Zakrzewianka 17.04.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 My płaciliśmy 1250 zł za materiały oraz 400 zł za robociznę - kanaliza w sterfie zero., Ogólnie las rurek i domek dosyć duży - w parterze 190 m z garażem (tam jest kratka, więc również liczę Za cata zapłaciliśmy 70 zł za godzinę (noramlnie 80 zł, ale dostaliśmy rabat - bo było blisko) bez cata zasypywać będą tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidka87 17.04.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 2 pytanka Za rozprowadzenie kanalizy przy stanie zero 2500 za materiał i robociznę, trochę za dużo? Przy zasypywaniu fundamentów potrzebny jest cat, jak się wtedy płaci za cały dzień ryczał czy tylko za tyle ile musiał przesypać? Ile mniej więcej biorą? co do ceny to troche zalezy ile tego materialu wyjdzie ja u siebie za material dalem gdzies 150 zl (za kanalize rura 110 pomaranczowa)te 150 pln to za cały stan zerooo??? chyba tylko za wyjscie z budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 17.04.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 te 150 pln to za cały stan zerooo??? chyba tylko za wyjscie z budynku. ja w piasku mam zakopane 2x po 2 m rury kolano i 1 m rury ktora wychodzi poza budynek na tym laczeniu jest jeszcze trojnik z ktorego idzie rura 0,5 m do poziomu chudziaka tzn troche wyzej i na laczeniu dwoch rur 2-metrowych kolejny trojnik i ze 2 klana i rura 0,5 m do poziomu chudziaka no i na koncu jest kolano ktore wychodzi nad chudziaka i od ktorego bedzie sie zaczynal pion na pietro. Rura ze zlewozmywaka bedzie prowadzona po scianie za szafkami. tak wiec reasumujac mam rury: 2x0,5 m rury (24 zl) 1x1m (20zl), 2x2m( 64 zl) , 2 trojniki( 24 zl), i 5 kolan moze 6 ( 6x6= 36zl) w takim razie moze material kosztowal z 168 zl wszystkie rury i kolana pomaranczowe Wavin zakupione w zeszlym roku na jesieni fakt ze mam znizke w hurtowni ale podejrzewam ze instalator ma co najmniej taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 17.04.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 http://www.vegas.neostrada.pl/murator/3.JPGW tym miejscu stal dom z piwnica(obecnie dziura juz zasypana i jest w miare równo, czy teraz tez musze sciagac okolo 30-50cm? bo w tym miejsu bedzie stal nowy dom...ogólnie boje sie o fundaenty, glębokosc dziury to 2 metry i jest swiezo co zasypana a bedzie stal na tym fundament a pod dziura jest podloga piwnicy ktora została.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 17.04.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 tak moim zdaniem to bedziesz musial to dobrze zagescic te miejsca pod lawami a sciagac nic nie musisz bo humusu nie masz no chyba ze dziure zasypales ziemia a nie piaskiem szkoda tylko ze nie byl on zageszczany warstwami 30-50 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 17.04.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Zgadzam sięz bracholem, conajmniej zagęszczenie ale w sumie musiałby się wypowiedzieć specjalista konstruktor czy to wystarczy, może poszerzyć ławy ? Zapodaj pytanie na "Wymianie doświadczeń". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 17.04.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Dzięki wszystkim za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 17.04.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 dziura byla zasypywana ziemia(nie zaden zwir itp) troche grudek gliny tez sie zdazało...ogolnie budowlancy beda juz wiezieli co zrobic? budowe zaczne dopiero w lipcu pewnie... wiec ta ziemia troszke sie jeszcze ubije(powiedzialem sobie ze bee podlewał to miejsce jak trawnik ) to jak przyjdzie co do czego po papierkach o tylko wytyczenie budynku bez sciagania humasu? wsumie go nie ma bo jest tylko piasek wszedzie ale jak sie przygladnoc to moze z 20-30cm(max) róznicy w pewnch miejscach jest co do poziomu ziemi. a jak blisko moge postawic fundament w stosunku do studni? studnia glęboka i zaljej zasypywac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 17.04.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 W tym miejscu stal dom z piwnica(obecnie dziura juz zasypana i jest w miare równo, czy teraz tez musze sciagac okolo 30-50cm? bo w tym miejsu bedzie stal nowy dom... ogólnie boje sie o fundaenty, glębokosc dziury to 2 metry i jest swiezo co zasypana a bedzie stal na tym fundament a pod dziura jest podloga piwnicy ktora została.... ja kopalem na 2 metry (pod calym domem) ale dla tego ze wymienialem grunt bo byl nie nosny ! w to miejsce nakladalem piasku (dobrego bo nie kazdy idzie zagescic dobrze) warstwami 30-50 cm i zageszczalem zageszczarka 450 k na ta chwile mam (tak mysle i to potwierdzil moj kierbud dzisiaj ) dobrze zageszczony grunt nosny ! dobpiero na tym bedzie szalunek i wylewana lawa fotki moze wstawie jutro do mojego dziennika ! ps. piasku poszlo 500 ton koszt piasku + koparki + wypozyczenie zageszczarki = ok 10 k robota wlasnoreczna z pomoca rodzinnki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 17.04.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 dziura byla zasypywana ziemia(nie zaden zwir itp) troche grudek gliny tez sie zdazało...ogolnie budowlancy beda juz wiezieli co zrobic? budowe zaczne dopiero w lipcu pewnie... wiec ta ziemia troszke sie jeszcze ubije(powiedzialem sobie ze bee podlewał to miejsce jak trawnik ) to jak przyjdzie co do czego po papierkach o tylko wytyczenie budynku bez sciagania humasu? wsumie go nie ma bo jest tylko piasek wszedzie ale jak sie przygladnoc to moze z 20-30cm(max) róznicy w pewnch miejscach jest co do poziomu ziemi. a jak blisko moge postawic fundament w stosunku do studni? studnia glęboka i zaljej zasypywac... cos moge sie wypowiedziec na ten temat jak tylko byla zasypana dziura na 10000000 % to nie jet grunt nosny !!! ja probki piasku konsultowalem z geologiem zeby byl jak najlepszy do zageszczenia i nie moze byc z glina ! ja mialem 30 ton bardziej glinkowaty piasek to wymieszalem z normalnym i miejscami zrobila sie podczas ubijania podzuszka wodna - teraz musze to wywalic i wsypac wlasciwy piasek ! wiec nie radze stawiac domu na sypkim piasku bo to wszystko siadzie a pdlewanie bez zageszczania nic nie da naturalnie siadzie ale po paru latach !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 17.04.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 straszyc to wy umiecie!!! jak zasypywalem dziure (lopata wlasnorecznie) to odrazu lałem wode wiec to tez duzo utwardziło. wsumie piwnica miala tylko 20mk, a dom bedzie mial 110 najwyzej zrobi sie wieksza (glebsza)sciane fundamentowa w tym miejscu? wsumie za bardzo sie tym nie martwie bo budowlancy chyba sobie z tym poradza? a gliny bylo naprawde malo i wiem w 100% bo koparka tego nie zasypywala:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 18.04.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Podkład termozgrzewalny nadaje się na izolację ściany fund.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 18.04.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 straszyc to wy umiecie!!! jak zasypywalem dziure (lopata wlasnorecznie) to odrazu lałem wode wiec to tez duzo utwardziło. wsumie piwnica miala tylko 20mk, a dom bedzie mial 110 najwyzej zrobi sie wieksza (glebsza)sciane fundamentowa w tym miejscu? wsumie za bardzo sie tym nie martwie bo budowlancy chyba sobie z tym poradza? a gliny bylo naprawde malo i wiem w 100% bo koparka tego nie zasypywala:p ja ciebie nie strasze ! ja po zageszczeniu nie jestem w 100 % pewnien czy jest dobrze - teoretycznie musiałbym zrobic badania ale stwierdzilem ze nie robie bo jak sie okaze ze jest zle to juz nie mam sily robic to od nowa proponuje porozmawiac z kierbudem lub adaptatorem projektu ! moj domek ma tez ok 130 mk wiec nie jest duzy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 18.04.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 UWAGA ostrzegam przed hurtownią DOM BUD PLUS w Suchym Lesie. Właśnie dzisiaj przyjechał styropian - miał być Termoorganiki, a oni między 5 m3 wpakowali 9 płyt "dziwnych" - takich odpadowych, nie w kropki. Po interwencyjnym telefonie dziwili się, czego ja właściwie od nich chcę. UWAŻAJCIE pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 18.04.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Acidtea a dlaczego podkład termozgrzewalny? Tzn gdzie on właściwie ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 18.04.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Witam Wysłałam zapytanie o wycenę stropu TERIVA I do: Stropexu, Strobetu, Konbetu i Kospolu. Pominęłam jakąś firmę? Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viking70 18.04.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Witam Wysłałam zapytanie o wycenę stropu TERIVA I do: Stropexu, Strobetu, Konbetu i Kospolu. Pominęłam jakąś firmę? Pozdrawiam Sylwia Piotrowscy w Nekli, Big Bud Borowiec, Mucha Przerabiam aktualnie ten temat brrrrrrrrrrr Gdzie sie budujesz jesli mozna zapytac My w Rakowie - piekna spokojna wioska 50 miejscowych + 40 budujacych sie osob - uu nawet w 100 sie nie zamknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 18.04.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Acidtea a dlaczego podkład termozgrzewalny? Tzn gdzie on właściwie ma być? Izolacja ściany fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MUREK 18.04.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Witam , mam do odsprzedania po budowie budowlaną skrzynkę elektryczną . Skrzynka posiada 4 gniazda 230 V z bolcem i 2 gniazda siłowe (wiekszej i mniejszej średnicy). Kable połączeniowe z wszystkich gniazd są wyprowadzone do szyny, gdzie można wpiąć odpowiednie bezpieczniki wg. zapotrzebowania. Cały stojak posiada poziomą rączkę/uchwyt z izolacją ! Wykonywał to dla mnie elektryk. Całość wykonana solidnie i porządnie . Jeżeli jest ktoś zainteresowany to prześlę foto na maila. Pozdrawiam Aktualne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 18.04.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Mam zagwozdke, bo:Papa PV70S30, Producent Lemar rolka 7,5m za 67zł. Wg opisu producenta typowe zastosowanie na tgo typu izolacje. Papa Pv60S30, producent Werner Janikowo, rolka 10m za 55 zł. Wg producenta papa podkładowa wodochronna pokryć dachowych. Różnica w cenie jest i to spora.A mam potem zaizolować podłogę 2 razy. Możecie podać jakie papy i jakich producentów stosowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts