mariooo 04.10.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 ja szambo kupilem plastikowe:- 7,9m3- 2 płyty obciążające (jednoczesnie najazdowe)- dowiezienie, wykopanie, osadzenie, zakopanie- wszytskie doprowaszenie (przyłącze, podejscie na pobór z płotu, podejście na czujnik poziomu) 4950 brutto jak bedzie kanaliza to sprzedam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 04.10.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Ja również szukam betonowego ok. 8m3. Może by nam się opłacało wspólnie ściągnąć coś z Polski? np. http://www.probud.pl/szamba.htm lub http://www.allegro.pl/item130328297_zbiornik_na_szambo_i_scieki_8_0m3.html Zabrzmialo tak, jakbysmy siedzieli co najmniej pod berlinem Ale pomysl jest ok, moze faktycznie gdybysmy we trojke pogadali, jakis rabacik moze jeszcze daloby rade uzyskac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 04.10.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Ja też się piszę na to szambo to jest nas już 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 04.10.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Wysłałem zapytanie do producenta z allegro, zobaczymy co odpowie. Pytałem o koszt czterech zbiorników po 8m3, gdyż taka jest dopuszczalna waga jednego tarnsportu. Zobaczymy co odpowiedzą.Ale w tym momencie koszt tego transpostu byłby rozłożony i cena rzeczywiście może wyjść atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 04.10.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Pierwsza klapa....brygada ktróra miała robić fundamenty (dzisiaj zacząć) w poniedziałek wyjeżdża do Belgii...... HELP..... macie kogoś do polecenia ??? w tym roku tylko fundamenty...juz wytyczone..materiały zamówione.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 04.10.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Ja potrzebuję min.10m A gdzie wysłałe zapytanie? Ja mam kumpla w Mińsku Mazowieckim zaraz do niego zadzwonie i wyle go jutro do jednego z tych co podawałe żeby się zorientował w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 04.10.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 brachol jak pogoda dopisze to można i do grudnia ciągnąć albo i dalej. Jak pamiętam, w tym roku planujesz tylko fundamenty? Skąd brałeś stal na zbrojenie? ostatnio stal kupowalem w Romosie po 2,35 netto za kg fi 12 zebro mialem blisko a potrzebowalem tylko troche wiec nie szukalem za duzo a co do fundamentow to jakby byla pogoda w miare sensowna to moge zacza sciany ale nie wiem czy sie wyrobie bo jeszcze czasami trzeba zarabiac pieniadze niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 04.10.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Ja potrzebuję min.10m A gdzie wysłałe zapytanie? Ja mam kumpla w Mińsku Mazowieckim zaraz do niego zadzwonie i wyle go jutro do jednego z tych co podawałe żeby się zorientował w temacie Wysłałem do Minska, na ich stronie znalazłem informację, że takie 8.0m3 to wejdą 4 na tarnsport. Poza tym, o takim kształcie zajmują mniej miejsca na działce. Jeśli masz tam kogoś, to może rzeczywiście lepiej jeśli podejdzie i pogada. My chcemy kupić takie 8-10 metrów, gdyż zazwyczaj tyle wejdzie do szambelana na jeden kurs. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 04.10.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Ja potrzebuję min.10m A gdzie wysłałe� zapytanie? Ja mam kumpla w Mińsku Mazowieckim zaraz do niego zadzwonie i wy�le go jutro do jednego z tych co podawałe� żeby się zorientował w temacie Wysłałem do Minska, na ich stronie znalazłem informację, że takie 8.0m3 to wejdą 4 na tarnsport. Poza tym, o takim kształcie zajmują mniej miejsca na działce. Jeśli masz tam kogoś, to może rzeczywiście lepiej jeśli podejdzie i pogada. My chcemy kupić takie 8-10 metrów, gdyż zazwyczaj tyle wejdzie do szambelana na jeden kurs. pzdr. U mnie wozy jezdza ok. 8m3, ale wolalbym miec 2m zapasu - czyli zbiornik 10m3. Nie musialbym pilnowac, czy juz jestem przy koncu 8m, ani denerowawac sie gdy woz odjezdzalby z niepelnym zaladunkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_M 04.10.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Witam. Jeśli możecie pomóc będę bardzo wdzięczny. Poszukuje awaryjnie cieśli na dach. 220 m2 wiązara kratowego. Mój cieśla, z którym byłem uwówiony miał poważny wypadek. [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 04.10.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Przylaczam sie - ale chodzi o okolice Poznania. Niestety wszedzie ceny podobne - 4 tys.za 10m3. Ja również szukam betonowego ok. 8m3. Może by nam się opłacało wspólnie ściągnąć coś z Polski? np. http://www.probud.pl/szamba.htm lub http://www.allegro.pl/item130328297_zbiornik_na_szambo_i_scieki_8_0m3.html Spytaj w Palędziu.Często ogłaszają się w bezpłatnym magazynie "Kup dom" do zdobycia choćby na każdej stacji benzynowej.Jeszcze niedawno mieli dobre ceny z montażem za szamba betonowe. Te szamba spod Radomia /allegro/ są cenowo o.k. ,ale samemu musisz zadbać o montaż.A jeśli się okaże ,że nie są szczelne? Myślisz że ktoś z Radomia będzie się fatygował do Poznania? Często zdarza się ,iz "kominek" łączący zbiornik z płytą wierzchnią jest źle zamontowany i cieknie.Tu na miejscu nie ma problemu,dzwonisz do firmy ,przyjeżdzają i poprawiają.U mnie tak było.Problem ten wystąpi ZAWSZE gdy szambo będzie montowane w gruntach spoistych w okresie przymrozkowym /listopad-grudzień/,kominek przymarza w wierzchnich warstwach gleby ,a szambo stopniowo będzie osiadać pod naporem zwiększającej się ilości cieków.W skrajnych przypadkach "kominek" może się oderwać od zbiornika głównego.Do roztopów nie ma problemu,dopiero w marcu może się zdarzyć ,ze wody roztopowe będą się lały hektolitrami do zbiornika. Też się zastanawiałem nad ofertą z allegro.Przeliczałem jaka jest różnica całkowitych kosztów dla szamba 8m3.Wyszło mi 400zł na korzyść allegrowych,uznałem,że gra nie warta świeczki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 04.10.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 areqa gdzie ostatecznie kupiłeś i ile Cię to wyniosło? własnie w Palędziu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 05.10.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 areq a gdzie ostatecznie kupiłeś i ile Cię to wyniosło? własnie w Palędziu? Kupiłem w Palędziu.Płaciłem bodajże 3,2tys z montażem za szambo 8m3 z pokrywą betonową najazdową. Mam telefon do gościa 509-43-58-73,możesz się spytać ile teraz kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 05.10.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 areq a gdzie ostatecznie kupiłeś i ile Cię to wyniosło? własnie w Palędziu? Kupiłem w Palędziu.Płaciłem bodajże 3,2tys z montażem za szambo 8m3 z pokrywą betonową najazdową. Mam telefon do gościa 509-43-58-73,możesz się spytać ile teraz kosztuje Dzwonilem tam niedawno i ceny podal mi takie: szambo 9m - 2700 netto, montaz 1400zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 05.10.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Dokładnie tak jest, właśnie od nich wróciłem. 2700 netto jeśli tak komuś pasuje, jeśli bez montażu to za transport ok. 150 zł. I jak się okazuje trzeba się spieszyć, gdyż mają dużo zamówień. gdy powiedziałem, że jest 4 chętnych to mi powiedzieli, że taka ilość to najwcześniej na grudzień/styczeń. Jakby nie liczyć gotowe szambo betonowe wyniesie przenajmniej 3500 zł. Dlatego zaczynam się zastanawiać nad murowanym z bloczków. Szambo o wym. dł 2.5x szer. 2.5 x wys 1.8 o pojemności ok. 11m3 to mniej więcej: wykopanie przez cata - ok. 200zł 350 bloczków za 2 zł/szt - 700zł wymurowanie ścian - ok. 500zł cement ok. 350zł wykonanie dna i płyty - ok. 500zł izolacja - ok 250zł razem wynosi to ok. 2500zł Przynajmniej tak mi sie wydaje . Może ktoś ma murowane i wypowie się ta temat kosztów? Tylko nie wiem jak ze szczelnością takiego murowanego szamba. Czy ktoś to przerabiał? Czym izolować, wystarczy dysperbit? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 05.10.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Dokładnie tak jest, właśnie od nich wróciłem. 2700 netto jeśli tak komuś pasuje, jeśli bez montażu to za transport ok. 150 zł. I jak się okazuje trzeba się spieszyć, gdyż mają dużo zamówień. gdy powiedziałem, że jest 4 chętnych to mi powiedzieli, że taka ilość to najwcześniej na grudzień/styczeń. Jakby nie liczyć gotowe szambo betonowe wyniesie przenajmniej 3500 zł. Dlatego zaczynam się zastanawiać nad murowanym z bloczków. 1. 3500 to z montazem czy bez? bo mi wychodzi 2700+1400=4100 netto 2. Przy murowanych musialbys sie dowiedziec jak to jest z: - projektem na szambo (ja zeby dosteac pozwolenie mialme projekt szamba, jednak jest to szambo lane, koszt bylby znaczny) - atestem - nie masz zadnego, wiec nie wiem czy nie mialbys problemow z odbiorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 05.10.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 1. 3500 to z montazem czy bez? bo mi wychodzi 2700+1400=4100 netto2. Przy murowanych musialbys sie dowiedziec jak to jest z:- projektem na szambo (ja zeby dosteac pozwolenie mialme projekt szamba, jednak jest to szambo lane, koszt bylby znaczny)- atestem - nie masz zadnego, wiec nie wiem czy nie mialbys problemow z odbiorem 3500zł przy założeniu, że 2700 zbiornik + 150 tarnsport + 650 zł wykop i montaż przy własnej ekipie. Natomiast jeśli chodzi o projekt, to ja i tak muszę wystąpic o pozwolenie na budowę szamba. Z tym, że projekt zrobi mi kierownik budowy lub też jak powiedziano mi w Starostwie, mam zorganizowac sobie projekt typowego szamba murowanego i przystosować go do swoich warunków. W projekcie tym z pewnościa znajdzie się punkt, mówiący o zaizolowaniu ścian, więc odchodzi problem atestu i ewentualnych problemów przy odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 06.10.2006 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Kumpel się dowiedział że ten producent z Mińska Mazowieckiego wozi podobno cały czas szamba do Słupcy widocznie jest tam jaka firma która je montuje a jeli chodzi o transport do Poznania to nie ma problemu tylko trzeba zorganizować w każdym miejscu jaki rozładunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 06.10.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 A ja trochę z innej beczki. Taka prośba o radę/y Chodzi o rozpoczęcie budowy jeszcze w tym roku. Wczoraj jeździłem po hutrowniach i sprawdzałem ceny bloczków fundamentowych i siporexu. Generalnie jest tak, że cały czas na te materiały trwa jeszcze koniunktura, więc nie ma od ręki no i te ceny.... Czy wg Was jest szansa, że ceny tych materiałów w okresie zimowym mogą spaść? Budowa ruszy na początku listopada, i jeżeli pogoda pozwoli, to przed świętami ma być dach. Natomiast mogę też zrobić tylko fundamenty, a z resztą odczekać do wiosny, kupując w międzyczasie najważniejsze materiały. Tylko czy naprawdę mogę na tym zyskać? Druga opcja jest taka, ze pewnie z początkiem 2007 roku podrożeją inne rzeczy, jak np robocizna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 06.10.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 No cóż, mi wczoraj teść podając nr do murarza, powiedział, że on nie poda mi ceny za robociznę w tym roku, bo w następnym roku na pewno będzie dużo większa Nie chodzi o to, że będzie drożej, ale jak się udam z projektem w listopadzie do gościa, to mniej więcej powinien wiedzieć, ile może chcieć w marcu/kwietniu (oczywiście plus oczekiwany wzrost wynagrodzeń). Następny rok, to być może ostatni rok zwrotu VAT za materiały budowlane (czy uchwalona definicja budownictwa społecznego przedłuzy termin wyrównywania VATu?), więc należy się spodziewać następnego roku boomu. Kiedy skończą się podwyżki? Może jak przestaniemy chcieć płacić 500 kpln za dom wcześniej wart 250 kpln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts