Marzin 21.03.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 A teraz ku pokrzepieniu serc. Udało mi się zdobyć Poroherm w rozsądnej cenie i w zasadzie z dowozem w ciągu tygodnia. Jak to zrobiłam?? Poświęciłam kilka godzin na dzwonienie po hurtowaniach w wielkopolsce, małopolsce i w lubuskiem! Na 50 miejsc gdzie usłyszałam "Nie ma" lub oferowali materiał w kosmicznej cenie znalazły się też dwa miejsca (więcej nie szukałam), gdzie Porotherm był i byli też normalni hurtownicy! Cena z dowozem za PTH 25 ok. 7,50 zł/szt brutto. A na koniec powiem tylko tyle: "Ludzie ludziom zgotowali ten los". No i masz rację majania. Ja pochodzę z lubuskiego, więc praktycznie każde poważniejsze zakupy zaczynam do rozeznania jak to wygląda np w Gorzowie Wlkp, ojciec często sprawdza mi ceny w rodzinnym Drezdenku, a ponieważ jest tam stałym klientem jednej z hurtowni, wiemy jakie są stawki bez konieczności targowania. Przykłady - pierwsze rozmowy o dachówkach - Prodach Gorzów. Tam dostałem dobre ceny, a potem sprawdziłem tylko, czy ktoś da takie w Poznaniu. Udało się! Więźba z okolic Drezdenka. Wyceny drewnianych okien - Drezdenko. Płyty stropowe - kupiłem w Międzychodzie. Same wstępne wyceny budowy sprawdzałem w Drezdenku. To taki punkt odniesienia. Nie ma tam takiej budowlanej koniunktury, więc hurtownicy bardziej skłonni do negocjacji. A teraz nie wiem, czy czasami nie sprowadzę z tamtąd instalatora. ojciec juz działa. A najlepsze jest to, że tam nie ma anonimowych fachowców. Wszyscy wiedzą, że pan Zenek jest najlepszy od rygipsów, ale drogi, za to pan Janek tańszy, ale chleje. Wybór jest prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 21.03.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 witam wszystkich budujących wielkopolan - proszę o namiary gdzie w poznaniu najlepiej pytać o dachówki z PRODACHu?może wiecie jakie w tej chwili są ceny np marsylki lub polki lub innych - nie jesteśmy jeszcze zdecydowani którą wybrać ale dachówki mają interesujące...pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 21.03.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 witam wszystkich budujących wielkopolan - proszę o namiary gdzie w poznaniu najlepiej pytać o dachówki z PRODACHu? może wiecie jakie w tej chwili są ceny np marsylki lub polki lub innych - nie jesteśmy jeszcze zdecydowani którą wybrać ale dachówki mają interesujące... pozdr. Zapytaj w Patexie na Złotowskiej. Namiary w moim dzienniku. Brałem tam dachówki Prodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
druti 21.03.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 ja z tego artykulu zrozumialem ze nie mozna stosowac wentylacji wywiewnej przy kominkach piecach itd a juz nawiewno-wywiewna mozna otóż to to znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 21.03.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 ja z tego artykulu zrozumialem ze nie mozna stosowac wentylacji wywiewnej przy kominkach piecach itd a juz nawiewno-wywiewna mozna otóż to to znaczy? to znaczy że się zgadzam z powyższym twierdzeniem zasada jest taka: nie należy mechanicznie wywoływać podciśnienia w pomieszczeniu gdzie jest urządzenie korzystające z naturalnego ciągu kominowego - zaznaczam, że artykułu nie czytałam więc nie odnosiłam się do niego tylko do samego wniosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
druti 21.03.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 ja z tego artykulu zrozumialem ze nie mozna stosowac wentylacji wywiewnej przy kominkach piecach itd a juz nawiewno-wywiewna mozna otóż to to znaczy? to znaczy że się zgadzam z powyższym twierdzeniem zasada jest taka: nie należy mechanicznie wywoływać podciśnienia w pomieszczeniu gdzie jest urządzenie korzystające z naturalnego ciągu kominowego - zaznaczam, że artykułu nie czytałam więc nie odnosiłam się do niego tylko do samego wniosku ok. wiec moze inne pytanie: mam juz 3 kominy (ktore wlasnie dzisaj skonczyli murowac) i chce zalozyc kominek. Czy to stwarza jakis problem? mUsze instalowac jakies inne cuda poza kominami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 21.03.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 druti w artykule chodzi o wentylację mechaniczną - jeśli masz tylko kominy, wentylację grawitacyjną - to wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
druti 21.03.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 druti w artykule chodzi o wentylację mechaniczną - jeśli masz tylko kominy, wentylację grawitacyjną - to wszystko jest ok no to wszystko ok. mam tez inne pytanie: czy do kotlowi 1.5mx3m zmieszcze cos innego niz piec gazowy. Szczegolnie interesowal by mnie piec na pelety, al nie wiem czy produkuja cos tak malego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 21.03.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 mam tez inne pytanie: czy do kotlowi 1.5mx3m zmieszcze cos innego niz piec gazowy. Szczegolnie interesowal by mnie piec na pelety, al nie wiem czy produkuja cos tak malego sprawdzę ale już nie dzisiaj - żeby mi nie uciekło napisz na zwykłego maila, bo inaczej zdarza mi się zapomnieć na coś odpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 22.03.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Szukamy dobrego elektryka i hydraulika i jakie to są koszty +/-na dom o powierzchni 155m/2.Towar z robocizną. Polecani na forum p. Krzysztof 602 736 408 Przemysław Wawrzyńczyk 606 943 414 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 22.03.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Szukamy dobrego elektryka Firma Find. http://www.instalacje-elektryczne.eu tel. 500 48 38 88 Robili u mnie i nie tylko i byli najlepsza moja ekipa. Robia wszystkie instalacje (tel. TV, SAT, Alarm itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kika79 22.03.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witam,czy możecie dać mi namiar na kogoś, kto wykonuje przyłącza wodociągowe? Najlepiej z gminy Tarnowo Podgórne lub okolicy.Ile może kosztować taki projekt i od czego zależy cena? My mamy rurę w drodze i potrzebujemy poprowadzić do domu jakieś 10 metrów. Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adisan1 22.03.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witam poszukuje pustakow wentylacyjnych, wiecie gdzie mozna je dostac ??znalazlem producenta w Srodzie Wlkp.Art-Bet 061-285-34-322 komorowy - 9.60 bruto3 komorowy - 16.40 brutto problem w tym ze doliczaja za dowoz 3.5zl za km ;/ bede wdzieczny za nmiry interesowalem sie tez stropami teriva, najlepsze ceny jakie znalazlem sa w Konbecie Filia POZNAŃ61-003 Poznańul. św Wincentego 11tel. 061 877 25 81,fax 061 855 24 91kom. 0512 313 335 belki :5m - 72zl netto4.20 - 47 zl nettopustak - 2.20 zl netto1.6m / m2 belki6,7 szt / m2 pustaka jezeli macie lepsze namiary prosze podzielcie sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 22.03.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witam, czy możecie dać mi namiar na kogoś, kto wykonuje przyłącza wodociągowe? Najlepiej z gminy Tarnowo Podgórne lub okolicy. Ile może kosztować taki projekt i od czego zależy cena? My mamy rurę w drodze i potrzebujemy poprowadzić do domu jakieś 10 metrów. Dziękuję za podpowiedzi. Mi robił Ryszard Gąska 602 510 029. Projekt nie dużo, ale sparwa musi iść do ZUD-u. Generlanie robi się tak: Samemu - zlecasz projekt, wykonawstwo, potem wodociągi robią odbiór Zlecasz - np miejscowym wodociągom. Onio zajmuja się projektem, ZUD-em, wykonaniem. Pierwsza opcja tańsza, druga wygodniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 22.03.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witam poszukuje pustakow wentylacyjnych, wiecie gdzie mozna je dostac ?? znalazlem producenta w Srodzie Wlkp. Art-Bet 061-285-34-32 2 komorowy - 9.60 bruto 3 komorowy - 16.40 brutto problem w tym ze doliczaja za dowoz 3.5zl za km ;/ bede wdzieczny za nmiry Ja też będę musiał kupić takie pustaki. Mam dość dużą przyczepkę, więc możemy się dogadać i podzielić koszty przejazdu. Ile będziesz potrzebował? Bo nie wiem, czy da się wszystko na raz zabrać. Ewentulnie takie pustaki robi Mucha w Rokietnicy. Sprawdzałeś tam cenę? Zawsze trochę bliżej. P.s. Masz może wymiary tych pustaków? Mi chodzi o 2-komorowy. Przydałby się też ciężar jednego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 22.03.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Maciek Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 22.03.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witam, czy możecie dać mi namiar na kogoś, kto wykonuje przyłącza wodociągowe? Najlepiej z gminy Tarnowo Podgórne lub okolicy. Ile może kosztować taki projekt i od czego zależy cena? My mamy rurę w drodze i potrzebujemy poprowadzić do domu jakieś 10 metrów. Dziękuję za podpowiedzi. poszło na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 22.03.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Mam pytanie o reku. Czy ktoś z Was zlecał wykonanie projektu instalacji wentylacyjnej? Teoretycznie można się w to bawić samemu, ale ja jednak chciałbym mieć to zrobione profesjonalnie. Na rekuperatory.pl chcą za projekt 1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 22.03.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 W Bartoszu ponoć 500 zł netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 22.03.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Mam pytanie o reku. Czy ktoś z Was zlecał wykonanie projektu instalacji wentylacyjnej? Teoretycznie można się w to bawić samemu, ale ja jednak chciałbym mieć to zrobione profesjonalnie. Na rekuperatory.pl chcą za projekt 1000 zł. no to masz profesjonalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts