Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

witam

mam zamiar zacząć budowę w Kostrzyniu Wlkp. i w związku z tym pytanie o jakieś hurtownie w pobliżu, beton na fundamenty zamierzam brać z betoniarni w Nekli do niejakiego Piotrowskiego, czy może jest jeszcze jakaś inna?

będę wdzięczny za każdą informację

Ostatnio dowiedziałam się w Piotrowskich, że nie mają obecnie pompy. Będą mieli we wrześniu. Nie wiem jak u Ciebie - u nas do zalewania ław nie była potrzebna, ale to zależy jaki masz wjazd na działkę. My beton na ławy braliśmy ze Stanbudu w Garbach - tam wyszło najtaniej i szło się dogadać :wink: Beton był na czas. Ale co do bloczków betonowych to facet nas wystawił - obiecał po przystępnej cenie, a później gdy okazało się, że nie może się wyrobić z produkcją na czas, to po prostu zwiał. Więc nie budzi to zaufania.

Blisko Kostrzyna jest jeszcze BM Antoninek - może weźmiemy od nich beton na strop. Swego czasu dzwoniliśmy tam i cena była całkiem korzystna. Nie wiem jak teraz.

Jeśli chodzi o hurtownie, to my dużą część towaru kupujemy w Kospolu w Swarzędzu - może jest jakaś tańsza hurtownia, ale z tej zawsze wszystko przyjeżdżało do nas bardzo dobrej jakości i na czas. W samym Kostrzynie jest Soltech na Warzywnej i bodajże Argo na Warszawskiej. Nie wiem jak się sprawdzają, bo nie korzystaliśmy z ich usług.

Pozdrawiam

zuczek my bierzemy beton z BM Antoninek - cena netto (210 zł) jest niezachęcająca dla tych którzy chcą odliczać vat, a dla zwykłych śmiertelników kożystne jest to że doliczją 7% vatu - trzeba sobie przeliczyć i porównac z innymi np. Lafarge 198netto+22% i no wziąc pod uwage odliczenie vatu

Witam.

Powiedzcie czy znacie jakies hurtownie elektryczne w poznaniu i okolicach gdzie ceny nie sa powalaljace?

Trochę się zdziwiłem , ale faktycznie najtańsze przewody (w tym najdroższy - zasilający dom 5x10mm) kupiłem w Castoramie.

Inne przewody też mieli w cenach oki, tak samo w Leroyu.

Witam.

Powiedzcie czy znacie jakies hurtownie elektryczne w poznaniu i okolicach gdzie ceny nie sa powalaljace?

Trochę się zdziwiłem , ale faktycznie najtańsze przewody (w tym najdroższy - zasilający dom 5x10mm) kupiłem w Castoramie.

Inne przewody też mieli w cenach oki, tak samo w Leroyu.

Wiem, ze tam jest najtaniej, niestety sporo naczytalem sie o jakosci tych przewodow. Duzo jest opinii o tych przewodach na forach internetowych.

:o ekhm

Zaintrygowałeś mnie , denes.

Może trochę bliżej?

Jakiś link, cy cuś?

Mam od nich prawie wszystkie przewody.

Nie pamietam juz dokladnie gdzie, wiele z tych informacji bylo rowniez na grupie pl.misc.budowanie, gdzie wypowiadali sie elektrycy, ze deklarowane paramtery np. 750V izolacja ma sie nijak do deklaracji. Rowniez na forum http://www.elektroda.pl kilka takich opinii wyczytalem. Z reszta nie ma nic za darmo, jezeli cos kosztuje 50% ceny w kazdym innym sklepie to jak myslisz dlaczego? Cena przewodu w castoramie: 180zl za 100mb 3x2,5, cena w hurtowni elektra: 450zl. Czy to normalne?

Mam pytanie do wszystkich, którz robili wylewki z Paulbudu!

Lub pozostalych - w koncu chodzi mi o ceny :D

Zaaoferowali mi ceny: robocizna za wylewki 10 zł + 24 zł za materiał /m2 - nie wiem czy to dobra cenia :Napiszcie prosze co myslicie?

Materiał to wszystko bez styropianu (ten już czeka :wink: ) i plastyfikatora (to musze kupic 20l - gdzie? :o ). Opłaca mi sie samej kombinowac kruszywo, wlokno szklane itd czy juz sparwdzaliscie ich ceny? Co mnie wyjdzie taniej?

Oni tweirdza, ze od nich najtaniej - jak wszyscy wykonawcy :wink:

A ja mam teraz taki sajon i masakre na budowie, ze nie mam czasu sprwdzac cen a juz tym bardziej nie moge wziac urlopu w pracy :cry:

Wiem, ze wielu korzystalo z ich ulug, wiec HELP!!!

U mnie robili i z jakości byłem zadowolony - przypilnuj ich tylko przy narożnikach.

Co do ceny - ilość materiału zależy od grubości wylewki a tej nie podałaś. Dlatego nie mam jak porównać bo ja miałem cenę za całość. Wykonaj dwa telefony do innych firm - ja w ten sposób sprawdziłem czy dali mi dobrą cenę.

Z tego wynika że masz do ułożenia w zaokrągleniu 7m3 jastrychu.

Nie daj się podejść na ilości materiału, potrzebujesz 14 ton żwirku 0-4 oraz 2,1 tony cementu. Do tego włókna poliprylenowe (zalecana ilość włókien na 1 m3 mieszanki betonowej wynosi 0,6-0,9 kg) oraz plastyfikator - wg zużycia deklarowanego przez producentów na opakowaniu (coś około 1 ltr na 1 m3 chybaa).

Podał mi:

18 ton żwiru 0.4

2.800 ton cementu

20l plastyfikatora na cześć z podłogówką

włókno szklane polipropylenowe 7kg

i plastyfikator w miejsca, gdzie nie ma podłogówki BV 3 firmy Sika - 30 kg

wg jego obliczen ilosci sa ok bo mu wyszlo ok 9-10m3 :roll: jak wezme material od nich za m2 to i tak mnie to nie interesuje :roll: