Marzin 20.04.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Rozmawiałem ostatnio z kilkoma ekipami i faktycznie od ubiegłego roku zaczęły sie pojawiać kwoty rzędu 100-300 zł za wycenę. Pytałem sie o co w tym chodzi, aż w końcu jeden facet mi powiedział, że on ma tego serdecznie dość - bo zamiast budować to siedzi i klepie te wyceny - średnio, kompleksowy kosztorys zajmuje mu ok. 12-16 godzin (wraz z materiałami) - bo ze względu na podwyżki cen mat. musi non stop dowiadywać sie o nowe ceny i prognozy. Na ok. 12-15 wycen dostaje 1 "dużą" robotę... A ludzie biorą 5-6 wycen i poźniej kombinują by brać najtańszych - jedna ekipa robi fundamenty, druga stawia ściany, trzecia strop itd. No a wycene trzeba zobic na całość. Tak więc częściowo rozumiem te żądania kasy za wycenę - co nie znaczy, że mi sie to podoba.... pzdr ps. sam płaciłem za wycenę Ale najpierw uzgodniłem czy mają możliwości budować, materiały, terminy, sprawdziłem ich "na rynku" itp. w ciemno nie ma co strzelać... Rozumiem, że jak ktoś chce wycenę pod stan deweloperski, to może to zająć dużo pracy, i tutaj się zgodzę, że za to można zapłacić. Ale w przeważającej części ludzie pytają tylko o wybudowanie stanu surowego- samą robotę. I to nie jest jakoś bardzo skomplikowane, żeby podać rząd wielkości. Zawsze trzeba się trochę pomęczyć, żeby był z tego chlebek. Handlowcy w naszej firmie jeżdżą po całym kraju i składają oferty na pojazdy które sprzedajemy. Tracą na to dużo czasu, papieru i pieniędzy na pokonywanie bezsensownych kilometrów. Jednak jeden na kilku coś kupi. Wg obecnych tenedencji w budowlance, też powinni za każdą ofertę kasować siano? Brzydlak, zobaczymy jak przyjdzie do zamawiania okien, i w każdym miejscu gdzie zapytasz o cenę skasują ciebie stówkę A teraz EOT - zaśmiecamy wątek. Bikreus - ta Magnumka w avatarze to z powodu jakiegoś hobby, czy jesteś z tej branży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 20.04.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Handlowcy w naszej firmie jeżdżą po całym kraju i składają oferty na pojazdy które sprzedajemy. Tracą na to dużo czasu, papieru i pieniędzy na pokonywanie bezsensownych kilometrów. Jednak jeden na kilku coś kupi. Wg obecnych tenedencji w budowlance, też powinni za każdą ofertę kasować siano? Tyle, że auta trzeba "wciskać" - podaż przewyższa popyt. W budowlance mamy odwrotną sytuację.Dobrych ekip mało, chętnych na budowę dużo. No i najgorsze jest to, że dobrych i w miarę tanich ekip juz nie ma A teraz EOT - zaśmiecamy wątek. Bikreus- ta Magnumka w avatarze to z powodu jakiegoś hobby, czy jesteś z tej branży? Jak najbardziej z branży Z tym, że akurat magnumek nie lubie - tak sobie z przekory wstawiłem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 20.04.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Tyle, że auta trzeba "wciskać" - podaż przewyższa popyt. W budowlance mamy odwrotną sytuację.Dobrych ekip mało, chętnych na budowę dużo. No i najgorsze jest to, że dobrych i w miarę tanich ekip juz nie ma Co prawda, to prawda. Jak najbardziej z branży Z tym, że akurat magnumek nie lubie - tak sobie z przekory wstawiłem pzdr Oooo! Ja robię w naczepach. Ty transport, czy jakiś diler ciężarówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 20.04.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Oooo! Ja robię w naczepach. Ty transport, czy jakiś diler ciężarówek? Transport. Jeździmy na Mercedes'ach i Man'ach. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viking70 20.04.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Przyjdzie w końcu taki czas, że ta koniunktura przysiądzie i zrobi lekki porządek. Moim zdaniem nie przysiadzie, bedzie tak przez nastepne 5 latek moze i duzej W koncu stanie podbijanie cen bo juz naprawde nikt nie bedzie mukla placic takich pieniedzy No kraj sie pochorowal - zeby w hurtowni nie wiedzieli jaka bedzie cena worka cementu w poniedzialek - nie wiedza dowiedza sie jak przyjedzie transport - noz kurde przez weekend zdrozeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 20.04.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 ma ktoś namiary na koparę do zdjęcia humusu w okolicy szczepankowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 20.04.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 RATUNKUCzy ktoś kupował lub widział ostatnio cegłę K-3?Jeszcze gorzej niż cegłą pełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 20.04.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 witam gdzie kupic stemple budowlane? jakie sa ceny i dostepnosc? Pozdrawiam Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 20.04.