Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

Recommended Posts

Przepraszam, że tak wszystko naraz i chaotycznie, ale po prostu nie mam czasu oddychać :roll:

Po 1) Mam do sprzedania dwa okna dachowe Fakro, wymiary 55x70, nówki sztuki zapakowane w folię, nietknięte!! Zamówione w Październiku, odebrane pod koniec grudnia, "przemyślane" przez sylwestra - no i niestety zrezygnowaliśmy z ich zamontowania, a w styczniu niestety nie można było ich zwrócić do hurtowni bo już zamknęli rok....

Po 2) czy moglibyście mi podać mniej więcej aktualne ceny za:

- punkt w instalacji wodnej

- m2 układania płytek na podłodze

- robociznę za ocieplanie poddasza

Po 3) namiary na jakąś fajną firmę w której można w miarę niedrogo kupić bramę garażową - z paneli, otwieraną na pilota, bez udziwnień, kolor brąz... Pytam, bo może ktoś ma już jakieś gotowce - po prostu nie mam czasu na sprawdzanie ofert.

Po 4) Co robicie ze śmieciami ??? - folie, stare ogrodzenie, chwasty - które zostają po "zagospodarowaniu" działki?? Czy można samemu zawieźć to na wysypisko? Gdzie jest jakieś wysypisko koło wschodniej części Poznania, żeby nie tachać tego przyczepką w stronę miasta?? Wynajem kontenera raczej odpada, bo po opisie ilości śmieci w kilku firmach wyliczyli mi ponad 500zł....

Po 5) Doradźcie proszę jaką moc pieca i kominka powinno się wybrać, żeby mieć fajnie i przyjemnie w 150m domku? Zupełnie się na tym nie znam i nie wiem na co zwrócić uwagę. W ogóle nie mam pojęcia jaki kupić piec - przyszły instalator zaproponował nam Vaillant Vc Eco Tec Plus 186/3-5, 19,5 kW..... Dobry jest czy zły?? Macie jakieś doświadczenia??

Więcej grzechów nie pamietam :evil:

Może ktoś z Was będzie taki miły i odpowie mi chociaż na któreś z pytań :)

Jeżeli chodzi o moc kotła do ogrzewania mieszkania to w przyzwoicie ocieplonym domu o pow. ok. 150 m2 wystarcza 10-12 kW mocy na ogrzewanie przy temp zewnętrznej -20 C. Max. moc kotła czyli zazwyczaj 21-24 kW służy do podgrzewania przepływowego ciepłej wody użytkowej (mowa oczywiście o kotłach dwufunkcyjnych). Przy obecnych zimach, gdzie przez większość czasu jest ok. 0 C, zapotrzebowanie domu na ciepło to jest jedynie kilka kW, co przekłada się na to, że piec nawet na nastawionej najmniejszej mocy palnika nie będzie pracował w trybie ciągłym, tylko przerywanym. Ja mam zainstalowany u siebie od roku kocioł Vaillant turbo max pro 24 kW dwufunkcyjny i jestem z niego zadowolony. Jak dotąd nic się nie stało i mam nadzieję, że tak zostanie. Zastanawiałem się miedzy Vaillantem i Junkersem, wybrałem ten pierwszy.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich, i z wielką radością donoszę, że się przeprowadziliśmy !!!

A zaczęliśmy, w maju 2006 i mieliśmy przestój 1 miesiąc! Więc tempo chyba OK...Oczywiście wokół domu krajobraz jeszce księżycowy a drzwi wewnętrzne dopiero za miesiąc. Ale cudownie jest wypić poranną kawę we własnym domu :D Pozdrawiam!

Alison Gratulacje. Przyjdzie czas i na zrobienie reszty. Mi też jeszcze co nieco zostało. Może później nawet się zrobi forumowy dziennik budowy ...

Gość Gosc_gość

A zaczęliśmy, w maju 2006 i mieliśmy przestój 1 miesiąc! Więc tempo chyba OK...Oczywiście wokół domu krajobraz jeszce księżycowy a drzwi wewnętrzne dopiero za miesiąc. Ale cudownie jest wypić poranną kawę we własnym domu :D Pozdrawiam!

Gratulacje, chciałbym mieć takie tempo,

a ja jeszcze nawet nie zacząłem, bo pier..piii GEOPOZ :evil:

Sprawy stoją, a ja aż się palę do budowy swojego domku.

Taka bezczynność jest dołująca :(

Gość Gosc_gość
szukam ekipy (najlepiej w rejonie puszczy zielonki) do wykonania tynków zewnętrznych.

plis o pomoc!

Wyszperane kiedyś na forum : cytat z 8 czerwiec 2004 grupa wielkopolska autorka pyzia

"Ekipa tynkarska wprawiła mnie w zdumienie ... SWOJĄ SOLIDNOŚCIĄ. Nawet nasz kierownik budowy wziął mnie "na stronę" i pytał ile im płacimy za taką jakość. I też był zaskoczony, że normalnie - 18-19 PLN za metr (zależy od "prostoty" ściany). Najwiekszą chyba niespodzianką jest terminowe rozpoczęcie robót i ... przedterminowe zakończenie . Miało być 2 tygodnie a wychodzą po 8 dniach... Jestem w głębokim szoku - od początku budowy czegoś takiego nie przeżyłam ...

GORĄCO POLECAM:

Zbigniew Pawlak 601 775 563"

czy przeglada ten temat osoba majaca dom w Mosinie kolo szpitala taki z elewacja z cegly zwyklej. Pytam bo mi sie elewacja spodobala i chcialem sie zapytac co to jest za cegla i gdzie kupiona

Wprawdzie nie jestem właścicielem tego domu, ale chyba mogę pomóc. Cały czas wertuję forum w poszukiwaniu osób mających zwykłe cegły na elewacji, ponieważ też takowe będziemy mieli. Ponadto mam dosłownie oczy wokól głowy, gdy jeżdżę po okolicach i też ten dom widziałam :)

Jeśli masz na myśli dom koło szpitala w Puszczykowie, to zapytaj o ten dom osobę o nicku jeżyk, zrobiony jest z cegły z cegielni należącej do kogoś z jego rodziny.

Sylwia

Jeśli masz na myśli dom koło szpitala w Puszczykowie, to zapytaj o ten dom osobę o nicku jeżyk, zrobiony jest z cegły z cegielni należącej do kogoś z jego rodziny.

Sylwia

Mysle ze mowimy o tym samym domu szpital jest w Puszczykowie a nie w Mosinie - moj blad. I cos tam obok na dzialce bylo o produkcji cegiel

Gratulki :D :D :D Ale zazdroszczę.

A propos drzwi wew. też myślelismy, żeby je trochę później zamontować..ale zastanawiałam się co z ubikacją, łazienką.. Napisz prosze jak rozwiązaliście tę sprawę..bardzo mnie to ciekawi.

Gratulacje Alison

Ja już też od miesiąca mieszkam w domku a zaczynałem od wytyczenia 19 kwietnia a i postoje u mnie były i to dłuższe niż miesiąc.

Jak się wprowadzałem to też nie było drzwi ale właśnie w środę już zamontowali i powiem że warto było czekać są naprawde piękne i przedewszystkim drewniane a nie z jakiejś płyty

Gratulacje Alison

Ja już też od miesiąca mieszkam w domku a zaczynałem od wytyczenia 19 kwietnia a i postoje u mnie były i to dłuższe niż miesiąc.

Jak się wprowadzałem to też nie było drzwi ale właśnie w środę już zamontowali i powiem że warto było czekać są naprawde piękne i przedewszystkim drewniane a nie z jakiejś płyty

Robson, jakie masz te drzwi wewnetrzne? Wrzucisz fotki?

pzdr.

Witam ,

mam do odsprzedania po budowie budowlaną skrzynkę elektryczną .

Skrzynka posiada 4 gniazda 230 V z bolcem i 2 gniazda siłowe (wiekszej i mniejszej średnicy).

Kable połączeniowe z wszystkich gniazd są wyprowadzone do szyny,

gdzie można wpiąć odpowiednie bezpieczniki wg. zapotrzebowania.

Cały stojak posiada poziomą rączkę/uchwyt z izolacją !

Wykonywał to dla mnie elektryk. Całość wykonana solidnie i porządnie .

Jeżeli jest ktoś zainteresowany to prześlę foto na maila.

Pozdrawiam

Gratulacje Alison

Robson, jakie masz te drzwi wewnetrzne? Wrzucisz fotki?

pzdr.

Właśnie ROBSON - wrzucaj fotki :D

Gratulki :D :D :D Ale zazdroszczę.

A propos drzwi wew. też myślelismy, żeby je trochę później zamontować..ale zastanawiałam się co z ubikacją, łazienką.. Napisz prosze jak rozwiązaliście tę sprawę..bardzo mnie to ciekawi.

U nas nie ma dużego problemu, bo nie mamy jeszcze dzieci, a dom jest duży i przestronny 8) jak jedno z nas korzytsa z WC to drugie słyszy i nie wchodzi... albo wchodzi :D nieskrywaną radością i z dumą podziwia jak działa WC, POŚ i woda się spuszcza... po procesie budowalnym takie proste radości daja wiele satysfakcji :wink:

Alison, gratuluję wprowadzki :D

Wierzę, że nawet tak prozaiczne rzeczy jak korzystanie z wc w nowym domu muszą cieszyć ! :D

Ja jestem na początku drogi.

A z innej beczki - czy ktoś ma do odsprzedania kołki na płot typu siatka leśna? Muszę się ogrodzić.

Buduję - Poznań Podolany.

Pozdrawiam

Marta

Witam,

poszukuję ekipy do wykonania ogrodzenia z siatki + murek oporowy (70m) oraz do wykonania ogrodzenia przed domem, słupki z klinkieru + elementy kute, brama, furtka itp.

Również ekipa dobra i sprawdzona do położenia kostki przed domem jest przez mnie poszukiwana.

Jeżeli ktoś ma namiary na sprawdzonych fachowców to byłbym wdzięczny za namiary.

Pozdrawiam

Tomek

Zapomniełme buduje się w Poznaniu wiec ekipa z okolic była by wskazana.