Fumfol 21.09.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Fumfol buduje się całkiem blisko Ciebie - w Gołuskach, muszę kiedyś wpaść zobaczyc jak Ci idzie Zapraszam. Idzie mi dobrze. Tylko betoniarkę na weekend potrzebuje i ni jak nie mogę załatwić. Jak załatwilem to 250 litrów i nie mam tak wielkiego auta, żeby ją przewieżć. Coś mnie trafi za chwile! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 21.09.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Szukam namiarów na stolarnię, w której mają na sprzedaż sztachety ogrodzeniowe, najlepiej z olchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 22.09.2006 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 a powiedzcie mi gdzie Aquanet umieszcza licznik wody w budynku czy w studziennce na dzialce? I jak to mieliscie rozwiazane podczas budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 22.09.2006 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 a powiedzcie mi gdzie Aquanet umieszcza licznik wody w budynku czy w studziennce na dzialce? I jak to mieliscie rozwiazane podczas budowy? A ja się nikogo nie pytałem, tylko zrobiłem sobie sam w garażu. Przyszli, zaplombowali i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 22.09.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 a powiedzcie mi gdzie Aquanet umieszcza licznik wody w budynku czy w studziennce na dzialce? I jak to mieliscie rozwiazane podczas budowy? U nas jest w studzience przed domem, bo dom nie będzie ogrzewany zimą i podobno w domu by licznik zamarzł. Nawet Kierbud z Panem od wodociągów poprztykali się o to. Kierbud twierdził, że ta studzienka to niepotrzebne naciąganie inwestora na koszty, bo na zimę to Aquanet może sobie wodę zakręcić i nic nie zamarznie. Ale okazało się, że koszt takiego "zakręcenia" jest wyższy niż koszt budowy studzienki . Wiosną przeniesiemy licznik do domu i studzienkę się zakopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 22.09.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Nie wiem czy na pewno można wynająć betoniarkę,ale dużo sprzętu mają na Naramowickiej i w Komornikach Pożyczyłem w końcu betoniarkę na Naramowickiej. 300 zł kaucji oraz 50 + vat za użytkowanie od piątku rano do poniedziałku rano. Oddać muszę o 8-9. Jutro z rana jadę montować swój płot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CGRZAD 22.09.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Witam serdecznie, Chcialbym sie zapytac wszystkich ktorzy przerabiali ten problem a mianowicie zwrot roznicy vat-u na marterialy budowlane uzyte przy budowie domu jednorodzinnego. co jest wymagane przez urzad skarbowy na co trzeba zrocic uwage. pozdrawiam Czeslaw Grzadzielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo 23.09.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 szukam ekpipy do wykonania dachu - więźba + pokrycie i orynnowanie. termin: 2 polowa listopada miejsce: Szczytniki k/Borówca polecacie kogos godnego zainteresowania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 26.09.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Prosiłby o polecenie, wskazanie salonów z sypialniami w Poznaniu i okolicach.Szukamy sypialni z "tańszej półki" i jakoś jak na razie nic nam nie wpadło woko. Byliśmy juz:- wszystkie sklepy na Obornickiej- Ikea- ETC- TOP - komornikimuślimy jeszcze pojechać do Meblopolu na Bogusławskiego. Jakie miejsca możecie polecić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 26.09.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 SławekD spróbujcie w Centrum meblowym na Szczawnickiej http://sklep.szczawnicka.pl/towary.php?k=7 Oj, ale teraz jak patrzę na ceny to sama nie wiem . My kupiliśmy łóżko w Ikei, ale z tego co pamietam Kasia obawiała się w nim ostrych krawędzi. Takie mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 26.09.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Odnośnie mebli to polecam Vox i Black Red White. Maja salony w kilku puktach w Poznaniu - w tym w tych doch centrach wnetrzarskich w Komornikach (choc nie pamietam,ktory gdzie). Wg mnie bardzo ladne meble w przyzwoitej cenie i dobre jakosciowo. Kilku znajmoych ma meble BRW m.in. w sypalni i w salonie - co prawda dopiero od 3 lat, ale nie slyszalam zlego slowa - wrecz przeciwnie same zachwyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 26.09.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 szukam ekpipy do wykonania dachu - więźba + pokrycie i orynnowanie. termin: 2 polowa listopada miejsce: Szczytniki k/Borówca polecacie kogos godnego zainteresowania?? trochę za późno szukasz. w tym okresie może być ciężko. a ja szukam normalnej spawanej bramy. a najlepiej namiar na kogoś kto się czymś takim zajmuje. oczywiście okolice Poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 26.09.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 marcinor to ja sie podlacze pod ten maiar na spawana breme. Bede tez wdzieczna za jakies namary na zakłady blacharskie lub kogoś, kto jest w stanie wykonac stalową (blaszana) ramę do obudowy kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 26.09.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Witam serdecznie, Chcialbym sie zapytac wszystkich ktorzy przerabiali ten problem a mianowicie zwrot roznicy vat-u na marterialy budowlane uzyte przy budowie domu jednorodzinnego. co jest wymagane przez urzad skarbowy na co trzeba zrocic uwage. pozdrawiam Czeslaw Grzadzielski Ja właśnie zamierzam się za to zabrać. Swego czasu było kilka wątków na temat zwrotu VAT-u - myślę że tam trzeba poszukać. Poza tym warto zajrzeć na stronę Urzędu Skarbowego. Poza tym urzędy skarbowe od czasu do czasu organizują krótkie szkolenia z wypełniania formularzy. Z tego co pamiętam, potrzebne dokumenty to dziennik budowy (i chyba pozwolenie na budowę), wszystkie faktury, z których odliczasz VAT, i wypełniony prawidłowo formularz. Chyba nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 26.09.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Czy ktos moglby podac namiary na ekipe od ocieplenia styropianem oraz od wewnetrznych tynkow cem-wap. Pls podajcie rowniez ceny za te etapy, jakie placiliscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 26.09.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Witam serdecznie, Chcialbym sie zapytac wszystkich ktorzy przerabiali ten problem a mianowicie zwrot roznicy vat-u na marterialy budowlane uzyte przy budowie domu jednorodzinnego. co jest wymagane przez urzad skarbowy na co trzeba zrocic uwage. pozdrawiam Czeslaw Grzadzielski Ja właśnie zamierzam się za to zabrać. Swego czasu było kilka wątków na temat zwrotu VAT-u - myślę że tam trzeba poszukać. Poza tym warto zajrzeć na stronę Urzędu Skarbowego. Poza tym urzędy skarbowe od czasu do czasu organizują krótkie szkolenia z wypełniania formularzy. Z tego co pamiętam, potrzebne dokumenty to dziennik budowy (i chyba pozwolenie na budowę), wszystkie faktury, z których odliczasz VAT, i wypełniony prawidłowo formularz. Chyba nic więcej. Do wypełnienia dostajesz: -WNIOSEK O ZWROT NIEKTÓRYCH WYDATKÓW ZWIĄZANYCH Z BUDOWNICTWEM MIESZKANIOWYM PONIESIONYCH W OKRESIE OD 1.05.2004R DO 31.12.2007R. (VZM-1) -załącznik WYKAZ FAKTUR I WARTOŚCI PONIESIONYCH WYDATKÓW, NIEODLICZANYCH W RAMACH ULG MIESZKANIOWYCH (VZM-1/A) - załącznik WYKAZ FAKTUR I WARTOŚCI PONIESIONYCH WYDATKÓW, ODLICZANYCH W RAMACH ULG MIESZKANIOWYCH (VZM-1/B) (ja wypełniałam tylko VZM-1/A po jeszcze z takich zwrotów nie korzystałam. Do wniosku dołącza się: - kopia pozwolenia na budowę, jeżeli roboty budowlane wymagały pozwolenia na budowę; -kopie faktur dokumentujących poniesione wydatki; - kopia dokumentu potwierdzającego tytuł prawny do budynku, którego remont nie wymagał pozwolenia na budowę; -załączniki VZM-1/A, VZM-1/B - kopia zawiadomienia o zakończeniu inwestycji, w przypadku braku obowiązku uzyskania pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego (odbiór domu) -kopia dok. określającego stopień zaawansowania inwestycji, jeżeli roboty wymagają pozwolenia na budowę. Jeśli odliczenie dotyczy budowy, nigdy nie odliczałeś podobnych ulg to dołączasz załączniki: - kopia pozwolenia na budowę; załączniki VZM-1/A;kopie faktur;kopia zawiadomienia o zakończeniu inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 26.09.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Uf - jak podatki widze to mnie skreca - ja jestem akurat po odbyciu wyzyty w Us na wezwania - taka kontrol na 3 h wizyte bez potrzeby Tez wlasnie zabralismy sie powoli za zwrot vatu, ale tym zajmuje sie maz akutalnie wyjechany, wiec nie pomoge Z tym, ze pamietam, ze gdzies czytalam, ze o zwrot mozna sie ubiegrac w trakcie roku podatkoweo, i chyba tez wtrakcie budowy. wtedy zapisy w dzinniku budowy bylyby dokumentem potwerdzajacych zaawansowanie inwestyci i zaswiadczenie o jej zakonczeniu nie byloby potrzebne Czy dobrze kojarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 26.09.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Olka, jesteś super!! Nie chciało mi się tego szukać ... Z tym, ze pamietam, ze gdzies czytalam, ze o zwrot mozna sie ubiegrac w trakcie roku podatkoweo, i chyba tez wtrakcie budowy. wtedy zapisy w dzinniku budowy bylyby dokumentem potwerdzajacych zaawansowanie inwestyci i zaswiadczenie o jej zakonczeniu nie byloby potrzebne Czy dobrze kojarze? Dobrze kojarzysz. Można dokonać odliczenia raz w roku, jeżeli budowa jest w trakcie. Jedyny warunek, trzeba to zaznaczyć w wypełnianym formularzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 26.09.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 poszukuje projektanta przylaczy (i nie tylko ) wody i kanalizy prosze o namiary !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 27.09.2006 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Czy mozna odliczać co rok w trakcie budowy dalszy postęp prac?np w tym roku odliczam do momentu zaawansowania budowy np do stanu surowego a w przyszłym reszta- np. wykonczeniówka??czy li moge odliczać co rok?cos innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts