Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Marzin - dzieki :-) usmialam s chociaz przez lzy, bo oczywiscie siedze i rycze :-)

Ale z tym kierbudem to jakieś jaja. Ekipa też porąbana. Wygląda na to, jakby szukali pretekstu, żeby odjechać. U mnie było podobnie. Ja byłem kierbudem i kazałem lać ławy w folię. 8)

Najlepsze jest to:

Wykonawca (bartki) pyta: -co to za głupi kierownik wymyślił żeby lać w folię

Na to ja odpowiadam: - ja

... i nastała cisza :D Ale wykonawca nie uciekł. Zrobili tak jak chciałem.

Marne to dla Ciebie pocieszenie :roll:

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam nadzieje ze wiecej juz mi nikt takiego nr nie wytnie na tej budowie i ze pojawie s tu znow za niepredko bo dzis zajelam prawie cale forum podczas gdy inni budowali

Ciekawa historia, nie powiem :) Współczuje i gratuluję opanowania.

Taaa...inni chcieliby budować, bo ekipa jest ale - materiałów brak!! Porotherm jest towarem deficytowym i na zapisy, o cenie nie wspomnę. Zamienników brak! Co robić? Nie mam konceptu ... :evil:

Altariela napisała:

A ja sie powaznie zastanawiam nad kupnem styropianu już teraz...

rozmawialam z hurtownią - styro na elewację był kilka dni temu po 145 zł, teraz ma być po 150 zł a na kwiecień są przewidziane podwyżki rzędu 20 zł za m3!!! Nie mówiąc o tym, że prawdopodobnie tak jak w zeszłym roku styropianu najzwyczajniej na świecie... zabraknie Żałuję że nie uwzględniłam w kredycie wyższej pierwszej raty na zaliczkowanie materiałów - kupiłoby się wszystko teraz i byłby spokój

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak masz gdzie składować styro to radzę kupić :o)

Ja 3 tygodnie temu kupiłam styro na elewację za 140 zł\m3 a teraz ten sam styropian kosztuje 162z\łm3 .

Kupiłam od razu styropian na posadzki i teraz widzę że słusznie zrobiłam bo ceny idą dalej jak szalone w górę :o(

Sama widzisz jakie różnice w cenie w tak krótkim odstępie czasowym .

Pozdrawiam :D

Jak masz gdzie składować styro to radzę kupić :o)

Ja 3 tygodnie temu kupiłam styro na elewację za 140 zł\m3 a teraz ten sam styropian kosztuje 162z\łm3 .

Kupiłam od razu styropian na posadzki i teraz widzę że słusznie zrobiłam bo ceny idą dalej jak szalone w górę :o(

Sama widzisz jakie różnice w cenie w tak krótkim odstępie czasowym .

Pozdrawiam :D

Hurtownia mi przetrzyma :D dzięki za info, wobec tego z resztek pierwszej transzy kupię styropian, niech leżakuje :wink:

A tak poza tym to zupełnie nieoczekiwanie dziś... zamówiłam okna :o Rzutem na taśmę zapadła decyzja o okuciach WK1 do wszystkich okien na parterze. Zdecydowałam się na Oknoplast Kraków (od przedstawiciela w Gnieźnie, bo w Poznaniu jest drożej!!), 7 lat gwarancji na okno, 10 lat gwarancji na szczelność szyby, termoramka w komplecie, okleina dwustronna złoty dąb, 13 okien w tym 1 tarasowe, 1 kobylasty wykusz, 2 trójkątne, wszystkie klamki z przyciskiem za niecałe 17 tys. brutto z montażem - może komuś się przyda rozpoznanie rynku :wink: Jakby ktoś poszukiwał czegoś tańszego, to najtańszą ofertę miałam od jakiegoś przedstawiciela Plastbudu z Kościana (produkują z profili Aluplast, okucia Roto) - 12,5 tys. zł - oczywiście wyposażenie dużo uboższe, no i renoma producenta bez porównania mniejsza.

I wiecie co jeszcze... próbowałam dziś znaleźć namiary na betoniarnie, wiem że tego było tego sporo na naszym wątku, wraz z podaniem cen w różnych miejscach, ale przy 10 stronie dałam sobie spokój :( Ze smutkiem stwierdziłam, że ten wątek stał się zbiorowym dziennkiem budowy, gdzie kilkadziesiąt osób jednocześnie opowiada swoje perypetie... oczywiście w międzyczasie przewijają się informacje użyteczne: namiary na fachowców, przegląd cen, opinie o różnych budowlanych sprawach, porady... ale faktem jest że wątek rozrasta się w zastraszającym tempie i coraz trudniej odszukać w nim użyteczne informacje jak również nadążyć z czytaniem :( W związku z tym mam apel i sama oczywiście też sie do tego zastosuję: może dobrze by było ograniczyć trochę "pogaduszki", wszyscy, którzy mają potrzebę relacjonowania przebiegów budowy zachęcam do prowadzenia dziennika, a ten wątek niech pozostanie taki, jaki był na początku: miejscem gdzie łatwo znaleźć pomoc w budowlanych problemach, przydatne kontakty, aktualne ceny, komunikaty odnośnie planowanych podwyżek itp. Możemy też np. otworzyc drugi wątek, nazwijmy go umownie "towarzyski", gdzie można sobie będzie niezobowiazująco pogadać co tam u nas słychać, ale naprawdę uważam że taki "merytoryczny" wątek jest bardzo cenny. Przecież dlatego został otworzony ten wątek, gdyz "grupa wielkopolska" tak się rozrosła, że nie można było już dokopać się do żadnych sensowych informacji - a tu również wszystko do tego zmierza :oops: Co o tym myślicie?

Altariela napisała:

Co o tym myślicie?

Jestem za! Od kilku dni (przepraszam) ale nie mam siły czytać wszystkiego co sie pojawia w wątku. Zdecydowanie wnoszę o oddzielny wątek towarzysko-budowlano-plotkowy ;)

A żeby nadać "właściwszy" ton, zapytam czy ktoś ma pomysł skąd wziąć Porotherm (lub zamiennik) wcześniej niż w czerwcu ?? Może warto zorganizować własną dostawę z cegielni :roll: ... cena przestaje być wyznacznikiem ... Ludzie, IV RP - powrót do przeszłości ??!!

kupowal ktos moze juz wiezbe? bo poszukuje sprawdzonego tartaku ktory nie wcisnie mi kiepskiego drewna
Tartak w gądkach(prywatny)są dwa.650 netto.

to ten jak sie jedzie do Poznania to po prawej stronie?

jak jedziesz do PN to przed wiaduktem w prawo i jeszcze raz w prawo ok 100 m i w lewo i po prawej stronie.Tartak ELDREW tel-061/8171402. A ja szukam steropianu 12 lub 15 i sporexu 12. :lol:

I wiecie co jeszcze... próbowałam dziś znaleźć namiary na betoniarnie, wiem że tego było tego sporo na naszym wątku, wraz z podaniem cen w różnych miejscach, ale przy 10 stronie dałam sobie spokój :( Ze smutkiem stwierdziłam, że ten wątek stał się zbiorowym dziennkiem budowy, gdzie kilkadziesiąt osób jednocześnie opowiada swoje perypetie... oczywiście w międzyczasie przewijają się informacje użyteczne: namiary na fachowców, przegląd cen, opinie o różnych budowlanych sprawach, porady... ale faktem jest że wątek rozrasta się w zastraszającym tempie i coraz trudniej odszukać w nim użyteczne informacje jak również nadążyć z czytaniem :( W związku z tym mam apel i sama oczywiście też sie do tego zastosuję: może dobrze by było ograniczyć trochę "pogaduszki", wszyscy, którzy mają potrzebę relacjonowania przebiegów budowy zachęcam do prowadzenia dziennika, a ten wątek niech pozostanie taki, jaki był na początku: miejscem gdzie łatwo znaleźć pomoc w budowlanych problemach, przydatne kontakty, aktualne ceny, komunikaty odnośnie planowanych podwyżek itp. Możemy też np. otworzyc drugi wątek, nazwijmy go umownie "towarzyski", gdzie można sobie będzie niezobowiazująco pogadać co tam u nas słychać, ale naprawdę uważam że taki "merytoryczny" wątek jest bardzo cenny. Przecież dlatego został otworzony ten wątek, gdyz "grupa wielkopolska" tak się rozrosła, że nie można było już dokopać się do żadnych sensowych informacji - a tu również wszystko do tego zmierza :oops: Co o tym myślicie?

Jestem za a nawet przeciw! :wink:

Dlatego stworzyłem szybko wątek, gdzie będziemy do woli spamować!

>>KLIK<<

Gość hubx

co do firmy eurodom radze wszystkim tym co rozpatruja wspolprace z ta firma

100-razy sie zastanowic nim podpisza umowe na wykonanie projektu.

zasadniczy powod to wszystko trwa strasznie dlugo i o dotrzymaniu jakich kolwiek terminow nie ma mowy mimo zapewniem szefa- "spokojnie bedzie wszysko ok zdarzymy na czas", no i komunikacja u biurze masakra

mowie wam mimo zapewnien szefa lepiej kupic projekt gotowy i zaoszczedzic "kupe" czasu i nerwow o ile ktos nie ma wygorowanych wymagan i znajdzie odpowiedni projekt w katalogu

co do firmy eurodom radze wszystkim tym co rozpatruja wspolprace z ta firma

100-razy sie zastanowic nim podpisza umowe na wykonanie projektu.

zasadniczy powod to wszystko trwa strasznie dlugo i o dotrzymaniu jakich kolwiek terminow nie ma mowy mimo zapewniem szefa- "spokojnie bedzie wszysko ok zdarzymy na czas", no i komunikacja u biurze masakra

mowie wam mimo zapewnien szefa lepiej kupic projekt gotowy i zaoszczedzic "kupe" czasu i nerwow o ile ktos nie ma wygorowanych wymagan i znajdzie odpowiedni projekt w katalogu

tez mam takie wrazenie po lekturze postow i wyglada na to ze lepiej poszukac jakiegos malego biura ktore ma mniej zamowien i w ktorym pracuja ludzie z pasja bo powinni to zrobic duzo szybciej i lepiej no ale reklama dzwignia handlu

ja robiłem w małym biurze, takim malutkim i to samo ... poślizg 2 miesiące, kupa niedoróbek a znajomi musieli dopłacić sporo kasy i nerwów bo projektant źle zaprojektował komin i ściany i musieli kombinować mając już stan 0. Żona stwierdziła, że mnie podziwia ... że architekta nie stuknąłem :lol:

Reasumując jak ktoś dobrze trafi to super a jak nie to trzeba samemu przysiąść, przemyśleć i powiedzieć : proszę to skreślić, to dorysować, tutaj przeliczyć ... :roll:

............Co o tym myślicie?

cos musze wymyslic bo sam mam(mialem) problemy z poszukaniem namiarow na cokolwiek bo tyle juz tego !!!

zakladalem ta grupe glownie dlatego ze nie mialem sily wertowac tyle stron z grupy wielkopolskiej w poszukiwaniu cenych informacji

a tu takie male Déjŕ vu :wink:

wiec jestem za !!!

a mozna prosic o namiary na hurtownie z bk a dokladnie z ytongiem w celu sprawdzenia cen ??

Ale nikt nie zauważył. :(

ja zauważyłam, ja, ja ;)

tyle że nie mam za bardzo o czym plotkować, i na dodatek nikt w pobliżu się nie buduje...

a też już się pare razy naszukałam czegoś w tym wątku, tak że popieram rozdział na wątek plotkarski i konkretny - w związku z tym już milknę :)

Pozdrawiam

Asia

Brzydlak - nie martw się - takie jaja czekają cie przez całą budowę - drogą tyż się nie martw bo ona w najgorszym przypdku pójdzie na lini - Owińska - Mielno czyli ode mnie oddzieli ją kawała lasu a od ciebie pole kliny, pole mielno i kawał lasu - będzie ok.

Co do kredytu - wkurzam się jak cholera bo wysłałam ci na priv eleborat długi jak czas oczekiwania na ekipę budowlaną:)

Więc tak: żeby podnieść kredyt musisz rozliczyć się fakturami z wszystkich dotychczasowych transzy. Po drugie musisz to uzasadnić. Np cenami materiałów budowalnych, które wzrosły i jest to do udowodnienia - jak brałaś kredyt ceny były inne, po drugie ja miałam ułatwioną sprawę bo pierwsza ekipa sporo mi spieprzyła na co miałam protokół inspektora - oczywiście trochę na wyrost bo z większością tych wad da się żyć ale argument dobry, po trzecie uzasadniasz, że chcesz podnieść standard domu tzn np w kosztorysie miałas blachodachówkę a teraz chcesz karpiówke albo miałas strop drewaniany a teraz chcesz żelbetonowy itp itd To czy naprawde to zrobis banku nie interesuje - im chodzi tylko o wyciągnięcie dodatkowej kasy - no i nie zapominaj o zdolności kredytowej - im wyższy kredyt tym wyższe zarobki - więc zastanów się już teraz jak to załatwiać.

Jak będziesz miała jeszcze pytania odezwij się na priv. A co do nerwów z ekipami - nastaw się mocno na to, że czekają cię jeszcze większe problemy i użeranie się z kolejnymi wykonawcami, wielu z nich woli zapłacić odsetki karne za zwłoke w erminie a nie dyskutowac z ich zdaniem durnym inwestorem

asia