Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

w WZ mam obowiazujaca linie zabudowy od frontu 10m a chce dom usytuowac w głab dzialki okolo 18m od frontowej strony działki....

czy musze zrobic aneks do wz? długo to bedzie trwało? czy zrobic na czarno i usytulowac sobie dom w glab dzialki tak jak chce? oczywiscie nie bedzie to sasiadam przeszkadzac bo granica 4m nie bedzie przekroczona...

Zacznę od odpowiedzi a na końcu pytanie ...

Zmiana WZ może się ciągnąć, bo ktoś może oprotestować, trochę papierów trzeba przerzucić itd. i niekoniecznie muszą się zgodzić. Zresztą nie chodzi o zmianę WZ tylko pozwolenie na odstępstwo. Rozumiem, że w WZ dla Twojej działki jest napisane dokładnie "obowiązująca linia" a nie np. "nieprzekraczalna". Samowolki nie radzę, gdyby to było 0,5m to by może i przeszło ale przy różnicy 80% to nie przejdzie przy odbiorze a i ktoś może Ciebie podkablować.(Pamiętaj, że Twoje papiery było rozesłane do sąsiadów o ile już o nie wystąpiłeś).

Podstawowe pytanie : a zadzwoniłeś choć do urzędu żeby się spytać czy grupa to jedyna słuszna wyrocznia ?

Pytanie nr. 2 : masz już adaptację i PnB ?

oczywiscie ze zasieglem wiedzy w urzedzie...tylko w czwartek ten koles co robil mi wz wraca z urlopu dopiero:/

a PnB jeszcze nie zozylem, najpierw chce to wyjasnic, jak nie da sie tego zrobic i bedzie trzeba robic nowe wz to na pewno tego nie robie i dom buduje na lini 10m i 11,5m od jednego sasiada a od drugiego 4m:/

dlatego chciałem dalej(w glab działki) ale za to posrodku dzialki.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich budujących!

i od razu zasypię gradem pytań:

- ile orientacyjnie czeka się na pozwolenie na budowę w Poznaniu?

- czy ktoś stawiał/stawia dom na płycie Legalett i ma jakieś doświadczenia/przemyślenia?

- czy ktoś zbudował/buduje dom drewniany (z bali) i mógłby sie podzielić doświadczeniami?

Witam wszystkich budujących!

i od razu zasypię gradem pytań:

- ile orientacyjnie czeka się na pozwolenie na budowę w Poznaniu?

- czy ktoś stawiał/stawia dom na płycie Legalett i ma jakieś doświadczenia/przemyślenia?

- czy ktoś zbudował/buduje dom drewniany (z bali) i mógłby sie podzielić doświadczeniami?

ad.1. a w urzędzie nie powiedzieli ? 30 dni jesli nie ma komplikacji

ad.2 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=32400&highlight=legalett

ad.3. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=504&highlight=dom+bali

podsumowując, podpis pod Twoim nickiem i lektura : http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=117

pilnie poszukuje firmy ktora robi przyłącza i odcinki wodno kanalizacyjne w okolicach rokietnicy !

jaloska gratulacje - teraz juz pójdzie z górki ;-)

Niestey nie znam nazwiska ale proponuję zadzwonić 503972304, u nas będą robić przyłącza ale dopiero w sierpniu. Wycena korzystniejsza niż PUKU z Rokiertnicy i wiem że działąją na tym terenie od dawna.

Właśnie zauważyłem że od dłuższego czasu nie wychodzą żadne wiadomości z mojej skrzynki są poprostu w foderze do wysłania czy może ktoś wie co z tym zrobić?

Przepraszam wszystkie osoby które nie otrzymały odpowiedzi a nagromadziło się ich trochę

Jeśli ktoś jest jeszcze czymś zainteresowany proszę o podanie na pw nr telefonu to odpisze sms-em lub zadzwonie

Właśnie zauważyłem że od dłuższego czasu nie wychodzą żadne wiadomości z mojej skrzynki są poprostu w foderze do wysłania czy może ktoś wie co z tym zrobić?

A zobacz czy nie masz pełnej skrzynki. Niektóre serwery pocztowe tak reagują na pełność, że nie pozwalają wysyłać.

Witam znow! w styczniu murarz wycenil mi scianki dzialowe po 12z\m2 a teraz po pol roku chce 25zl\m2. Tlumaczy sie, ze musial podniesc pensje pracownikom. Tylko ze oni dostali po 2zl\h wiecej niz w zeszlym roku tzn. pomocnik z 5zl na 7zl, natomiast murarz z 10 na 12zl. Pytanie skad wzielo sie to 25zl\m2??? czy oni liczyc nie potrafia? poza tym tlumaczy sie, ze taka budowa jak moja jest gdzies robiona za 50 000 zl, a ja u niego zaplacilem tylko 30 000zl. To my jestesmy winni tych cen bo sie na nie zgadzamy. czy to jest normalna sytuacja???

pozdr. Fred