Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Potrzebny kamieniarz, normalny :) Poznań i okolice. Chodzi o obróbkę płyt granitowych i inne takie duperele. Może ktoś zna kogos takiego wartego polecenia?!

A'propos kuchni - stolarz polecany przez Misiaka dał mi wycenę, która zmieściła się w moim pojęciu przyzwoitości. Jestem na progu podpisania umowy.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich mam pytanko czy wiecie gdzie można jeszcze w miarę niedrogo nabyć działke budowlaną w miarę blisko Poznania tzn tak promień 15-20km max,poszukuje mój znajomy i naprawdę ciężko cos znależć w miarę rozsądnych cenach ,jeśli ktoś wie będę wdzięczny za namiary pozdrawiam

Z innej beczki. Czy stali bywalcy mogą mi pomóc? Czy znajdę u was informacje na temat przydomowych oczyszczalni (ogólne info już mam ale chodzi o lokalne firmy itp)Przejrzałam już kilkanaście stron i padam...Bardzo proszę :lol:

Witam

z tego co wiem to na budowę przydomowej oczyszczalni konieczna jest zgoda ze starostwa. Jezeli plan zagospodorowania przestrzennego planuje budowę kanalizacji w danej miejscowości, to za bardzo nie chcą aby ludzie sami sobie takowe budowali bo później się do kanalizacji nie podłączą. Mojemu kierownikowi budowy a mieszka w skórzewie nie dali zgody i musiał szambo wstawić do czasu doprowadzenia do niego kolektora z kanalizacją. Dąbrowa niedługo będzie kanalizowana, ale początkowo napewno główne ulice, a poźniej dopiero te boczne ulice, więc radzę uzbroić się w cierpiwość

W gminie się zgodzili a do Starostwa wysyła się zgłoszenie budowy. Mają 30 dni na jakieś sprzeciwy. Ale nie mają podstaw żeby odmówić. Zresztą prawdziwy koszt środowiskowy itp itd jest po stronie poś. Trochę już siedzę w temacie...W dodatku jestem po ochronie środowiska więc nie jestem laikiem. Szukam tylko informacji o kosztach, firmach lokalnych i aspektach technicznych itp. Interesują mnie trochę bardziej zaawansowane technologie a nie doczyszczanie w gruncie drenażem. Było już coś tutaj na ten temat? Firm jest masa a nie wszystkie można znaleźć w internecie- nie chce czegoś pominąć!

my gruntownie się rozglądaliśmy w temacie oczyszczalnia - niestety starostwo się sprzeciwiło ze względu na miejscowy plan zagosp. i warunki zabudowy...

ale już zdążyliśmy podpisać umowę z AquaEco ze Swarzędza http://www.aquaeco.pl

kontaktowaliśmy się z Panem Maciejewskim 604282482

miało nas to wyjść ok 11tys brutto - wersja ze spustem do rowu, nie rozsączaniem :)

No kurczę nie martwcie mnie!Może chodziło o ten spust do rowu - brak operatu wod-praw?Ale chyba coś mylicie bo albo jest miejscowy plan albo warunki zabudowy :roll: A takiej ceny to właśnie chcę uniknąć!!!Co było w tej cenie?

formalnościami zajmowała się firma - jakby był potrzebny operat też by zrobili... (była o tym mowa)

mam 2 działki - jedna ma warunki, druga plan - zawsze mi się to myli która co - bo obie kupowaliśmy z gotowymi - a że nie miałam czasu sprawdzić podczas pisania wpisałam jak leci... budujemy się na tej działce z planem zagospodarowania i tam jest napisane że pobliskie zakłady wybudują kiedyś oczyszczalnię :roll: i ostatecznie tereny będą skanalizowane... kiedyś... i dlatego odmówili (wiedzieliśmy że jest takie niebezpieczeństwo - ale chcieliśmy zaryzykować)

W cenie było wszystko - urządzenie, papierologia i montaż

Życzę powodzenia w szukaniu oczyszczalni biologicznej dużo tańszej (z napowietrzaniem itd - rozumiem że po ochronie środowiska tylko taka wchodzi w grę...:) ) szukaliśmy, obdzwoniliśmy ponad 10 firm, rozeznawaliśmy się na targach, i ceny zaczynały się od mniej więcej 7,5tys netto za same urządzenie - były tańsze ale ich technologia nas nie przekonywała...

No ale ja nie chcę na gotowo! Jeśli można to tylko materiał a my już sami damy radę! Więc może jest nadzieja...A wracając do pierwotnego pytania - w tym miejscu temat nie był jeszcze poruszany? Wy zawsze tak dokładnie wszystko analizujecie :lol: Czasem sobie czytam :D

jezeli sam material to oczyszczalnie nie powoinna kosztowac wiecej niz 8 tys. Teraz niedlugo bedzie Poleko chyba warto sie przejsc powinno byc kilka firm z branzy. a co do analizowania na forum to musisz poszukac na Wymianie doswiadczen tam temat byl poruszany wielokrotnie

Dzięki! Na Poleko się wybieram. Jak zawsze... Tylko zwykle omijałam tych wystawców bo to nie moja"działka" ...Wymianę doświadczeń już przerobiłam :D Nie jestem leniwa tylko cokolwiek zmęczona - a lubię mieć świadomość że niczego nie pominęłam. A poś to nie jedyna rzecz jakiej szukam - mąż zrobił ze mnie sekretarkę i szperacza internetowego 8) Ale na tym koniec - chłop powinien zbudować dom sam!(ekipami oczywiście...)

Ja będę urządzać :lol: a potem zapraszać znajome!