Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc_gość
Kucze pomozcie bo sie zamotalem. Zonka sprawdzala dzisiaj w gazowni i do wniosku o wydanie warunkow przylaczenia gazu czy tez pradu powinna byc dolaczona mapka z wrysowanym budynkiem. Troche mnie to zaskoczylo bo myslalem, ze adaptacja pojdzie swoja droga a w miedzycasie zalatwie wszystkie warunki przylaczy? A tu sie okazuje, z emusze czakac na projekt, potem adaptacje a dopiero potem skladac te nieszczesne wnioski.

Czy nie mozna na tych pamkach samemu narysowac domu?

Mapke trzeba dołączyć ( 2 egzemplarze - chyba 8) - składałem wczoraj na ręce kierownikowi przy szklaneczce whisky - razem wypełnialiśmy i wniosek i szklaneczki i gardełka 8) , to mogę nie pamiętać, czy wziął 2 czy jedną, ale tak mi jakoś świta, że brał 2)

Ale na pewno nie wrysowywałem żadnego budynku w tą mapkę.

Kiedyś składałem wniosek o warunki odnośnie innej działki i były te same wymagania, załączone 2 mapki bez wrysowywania budynku.

Do warunków odnośnie prądu też dzisiaj rano składałem i nie było wymagane wrysowanie budynku.

Gość Gosc_gość
Kochani, potrzebuje namiar na kogos, kto fachowo i realnie wyceni projekt, czy ktos moze pomoc?

Daj chociaż namiar jaki to projekt ?? bo jak nie wiadomo to można tylko to wróżki się udaćpo wycene.

Kochani, potrzebuje namiar na kogos, kto fachowo i realnie wyceni projekt, czy ktos moze pomoc?

Nikt fachowy nie zrobi Tobie tego za darmo, od tego jest np. kierownik budowy, firma budowlana itp.

Sporo rzeczy możesz sobie sama wycenić mając wykaz materiałów lub licząc "na piechotę" zapotrzebowanie (da się, jakieś 3-4h roboty z projektem, kalkulatorem, kartką i długopisem). Do tego wybierasz średnie ceny za robociznę i +/- koszt masz orientacyjnie. Wiele cen jest podawanych na forum, wystarczy poczytać.

aaricia- srednia w ubieglym roku w wielkopolsce z izby budowlanej to 1000zl/m2 (material plus robocizna) netto, wiec nie uwierze ze da s ten dom w stan surowy otwart postawic za 135tys netto skoro ma 265m pow netto, a od tej pow wiekszosc firm liczy koszt budowy. nawet jesli te dane byly w ubieglym roku zawyzone to w tym roku po takich podwyzkach tysiaka za metr za st sur otw musisz liczyc.

moj dom po przerobkach bedzie mial ok 140 m i mysle ze ze st sur otw zmiescimy s w 120 tys z robocizna.

Gość Gosc_gość
Chcemy budowac Benedykta III z MGProjekt

http://mgprojekt.com.pl/domki/benedykt3/index.php - moze ktos rowniez tutaj buduje ten domek?

To mogę Ci powiedzieć, że jak w 400 tys PLN się zmieścisz do wprowadzenia to będziesz się mogła cieszyć, ale lepiej założyć więcej tak z 450, albo nawet 500 tys PLN

Lepiej założyć więcej i wydać mniej niż odwrotnie.

Ja buduję Maje2 z tej samej pracowni i jeszcze 2 kolegów z tego forum i założenia mamy pod 450-550 tys PLN do wprowadzenia z górką.

Nikt Ci dokładniej tego nie wyliczy, bo zbyt dużo czynników ma wpływ na cenę i sporo czynników zmienia się w trakcie budowy.

Chyba, że zamówisz sobie dom pod klucz, ale wtedy to musisz konkretnie gadać z wykonawcą, a i tak w umowie wykonawca zastrzeże sobie punkty na zmianę ceny w zależności od warunków np. podatkowych w budownictwie, czy też wzrostu cen materiałów budowlanych.

wlasnie o to mi chodzi, ze to, co na stronie, a realia, to chyba calkiem co innego. Pomijajac wzrost cen materialow, robocizna tez jest drozsza. Brzydlak, gdzie budujesz w Puszczy Zielonce?

Mice, wiem, ze jest kosztorys i wystarczy wpisac nowe ceny. Sek w tym, ze ja nie mam pojecia, z czego sie buduje, ile tego trzeba - dlatego potrzebuje pomocy, goscia, ktory ze mna usiadzie, doradzi, policzy. Zreszta kosztorys i tak potrzebny bedzie do banku.

Kristofuros, twoj domek tez fajny, podobnie duzy do mojego, na ile wyceniasz budowe do stanu zamknietego? jesli moge spytac, oczywiscie.

Chcemy budowac Benedykta III z MGProjekt

http://mgprojekt.com.pl/domki/benedykt3/index.php - moze ktos rowniez tutaj buduje ten domek?

To mogę Ci powiedzieć, że jak w 400 tys PLN się zmieścisz do wprowadzenia to będziesz się mogła cieszyć, ale lepiej założyć więcej tak z 450, albo nawet 500 tys PLN

Lepiej założyć więcej i wydać mniej niż odwrotnie.

Ja buduję Maje2 z tej samej pracowni i jeszcze 2 kolegów z tego forum i założenia mamy pod 450-550 tys PLN do wprowadzenia z górką.

Nikt Ci dokładniej tego nie wyliczy, bo zbyt dużo czynników ma wpływ na cenę i sporo czynników zmienia się w trakcie budowy.

Chyba, że zamówisz sobie dom pod klucz, ale wtedy to musisz konkretnie gadać z wykonawcą, a i tak w umowie wykonawca zastrzeże sobie punkty na zmianę ceny w zależności od warunków np. podatkowych w budownictwie, czy też wzrostu cen materiałów budowlanych.

No wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo, dzieki Kristofuros, zaraz zerkne dokladniej na twoj projekt. Pzodrawiam