Acidtea 06.10.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Marzinjeśli chcesz kupować materiały przez zimę, orientowałeś się na jakich warunkach? Ile % zaliczki chcą, jakie ważniejsze punkty w umowie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 06.10.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Poszukuję ekipy do tynków gipsowych na wczoraj. Właśnie się dowidziałem, że przyznano nam kredyt, więc musimy zwiększyć obroty. Jeśli u kogos aktualnie ekipia kończy tynki to podpytajcie o terminy. Szukam kogoś kto mi to zrobi przed mrozami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 06.10.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Ja potrzebuję min.10m A gdzie wysłałe zapytanie? Ja mam kumpla w Mińsku Mazowieckim zaraz do niego zadzwonie i wyle go jutro do jednego z tych co podawałe żeby się zorientował w temacie Wysłałem do Minska, na ich stronie znalazłem informację, że takie 8.0m3 to wejdą 4 na tarnsport. Poza tym, o takim kształcie zajmują mniej miejsca na działce. Jeśli masz tam kogoś, to może rzeczywiście lepiej jeśli podejdzie i pogada. My chcemy kupić takie 8-10 metrów, gdyż zazwyczaj tyle wejdzie do szambelana na jeden kurs. pzdr. Właśnie dostałem odpowiedź. Szambo 8m3 to koszt 2464zł brutto + transport w 2 strony 3500zł brutto. Przy rozłożeniu transportu na 3 osoby, mamy już ok. 4500zł + koszt wykopu i montażu. Jak dla mnie to zdecydowanie za dużo. Pozostanę jednak przy murowanym z bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 06.10.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Ja potrzebuję min.10m A gdzie wysłałe zapytanie? Ja mam kumpla w Mińsku Mazowieckim zaraz do niego zadzwonie i wyle go jutro do jednego z tych co podawałe żeby się zorientował w temacie Wysłałem do Minska, na ich stronie znalazłem informację, że takie 8.0m3 to wejdą 4 na tarnsport. Poza tym, o takim kształcie zajmują mniej miejsca na działce. Jeśli masz tam kogoś, to może rzeczywiście lepiej jeśli podejdzie i pogada. My chcemy kupić takie 8-10 metrów, gdyż zazwyczaj tyle wejdzie do szambelana na jeden kurs. pzdr. Właśnie dostałem odpowiedź. Szambo 8m3 to koszt 2464zł brutto + transport w 2 strony 3500zł brutto. Przy rozłożeniu transportu na 3 osoby, mamy już ok. 4500zł + koszt wykopu i montażu. Jak dla mnie to zdecydowanie za dużo. Pozostanę jednak przy murowanym z bloczków. Kosmos cenowy i kompletnie nieopłacalne.To lepiej zamówić na miejscu. :ryby a jakie masz grunty? Jak z poziomem wód ? Generalnie w Luboniu przeważnie są gliny i dość głęboko woda ,więc szambo murowane jak najbardziej możliwe do zbudowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 06.10.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Dokładnie tak jak mówisz. U mnie glina a woda na głębokości ok. 10metrów. "Dzięki" tej glinie zrezygnowaliśmy z POŚ na którą dostaliśmy zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 06.10.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Dokładnie tak jak mówisz. U mnie glina a woda na głębokości ok. 10metrów. "Dzięki" tej glinie zrezygnowaliśmy z POŚ na którą dostaliśmy zgodę. Eeee wystarczyło zrobić obsypkę filtracyjną/złoże filtracyjne z piasku.Koszt dodatkowy nie przekracza1tys zł w przypadku niewielkiej oczyszczalni przydomowej,powiedzmy dla 4-5 osób.Najważniejsze ,by woda nie była płytko.... Poza tym z tego co się nawierciłem w różnych regionach Loobonia to ta "ciężka" glina przeważnie jest głębiej,tak na głębokości 1,5-2,0m powyżej to piaski gliniaste a one już współczynnika filtracji nie mają najgorszego.... Ja mam na działce rekreacyjnej zrobiony drenaż rozsączajacy w glinie i to tak "ciężkiej" ,że wydawałby się ,że nic nie rozsączy. Rozsącza ,że ho ho już od ładnych paru lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 06.10.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Tylko, że u nas drenaż mółby mieć max 3x12 mterów. Po prostu się wystraszyliśmy, że ziemia tego nie przyjmnie. Dzisiaj wykonywali u nas sieć wodociągową i glina jest do głębokości 2 metrów na pewno. Więc zostaniemy przy szambie, tym bardziej, że jest szansa na kanaklizację za 2-3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 06.10.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Pierwsza klapa....brygada ktróra miała robić fundamenty (dzisiaj zacząć) w poniedziałek wyjeżdża do Belgii...... HELP..... macie kogoś do polecenia ??? w tym roku tylko fundamenty...juz wytyczone..materiały zamówione.... poszło na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 06.10.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 rybySpóżniłe się troche u mnie włanie dzisiaj skończyli i wyjechali ale mogę podać namiary do szefa 603 936 705 p.Mariusz. Zrobili super zresztš jak chcesz sam zobaczyć to zapraszam do mnie na budowę[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 06.10.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 A ile skasowali za m2? I jaką powierzchnię wykonywali i ile im to zajęło czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 07.10.2006 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 mam problem totalnie nie wiem od czego zaczac lada dzien dostane pozowlenie mam wytyczony dom na dzialce od czego sie zaczyna fundamenty?majster ktory mial mi wszystko porowadzic wyjechal za granice a je nie wiem od czego zaczac co qpic, czy sam wykopac fundamenty czy wszystko majstrowie robia ?qrde pomocy popdpowiedzcie mi od czego mam zaczac budowe (ponoc najgorzej zaczac - pozniej juz idzie jakos) moze ktos ma namiary na osobe kto robi fundamenty ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 08.10.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 mam problem totalnie nie wiem od czego zaczac lada dzien dostane pozowlenie mam wytyczony dom na dzialce od czego sie zaczyna fundamenty? majster ktory mial mi wszystko porowadzic wyjechal za granice a je nie wiem od czego zaczac co qpic, czy sam wykopac fundamenty czy wszystko majstrowie robia ? qrde pomocy popdpowiedzcie mi od czego mam zaczac budowe (ponoc najgorzej zaczac - pozniej juz idzie jakos) moze ktos ma namiary na osobe kto robi fundamenty ?? A Ty rozważasz wykonanie fundamentu samemu? Kolejność jest mniej więcej taka: - zdjęcie humusu - wytyczenie (to już masz) - wykop (ręcznie bądź koparką) - wylewka pod ławy fundamentowe - wykonanie zbrojenia ławy - wylanie ławy - izolacja pozioma - wymurowanie fundamentów - izolacja pionowa funadamentów - itd, itp A masz już kierownika budowy? Kierownik musi wypełnić druk zgłoszenia i dostarczyć go do SP. Tydzień przed zamiarem rozpoczęca robót, a po uprawomocnieniu się decyzji o pozwoleniu na budowę trzeba zgłosić w starostwie planowany termin rozpoczęcia robót. W dzienniku budowy kierbud musi wprowadzić odpowiednią notatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwoznica 08.10.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 areq ten wkład Zuzia jest extra chyba go kupimy - wielkie dzięki. Decyzję podjęłem pod nazwą Cena Czyni Cuda:D:D:D:D:D Paliliśmy już pare razy.Zamów sobie dodatkowy otwór do doprowadzenia powietrza od dołu.Lepiej będzie działać owiewanie szyby /brak efektu smolenia/. Odpowiadam na pytanie o powierzchnie domu.140m2 cztery sypialnie ogrzewane z kominka systemem DGP grawitacyjnym.W pokojach gorąco.Fakt,że jeszcze mrozów nie było ale na dzień dzisiejszy grzeje aż miło.Ważne przy wyborze kominka jest to by miał atest na tzw. palenie ciągłe.W marketach też sa kominki po 1000-1200zł ale często nie przeznaczone do palenia ciągłego,często są bez szybra.... Hej. Niezła cena za te wkłady. Rozumiem, że Zuzia ma atest na palenie ciągłe...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 08.10.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 A Ty rozważasz wykonanie fundamentu samemu? Kolejność jest mniej więcej taka: - zdjęcie humusu - wytyczenie (to już masz) - wykop (ręcznie bądź koparką) - wylewka pod ławy fundamentowe - wykonanie zbrojenia ławy - wylanie ławy - izolacja pozioma - wymurowanie fundamentów - izolacja pionowa funadamentów - itd, itp A masz już kierownika budowy? Kierownik musi wypełnić druk zgłoszenia i dostarczyć go do SP. Tydzień przed zamiarem rozpoczęca robót, a po uprawomocnieniu się decyzji o pozwoleniu na budowę trzeba zgłosić w starostwie planowany termin rozpoczęcia robót. W dzienniku budowy kierbud musi wprowadzić odpowiednią notatkę. nie, nie samemu mialem juz pol roku temu zalatwionego murarza ktory mial sie wszystkim zajac ale sobie wyjechal w sina dal kierownikiem bedzie ten sam gostek co mi robil adaptacje (nie wiem dlaczego przez miesiac jak duzo zmian nie zrobilem ) i zalatwia pozwolenie na budowe juz miesiac !!! (i nadal nie mam ) i zaczynam juz watpic w niego (1800 za kierownika bud) humus sciagniety i garaz postawiony ( mam namiary na tanie jak ktos chce o wiele niz w wlkp. garaze blaszane 5x3 z krakowa oszczednosc jakies 200-300 zl niz u nas z montazem i dowozem ! tel na priv) dom wytyczony szukam kogos kto mi zrobi tylko fundamenty w tym roku dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 09.10.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Tylko, że u nas drenaż mółby mieć max 3x12 mterów. Po prostu się wystraszyliśmy, że ziemia tego nie przyjmnie. Dzisiaj wykonywali u nas sieć wodociągową i glina jest do głębokości 2 metrów na pewno. Więc zostaniemy przy szambie, tym bardziej, że jest szansa na kanaklizację za 2-3 lata. Aaa, to jednak wodę wam podłączali. Się zastanawiałem czy wodociąg kopią, czy gaz, czy jeszcze coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 09.10.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 areq ten wkład Zuzia jest extra chyba go kupimy - wielkie dzięki. Decyzję podjęłem pod nazwą Cena Czyni Cuda:D:D:D:D:D Paliliśmy już pare razy.Zamów sobie dodatkowy otwór do doprowadzenia powietrza od dołu.Lepiej będzie działać owiewanie szyby /brak efektu smolenia/. Odpowiadam na pytanie o powierzchnie domu.140m2 cztery sypialnie ogrzewane z kominka systemem DGP grawitacyjnym.W pokojach gorąco.Fakt,że jeszcze mrozów nie było ale na dzień dzisiejszy grzeje aż miło.Ważne przy wyborze kominka jest to by miał atest na tzw. palenie ciągłe.W marketach też sa kominki po 1000-1200zł ale często nie przeznaczone do palenia ciągłego,często są bez szybra.... Hej. Niezła cena za te wkłady. Rozumiem, że Zuzia ma atest na palenie ciągłe...? oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 09.10.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Właśnie dostałem odpowiedź. Szambo 8m3 to koszt 2464zł brutto + transport w 2 strony 3500zł brutto. Przy rozłożeniu transportu na 3 osoby, mamy już ok. 4500zł + koszt wykopu i montażu. Jak dla mnie to zdecydowanie za dużo. Pozostanę jednak przy murowanym z bloczków. Jak to policzyles? Jak dla mnie 2500 + 3500/3 = 2500 + 1200 = 3700 (w przyblizeniu), + koszt wykopu i montazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaloska 09.10.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Koleżanki i Koledzy! Czy ktoś zna godną polecenia ekipę do postawienia stanu surowego???? Planujemy rozpocząć budowę na wiosnę, ale wszyscy mnie straszą, że jeśli jeszcze nie mam ekipy to moge zapomnieć o rozpoczęciu prac wczesną wiosną. Bedę wdzięczna za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwoznica 09.10.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Właśnie stwierdziłem z przykrością, że żadnej z ekip, które wykonywały na mojej budowie różne prace nie mógłbym z czystym sumieniem polecić. Chyba tylko do instalatora wod-kan-co nie mam zastrzeżeń, bo nie znam się kompletnie na tym - prawda wyjdzie na jaw dopiero w sezonie grzewczym... A, no i elektrykom nie mogę dotychczas nic zarzucić. Cała reszta - nawet jak robili dobrze, to interesował ich tylko własny "odcinek" robót - żadnej dbałości o efekt końcowy. Jak sami pokrzywili to "panie, przyjdzie wykończeniówka to wyrówna". A jak przyszła wykończeniówka, to trudno "panie tak już musi być, bo tamci krzywo zrobili". Mimo, że oczywiście dałoby się to poprawić. Ale po co się starać. Byle do przodu, bo następna robota czeka... Jakim cudem ci nasi fachowcy sobie tak świetnie radzą na zachodzie, nie mam pojęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 09.10.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Witam, to mój pierwszy post, więc najpierw się przywitam A odnośnie ekip, mój ojciec, jest z branży budowlanej (ma małą firmę wod.kan.co i gaz). a jako, że na wiosnę zaczynam (przynajmniej w planach) się budować popytałem go o ekipy i podejście. Podsumował krótko : 90% pracowników jakich miał to ludzie którym wisi wszystko bo i tak czy tak zarobią te swoje wypłaty w każdej firmie. A jak będę upierdliwy to mi murarze np. zabetonują dla kawału kanalizę bo się czepiałem A na zachodzie jak mają do stracenia zarobek x5 tego co w Polsce to im zależy i się starają i są mili. I tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts