Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Świetnie. Witam sąsiadów. Zawsze jakieś pierwsze znajomości :wink: Kto wie może nawet będziemy bliższymi sąsiadami niż myślimy? Tam sporo domków się pobudowało, nowe powstają a właściciele chcą dzieli teren pod nowe działki. Więc kto wie, może któryś z domów jest wasz... Piszę o ulicy Młyńskiej. Docelowo jaka nazwa ulicy nie wiadomo.

Na jakim etapie prac jesteście?

Czy ktoś użytkuje kominek z płaszczem wodnym, nie znam się kompletnie, ale wiem ze wizualnie chcę wkład z boczna szybą i gilotyną, któryś edilkamin taki jest. Poczytałam kilka dyskusji na ww temat i nic mądrzejsza nie jestem.

Kumpelka która mieszka od poł roku w domu, ma zrobiony zwykły wkład z rozprowadzeniem wentylatorem na piętro. I nie do końca sie sprawdza. W salonie jest ciepło znacznie dłuzej niż na górze. Mówi, ze teraz zrobiłaby z płaszczem i dała jednak ciepło na grzejniki.

Zaczęłam sie zastanawiać i juz sam nie wiem co robić. Kusząca jest idea oszczędności gazu.

Czy ktoś kto ma kominek z płaszczem i użytkuje go mógłby się ujawnić?

użytkujemy edilkamina z gilotyną. kominek z PW to przyjemna sprawa, ma swoje wady oczywiscie

Nie wypowiadam się na temat sprawnosci kominka - z mojego punktu widzenia jak napalę to daje ciepło, grzejniki grzeją i sprawa jest ok.

Jako alternatywne źródło ogrzewania być może fajna sprawa, pod warunkiem że możesz kupić naprawdę tanio drewno

Rozmawiałem ze znajomym i mówił ,ze on potrzebowałby 15 kubików porządnego drewna do ogrzania przez cały sezon domu ca 150 m2. Licząc kubik średnio za 150 PLN wychodzi 2250. Za te pieniądze dogrzeję mój dom gazem. Zatem kominek traktuję hobbystycznie jak chcę zrobić miłą atmosferę i obniżyć koszta grzania przy prawdziwych mrozach

Zaczęłam myslec o płaszczu właśnie ze wzgl na oszczędnośc gazu ale raczej z doskoku, napewno nie jako jedyne źródło, bo palić non stop nie będziemy. Zastanawiam sie czy warto wydac więcej na wkład wodny i instalację. Jakie właściwie są koszty po za samym wkładem?

Mikolay, co spowodowało ze wybrałeś edilkamin? My szukamy z boczna szybą i gilotyną, edilkamin ma taki ale bardzo duży. A innego fajnego na razie nie znalazłam, Jeszcze Hajduk jest ale z kolei dość drogi.

decyzja nie była suwerenna, bo to decyzja mojej połowicy 8)

popmy z 700 800 złotych (porządne) wymiennik płytowy kilkaset złotych, poza tym trochę rurek, zawór upustowy, naczynie wzbiorcze itp. Koszt osprzętu ekstra oceniam na oko 2500 3000. Czy warto ? Decyzja nalezy do Ciebie.

PS. Wg polskich przepisów kominek nie może być jedynym źródłem ciepła tak czy owak ;)

PYTANIE WARTE 70 TYŚ A MOŻE NAWET DOM:

CZY BRAĆ RACHUNEK NA WYKONANIE CAŁEJ INSTALACJI W DOMU CZY NIE BRAĆ ALE ŻĄDAĆ PODPISANIA OŚWIADCZENIA O ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA WYKONANĄ INSTALACJĘ?

(wod-kan, ogrzew. podłogowe, c.o., 3 centralne systemy dowodzenia ogrzewaniem, podłączenie kominka do instalacji)