misza 29.03.2003 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 W sprawie przyłącza gazu. Gazownia właśnie założyła żółtą skrzynkę w linii ogrodzenia. Muszę teraz pociągnąć 10m tej rury gazowej do budynku/kotłowni. Podobno nie da się tego zrobić bez projektu za który gazownia życzy sobie 400zł+vat. Tylko za narysowanie głupiej kreski łączącej skrzynkę z kotłownią?!? Bo projekt samej kotłowni mam w projekcie domu. Czy to normalna praktyka, czy naciąganie przez monopolistę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 30.03.2003 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2003 misza, niedługo będę miał tan sam problem, będę ciągnął gaz do kotłowni i kuchni - żona nie chce kuchenki el.Mam pytanie do tych , któryz są po instalacjach co/cwu. Co to jest punkt? Np. umywalka - ciepła, zimna, cyrkulacja, odpływ - to a)4 punkty, czyli wszystko, b) 3 punkty, czyli woda (c+z), cyrkulacja, odpływ, c)2 punkty, czyli woda z cyrkulacją i odpływ, d) 1 punkt, czyli umywalka to umywalka, wanna to wanna itd. (pewnie nie, ale dobrze by było nie?), czy e) 5 punktów, czyli, wszytko cuzamen i coś jeszcze. Kaloryfer to 1 czy dwa punkty (dojście i odejście). No i wreszcie po ile te punkty - są jakies droższe i tańsze, czy urawniłowka. Rozmawiałem ostanio n adwóch budowach i warianty były naprawdę różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 31.03.2003 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 misza bardzo mi przykro ale Kempas u tego człowieka jest niedostępny. Obecnnie ma: Merbau 110 cm Jatobe do wyboru kl I lub II Exclusive (700cm)Iroko do wyboru kl I lub II(450-1200)Doussie exclusive (700 cm) normal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 31.03.2003 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 loniu, dzięki za informacje. Czy można jakoś skontaktować się z tym człowiekiem i obejrzeć deski? Podobno deski z dlh wymagają tylko olejowania lub lakieru - bez cyklinowania. Pozostają mi chyba negocjacje cenowe z dlh albo zmiana decyzji co do desek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 31.03.2003 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 aha, loniu, kto będzie Ci układał merbau? możesz kogoś ewentualnie polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola 31.03.2003 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Hej - pojawiam się i znikam i cieszę się, że podtrzymujecie wątek - miło patrzeć Chyba będę częściej bo wiosna już na całego i czas zaczyanć kolejny etap budowy Loniu - czytam twoje ceny i ja niestety tylko sosenka, tylko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 01.04.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Witam wszystkich po małej przerwie i oznajmiam, że u nas się ZACZĘŁO. Jestem w szoku - z jednej strony bardzo sie ciesze a z drugiej jestem pełna obaw. Pogoda jeszcze jest ładna ale pod koniec tygodnia znowu ma być zimno i podobno ma nawet padać śnieg a u nas mają wtedy wylewać fundamenty więc sami widzicie jak to się zaczyna, zaczyna i nie wiem kiedy tak naprawde ruszy pełna parą. a do 5 maja maję stanąć mury.... Trzymajcie za nas kciuki M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 01.04.2003 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 MHAL - powodzenia! i dużo duuużo dobrego nastroju, siły i samozaparcia no, i trochę forsy która niespodziewanie spadłaby z nieba miron, wysłałam Ci priva nt. tynków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 02.04.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 misza, niestety jest cd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 02.04.2003 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 miron, odpowiedź już poszła A z priva domyślam się że szala przechyla się na korzyść gipsu chyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 02.04.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 loniu, odezwij się, proszę... Te deski nie dają mi spać! Chyba żeby w salonie dać b. ładny gres który dzisiaj widziałam i wtedy w sypialniach mogłoby zostać kempas lub inny egzotyk i nie zeżarłoby to całej forsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 03.04.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 misza wiadomość na priv. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 03.04.2003 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 loniu dzięki Po wielkich wahaniach zdecydowaliśmy się na alarm. Nie będziemy podłączać się do żadnej firmy ochroniarskiej. Spec od alarmu rozkłada jutro kable, a po montażu okien kontraktony na każde okno i wyjec na dachu. Przy tej wersji pies może sobie hulać w środku i o to chodziło. Mam nadzieję, że 'ochroniarze' dadzą mi spokój,i nie będą narzucać swoich usług. Chociaż znalazłam już w domu podrzucony folder Solid S. Póki co elektryk kończy, a murarze jutro zaczynają listwowanie pod tynki. Na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 07.04.2003 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 hej misza idziemy łeb w łeb. U mniue też zaczynają tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.moonlight 07.04.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 pomyślałem Loniu o Twoich tynkach kiedy dziś rano spojrzałem na termometr i zobaczyłem -2C. Rozpalisz kozę na noc ? U mnie na razie marznie elektryk, a tynkarze wchodzą po świętach. A potem to już z górki, aż do dna na koncie ... i jeszcze dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 07.04.2003 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Jeszcze w sprawie tynku - czy spotkaliście się z taką wersją tynków cem-wap wewnątrz, których nie wykańcza się gładzią gipsową ale piaskiem? Jutro będę o tym rozmawiać z moim wykonawcą. Taka wersja jest lepsza finansowo (zdecydowanie!), no i daje inną fakturę ściany pod farbę.W wątku o tynkach ktoś wspominał o piasku kwarcowym, ale może mógłby to być zwykły, drobny piasek.Sprawdzam też rózne wersje wykończenia elewacji. Moja wersja na dzisiaj: ispo - tynk podkładowy mineralny+grunt+farba lotusan, po której brud sobie spływa a elewacja zostaje czysta.Majster przekonywał mnie do wersji: tynk cem-wap + kolorowy tynk mineralny np.Kreisla. W takim wypadku jednak robocizna kosztuje podwójnie, materiał też wypada drożej.Co planujecie na elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 07.04.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 loniu, byle tylko pogoda nam się poprawiła to i tynki lepiej pójdą Dzisiaj ekipa robiła obrzutkę sufitu na parterze, przeklinając elektryka, który źle zamocował kable na suficie. W tym tygodniu mam jeszcze przyłącze gazu między skrzynką a domem, pociągnięcie ruru do kanalizy i wymuszenie na wodociągach przesunięcia hydrantu przeciwpożarowego. Hydrant wypada dokładnie na wjeździe do garażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 09.04.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 co jest wszyscy zamarzli czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 09.04.2003 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Ale Syberia... Dzisiaj przerwa w tynkach. Na razie skończona połowa poddasza i to, co widzę przekonuje mnie do tego żeby nie wygładzać już ścian gipsem tylko zostawić tak jak jest. Majster jeszcze o tym nie wie Z nowinek technicznych: Fakro sprzedaje okna z szybą samoczyszczącą Pilkington. Fajna sprawa, tylko cena spora: 25% drożej niż wersja thermoplus. Ciekawe też, jak to się sprawdza Przydałyby mi się te okienka nad klatkę schodową, bo z myciem to będą cyrkowe sztuczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 09.04.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Chyba tak , u mnie od piątku nic nie robią. Ale mają czas ,mogą sobie na to pozwolić ,bo tydzień musieliby czekać aż strop uzyska pożądaną wytrzymałość ,żeby zdemontować stemple potrzebne na następny strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts