misiak 19.11.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Kurcze, niby Twój dom nie dużo większy, ale koszty samego stanu "0" juz tak! A jak sprawa podłoża? Próbowałeś drążyć temat, są jakieś mozliwości logicznego wybrnięcia z opresji? no te 34 m uzytkowej wiecej no i lawy ty tylko miales prostokat a ja mam prostokat + 3 w srodku mysle ze to przez dach kopertowy narazie nic nie robie czekam za oficjalna dok. ma byc poniedzieli i dopiero pojde do projektanta /adaptatora aby zobaczyl co mozna zrobic i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 19.11.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 w 2005 AGA444 zebrała linki o fundamentach. Polecam tę lekturę zaczynającym swoje budowy: Dobrze zdjęty humus czy źle –skąd wiedzieć? Drenaż opaskowy Jak izolować fundamenty? Problem – fundament z porotherm Ocieplenia fundamentów steropianem Czy to dobre rozwiązanie?? Polne głazy w fundamencie? Jak ocieplić fundament wylany w gruncie: Fundament – projekt, a wizja wykonawcy Czy można nie ocieplać ściany fundamentowej Ściany fundamentowe wylewane vs z bloczków Ściany fundamentowe wylewane czy z bloczków Fundament w deskowaniu czy w gruncie: Jaka kolejność warstw przy ocieplaniu ściany fundamentowej Na jaką głębokość kopie się fundament Ściana fundamentowa Ława fundamentowa bez szalunku, trzeba folię? Jak kopać ręcznie czy mechanicznie? Robię fundament – o czym pamiętać? kanalizacja itd Jak wykonać przepusty przez fundament Ważne pytania dotyczące wylewania chudziaka Grunt to glina, jaka izolacja fundamentów Jak tanio wykonać fundamenty Fundament - rozterki/pytania Kilka pytań dot. budowy Przeczytałem kupę postów i dalej nie wiem... Fundamenty w folii Jak policzyć ilość potrzebnego betonu Inny fundament? Fundamenty W jakiej temperaturze można wylewać fundamenty? Ściana fundamentowa – beton czy cegła? Czym zabezpieczyć na zimę Legalett – doświadczenia mieszkańców Czy w ogóle wykonywać izolację pionową fundamentów i ławy Ławy bez szalowania – na gruncie Fundament 3 warstwowy z bloczków – proszę o opinię Izolacja pionowa fundamentu – baaardzo proszę o opinie !!! Ile płaciliście za fundamenty??? Ile czasu mogą leżeć fundamenty? Obsypywanie fundamentów piachem od zewnątrz Fundamenty w końcu października Jakie bloczki fundamentowe Popękane ławy fundamentowe Ławy fundamentowe – izolacje niezbędna czy nie? Jaka szer. fundamentu? Podsypka pod ławy fundamentowe?? Fundamenty – zarysowania i pęknięcia Instalacja odgromowa, uziemienie Fundamenty lane do ziemi kiedy można? Bez „chudziaka”?!?!?! Obsypanie fundamentów Ile trzeba odczekać, aby wsypać piasek w fundament? Fundament wylany w ziemi – jak zaizolować i ocieplić Fundamenty z bloczków czy lany beton Klejenie styropianu do ściany fundamentowej Drenaż opaskowy Jaka folia do wykopu pod fundament – pilne!!! Jaki fundament lepszy? Czy pod ścianki działowe trzeba robić fundament? Fundamenty na podmokłym gruncie Fundament i wysoki poziom wód gruntowych Fundamenty??? Potrzebna fachowa opinia!!! Ławy bez szalowania - na gruncie Pilne! - pęknięcie na fundamencie Fundament na gruncie niejednorodnym-pomocy? Pierwsze „ciekawe” pomysły wykonawcy – stan zero Fundamenty–zapomniano Polewanie wodą piachu – proszę o „oświecenie” Czym zasypywać fundament Fundamenty w szalunku z ziemi – znacie to ...??? Fundamenty wylewane w gruncie Czy konieczny jest drenaż w glinie!! Z czego fundament Fundament na nieprzepuszczalnym gruncie Wzmacnianie fundamentów Fundamenty: beton, czy bloczki betonowe Czy izolować pionowo fundamenty betonowe? Jaki szeroki fundament Mój architekt nie zgadza się na izolację fundamentów!? Czym wypełnić fundament? Betonem czy piaskiem? Fundament - czy tak można? Ocieplenie fundamentów Co na fundament? Problem z fundamentami Bloczki fundamentowe z silki? Czy dom naprawdę musi „siąść”? Czy ocieplać taki fundament ? Zabezpieczenie przed zimą Mam dylemat: fundament wylewany w grunt czy w deskowanie? Jaki beton na fundamenty? Fundament w listopadzie? Rapować czy nie? Zamykać fundamenty na zimę czy nie? Czy kontynuować budowę październik – listopad? Czy trzeba usuwać humus? Fundamenty prosto w ziemię czy w szalunku? Ława fundamentowa bez zbrojenia Czy można postawić fundament na wiosnę, czy lepiej na jesieni? Kurde .. zrobili mi fundament bez ław ...L Wysadzi mi fundamenty? Czy zepsuli mi fundamenty? Fundamenty w glinie Czy dobrze myślę? Zasypywanie fundamentów Kamień węgielny Ile czekać po zalaniu fundamentu? Ile czasu odczekać po zalaniu fundamentu? Kiedy ściągać szalunek fundamentów? Koparka, czy łopata? Obsypywanie fundamentów – czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 20.11.2006 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 no niezle dzieki krys1 napewno sie przyda !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 20.11.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Jak komuś będzie mało to mam jeszcze to: Kompletny harmonogram prac Przepis o zabudowanej sąsiedniej działce Z czego paliki dla geodety wytyczanie budynku na działce proszę o radę? fundament to rzecz święta Fundamenty - ile czekać między laniem chudziaka, ław itd.? Przed zasypaniem fundamentów - odczekać? co na ocieplenie przed zasypaniem fundamentu? jak odwodnić działkę Problem z uszczelnieniem posadzki – tego jeszcze nie było!!! Po co wywijać folię na ściany przy izol. poziomej? Fundamenty – ile czekać między laniem chudziaka, a ław itd.? Fundamenty – kolejność Jak wyjdzie taniej? Uziom po zalaniu fundamentów Ocieplić fundament przed zimą czy nie ??? Co na szczęści w fundament? fundamenty z systemem grzejnym firmy LEGALETT Wykopy pod ławy – kto ma rację? Czy ławy fundamentowe należy polewać wodą? izolacja pionowa fundamentu? IZOLACJA PRZECIWWILGOCIOWA – DOM NIEPODPIWNICZONY Dwa pytania odnośnie etapu zero... Zasypywanie fundamentów piaskiem Fundament w deskowaniu czy w gruncie? Najtańsze fundamenty A może tak? Stan surowy a sprawa w sądzie (potrzebna porada) ILE??? Ile kosztuje wykonanie szczegółowego kosztorysu? ile wizyt kierownika budowy ? ile dla kierownika budowy? Ile płaciliście kierownikowi budowy? Odpowiedzialność, a kierownictwo budowy 100 PLN za palik, albo za narożnik? Ile płaciliście za rozprowadzenie kanalizacji ? Instalacja wewnętrzna wod-kan kanalizacja Wykop ręczny – 1,5m*100mb cena wykopania 1 metra rowu Ile za prace ziemne? Ile za roboty ziemne Ile za fundamenty FUNDAMENT – CENA m.b. roboty ziemne Koszt wykonania fundamentów i wszystkich robót ziemnych. Ławy + fundamenty Fundamenty – cena Wykonanie fundamentów koszt wykonania fundamentu FUNDAMENT KOSZ ROBOCIZNY jak sądzicie czy wystarczy 12 tys. zł .? – fundamenty? O kosztach fundamentów. ILE PŁACILIŚCIE ZA FUNDAMENTY??? czy cena fundamentu nie jest zbyt atrakcyjna? jaki koszt robocizny fundamentów? Ile za wykonanie fundamentów ? Cena za fundamenty i strop ile za stan zero + parter + strop ? Ile za stan zerowy Ile kosztuje robocizna za wykonanie stanu „0”, fund Ile kosztuje stan zero Ile za stan zero? koszt domu zniechęca ile za m2 stan surowy z dachem? ile trzeba mieć pieniędzy na budowę domu? Dostałem wycenę na dom – o ile za dużo? wpływ na cenę domu dom za 210 000 zł?? Możliwe ?? Stan surowy - wycena do oceny robocizna stanu surowego Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym??? wycena robocizny stanu surowego – proszę o opinie Jest tyle, a ile powinno być? Koszt robocizny stanu surowego – wypowiedzcie się? Proszę o radę – bumerang czyli stan surowy Śmiać się czy płakać????? Kosztorys – co wy na to !!! Koszt robocizny – ekipa murarzy cena stanu surowego pomocy!! tanio to czy drogo stan surowy otwarty? koszty budowy czy 16000 zł to dużo za...? Wymieńmy info o kosztach za 1m2 stanu surowego otwartego Stan surowy - drogo?? orientacyjne koszty ekipy Trudne rozmowy o pieniądzach. Moralniak + ewentualny odwet ? BANKOWCY POMOCY !!!! Kasa mieszkaniowa i kredyt z banku – nowy problem Kredyt budowlany - kiedy brać? Tradycja UMOWY!!! Umowy Fugas wzór umowy... Czy ktoś ma wzór umowy z budowlańcem? Umowa z kierownikiem budowy Umowa z wykonawcą Umowy sensowna umowa z kierownikiem budowy umowa na roboty UMOWA!-roboty budowlane ) UMOWA KAROLINY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 20.11.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 @krys1 Ale jazda! Dobra robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 20.11.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 krys1 Super, ale widze,ze ja juz teraz innej lektury niz forum muratora to nie uswiadcze, ale co tam...czasami watki pasjonujace jak sensacja a tak powaznie, to wielkie dzieki- czlowiek dobrze przygotowany mniej scykany?? Jesli chodzi o gmine i WZ, to Pan sie przyjrzy i mam dzwonic jutro...dzis odebralam wycene no i jutro moze jazda do banku formalnosci zalatwiac? i czekam z utesknieniem na listonosza z muratorami... Pozdrawiam N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 20.11.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Umowę spisuje się na wojnę nie na pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 20.11.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 NIE POLECAM SWOJEGO PROJEKTANTA O ludzie co się stało ? Weź mnie nie strasz, bo ja też mam z polecenia i też bez umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 20.11.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Długo by pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 20.11.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Jak chcecie moge polecic swoja pania architekt uwazam ze jest super-profesjonalistka w kazdym calu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_Ko 20.11.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Na pocieszenie moge ci powiedziec, że dzisiaj miałem spotkanie podobnej treści. Chodziło o zaprojektowanie stajni...i zgadnijcie...co? .....30000 sobie zawołali . A to nie jest jakaś skomplikowana budowla, na pewno nie bardziej skomplikowana niż dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 20.11.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 NIE POLECAM SWOJEGO PROJEKTANTA O ludzie co się stało ? Weź mnie nie strasz, bo ja też mam z polecenia i też bez umowy ja tez mojego nie polecam - moze nie dokladnie projektanta (bo mam gotowca) ale adaptatora najpierw miesiac mi robil drobne zmiany jeszcze sknocil, duzo zmian nie wprowadzil a na usprawiedliwienie oznajmil ze to sie zmieni w dzienniku budowy skasowal 1000 i posiwadczyl nieprawde podpisujac sie pod adaptacja ze byl na dzialce zrobil wykop probny i stwierdzil ze gleba jest ok .... gostek nie wie ktora to moja dzialka (pare razy go prosilem aby podjechal ze mna na nia ) czekam tylko za dok. od geologa i pojde do niego o zwrot kasy jak nie odda ide najpierw do starostwa pozniej do instytucji to wydaje takim uprawnienia , a w najgorszym pozwe go a i zaznacze ze tez byl z polecenia ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 20.11.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Bo ludziom z polecenia czasami odbija. ROBSON 68 jak możesz to daj namiar, może się jeszcze przydać. Do naszego po nadplanowe rzeczy na pewno nie pójdziemy. P.s.Nasz ponoć był na wizji lokalnej działki i nawet nie widział skrzynki energetycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 21.11.2006 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 jakby nie moglo sie obyc bez zbednych stresow Robson, ja rowniez prosze o namiar do architekta...czas kupowac projekt niedlugo i go adaptowac Pozdrawiam i trzymam kciuki za batalie z tymi zlymi... N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 21.11.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Słuchajcie, tak czytam o Waszych kłopotach z architektami i projektantami, i postanowiłem (za jego pozoleniem oczywiście) podać namiar do mojego kolegi, który projektował mój dom. Jest tylko jeden problem, mieszka koło Zielonej Góry, ale w dobie internetu i komórek można sobie z tym poradzić. Andrzej 504 186 304 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 21.11.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Dzięki Marzin:0 na szczęście Z.G. to jeszcze mój teren działania Natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 21.11.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Dzięki Marzin:0 na szczęście Z.G. to jeszcze mój teren działania Natalia Spoko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 21.11.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 A my przed zapłatą za projekt postanowiliśmy pokazać go najpierw szefowi ekipy budowlanej i cieśli. Myślę, że nie jest to zły pomysł. Niech rzucą okiem, zobaczymy co tam jeszcze wyłapią? Dlaczego mam płacić za coś co później będzie nadawało się tylko do kosza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 21.11.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 krys1, widzę, że Cię tu chwalą za kawał dobrej roboty o fundamentach, a Tyś chłopie tylko przekopiował wewątek: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=47424 Cudzysłów trzeba było chociaż dać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 21.11.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 krys1, widzę, że Cię tu chwalą za kawał dobrej roboty o fundamentach, a Tyś chłopie tylko przekopiował wewątek: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=47424 Cudzysłów trzeba było chociaż dać . Skoro już zwracasz uwagę to sprawdź komu ją zwracasz Inna sprawa, że ludzie dziękują za ten spis, więc nie wszyscy widocznie do tego dotarli Krys1 sporo informacji tutaj wrzuca ze wszystkich postów grupy Wlkp od jej początku a nie każdy ma czas lub możliwości przejrzeć wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts