misiak 09.11.2007 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 ........Ja obecnie mam dwufunkcyjny w mieszkaniu i czekam ok 3-4 minut aż doleci ciepła woda z pieca do łazienki, a potem nie wyłączam wody przez całe branie prysznica bo zawsze trochę wody wystygnie w rurach i po ponownym włączeniu mam przez minutę zimna wode - dla mnie męczarnia. Wolę zasobnik i komfort. Jeśli będziesz mieć kanalizę to możesz robić dwufunkcyjny, jeśli szambo to odradzam. zgadza sie tak to jest z dwu funkcyjnym bez cyrkulacji ale wystarczy dodać cyrkulację tak jak to sie robi przy jednofunkcyjnym i odrazu masz ciepłą wodę w kranach !!! bo jak wyłączysz cyrkulacje w jednofunkcyjnym to będziesz miała efekt taki sam jak przy "gołym" dwufunkcyjnym będę miał kanalizę ale w przypadku opisanym wyżej nie będzie różnicy ! a co w przypadku opróżnienia zbiornika 100l do połowy np. jedna porządna kąpiel pod prysznicem to ok 30-50l (jakieś 8l na min) ?? dopuszczana jest zimna wiec piec musi grzać prawie jak w "locie" żeby przywrócić temp. właściwą jaka została ustawiona (podobnie jak to robi piec dwufunkcyjny czy opisany junkers) następnie idzie kolejny domownik do kąpieli ale teraz do wanny spuszcza 100-150 l woda nie zdążyła sie podgrzać i zamiast mieć temp. np. 45 stopni ma o 10 lub jeszcze mniej bo dopuszczona była zimna (efekt nierównomiernej temp. w piecu dwufunkcyjnym) na dodatek nie masz zmywarki domownik kąpie się w wanie a ty chcesz umyć naczynia (to jakieś 10-20l) i zasobniku pustki piec "nawala" cały czas żeby nadgonić podgrzewanie a temp. w kaloryferach spada bo w większości piecach jedofunkcyjnych z zasobnikiem priorytet ma podgrzewanie wody a wiec piec kończąc podgrzewać wodę zabiera sie za wyrównanie temp. w pomieszczeniach która spadła np. o 1 stopień więc zastanawiam sie gdzie ten niby komfort chyba dla pierwszej osoby która pójdzie się kąpać niestety w jednym i drugim przypadku jest porównywalny wiec szukam różnic w poborze gazu qrde chyba będe musiał rzucać monetą jak sprawdzic jakosc tynkow gipsowych? czy moga wystepowac drobne zadrapania w niektorych miejscach? na suficie wydaje mi sie, ze jest lekkie zalamanie, ale tynkarze twierdza, ze to zludzenie poniewaz tynk jest jeszcze mokry. Czy to mozliwe? jak wy sprawdzaliscie jakosc tynkow gipsowych? pozdr. fred jak to mój kolega powiada który kładzie tynki gipsowe (będzie u mnie robił)jak sama nazwa wskazuje to jest "tynk" gipsowy który czasami będzie wymagał drobnych poprawek albo w przypadku kładzenia lepszych farby akrylowych czy lateksowych dodatkowego szpachlowania bo każdy "babok" bedzie widoczny w przypadku stosowania zwykłych farb i 2 krotnego nimi malowania większość drobnych dziurek zostanie przykryta myślę ze ściany najlepiej sprawdzić przykładając prawie prostopadle halogen zobaczysz wszystkie niedokładności które przy świetle dziennym i braku farb są niewidoczne (nie wiem czy będzie to widoczne przy mokrych tynkach sprawdzę pewnie u siebie ) a jeszcze jedno musisz pamiętać ze od tynków do farb jest długa droga i mogę założyć sie ze i tak będziesz musiał robić wyprawki bo nie jeden majster jeszcze go mocniej lub mniej uszkodzi Witam, jestem na duzo wczesniejszym etapie niz ta grupa, ale mysle ze moze tutaj szybciej znajdzie sie ktos kto doradzi cos z doswiadczenia. Mam dosc trudna dzialke i wolalbym przed adaptacja projektu wykonac badania gruntu, dokladnie nazywa sie to chyba warunki posadowienia domu jednorodzinnego. Znalazlem firme geologiczna z Poznania, koszt trzech odwiertow to minimum 1500pln plus przymus wczesniejszego wytyczenia dzialki, co podrozy mi koszt a na niewiele sie przyda. Czy ktos moze mi polecic firme czy tez geodete z odpowiednimi umiejetnosciami i znajomosciami, przy czym bardzo zalezy mi na tych badaniach gruntu (niektorzy geodeci robia badania gruntu "na oko" ). Moze znacie kogos kto podejmie sie kompleksowego zadania, czyli od badan, przez adaptacje projektu do wytyczenia? Dzialka znajduje sie w okolicy Obornik Wlkp. Prosze o kontakt na maila i dzieki za wszelkie informacje myślę ze musisz te trzy zawody oddzielić jak chcesz mieć to porządnie zrobione jak geodeta to nie geolog a żaden z nich nie jest projektantem po co im wytyczona działka to nie wiem ? zlecasz porządnej firmie badania oni określają warunki i dostajesz dok. idziesz do adaptatora on dopasowuję do do war. glebowych składasz pozwolenie jak dostaniesz zatrudniasz geodetę i wytycza tobie dom ! taka jak dla mnie jest prawidłowa kolejność !!! polecam firmę Geoprojekt z poznania naprawdę porządna firma profesjonalne podejście z własnym laboratorium, życiowym podejściem do sprawy i finansów ostrzegam przed b. tanimi fachowcami bo robią w większości na "oko" badanie przez co dok. jest bardzo mizerna i mało rzeczowa mi robili 5 odwiertów wpuszczali sondy na 4 m dokumentacje dostałem bardzo szczegółową łącznie z zaproponowanymi rozwiązaniami mojego problemu za przestępną cenę !!! Poszukuje elektryka, ktory doradzi, robi zgodnie z duchem czasu i nie jest najdroższy. Obdzwonilem juz wiekszosc namairow podanych na tym watku. Witolo dzwoniłeś do p. Marcina 509165059 ? widzę ze nie ja jeden mam (miałem) problemy z dachem ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 09.11.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Misiak, Mice a co myślicie w takim razie o takim rozwiązaniu:piec dwufunkcyjny + cyrkulacja, do tego jeszcze elektryczne podgrzewacze - do umywalki w WC oraz w kuchni? Czy warto w takim wypadku instalować te podgrzewacze? Zakładam, że cyrkulacja będzie wlączana czasowo (np. 6:30 - 10 i 15 - 23) A co się będzie działo, gdy jednocześnie napuszczam wody do wanny i np. ktoś bierze prysznic? Czy taki piec "da radę"? Dodam jeszcze, że kotłownię mam niestety najdalej jak tylko można od łazienek. Byłabym wdzięczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 09.11.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 piec dwufunkcyjny z cyrkulacją to nie najlepszy pomysł - żeby działało - tzn żeby ilość wody "cyrkulującej" była wystarczająca do załączenia pieca trzeba by to dokładnie obliczyć - tzn dowiedzieć się jakie jest to min dla danego pieca, obliczyć straty ciśnienia na obiegu cyrkulacji i na to dokładnie dobrać pompę (tzn nie mniejszą) - a poza tym piec dwufunkcyjny bez zasobnika działa tak: jeśli podgrzewa wodę użytkową to nie działa ogrzewanie - więc w momencie działania cyrkulacji dom jest wychładzany - jak idziesz brać prysznic to w zimnej łazience co do hasła misiaka że "jak wyłączysz cyrkulacje w jednofunkcyjnym to będziesz miała efekt taki sam jak przy "gołym" dwufunkcyjnym" to niezupełnie - jak masz ciepłą wodę w zasobniku to włączając wypływ leci ci od razu ciepła a w dwufunkcyjnym - kocioł musi najpierw "zauważyć" że ma przepływ wody i albo przełączyć się z ogrzewania na cwu albo załączyć w ogóle - a to troche trwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 09.11.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Witam Czy orientuje się ktoś, gdzie mozna najtaniej nabyć rynny firmy Wavin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 09.11.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 piec dwufunkcyjny z cyrkulacją to nie najlepszy pomysł - żeby działało - tzn żeby ilość wody "cyrkulującej" była wystarczająca do załączenia pieca trzeba by to dokładnie obliczyć - tzn dowiedzieć się jakie jest to min dla danego pieca, obliczyć straty ciśnienia na obiegu cyrkulacji i na to dokładnie dobrać pompę (tzn nie mniejszą) - a poza tym piec dwufunkcyjny bez zasobnika działa tak: jeśli podgrzewa wodę użytkową to nie działa ogrzewanie - więc w momencie działania cyrkulacji dom jest wychładzany - jak idziesz brać prysznic to w zimnej łazience co do hasła misiaka że "jak wyłączysz cyrkulacje w jednofunkcyjnym to będziesz miała efekt taki sam jak przy "gołym" dwufunkcyjnym" to niezupełnie - jak masz ciepłą wodę w zasobniku to włączając wypływ leci ci od razu ciepła a w dwufunkcyjnym - kocioł musi najpierw "zauważyć" że ma przepływ wody i albo przełączyć się z ogrzewania na cwu albo załączyć w ogóle - a to troche trwa bardziej chodziło mi o piec dwufunkcyjny z malym zasobnikiem 20-40 + cyrkulacja bo bez tego faktycznie nie ma sensu dokładać cyrkulacji bo i tak będzie cyrkulować zimną na początku a odnośnie wyłączenia cyrkulacji testowane online u kolegi gdzie ma dość blisko łazienkę i kuchniel - nie jest tak odrazu !!!! może troszkę szybciej niż w przypadku dwufunkcyjnego ale żaden miodas ! cyrkulacja musi być dla wygody i komfortu! w moim przypadku gdzie mam kotłownie na drugim końcu domu (podobnie jak zakrzewianka) obieg bez cyrkulacji to totalna porażka na 1000 % mycie rąk w zimnej wodzie ! Podobnie miałem u rodziców maja zasobnik 80 l bez cyrkulacji obok lazienki i nie ma cieplej wody odrazu najpierw zlatuje ta z rur później dopiero ciepła ! Misiak, Mice a co myślicie w takim razie o takim rozwiązaniu: piec dwufunkcyjny + cyrkulacja, do tego jeszcze elektryczne podgrzewacze - do umywalki w WC oraz w kuchni? Czy warto w takim wypadku instalować te podgrzewacze? Zakładam, że cyrkulacja będzie wlączana czasowo (np. 6:30 - 10 i 15 - 23) A co się będzie działo, gdy jednocześnie napuszczam wody do wanny i np. ktoś bierze prysznic? Czy taki piec "da radę"? Dodam jeszcze, że kotłownię mam niestety najdalej jak tylko można od łazienek. Byłabym wdzięczna za pomoc jak piec dwufunkcyjny to tylko z zasobnikiem wbudowanym + cyrkulacja opcja dwufunkcyjny + cyrkulacja odpada opisane wyżej ! odnośnie przepływowego to nie wiem czy to sie opłaca jak będziesz miała zmywarkę to mozesz sobie w kuchni taki przepływowiec zamontować ale jak nie to na moje się nie opłaca - obliczeń nie robiłem myślę o zrobieniu załączania cyrkulacji przez czujkę np. ruchu wchodząc do łazienki lub ubikacji uruchamia się pompka tylko jeszcze nie wiem czy czasu wystarczy do wymieszania wody - muszę temat przeanalizować bo czasówka jest trochę męcząca bo jak w nocy wiadomo nie działa to wracając z jakiejś imprezki będzie zimna woda na starcie podobnie jest w ciągu dnia Mice co ty na to ? czy czuja załatwi sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 09.11.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Hey, hey....my sprawę instalacji mamy za sobą (na szczęście). Kocioł Vitodens 200 (jednofunkcyjny, kondensacyjny) 19kW + zasobnik 120l. Do tego kominek z płaszczem wodnym. Wszystkie grzejniki firmy Regulus...bo ładne Dziewczyny (chłopaki wybaczcie ...dość było o cegłach, kotłowniach itp ) ... jaki sprzęt AGD ??!! Majania, ja na razie moge tylko powiedzieć o sprzęcie, który mam w mieszkaniu (ale w miarę nowy - 2-5lat) Mam pralko-suszarkę Ariston Margherita - strasznie głośna!!! - Aristony mają ponoć bardzo głośne silniki (tak mówili w Euroagd jak kupowałam). Kuchenka Amica - dobra, ale bez fajerwerków. Wypasione czarne pałąki pod garnki w kuchence gazowej wyglądają jak ośrupane albo podtopione (to raczej nie możliwe)... ale generalnie jak garnek nie stoi na pałąku to słabo to wygląda. Lodówka Ariston - kupię sobie nowa do zabudowy bo jest super. mam nastawioną cały czas na 1 bo bardzo mocno chłodzi Zmywarka Ariston - dosyć głośna jak najcichszą na rynku Znajomi mają AEG podstawowy model i jest duzo cichsza, więc do domu kupię sobie pewnie AEG do zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszcom 09.11.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Witam, Mam prośbę do osób, które etap instalacji C.O. mają już za sobą - poszukuję solidnego instalatora. Planuję instalację miedzianą, kocioł na opał stały, a w dalszej przyszłości kocioł gazowy, kominek z płaszczem wodnym. Mój fachowiec ciągle przesuwa termin rozpoczęcia prac. Proszę podzielcie się namiarem na P.W. Pozdrawiam, Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 09.11.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 myślę o zrobieniu załączania cyrkulacji przez czujkę np. ruchu wchodząc do łazienki lub ubikacji uruchamia się pompka tylko jeszcze nie wiem czy czasu wystarczy do wymieszania wody - muszę temat przeanalizować bo czasówka jest trochę męcząca bo jak w nocy wiadomo nie działa to wracając z jakiejś imprezki będzie zimna woda na starcie podobnie jest w ciągu dnia Mice co ty na to ? czy czuja załatwi sprawę? Zależy gdzie będzie czujka to raz, jak w samej łazience to i tak poczekasz, aż ciepła woda dopłynie oddając po drodze ciepło rurze, więc to nie taki myk. Musiałbyś mieć czujkę tak z 10m od miejsca poboru A po drugie czujka + sterowanie kosztuje więc sens oszczędnościowy maleje. Misiak z tą cyrkulacją i kotłem 1f to też nie tak bo zasobnik 120-140l to będą minimum 2 średnie wanny wody po domieszaniu zimnej do pobrania więc trochę tego jest. Jedna mała uwaga do tego co napisała Asia. Piec 2f bez zasobnika będzie podgrzewał c.w.u. ale c.o. nie będzie od razu zimne. Spora bezwładność jednak będzie, zwłaszcza w łazience gdzie zazwyczaj planujemy podłogówkę także tego bym się nie obawiał ... chyba, że w przypadku długiej (szczególnie wspólnej ) kąpieli grzejniki mogą lekko wystygnąć ale podłogówka nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 09.11.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Witam Czy orientuje się ktoś, gdzie mozna najtaniej nabyć rynny firmy Wavin. polecam sklep w buku (niedaleko samej fabryki) system plast ul. Dobieżyńska 41 tel, 618140495 zrobili niezłe cenki i jako jedyni mieli czarną rynnę ;( w całym poznaniu na zamówienie jak tam temat kominów ? bedziesz na spotkaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 09.11.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Zależy gdzie będzie czujka to raz, jak w samej łazience to i tak poczekasz, aż ciepła woda dopłynie oddając po drodze ciepło rurze, więc to nie taki myk. Musiałbyś mieć czujkę tak z 10m od miejsca poboru A po drugie czujka + sterowanie kosztuje więc sens oszczędnościowy maleje. Jedna mała uwaga do tego co napisała Asia. Piec 2f bez zasobnika będzie podgrzewał c.w.u. ale c.o. nie będzie od razu zimne. Spora bezwładność jednak będzie, zwłaszcza w łazience gdzie zazwyczaj planujemy podłogówkę także tego bym się nie obawiał ... chyba, że w przypadku długiej (szczególnie wspólnej ) kąpieli grzejniki mogą lekko wystygnąć ale podłogówka nie. no tak każdy bajer kosztuje chyba nie ma co kombinować za dużo, chciało sie dom wiec trzeba będzie płacić za luksus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 09.11.