Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Jesli masz duza kotlownie to na Tw miejscu wybralabym piec z zasobnikiem na kilka dni zamiast poswiecac drugie pomieszczenie.

No rzeczywiście wygląda to całkiem zachecająco - bo z tego wynika że inwestując kilka tysięcy więcej niż w piec gazowy można mieć spokój i taniej nieco. Inny forumowicz polecił mi również firmę z Pleszewa, chyba tam uderzę. Mamy ostatnią chwilę na zmiany w projekcie domu więc kwestia miejsca do składowania jest chyba krytyczna.

Dzięki za porady

Pyrgon

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki; buduję (a właściwie mam zamiar wkrótce zacząć :) w Golęczewie (k. Chludowa)

Witam sąsiada :)

Ja buduję się w sąsiedniej wiosce - w Zielątkowie. Wprawdzie rozpoczęłam w sierpniu 2006, ale widzę, że jestem na podobnym etapie co niektórzy tutejsi forumowicze - dom pod dachem.

Obecnie rozmawiamy z instalatorem co i wod-kan., elektrykiem oraz zbieramy ofertę na okna drewniane i bramy garażowe.

A tak wygląda obecnie nasz dom

http://img204.imageshack.us/img204/6956/dscn1897on4.jpg

Sylwia

Witam!

Ja równierz budowę rozpoczęłam w 2006 roku

Teraz mam stan taki jak na zdjęciu.

Wewnątrz elektryk pan Krzysztof Kabat-najlepszy fachowiec na mojej budowie :o) rozłożył kable prądowe i teraz czekam na tynkarza:O)

http://images22.fotosik.pl/36/b2fe37b65b220ea7.jpg

Sylwio napisz proszę czym będziecie ogrzewać Wasz domek?

Pozdrawiam wszystkich budujących :D

Atka13 napisała

A u mnie już robią strop

W środę mają podobno już zalewać muszą jeszcze uzbroić balkony (mam trzy ) Ciekawa jestem jak to wszystko pójdzie... no wiecie ściana kolankowa, dach, dachówki itp...

Nie mogę się doczekać aż zacznę Cię gonić :lol: Ściany i dach to taki przyjemny moment w budowie, kiedy dom nabiera właściwych kształtów i chyba nie ma takiego, kto się nie zastanawia jak to wyjdzie, czy nie za wysoko, nie za nisko itp, itd... i w tym cały urok :wink:

Mam straszny dylemat OKNA. Cały czas chciałam białe ze szprosami, ale dzisiaj ogladaliśmy Dom w Rododendronach 6 (nasz to 5) i tam właśnie były okna i rolety złoty dąb.

Wszystko zależy jaki kolor dachu planujesz. Biała stolarka pasuje do wszystkiego i nie ma problemu z wyborem koloru elewacji. Złoty dąb trochę oklepny (jak na mój gust) i wszedzie go proponują. W standardzie jest też orzech, ale jest ciemny ... no i mahoń. W przypadku mojego antracytowego dachu orzech odpada (wg mnie będzie za ponury efekt), więc pozostaje mi biel lub kolory niestandardowe (patrz w Dzienniku). A co do miejsc; na forum kilkakrotnie przewinęła się propozycja MS Okna http://www.msokna.pl. Może na początek zajrzyj tam :)

Kobietka napisała

najlepszy fachowiec na mojej budowie

Zapomniałaś wspomnieć o dekarzach :wink: Dzięki za namiary - umowa podpisana ..

Pozdrawiam, Ania

witam

zaczynam dopiero niestety jesienią, ponieważ to był jedyny termin wolny dla mojej ekipy budowlanej ekipa podobno bardzo dobra, chociaż to na razie są tylko opinie osób, które z niej korzystały. :( oglądałam ich pracę i wydaje się ok. za stan surowy otwarty wezmą 19.000pln. nie jest to mało, ale postanowiłam na nich poczekać. sondowałam też INVESTDOM zreszta dzięki pomocy wloczykija , ale niestety plany finansowe nie poszly w tym kierunku co chcialam a to oznacza ze musze budowac powolutkuuu. :x jestem lekko przerażona jak niektóre osoby na tym forum bo obawiam się, że nie dogonię w zyciu tych cen- wrzesien daleko. no coz nie mam wyjscia zawitam do hurtowni w swarzedzu i garbach zorientowac sie i zapisac w kolejce (buduje z porothermu). prosba: jakies namiary na ciesli i dekarzy tudziez fachowcow od wod-kan-co? spisalam kilka numerow na tych podanych na forum, ale moze ktos ma jeszcze inne adresy? :D

Witajcie ludu budujący.

Oto moja chatka Zalasewo k/Swarzędza

http://img363.imageshack.us/img363/9449/hpim4439malyvy6.th.jpg

Stan już troszkę nie aktualny.

A to jest lista którą dostałem od murarza który robi mi wnętrza.

Prośba o podanie cen za poszczególne materiały (jednostkowa mnie interesuje) a co do piasku to najlepiej coś z okolic aby za transport za dużo nie płacić.

Będę wdzięczny ponieważ szukam porównania.

• siporeks lub silka 8cm
    siporeks lub silka 18 cm
    bloczek M-6
    piasek 0,2 gr - 2 tony
    cement - 5 workow
    klej KB-15
    Pręt żebrowany Ř8 18 mb

j mam wycenę 8 firm też kupię złoty dąb dwustronny i szpros złoty za 16 okien (rododendendrony 6)22,760 brutto -fabryka okien grobud ul.piękna 51 tel.061 843 3920.też dzisiaj oglądałam ten dom z rokietnicy buty do szorowania a cena kosmos okna kupili od jasińskiego ja zrezygnowałam z jego oferty.pozdrawiam

witam

zaczynam dopiero niestety jesienią, ponieważ to był jedyny termin wolny dla mojej ekipy budowlanej ekipa podobno bardzo dobra, chociaż to na razie są tylko opinie osób, które z niej korzystały. :( oglądałam ich pracę i wydaje się ok. za stan surowy otwarty wezmą 19.000pln. nie jest to mało, ale postanowiłam na nich poczekać. sondowałam też INVESTDOM zreszta dzięki pomocy wloczykija , ale niestety plany finansowe nie poszly w tym kierunku co chcialam a to oznacza ze musze budowac powolutkuuu. :x jestem lekko przerażona jak niektóre osoby na tym forum bo obawiam się, że nie dogonię w zyciu tych cen- wrzesien daleko. no coz nie mam wyjscia zawitam do hurtowni w swarzedzu i garbach zorientowac sie i zapisac w kolejce (buduje z porothermu). prosba: jakies namiary na ciesli i dekarzy tudziez fachowcow od wod-kan-co? spisalam kilka numerow na tych podanych na forum, ale moze ktos ma jeszcze inne adresy? :D

witam sąsiadkę.tez budujemy w Siekierkach.mamy juz stan zero.i odpoczynek na ok.4 tyg.

Witam sąsiada :)

Ja buduję się w sąsiedniej wiosce - w Zielątkowie

Hohoho no proszę, a już myślałem że z tej strony Poznania budują się tylko w Rokietnicy :) Zielątkowo to super miejsce, ma swój klimat (mieszkać w Dolinie Samicy - brzmi to bardzo sympatycznie). Też myśleliśmy o Zielątkowie, ostatecznie za Golęczewem przeważyło to że na miejscu jest szkoła podstawowa (3 klas) i nawet miniprzedszkole.

Chata Twoja jak się patrzy - nic tylko zazdrościć takiego zaawansowania. My "budujemy się" za remizą. Plany są ambitne ale póki co trwa robota papierowa - a na działce rośnie sobie zboże :) Docelowo na pewno chętnie podpytam o paru fachowców z okolic, a potem zapraszam na grilla :)

pozdrawiam

Pyrgon

Hohoho no proszę, a już myślałem że z tej strony Poznania budują się tylko w Rokietnicy :)

No nie, jest jeszcze Wciornastek z Soboty. Ale poza tym faktycznie - silna grupa z Rokietnicy :). A szkoda, że z Zielątkowa nikt nie zagląda - tyle tu nowych budów...

Zielątkowo to super miejsce, ma swój klimat (mieszkać w Dolinie Samicy - brzmi to bardzo sympatycznie).

Ha, my mamy nawet widok na dolinę Samicy Kierskiej :)

My "budujemy się" za remizą.

Golęczewo jest też bardzo urokliwą wioską, te zabytkowe domy...

A może kupowałeś działkę niedawno i wiesz kto ma jeszcze do sprzedania? Nasi znajomi rozglądają się właśnie za działką w Golęczewie. My naszą kupowaliśmy dawno, w 2001 roku.

Docelowo na pewno chętnie podpytam o paru fachowców z okolic, a potem zapraszam na grilla :)

My też zapraszamy na budowę w jakiś pogodny weekend :)

Atka13 napisała

A u mnie już robią strop

W środę mają podobno już zalewać muszą jeszcze uzbroić balkony (mam trzy ) Ciekawa jestem jak to wszystko pójdzie... no wiecie ściana kolankowa, dach, dachówki itp...

Nie mogę się doczekać aż zacznę Cię gonić :lol: Ściany i dach to taki przyjemny moment w budowie, kiedy dom nabiera właściwych kształtów i chyba nie ma takiego, kto się nie zastanawia jak to wyjdzie, czy nie za wysoko, nie za nisko itp, itd... i w tym cały urok :wink:

Mam straszny dylemat OKNA. Cały czas chciałam białe ze szprosami, ale dzisiaj ogladaliśmy Dom w Rododendronach 6 (nasz to 5) i tam właśnie były okna i rolety złoty dąb.

Wszystko zależy jaki kolor dachu planujesz. Biała stolarka pasuje do wszystkiego i nie ma problemu z wyborem koloru elewacji. Złoty dąb trochę oklepny (jak na mój gust) i wszedzie go proponują. W standardzie jest też orzech, ale jest ciemny ... no i mahoń. W przypadku mojego antracytowego dachu orzech odpada (wg mnie będzie za ponury efekt), więc pozostaje mi biel lub kolory niestandardowe (patrz w Dzienniku). A co do miejsc; na forum kilkakrotnie przewinęła się propozycja MS Okna http://www.msokna.pl. Może na początek zajrzyj tam :)

Kobietka napisała

najlepszy fachowiec na mojej budowie

Zapomniałaś wspomnieć o dekarzach :wink: Dzięki za namiary - umowa podpisana ..

Pozdrawiam, Ania

Aniu nie zapomniałam tylko elektryk był ostatnim moim fachowcem będącym nma budowie :o).Teraz będzie tynkarz i hydraulika i i cała reszta do wykonczenia chałupy o ile zdołamy kogoś sensownego zamówić :o)

Pozdrawiam :D