Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Witajcie!

mam parę potrzebnych namiarów (nie wiem na ile atrakcyjnych obecnie)

Kochani

Czy ktoś z Was wie, gdzie w Poznaniu jest jakiś dobry sklep z kominkami, zarówno wkładami jak i obudowami? Zeby można sobie na wszystko popatrzeć na żywo, a nie tylko podglądowo. Jak dotąd znalazlam na forum tylko na ul Miętowej, ale to nie jest wielki sklep, tylko firma w budynku jednorodzinnym, więc pewnie za wiele sobie nie pooglądam.

na przeciwko lotniska Ławica jest zdaje się dość konkretna firemka...

Słuchajcie! Poszukuję namiarów na małe koparko-spycharki, takie jakie się wynajmuje do ściągania humusu. Bede wdzieczna za wiele namiarow- jakos pozajmowani ludzie sa I ceny jak znacie aktualne - tez mozna podac Najlepiej zach. strona Poznania. I do tego- skad bierzecie piasek i w jakich cenach?

Żwirownia Lusowo P.Gabrielski 0608470201

za cata średnio biorą 80pln /h

Dla większych prac polecam firmę, która robiła mi wykop piwnicy

tel. 0604415943

Ja również mam pytanko:

gdzie najtaniej dostanę bloczki M6 ?

pozdro all

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

TBB Delta, ul .dziadoszanska.2zl brutto plus 33gr od szt za transport. jak masz swoj transport to tylko te 2zl.

Ale kiedy to było ? W sobotę pytałem u nich : 2,99 brutto (ale nie pamiętam czy z transportem czy bez). Inna sprawa, że mój wykonawca polecał ich ze względu na jakość.

mam pytanko:

czy ma ktoś na zbyciu deski/słupki po geodezyjne - tzn te co wbija geodeta przy wytyczaniu. Mi przysłał zapotrzebowanie na taki zestaw:

2 deski o długości 2 metrów

16 desek o długości 1,2 metra

38 kołków o wymiarach 5x3 cm i długości 1,20 m

Jak widać przyjmę/odkupię dość sporą ilość - lub skorzystam z pomysłu skąd najtaniej takie coś wziąć

Z góry dzięki

mam pytanko:

czy ma ktoś na zbyciu deski/słupki po geodezyjne - tzn te co wbija geodeta przy wytyczaniu. Mi przysłał zapotrzebowanie na taki zestaw:

Jak widać przyjmę/odkupię dość sporą ilość - lub skorzystam z pomysłu skąd najtaniej takie coś wziąć

Z góry dzięki

slupki to najtaniej chyab kupic laty i pociac na odpowiednie dlugosci deski tez w tartaku i pociac na budowie chyba ze masz dostep do darmowych palet ale wtedy trzeba je rozebrac co zajmuje dosc duzo czasu

Czy ktoś drążył temat ociepleń?

Jakie ceny za wełnę i robociznę (ocieplenie poddasza)?

A jakie za styropian (elewacje)?

za ocieplenie poddasza: 35 zł/m2 (wełna między krokwie+10 cm na stelażu+płyta g-k), do tego 10 zł/m2 za szpachlowanie połączń płyt

za styropian na elewacji: 30 zł/m2 (styro, klej, siatka, tynk silikatowy)

To oczywiście ceny samej robocizny.

Dzięki.

mam pytanko:

Z góry dzięki

podjedz do stolarza w twojej okolicy powiedz co chcesz a tobie zrobi

koszt za tyle okolo 70-100 zl

Słuchajcie, sytuacja na rynku materiałów budowlanych nie jest wesoła, ale też nie jest beznadziejna!! To co robią niektórzy hurtownicy woła o pomstę do nieba. Na własnej skórze odczułam brak cegły na mury; Porothermu brak - zamienników brak. Zapisy w tej chwili na czerwiec/lipiec. Za materiałem zaczęłam dzwnić już w połowie lutego. Dowiadywałam się, że jak był ostatnio to w cenie oscylującej w okolicach 6,50 zł/szt brutto (w listopadzie proforma na 4,90 zł/szt). Mozna było wpłacić 100% kwoty i czekać ok 2-3 tygodni. Ale wtedy nie mieliśmy jeszcze kredytu, a niepełnych kwot nie chceili nigdzie przyjąć. Sytuacja z dnia na dzień wyglądała gorzej. Cena Porothermu-widma oiągnęła najpierw 7,20, a w tej chwili ostanie dostawy szły po 8,50. Oczywiście po tyle były sprzedawany materaił JAK BYŁ!!! Zdarzyły mi sie telefony od hurtowników z propozycją cegły w ciągu tygodnia w cenie 9,65 zł/szt, kiedy średnia cena była w okolicy 7,50!!! Rozbój w biały dzień!!!

A teraz ku pokrzepieniu serc. Udało mi się zdobyć Poroherm w rozsądnej cenie i w zasadzie z dowozem w ciągu tygodnia. Jak to zrobiłam?? Poświęciłam kilka godzin na dzwonienie po hurtowaniach w wielkopolsce, małopolsce i w lubuskiem! Na 50 miejsc gdzie usłyszałam "Nie ma" lub oferowali materiał w kosmicznej cenie znalazły się też dwa miejsca (więcej nie szukałam), gdzie Porotherm był i byli też normalni hurtownicy! Cena z dowozem za PTH 25 ok. 7,50 zł/szt brutto.

A na koniec powiem tylko tyle: "Ludzie ludziom zgotowali ten los".