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Jedna mała uwaga do tego co napisała Asia. Piec 2f bez zasobnika będzie podgrzewał c.w.u. ale c.o. nie będzie od razu zimne. Spora bezwładność jednak będzie, zwłaszcza w łazience gdzie zazwyczaj planujemy podłogówkę także tego bym się nie obawiał ... chyba, że w przypadku długiej (szczególnie wspólnej ) kąpieli grzejniki mogą lekko wystygnąć ale podłogówka nie. zgadza się całkowicie w przypadku wersji z zasobnikami - nawet najmniejszymi - ale głównie odnosiłam się do przypadku proponowanego przez Zakrzewiankę dwufunkcyjny +cyrkulacja działająca od 15 do 23 - podczas prysznica o 22 masz już zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 09.11.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Zależy gdzie będzie czujka to raz, jak w samej łazience to i tak poczekasz, aż ciepła woda dopłynie oddając po drodze ciepło rurze, więc to nie taki myk. Musiałbyś mieć czujkę tak z 10m od miejsca poboru A po drugie czujka + sterowanie kosztuje więc sens oszczędnościowy maleje. no tak każdy bajer kosztuje chyba nie ma co kombinować za dużo, chciało sie dom wiec trzeba będzie płacić za luksus Właśnie Misiak, weź pod uwagę to co napisał Mice wcześniej - jak masz zbiornik 140l to jest on wypełniony wodą o dużo wyższej temperaturze niż potrzebujesz do mycia. Otwierając kurek w wannie nie wlewasz tam całej wody z zasobnika, ale mieszasz ją w odpowiednich proporcjach. Poza tym, wypływająca ze zbiornika woda jest na bieżąco uzupełniana i od razu podgrzewana i to w dość szybkim tempie. Zasobniki są tak zbudowane że wykorzystując różny ciężar wody (ciepła i zimna) w pierwszej kolejności wypływa woda ciepła. Generalnie jeśli dobierzesz odpowiedni zasobnik do liczebności i przyzwyczajeń rodziny, to tego typu dokuczliwości które opisujesz powinny występować naprawdę sporadycznie. Ja z dwojga złego jeśli rodzina zwali mi się na głowę wolę poczekać 15 minut po wyjściu gościa z łazienki zanim wezmę prysznic, niż mieć kocioł dwufunkcyjny i kląć zawsze, gdy ktoś odkręci wodę w kuchni podczas gdy ja będę pod prysznicem! A co do cyrkulacji, to ja zrobię na zegar. Cyrkulacja będzie zaprogramowana na te godziny, w których najczęściej będzie się w domu przebywać i tyle (rano, wieczór a w weekend cały dzień). Jeśli akurat się zdarzy że będę potrzebować ciepłą wodę o jakiejś nietypowej porze - to trudno, poczekam te 3 minuty aż do mnie doleci - nie popadajmy w przesadę, nie można zaprogramować i przewidzieć wszystkich sytuacji!!! (poza tym, kto w środku nocy wracając z imprezy się myje? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 09.11.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Właśnie Misiak, weź pod uwagę to co napisał Mice wcześniej - jak masz zbiornik 140l to jest on wypełniony wodą o dużo wyższej temperaturze niż potrzebujesz do mycia. Otwierając kurek w wannie nie wlewasz tam całej wody z zasobnika, ale mieszasz ją w odpowiednich proporcjach. Poza tym, wypływająca ze zbiornika woda jest na bieżąco uzupełniana i od razu podgrzewana i to w dość szybkim tempie. Zasobniki są tak zbudowane że wykorzystując różny ciężar wody (ciepła i zimna) w pierwszej kolejności wypływa woda ciepła. Generalnie jeśli dobierzesz odpowiedni zasobnik do liczebności i przyzwyczajeń rodziny, to tego typu dokuczliwości które opisujesz powinny występować naprawdę sporadycznie. Ja z dwojga złego jeśli rodzina zwali mi się na głowę wolę poczekać 15 minut po wyjściu gościa z łazienki zanim wezmę prysznic, niż mieć kocioł dwufunkcyjny i kląć zawsze, gdy ktoś odkręci wodę w kuchni podczas gdy ja będę pod prysznicem! A co do cyrkulacji, to ja zrobię na zegar. Cyrkulacja będzie zaprogramowana na te godziny, w których najczęściej będzie się w domu przebywać i tyle (rano, wieczór a w weekend cały dzień). Jeśli akurat się zdarzy że będę potrzebować ciepłą wodę o jakiejś nietypowej porze - to trudno, poczekam te 3 minuty aż do mnie doleci - nie popadajmy w przesadę, nie można zaprogramować i przewidzieć wszystkich sytuacji!!! (poza tym, kto w środku nocy wracając z imprezy się myje? ) oczywiście biorę pod uwagę to co napisał Mice ! troszkę prowokowałem go do dyskusji bo coś ostatnio zamilkł na forum podobnie jak ty uzupełniliście lukę w mojej wiedzy na ten temat i pewnie bedzie jedno z kotłem jak pisałem wyżej a cyrkulacje zorbie na zegar tzn. jutro zacznie sie robić na wszelki wypadek poprowadziłem kabel od pompki do skrzynki prądowej i tam pewnie będzie wyłącznik czasowy esowy nie wiem ja nie będziesz na spotkaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 09.11.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Drugi konik mojego instalatora to ponoć zabawa wszelkiego typu sterownikami - jak go wypytywałam o możliwość sterowania pompką do cyrkulacji to powiedział, że jeśli sobie życzę, to on to tak może ustawić, że cyrkulacja mi się włączy np. po zgaszeniu światła w spiżarce i otworzeniu okna w pokoju Ja co prawda nie skorzystałam z propozycji ale jeśli Ty chcesz takie zaawansowane mieć możliwości to może Cię z nim skontaktuję Na spotkanie chętnie bym poszła ale mój ślubny ma chyba inne plany na ten wieczór Więc raczej do zobaczenia innym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 09.11.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Lodówka Ariston - kupię sobie nowa do zabudowy bo jest super. mam nastawioną cały czas na 1 bo bardzo mocno chłodzi Zmywarka Ariston - dosyć głośna jak najcichszą na rynku Znajomi mają AEG podstawowy model i jest duzo cichsza, więc do domu kupię sobie pewnie AEG do zabudowy. W takim razie muszę sprawdzić jak cenowo stoi Ariston. Zaskoczyła mnie oferta Mastercook/Fagor - bardzo przystępna cena jak na parametry technczne sprzętu i chwalebne opinie użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 09.11.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 myślę o zrobieniu załączania cyrkulacji przez czujkę np. ruchu wchodząc do łazienki lub ubikacji uruchamia się pompka tylko jeszcze nie wiem czy czasu wystarczy do wymieszania wody - muszę temat przeanalizować bo czasówka jest trochę męcząca bo jak w nocy wiadomo nie działa to wracając z jakiejś imprezki będzie zimna woda na starcie podobnie jest w ciągu dnia Mice co ty na to ? czy czuja załatwi sprawę? misiak ty filozofie. zreszta nie tylko ty, jak widze jak tu niektórzy kombinuja to mysle ze buduja stacje w kosmosie. z niektórymi rzeczami to mozna no ale bez przesady cyrkulacja to cyrkulacja...kociol mozna ustawic na wiele sposobow wedlug naszych "widzimisiow" po co kombinowac z cyrkulacja na jakies czujki czy inne rzeczy... piec programuje sie tak aby grzjniki grzal nad ranem np o 5 wode o 6 wstajemy czujemy ciepło idziemy sie myc mamy wode ciepla, jak ejstesmy w pracy to najpiej aby sie wylanczal lub grzal z 15stopni a jak przychodzimy to ustawic godzine przed zeby włanczal sie na 22... zadna filozofia z farbami tez kombinujecie za bardzo..to forum zle wplywa na was:p a czy jak w meiszkanu malowaliscie to tez interesowaliscie sie 2 tygodnie która farba lepsza? chyba nie... kupuje sie pierwsza lepsza z reguły najtansza i maluje... naprawde mniej kombinacji a budowa bedzie przyjemniejsza i moze nawet bardziej funkcjonala i oszczedna w przyszłosci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 09.11.