cappo 06.11.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Jak znalazłem ten temat to szczena mi opadła - rewelacyjny pomysł Misiak! Ja właśnie jutro składam papierki na PnB. Jak je tylko dostanę to startuję. Moja lokalizacja : Lusowo Póki co mogę polecić architekta : http://www.brylastudio.com . Może nie jest najtańszy ale za to kreatywny bardzo! Na start mam również pytania : - szukam osoby, która zrobi projekt przyłącza wody (oczywiście tanio ) - czy ktoś się orientuje ile trzeba zapłacić firmie za m2 "pod klucz" w okolicach Poznania ? Ile szacujecie w swoich kosztorysach ? pozdrawiam i w miarę możliwości czasowych postaram się uczestniczyć w temacie ps. mam zbadany temat elektrycznych instalacji inteligentnych, jak jest ktoś zainteresowany służę pomocą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 06.11.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Coś topic nam na dół upadł. A mi zalali dziś ławy fundamentowe. Jutro pausa. Ps. Misiak, rozmawiałem dziś z gościem, który obsługiwał pierwsze fazy budowy (wykopy) Twojej sąsiadki z tego parterowca. Mam informacje odnośnie tego terenu. Jeżli chcesz, to dryndnij, powiem Ci co mi naopowiadali.... Po pierwsze to gratuluje rozpoczecia prac A po drugie to nie moge wlasnie ta dzialke ogladalem z zona w polowie 2005 roku i z powodow o ktorych piszesz zrezygnowalismy. A czy Pani od parterowki mieszka jakies 100m w prawo patrzac na mape i maja poloneza ? Bo jesli tak to chyba nasza znajoma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 06.11.2006 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 A po drugie to nie moge wlasnie ta dzialke ogladalem z zona w polowie 2005 roku i z powodow o ktorych piszesz zrezygnowalismy. A czy Pani od parterowki mieszka jakies 100m w prawo patrzac na mape i maja poloneza ? Bo jesli tak to chyba nasza znajoma tzn. ? ...chodzi o partetowy duzy dom samotny na wielkiej dzialce z wolno stojacym garazem murowanym a tam dzialek w 2005 roku bylo na okolo dosc sporo wiec moze jakies konkrety (nie wiem jakie ma auto ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 07.11.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 (nie wiem jakie ma auto ) Na pewno nie jest to Polonez. @Cappo Witaj w grupie, niezły masz nick - czy ktoś się orientuje ile trzeba zapłacić firmie za m2 "pod klucz" w okolicach Poznania ? Ile szacujecie w swoich kosztorysach ? Na poczatku też myślałem o takim rozwiązaniu, ale realia zyciowe zweryfikowały moje plany (czytaj koszty) Po pierwsze to gratuluje rozpoczecia prac A dziękuję, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 07.11.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 (nie wiem jakie ma auto ) Na pewno nie jest to Polonez. no to nie oni, w okolicy w której się budujesz mam kilkoro znajomych którzy właśnie się wprowadzają lub wprowadzili w 2005. O mało co bylibyśmy sąsiadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 07.11.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Ostatnio była mowa o tym kto ile czeka na warunki zabudowy, jeli "Informacja o terenie/działce" to włanie WZ to czekałem ... 2 tygodnie Też mielicie taki dopisek, że przed złożeniem wniosku o wydanie PnB należy uzgodnić wyjazd z działki w jakim tam referacie w urzędzie gminy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 07.11.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Ostatnio była mowa o tym kto ile czeka na warunki zabudowy, jeli "Informacja o terenie/działce" to włanie WZ to czekałem ... 2 tygodnie Informację...jeśli się nie mylę otrzymasz w przypadku gdy dla Towjej działki istnieje obowiązujący miejscowy plan zgospodarowania przestrzennego. Jesli takowego nie ma, bądz został uchwalony przed 1995 rokiem (czyli stracił ważność) trzeba wystąpić o WZ a to trwa różnie...w zależności od gminy... wg KPA 30 dni... Też mielicie taki dopisek, że przed złożeniem wniosku o wydanie PnB należy uzgodnić wyjazd z działki w jakim tam referacie w urzędzie gminy ? ...taaa..tez tak mieliśmy... mapka z zagospodarowaniem z wyrysowanym zjazdem...i bez problemów w 2 tygodnie przyszło uzgodnienie zjazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 07.11.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Ostatnio była mowa o tym kto ile czeka na warunki zabudowy, jeli "Informacja o terenie/działce" to włanie WZ to czekałem ... 2 tygodnie Informację...jesli się nie mylę otrzymasz w przypadku gdy dla Towjej działki istnieje obowiązujący miejscowy plan zgospodarowania przestrzennego. Jesli takowego nie ma, bądz został uchwalony przed 1995 rokiem (czyli stracił ważnosć) trzeba wystąpić o WZ a to trwa różnie...w zależnosci od gminy... wg KPA 30 dni... No tak, u mnie plan zagospodarowania był, jak kupowalem dzialke to dostalem jego ksero, ale WZ i tak potrzebne Też mielicie taki dopisek, że przed złożeniem wniosku o wydanie PnB należy uzgodnić wyjazd z działki w jakim tam referacie w urzędzie gminy ? ...taaa..tez tak mielismy... mapka z zagospodarowaniem z wyrysowanym zjazdem...i bez problemów w 2 tygodnie przyszło uzgodnienie zjazu Aha no to ok, w czwartek jade to zalatwiac Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 07.11.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Mice, jeżeli jest u ciebie plan zagospodarowania przestrzennego to potrzebujesz jedynie wypis i wyrys z planu....ewentualnie mozesz poprosić o zaświadczenie o zgodności planowanej inwestycji z planem tudziez o Informacje z planu na Twoja działkę....u mnie wystarczyło podanie we wniosku o PB nr Uchwały o planie zagopodarowania... nie musisz składac wniosku o warunki zabudowy i zagospodrowania teranu...te dwie procedury są zamienne i o WZZiT składasz gdy nie ma planu...nikt nie moze od ciebie wymagać takiej decyzji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 07.11.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Czołem budowniczowie! U mnie nic ciekawego się dziś nie działo. Fundamenty sobie schną, a hurtownia dowiozła parę gratów. Jutro majstry zaczynają murować ściany fundamentowe! Nara, ide lulu bo jestem zjechany jak koń po westernie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.11.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Mice, jeżeli jest u ciebie plan zagospodarowania przestrzennego to ... nikt nie moze od ciebie wymagać takiej decyzji.... No qrde, żebym to ja wiedział wcześniej nie traciłbym tyle czasu na papierologię, teraz tylko uzgodnić drogę i jazda z projektem (kilka przeróbek). Do wiosny muszę zdążyć, bo mnie z tego forum wyrzucą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 08.11.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Mice,możesz dokładnie napisać, co ci napisali z tym zjazdem? Czy masz wprost napisane, że przed uzyskaniem PnB masz uzyskać uzgodnienie zjazdu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.11.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 AcidteaW pisemku jest ostatni punkt :7. Inne warunki i zasady wynikające z planu oraz odrębnych przepisów.Przed złożeniem wniosku o wydanie pozwolenia na budowę uzgodnić wyjazd z w.w. działki na drogę - z zarządcą drogi (Referat Eksploatacji Technicznej UM w Kórniku) Wniosek pobrałem z netu ale stoi na nim napisane, że muszę dołączyć plan zagospodarowania działki na mapie zasadniczej z zaznaczoną lokalizacją wjazdu, a tego nie mam. Architekt jeszcze nie wrysował budynku skoro przerabiam na razie projekt. Czyli jak rozumiem, chwilowo nie ustalę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 08.11.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Słuchajcie, uzgodnienie wjadu na posesję jest jednym z warunków otrzymania pozwolenia. W UG Rokietnica zaniosłem to jednego dnia, drugiego odebrałem. Takie coś zaniosłem do UG, przybili pieczątkę i załatwione. http://img177.imageshack.us/img177/2236/beztytuuxw6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 08.11.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Mice,jeśli jest tak napisane to myślę, że tak. A na jaką drogę masz wyjazd z działki? Marzin,a na jaką drogę i o jakiej powierzchni masz wyjazd z działki? U mnie jest trochę inny problem: wyjazd z działki mam na drogę wewn., gdzie mam współwłasność. Tego nie muszę uzgadniać. Natomiast włączenie drogi wewn. do drogi miejskiej wymaga utwardzenia czytaj wykonania projektu. Zarząd Dróg Miejskich w uzgodnieniu nie napisał mi, że muszę to zrobić przed uzyskaniem PnB. A urzędzie nałożyli na mnie taki obowiązek....????Fizycznie ta droga miejska to zwykła szutrówka. Bez nawierzchni asfaltowej. A na pewno będzie ryta, bo trzeba media ciągnąć. Nie rozumiem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.11.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Mice, jeśli jest tak napisane to myślę, że tak. A na jaką drogę masz wyjazd z działki? Drogę ? Jaką drogę Idą sobie 2 koleiny przez pole które będzie osiedlem i od nich odchodzą boczne, już nawet bez kolein. Ja jestem na końcu takiej małej bocznej uliczki i za mną jest tylko las W sumie bez sensu bo inaczej niż na planie ZP nie mogę dojechać. Dzwoniłem do UM żeby się dopytać ale są twardzi, mapkę z wrysowanym budynkiem muszę im dać, bo bez ich PnB nie dostanę Ciekawe jak by coś nie pasowało i musiałbym zmienić projekt to czy mi kasę oddadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 08.11.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Marzin, a na jaką drogę i o jakiej powierzchni masz wyjazd z działki? Ja mam wjazd na drogę utwradzoną, należącą do gminy. U mnie jest trochę inny problem: wyjazd z działki mam na drogę wewn., gdzie mam współwłasność. Tego nie muszę uzgadniać. Natomiast włączenie drogi wewn. do drogi miejskiej wymaga utwardzenia czytaj wykonania projektu. Zarząd Dróg Miejskich w uzgodnieniu nie napisał mi, że muszę to zrobić przed uzyskaniem PnB. A urzędzie nałożyli na mnie taki obowiązek....???? Fizycznie ta droga miejska to zwykła szutrówka. Bez nawierzchni asfaltowej. A na pewno będzie ryta, bo trzeba media ciągnąć. Nie rozumiem tego. No to niezłe jaja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 08.11.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Niniejszym również dołączam się (za waszym pozwoleniem oczywiście ) do grupy rozpoczynających w 2007. Aktualnie jestem na etapie oczekiwania na pozwolenie na budowę (tzn. oczekiwania na dodatkowe papiery które muszę dostarczyć do pozwolenia, chociaż i tak już otrzymałam informację, że mi wydadzą odmowę i będę musiała składać jeszcze raz ). Buduję dom w koniczynce 2 z Archonu. Moja lokalizacja : Lusowo To będziemy "prawie" sąsiadami - ja Lusówko - czy ktoś się orientuje ile trzeba zapłacić firmie za m2 "pod klucz" w okolicach Poznania ? Ile szacujecie w swoich kosztorysach ? Ja też będę zlecała generalne wykonawstwo do stanu developerskiego - ze wstępnego rozpoznania rynku firmy mówią średnio (bez szczegółowej wyceny) 1700 - 1800 zł/m2 (stan developerski). W piątek idę na rozmowy z 3 firmami to będę wiedzieć więcej - chcę budować z silikatów. mam zbadany temat elektrycznych instalacji inteligentnych, jak jest ktoś zainteresowany służę pomocą... jestem zainteresowana - masz namiar na jakąś godną polecenia i niedrogą firmę która się tym zajmuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cappo 08.11.2006 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 To będziemy "prawie" sąsiadami - ja Lusówko SUPER ! - jeszcze dom nie stoi a ja już poznaję sąsiadów... jestem zainteresowana - masz namiar na jakąś godną polecenia i niedrogą firmę która się tym zajmuje? Generalnie w okolicach Poznania jest kilka firm. Znaczące jest to jak bardzo rozbudowaną instalację chcesz posiadać. Czy prostą, sterującą oświetleniem, ogrzewaniem czy mega kombajn sterowany przez net, który steruje kompleksowo wszystkim - może na sms-a nalewać wodę do wanny... Początkowo trzeba określić potrzeby i pod to dobrać system. Na tej podstawie można dopiero wybrać dostawcę. ps. Jeżeli będziecie mieli namiary do firm realizujących inwestycje "pod klucz" - będe zobowiązany. Aktualnie poszukuję wykonawcy. Ciao tutti, Cappo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 08.11.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Niniejszym również dołączam się (za waszym pozwoleniem oczywiście ) do grupy rozpoczynających w 2007. Witamy, witamy! Ja też będę zlecała generalne wykonawstwo do stanu developerskiego - ze wstępnego rozpoznania rynku firmy mówią średnio (bez szczegółowej wyceny) 1700 - 1800 zł/m2 (stan developerski). W piątek idę na rozmowy z 3 firmami to będę wiedzieć więcej - chcę budować z silikatów. Kolega z pracy chce tak budować, facet, który ma być u niego kierbudem powiedział, żeby się nie oszukiwać, ale cena za metr to ok 2,5tyś Nie wiem co o tym mysleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts