Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

kto z Was deskowal caly dach pod dachowke? czy to duzy koszt za metr i jak dlugo trwa?

Ja chciałem ale z rozmów z kilkoma cieślami/dekarzami wychodzi, że koszt + robocizna to dodatkowe +/- 5k pln przy dachu ok 220m2 i chyba odpuszczę sobie :-?

Ja planuję deskować. Jeżeli chodzi o robociznę to 50 zł/m kw - więżba z deskowaniem i roboty dekarskie (dachówka + orynnowanie i cała reszta). Koszt materiałów na deskowanie obliczam na jakieś 3 000 - 3 300 PLN (dach ~220m kw). Znajomy zaoszczędził na deskowaniu i teraz żałuje ... lepiej uczyć się na cudzych błędach :roll:

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

majania- a czemu on zaluje? dekarz mi dzis powiedzial ze deskuje s jesli nie masz zamiaru w tym samym sezonie pokryc dachu dachowka.

1/ Wycisza, wygłusza; 2/ stanowi dodatkową izolację termiczną, 3/ stanowi dodatkową barierę przy ewentualnym podwiewaniu śniegu czy deszczu. Zresztą w którymś z Muratorów (chyba) było o deskowaniu, ale nie pamiętam w którym :roll:

Ja także szukam więźby - dzwoniłam pod w/w adres. 650zł to cena do 4,5m dłuższe 750zł.

Czy może fizycznie widziałeś to drewno? Jak wygląda?

witam

niestety dzisiaj tam nie dotarlem bo mi zeszlo w aquanecie moze jutro sie uda a co do ogladania to pewnie mozna zobaczyc jeszcze niepociete no chyba ze beda akurat dla kogos cieli ale to nie wiem

Ja także szukam więźby - dzwoniłam pod w/w adres. 650zł to cena do 4,5m dłuższe 750zł.

witam

niestety dzisiaj tam nie dotarlem bo mi zeszlo w aquanecie moze jutro sie uda a co do ogladania to pewnie mozna zobaczyc jeszcze niepociete no chyba ze beda akurat dla kogos cieli ale to nie wiem

zazwyczaj coś leży na placu dla innego klienta, może jutro tam pojadę

jak jedziesz do PN to przed wiaduktem w prawo i jeszcze raz w prawo ok 100 m i w lewo i po prawej stronie.Tartak ELDREW tel-061/8171402. A ja szukam steropianu 12 lub 15 i sporexu 12. :lol:

oki dzieki jutro dzwonie albo moze nawet sie przejade bo bede w okolicy

Towar kupuje tam stolarz z rodziny i ocenił pozytywnie.

witam Was

Podziwiam was za zapał do śledzenia cen itp rzeczy jak czytam to co piszecie i zastanawiam się na jak długo wam tego zapału wystarczy!?

Ceny to kropla w morzu " budowania"

P.S.

WYKONAIE I DOPILNOWANIE TO JEST WYZWANIE

POZDRAWIAM

kto z Was deskowal caly dach pod dachowke? czy to duzy koszt za metr i jak dlugo trwa?

Ja chciałem ale z rozmów z kilkoma cieślami/dekarzami wychodzi, że koszt + robocizna to dodatkowe +/- 5k pln przy dachu ok 220m2 i chyba odpuszczę sobie :-?

Ja planuję deskować. Jeżeli chodzi o robociznę to 50 zł/m kw - więżba z deskowaniem i roboty dekarskie (dachówka + orynnowanie i cała reszta). Koszt materiałów na deskowanie obliczam na jakieś 3 000 - 3 300 PLN (dach ~220m kw). Znajomy zaoszczędził na deskowaniu i teraz żałuje ... lepiej uczyć się na cudzych błędach :roll:

majania

Mam podobną powierzchnię, większą o 20m2. Skąd Tobie wyszło, że za materiały na deskowanie i papowanie wyjdzie Ci 3300? Mi na same deski ma wyjść 3800. A gdzie papa?

witam Was

Podziwiam was za zapał do śledzenia cen itp rzeczy jak czytam to co piszecie i zastanawiam się na jak długo wam tego zapału wystarczy!?

Ceny to kropla w morzu " budowania"

P.S.

WYKONAIE I DOPILNOWANIE TO JEST WYZWANIE

POZDRAWIAM

Zgadza się. Ale nie w obecnej rzeczywistości. Gdzie z tygodnia na tydzień jest gorzej/drożej.

Oprócz jakości wykonania, trzeba się martwić, czy się budżet dopnie na koniec o te 30% więcej.

Już się pogodziłem, że wydam więcej na stan surowy.

Jeszcze wracając do cen.

A propos dachu.

Więzba - 820,00 pln brutto za 1m3

łaty - 2,1 za 1m

kontrłaty - 1,1 za 1m

deski - 550,00 za 1m3

Robocizna:

więzba - 17,00 pln za 1m2

deskowanie+papa - 16,00 pln za 1m2

dachówka +rynny - 26,00 pln za 1m2

Jakie wrażenia? Ceny w miarę ok?

ceny drewna ok co do cen robocizny to sie nie wypowiadam

mozna wiedziec skad drewno?

Do wswzystkich, którzy mają problem z porothermen - cała moja rodzinka siedzi w budowlance i wiem, ze porotherm jest - oni po prostu trzymają go na magazynach zeby maksymalnie windowac ceny. Spróbujcie w Raab karchaer (saint gobin) na Bałtyckiej.....

Brzydlak - deskowanie nie jest drogie ale ile kosztowało - nie wiem - trwało 3 dni! A mój dach ma 300 metrów. Czy warto deskować? Tak!! Jeżeli nie kładziesz od razu dachówki to na pewno trzeba to zrobic, zresztą pod dachówkę też warto położyć deski i pape - dach jest cieplejszy, stabilniejszy. Troche przededrożysz o robocizne i papę ale naprawde warto, jeśli boisz się, że kasy ci nie starczy - rób to co niezbędne do zamieszkania a dach odeskuj i pokryj papą - na 2 lata masz spokój i możesz dachówkę położyć póxniej - ja tak zrobiłam.

pozdrawiam

Asia