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 oczywiście biorę pod uwagę to co napisał Mice ! troszkę prowokowałem go do dyskusji bo coś ostatnio zamilkł na forum Ty mnie nie prowokuj Mniej piszę bo b.dużo pracuję no i na budowie spędzałem ostatnio dzień i noc Ale cały czas kontroluję forum Sterowanie o jakim napisała Altariela jest wg. mnie najbardziej ekonomiczne i też tak robię. Rano + popołudnie/wieczór i weekend. Tylko, że zbiornik tak z 250-300l będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 09.11.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 misiak ty filozofie. zreszta nie tylko ty, jak widze jak tu niektórzy kombinuja to mysle ze buduja stacje w kosmosie. z niektórymi rzeczami to mozna no ale bez przesady cyrkulacja to cyrkulacja...kociol mozna ustawic na wiele sposobow wedlug naszych "widzimisiow" po co kombinowac z cyrkulacja na jakies czujki czy inne rzeczy... piec programuje sie tak aby grzjniki grzal nad ranem np o 5 wode o 6 wstajemy czujemy ciepło idziemy sie myc mamy wode ciepla, jak ejstesmy w pracy to najpiej aby sie wylanczal lub grzal z 15stopni a jak przychodzimy to ustawic godzine przed zeby włanczal sie na 22... zadna filozofia z farbami tez kombinujecie za bardzo..to forum zle wplywa na was:p a czy jak w meiszkanu malowaliscie to tez interesowaliscie sie 2 tygodnie która farba lepsza? chyba nie... kupuje sie pierwsza lepsza z reguły najtansza i maluje... naprawde mniej kombinacji a budowa bedzie przyjemniejsza i moze nawet bardziej funkcjonala i oszczedna w przyszłosci... i kto to pisze ;P ja z wyborem np. kierownika budowy nie kombinowałem tak jak ty ;P w moim przypadku nie wiem o której pójdę do pracy i nie wiem o której wrócę z pracy na dodatek zona nie pracuje wiec siedzi w domu wiec zaprogramowanie takie za bardzo sie nie spisze !! no chyba ze o określonych godzinach będę chodził myć ręce czy naczynia dlatego szukam rozwiązań które ułatwia mi życie i przy okazji nie zrujnują finansowo lepiej pomyśleć przed robota ! ja z farbami w kawalerce 32 m tez tak wydziwiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 09.11.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 misiak ty filozofie. zreszta nie tylko ty, jak widze jak tu niektórzy kombinuja to mysle ze buduja stacje w kosmosie. scooby, Ty wszystkich bijesz na głowe w zadawaniu pytań więc wyloozuj z uwagami. W alarmie też stosujesz 2 PIRy z najprostszą centralką bo więcej to filozofia i bezsens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 09.11.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 wiedziałem ze mice ostro zaatakuje:p a co do farb mam pytanie salon malujecie zóltym, cytrynowym, słonecznym, czy bananowym? tez zcasem mnie nachodza filozofie, ale dzis jestem wyjatkowo zmeczony i jak bym miał dzis kupic piec to kupil bym w200... podoba mi sie bardzo 343 f ale ta cena... Dear Mice a swoja droga to jaki system zalozyles juz chodzi? i co w nim masz? a co do systemu z 2 czujkami to sa ludzie którzy tylko tak chca...i powiem ze to jest nawet dobre choc u siebie dla bajeru tak nie zrobie a dlazcego dobre? wystarczy w salonie i na wejscu (ewentualnie jesli centrala nie jest na wejsciu to 3 tam gdzie jest centrala... a dlaczego? bo jak złodziej wejdzie to i tak sie natknie na jedna czujke w głównym punkcie docelowym jego pozdania(zazwyczaj kradnie sie tv, dvd, kina domowe... a to wszytsko w salonie... mice to czekam co tam zamontowałes... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts