mikolayi 21.04.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 warunki zabudowy mam wydane 2mc temu,ale są one na gościa od którego kupiłem działkę. czy muszę występowac o te warunki ponownie? Wg mojej wiedzy nie musisz. Jedyne co to wypełnij wniosek o przeniesienie decyzji o WZ. Wniosek dostępny na stronie Urzędu Miasta Poznania - po prawej stronie "Formularze do druku". sprawdź tylko najpierw czy warunki, które chcesz przenieść odpowiadają Twoim oczekiwaniom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 21.04.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 warunki zabudowy mam wydane 2mc temu,ale są one na gościa od którego kupiłem działkę. czy muszę występowac o te warunki ponownie? Wg mojej wiedzy nie musisz. Jedyne co to wypełnij wniosek o przeniesienie decyzji o WZ. Wniosek dostępny na stronie Urzędu Miasta Poznania - po prawej stronie "Formularze do druku". sprawdź tylko najpierw czy warunki, które chcesz przenieść odpowiadają Twoim oczekiwaniom yo,yo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viking70 21.04.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Moim zdaniem nie przysiadzie, bedzie tak przez nastepne 5 latek moze i duzej W koncu stanie podbijanie cen bo juz naprawde nikt nie bedzie mukla placic takich pieniedzy No kraj sie pochorowal - zeby w hurtowni nie wiedzieli jaka bedzie cena worka cementu w poniedzialek - nie wiedza dowiedza sie jak przyjedzie transport - noz kurde przez weekend zdrozeje. Bardziej chodziło m i o to, że rynek wyreguluje to co się dzieje. Import spowoduje, ze przestanie brakowac materiałów, a tym samym ceny przestaną skakać z dnia na dzień. Oczywiscie jak nasi politycy nie oblaza tego importu jakims mytem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viking70 21.04.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Po ile płaciliście ostatnio za B-20, potrzebuję w okolicach Kostrzyna możecie coś polecić?? witam ja do siekierek za B-25 bez f-ry płacę 180. skad jak mozna wiedziec Posc jakies namiary 180 zeta to calkiem przyzwoita cenika A jak z jakascia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_pn 21.04.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Czy ktoś ma namiary na koprke do zdjęcia humusu w okolicach Kamionek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 21.04.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 ma ktoś namiary na koparę do zdjęcia humusu w okolicy szczepankowa 1/ 0 602 302 982 - p. Antoni (niezawodny w każdej sytuacji); 2/ 0 606 464 288 - p. Maciej A teraz ku pokrzepieniu serc. Udało mi się zdobyć Poroherm w rozsądnej cenie i w zasadzie z dowozem w ciągu tygodnia. Jak to zrobiłam?? Poświęciłam kilka godzin na dzwonienie po hurtowaniach w wielkopolsce, małopolsce i w lubuskiem! Na 50 miejsc gdzie usłyszałam "Nie ma" lub oferowali materiał w kosmicznej cenie znalazły się też dwa miejsca (więcej nie szukałam), gdzie Porotherm był i byli też normalni hurtownicy! Cena z dowozem za PTH 25 ok. 7,50 zł/szt brutto. A na koniec powiem tylko tyle: "Ludzie ludziom zgotowali ten los". możesz dać jakieś namiary http://www.hmb-gorzow.pl smahs napisał: rozglądał się może ktoś za styropianem na posadzki i elewacje. gdzie warto kupic, bo mam calkiem fajny namiar za 176 za metr frezowanego. Będę wdzięczna za namiar. Jakiej firmy? Ponoć najlepiej na posadzki kłaść dalmateńczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakszas 21.04.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Witam wszystkich budowniczych. Mogę kupić POROTHERM 24 z niemiec z dostawą na miejsce tzn Kostrzyn Wlkp. w cenie 7.84 za szt(1 metr kwadratowy=11szt). Chciałem się czy to dobra cena jak nie to proszę o informację gdzie można dostać taniej? Interesuje mnie również cena bloczków tzw.emek na fundamenty.Gdzie w rejonie Kostrzyna moża dostac i za jaką cenę? Co do bloczków, skontaktuj się z przedstawicielem VOXu we Wrześni - jak kupowałem to u niego było najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 21.04.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 witam gdzie kupic stemple budowlane? jakie sa ceny i dostepnosc? Pozdrawiam Witolo Np. w Skórzewie W Skórzewie stojąc przy światłach (jadąc od Junikowa) po prawej stronie powinna stać (tak na wysokości wzroku w samochodzie os.) taka mała tabliczka z namiarem na stemple. wielkie dzieki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 21.04.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 A ja ciagle prosze o namiiary na priva co do architekta.A kozystal ktos z architekta z geodomu? I mam pytanko czy zwykli muraze co zatrudniam ich jak buduje gospodarczo zrobia mi caly stan surowy wraz z dachem (dachówka) czy lepiej wziosc firme od a-d stan surowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 21.04.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 scooby- murarze dachu Ci nie zrobia tylko dekarz. jesli maja takiego w ekipie lub znaja i maja dogadanego to przyjdzie im zrobic. najlepiej sam poszukaj dekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 21.04.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Wsumie na poczatku chcialem budowac dewelopersko i w zaden inny sposob a teraz sie zastanawiam, bo MAm wspaniale warunki na gospodarczy sposob, po pierwsze mieszkam na dzialce w starym domku a obok na tej samej dzialce bede budowal nowy wiec nie bedzie problemu z nadzorem:p a po drugie hurtownie mam na drugiej stronie ulicy oklo 10m od mojej dzialki wiec z towarem tez nie bedzie problemu bo znam szefa:p ale jeden minus toze nie mam czasu parcuje od 8 do 16-18 a w weekendy studiuje... A moze mi doradzicie? o ile wiecej wyjdzie mi deweloperem? Wsumiejak juz to chyba tylko stan surowy wybuduje deweloperem, a przedroze strasznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 21.04.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 to zalezy jak duzo zarabiasz. jesli bardzo duzo to daj sobie spokoj z gospodarczym. developer zgarnie kupe forsy za twoja budowe ale nie bedziesz musial kiwnac palcem. jesli nie zarabiasz bardzo duzo to buduj sie syst g i pilnuj wszystkiego. dzwon szukaj i jeszcze raz dzwon. nie licz ze jak wlasciciel hurtowni to znajomy to potraktuje cie ulgowo. w interesach nie ma sentymentow. albo "kochajmy s jak bracia ale liczmy s jak Żydzi za bryndze" to wszystko zalezy od tego czyje godziny pracy sa drozsze - tw- czy developera. jak nie masz w rodzinie z 10k miesiecznie to lepiej sam wez s ostro do roboty. ja tak mysle. ale to twoje pieniadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 21.04.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 moze to zalezy jakie sa wymogi banku? Jak sie pytalem w Fortis Banku tak z 2 miesiace temu to podali mi liste gosci ktorzy robia wyceny i ceny takiej uslugi zaczynaly sie od 600 zl netto EE to chyba nie tak, jak mówisz o liście gości od wycen oraz 600 zł, to mowa chyba o OPERACIE. Bank w którym złożyłem wniosek potrzebuje dwóch rzeczy (pewnie podobnie jest w każdym banku): 1. Harmonogram-wycena (dwie kartki papieru - tabelka ile zamierzamy wydać i na co) - i to może sobie zrobić każdy sam, z kierbudem itd. (choć firma bud. się pieczętowała na tym) 2. Operat - oparcowanko przygoptowane przez rzeczoznawcę, który wycenia ile wg niego nieruchomość będzie warta po zakończeniu inwestycji. Oczywiście musi być więcej warta niż kredyt No i ten operat faktycznie może tyle kosztować (ja płaciłem 550 zł, bardzo fajna babka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 21.04.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 ile wiecej wyjdzie mi deweloperem? Wszystko zalezy od dewelopera Moi znajomi budowali koło Radomia - podobne chaty po 160 m uzytkowej - róznia sie tylko rozkładem scianek wewnatrz. Jeden gospodarczo, drugi z firmą od A do Z (nazwijmy ja deweloperem). Różnica w cenie to 15% kosztu całkowitego na korzyść gospodarczego - różnica w czasie to 7 miesięcy na korzyść deweloperskiego. Jesli tylko mi starczy kasy to będe budował z 1 firmą - jak zabraknie kasy to bede sie "bujał" gospodarczo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejc 21.04.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 A ja ciagle prosze o namiiary na priva co do architekta. Namiary poszły na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 21.04.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 to tez zalezy ja bardzo obrotny jest inwestor.jak dobrze pozgrywa ekipy i materialy to wybuduje szybko i sprawnie. ja widze ze wlasnie duzy developer obok nas buduje dluzej i ma spoznienia nawet po 6 miesiecy. z tej prostej przyczyny ze ma b.duzo zlecen i s nie wyrabia. my natomist mamy male poslizgi materialowe. a na pewno zamieszkamy szybciej niz niektorzy sasiedzi. bo to nasza praca czas i bardziej nam zalezy. to zawsze wszystko zalezy i od wielu czynnikow. jak masz kase i nie zal ci tych X-dziesieciu tys to bierz developera.spytaj u mytkowskiego. http://www.mytkowski.