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 witam gdzie kupic stemple budowlane? jakie sa ceny i dostepnosc? W dowolnym tartaku będa mieli, ja kupowwałem kilka sztuka na ogrodzenie w Garbach, coś koło 7,2 pln brutto za sztukę 2,3m długą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 20.04.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 brachol wielkie dzięki,zadzwonię i spytam co sądzi o moim projekcie. a nie ma problema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 20.04.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 RATUNKU Czy ktoś kupował lub widział ostatnio cegłę K-3? Jeszcze gorzej niż cegłą pełną. A dostałeś gdzieś pełną na komin ? Normalnie masakra z tymi cegłami, chyba pójdę do znajomych co mają glinę na działce i sobie wypalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 20.04.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Może trochę dalej od Poznania? Ja już tutaj zrezygnowałam z szukania Na bieżąco można kupić np. folie budowlane, piankę montażową (w małej ilości) Śmiech przez łzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola.d 20.04.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 witam gdzie kupic stemple budowlane? jakie sa ceny i dostepnosc? Pozdrawiam Witolo Np. w Skórzewie W Skórzewie stojąc przy światłach (jadąc od Junikowa) po prawej stronie powinna stać (tak na wysokości wzroku w samochodzie os.) taka mała tabliczka z namiarem na stemple. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 20.04.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 CHOLE.. nie mogę przliczyć U BK 24cm + 20 cm styropianuPOMOCYhttp://www.humorpage.pl/obrazki2/zwierzeta/musmiech_sw.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 20.04.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 CHOLE.. nie mogę przliczyć U BK 24cm + 20 cm styropianu POMOCY ale jakiej odmiany ten BK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 20.04.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Potrzebuję cegłę pełną, gdzie szukać??????? Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 20.04.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 wiecie co, ja bym nawet byla gotowa zapłacic za ta wycenę ale nie 500 zł To mimo wszystko absurd. To ja zapłacę gościowi te kasę a on mi poda wycenę z księzyca, tak jakten ostatni i co, mam płacić następnym kolejnym firmom aż trafię na tę właściwą?Bo jeśli gośc siedzi i tylko klepie te wyceny i nic z tego nie wychodzi to może sygnał że te wyceny sa za wysokie.Mając doświadczenie w wycenianiu przecież moze podac orientacyjna cene w widełkach i jesli mi ona odpowiada , robic wycenę szczegołowa do umowy.Tez sie nigdy nie spotkałam z sytuacją aby to klient miał płacic za wycenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 20.04.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Moim zdaniem nie przysiadzie, bedzie tak przez nastepne 5 latek moze i duzej W koncu stanie podbijanie cen bo juz naprawde nikt nie bedzie mukla placic takich pieniedzy No kraj sie pochorowal - zeby w hurtowni nie wiedzieli jaka bedzie cena worka cementu w poniedzialek - nie wiedza dowiedza sie jak przyjedzie transport - noz kurde przez weekend zdrozeje. Bardziej chodziło m i o to, że rynek wyreguluje to co się dzieje. Import spowoduje, ze przestanie brakowac materiałów, a tym samym ceny przestaną skakać z dnia na dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adisan1 20.04.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Swojego czasu kupiliśmy bloczki w Pajo - jakość ok. Cena w lutym 2,30/szt + Vat. W najblizszym czasie chce kupic styropian na posadzki. Analizował ktoś jaki, jakiej firmy? Mam na myśli polecany styropian w kropki, czy to tylko marketing? O cenę wolę nie pytać, ale i tak pytam witam ja kupiłam wczoraj styropian 5-1m3 214 zł ,10-1m3 214zł ceny brutto w big-bud borówiec pozdrawiam cena za termo organice silver na podlogi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 20.04.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 zeby robic kosztorys do banku to chyba trzeba miec uprawnienia do wyceny nieruchomosci ale moze sie myle Chiba nie. Kosztorys dla banku, w którym składamy wniosek, przygotowaliśmy z wykonawcą w ciągu 15 minut przy kawie. Wg zapewnień pani z banku taki kosztortys ma znaczenie pomocnicze (mówi że z luzem traktują np. terminy do wypłaty transz, zobazymy jak to będzie w praktyce U nas chodziło o to, by broń Boże np. nie umieścić w kosztorysie elementu co do którego nie będziemy pewni, czy w ogóle będzie realizowany. A cała reszta - orientacyjnie. Zresztą to logiczne - jakoś nie wyobrażam sobie że przed budową ktoś wie ile za rok wyda na zakup płytek czy komandory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts