dom będzie wymagać i większych grzejników i zużycie energii bedzie większe = większe rachunki. Ale formalnie-urzędowo nic nie można zarzucić.

Przepraszam jesli gdzies już ktoś o to pytała ale nie moge znaleźć.

Buduje domek (od poniedziałku 5 czerwca:), z pracowni domus - idylla II, w projekcie jest porotherm 36,5

ja buduje z porotonu 38.

Czy to jednak wystarczy?

Znajomi, którzy tez nie ocieplają budują z 44 ale ja nie chcę tak szerkich ław bo dom dostanie wtedy na powierzchni.

Doradźcie mi proszę czy rzeczywiście wystrczą takie grube sciany bez ocieplania?

Bo ja sadze, że jeśli projektant takie wpisła to chyba się na tym zna?

A może jednak trzeba ocieplac wszystko?

Pomóżcie.

Odpowiedź brzmi : I tak, i nie. Wystarczają do spełnienia normy cieplnej dla ścian jednowarstwowych, a z drugiej strony dom będzie wymagać i większych grzejników i zużycie energii bedzie większe = większe rachunki. Ale formalnie-urzędowo nic nie można zarzucić.

Ja jestem zwolenniczka lekkiego przewymiarowania ocieplenia (choc sama niezby przesadzam: pth 25 + 14 cm styropianu). Ja bym lekko docieplila sciane 38... Ale jak juz napisal paweu - norme ciepla sciana spelnia...

(...) na kawę do baraku na Zapomnianej 40 :D

Ale czadowa nazwa ulicy :p A nie jakaś Rolna, jak u mnie :-?

A w temacie ociepleń. Stare budynki, murowane z cegły stoją sobie po sto lat i jest dobrze. Nikt z nas nie wie co będzie działo się za parenaście lat z ociepleniami stosowanymi obecnie. I tak się Asiula 7771 zastanawiam, że jeżeli zgodnie ze sztuką ocieplenia nie trzeba, to po co przedobrzać. Robić z chałupy "termos" wcale nie jest dobrze.

Ja bym sobie wyluzował.

P.s. Łatwo gadać, jak się przed komputerem siedzi, nie? :wink:

Ja mam ekipę za 18,5tys (od wkopania łopaty po sam dach łacznie z ułożeniem dachówki)

Podzielam watpliwość Rezi'ego....Strasznie mała kwota jak na tak nieskomplikowany dom łacznie z dachówką.Sama robocizna dachu to lekko licząc z 7tys.

Gratulacje za znalezienie takiej ekipy...

Czy nie jest tak,że dostałeś kosztorys na całość prac łącznie z materiałami i te 18,5tys to wyszczególniona robocizna?Bo wtedy firma zarabia jeszcze na materiałach /rabaty,VAT/.

Materiały dostarczam sam a im płace tylko za robociznę Wprawdzie cena wzrosła o 2 tys. ale tylko dlatego że podpiwniczyłem ten domek

Jeli chodzi o robotę to jestem zadowolony z ich pracy a jak robiš możecie się przekonać podjeżdzajšc do mnie na budowę - zapraszam

Namiary moge wam podać ale nie wiem jak z czasem, zdecydowałem się na wykończenie również przez nich ze względu na cene (np. całe instalacje elektryczne wycenili na 2,5tys)

Materiały dostarczam sam a im płace tylko za robociznę Wprawdzie cena wzrosła o 2 tys. ale tylko dlatego że podpiwniczyłem ten domek

Jeli chodzi o robotę to jestem zadowolony z ich pracy a jak robiš możecie się przekonać podjeżdzajšc do mnie na budowę - zapraszam

Namiary moge wam podać ale nie wiem jak z czasem, zdecydowałem się na wykończenie również przez nich ze względu na cene (np. całe instalacje elektryczne wycenili na 2,5tys)

pogratulowac ekipy za takie pieniadze az dziwne ze chce im sie robic i to do tego dobrze

Koledzy mam problem i pierwszy zgryz na budowie :-?

7 dni temu murarze zakończyli ściany fundamentowe z bloczków M. Pan Koparkowy miał zlecone zasypanie fundamentów piachem, którego w fundamenty weszło około 210 ton.

Przy zasypywaniu fundamentów, było to w piątek 2 czerwca (staraszne deszcze w Poznaniu), najprawdopodobniej najechał na jedną ze ścian. Nie uległa ona przemieszczeniu, ale na fudze cementowej powstała rysa od dołu do góry, żaden z bloczków nie pękł. Więc pękniecie idzie dokładnie po fudze cementowej i ma kształt taki jak gdyby zyg-zak: T_T_T... now iecie zresztą sami jak wygląd fuga w ściance.

Teraz pytanie: co robić i czy w ogóle coś z tym zrobić ???

Można byłoby ten fragment ściany rozebrać i zrobić od nowa ale obawiamy się, że duża ilość ziemi w środku fundamentu może wyrzadzić dalesze szkody w miejscu, gdzie "wytniemy" tę ściankę, np. nowe pęknięcia dalej lub piach mógłby własnym ciężarem "wypchnąć" dalszą część ściana poza obręb fundamentu...

Boimy się, że jak ruszymy całość to będzie jeszcze gorzej...

Napewno zabezpieczymy to pęknięcie w fudze kilkakrotnie dysperbitem, ale czy to wystarczy

Podkreślam, że bloczki nie pękły, więc ściana nie będzie przemieszczać się w pionie, tylko ta fuga mnie męczy...

Bardzo liczę na Waszą pomoc i proszę o rady. Pozdrawiam!

Rezi, czy byłbyś tak miły i zdradził z jakiej firmy masz okna?

Byłabym Ci wdzięczna, są super!

Pozdrawiam

Galean 7000 IQ - profil licowany, okleina zoty dab

Rezi, a gdzie można je kupić?

przepraszam za niepełna informacje

Bracia Bertrand

kupowałem w biuro handlowe Przeźmierowo ul Runkowa 15 (?)

okna bez jakich kolwiek zastrzeżeń

montaz poprawili bez kłopotu i jest ok