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 21.04.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 czy zna ktos firme DAVEX produkujaca okna z Buku/Niepruszewo?interesuja mnie opinie na temat ich produktow. ja nadal szukam dachowki Roben lub Rupp, moze ktos wie jak w tych czasach kupic taki towar? pozdrawiam Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 22.04.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Wszystko zalezy od dewelopera Moi znajomi budowali koło Radomia - podobne chaty po 160 m uzytkowej - róznia sie tylko rozkładem scianek wewnatrz. Jeden gospodarczo, drugi z firmą od A do Z (nazwijmy ja deweloperem). Różnica w cenie to 15% kosztu całkowitego na korzyść gospodarczego - różnica w czasie to 7 miesięcy na korzyść deweloperskiego. W przypadku kompleksowej budowy, jak to zauważyłem u sąsiada za płotem, wskażę jeszcze takie negatywy: - zbieranina zmieniających się różnych pracowników - stosowanie zasady: spierniczone? - zakryje się i nie będzie widać. - materiały nie te, które są najlepsze, tylko te na których developer najwięcej zarabia Czas wykonania - będzimy z sąsiadem mieli podobny. U mnie około 10 miesięcy, u niego 11. Koszty - rzecz względna. Mój dyrektor nie musi poświęcać czasu na budowę, bo więcej zyska intensywnie pracując w firmie. A ja czy sobie w pracy wypruję flaki, czy nie, nic to nie da, bo wielkiej różnicy w pensji nie będzie. Dlatego więcej zyskam angazując się w budowę i wiele rzeczy robiąc samemu. czy zna ktos firme DAVEX produkujaca okna z Buku/Niepruszewo? interesuja mnie opinie na temat ich produktow. ja nadal szukam dachowki Roben lub Rupp, moze ktos wie jak w tych czasach kupic taki towar? pozdrawiam Witolo Może zapytaj w Patexie na Złotowskiej. Pełne namiary w moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 22.04.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Dlatego więcej zyskam angazując się w budowę i wiele rzeczy robiąc samemu. Super, że masz takie możliwości i je wykorzystujesz. Ja pracuję od 7 do 18 - i niestety nadzór z mojej strony czy codzienne wyszukiwanie materiałów to fikcja (i dobrze o tym wiem). No i praktyczna znajomość zagadnień budowlanych jest u mnie "dyskusyjna" Bo to co wiem, pochodzi z lektury internetu i czasopism...a z praktyką to nie ma nic wspólnego. Tak więc nie można do wszystkich dopasowywać jednej miary. Co do jakości prac firm deweloperskich, to ja widziałem o wiele więcej dobrze zrobionych przez nich domów, niż takich budowanych systemem gospodarczym... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_pn 22.04.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Wsumie na poczatku chcialem budowac dewelopersko i w zaden inny sposob a teraz sie zastanawiam, bo MAm wspaniale warunki na gospodarczy sposob, po pierwsze mieszkam na dzialce w starym domku a obok na tej samej dzialce bede budowal nowy wiec nie bedzie problemu z nadzorem:p a po drugie hurtownie mam na drugiej stronie ulicy oklo 10m od mojej dzialki wiec z towarem tez nie bedzie problemu bo znam szefa:p ale jeden minus toze nie mam czasu parcuje od 8 do 16-18 a w weekendy studiuje... A moze mi doradzicie? o ile wiecej wyjdzie mi deweloperem? Wsumiejak juz to chyba tylko stan surowy wybuduje deweloperem, a przedroze strasznie? My tez na poczatku chcieliśmy wybudować od A do Z z firmą aż do czasu jak nam zrobili kosztorys gdzie np. dach ok 140 m dwuspadowy prosty z dachówką betonową policzyli nam ok 53 tyś. zł (materiał = robocizna), a teraz wiemy że ten cały dach wyniesie nas z dachówką ceramiczną w zaokrągleniu 30 tyś zł. Jest jeszcze wiele innych rzeczy które sobie wykalkulowalismy i zdecydowalismy się na budowę systemem gospodarczym.Jeżeli dla kogoś 30 do 40 tyś jest to znacząca kwota to nie polecam firm deweloperskich, bo minimum tyle się przepłaca. A propo firm które budują od podstaw to pilnujcie się przed EURODOMEM reklamuja się że budują za 1180 zł m2 a to jest tylko naciąganie. My robilismy u nich projekt który jest bardzo kiepski, nie zrobili go w terminie i cieszymy się , że nie zdecydowalismy się na budowę z nimi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts