Tomcus 24.07.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Dzięki za namiary na tartaki. Podzwoniłem i ceny rzeczywiście w granicach 750 - 800 PLN. Mój cieśla twierdzi, że ten jego tartak sprawdzony i ma dobre drewno (chociaż kosztuje 820 PLN). Ale dlaczego niby inne tartaki mają mieć niedobre drewno, każdy mówi , że ma dobre . dla mnie nawet lepsze bo tańsze. Sam już nie wiem, może niech on sam załatwia to drewno , różnica ok. 450 PLN na całości , a przynajmniej ja się nie nachodzę i jak się spóźnią z dostawą, albo drewno będzie nie takie to niech cieśla załatwia i odkręca. Jeszcze się zastanawiam czy potrzebana mi faktura na drewno - na beton czy bloczki bym nie brał, ale jak się okaże że coś jest z drewnem nie tak to może lepiej ją mieć ?? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziel2wp.pl 24.07.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Niestety kopareczka zrobiła 2 próbne wykopki i okazuje się że prawie metr czarnoziemu potem woda i glina - Potrzebne więc geotechnicze badania.Namiary do Geoprojektu mam, ale ktoś chwalił pracowników z Politechniki Poznańskiej.Niestety nie moge znaleźc tego postu na Muratorze, czy ktoś pamięta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 24.07.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Dzięki za namiary na tartaki. Podzwoniłem i ceny rzeczywiście w granicach 750 - 800 PLN. Mój cieśla twierdzi, że ten jego tartak sprawdzony i ma dobre drewno (chociaż kosztuje 820 PLN). Ale dlaczego niby inne tartaki mają mieć niedobre drewno, każdy mówi , że ma dobre . dla mnie nawet lepsze bo tańsze. Sam już nie wiem, może niech on sam załatwia to drewno , różnica ok. 450 PLN na całości , a przynajmniej ja się nie nachodzę i jak się spóźnią z dostawą, albo drewno będzie nie takie to niech cieśla załatwia i odkręca. Jeszcze się zastanawiam czy potrzebana mi faktura na drewno - na beton czy bloczki bym nie brał, ale jak się okaże że coś jest z drewnem nie tak to może lepiej ją mieć ?? ... Tomcus pamietej tylko ze jak on zalatwi i bedzie cos nie tak to i tak tobie nie powie tylko założy, przykryje a ty nawet sie nie skapniesz a dodatkowo majstowi wpadnie pare zl jak zamowisz sam i przyjedzie to badz pewien ze majster wyłapie kazdy najmniejszy feler i na pewno sie o tym dowiesz ! mi przywiozą bez rozładunku a sam ciesla oznajmił ze chce byc przy dostawie a ew. elementy felerne dostana do zwrotu i odpowiednio mniej im zapłacę ! jego chłopaki przy okazji rozładują i odpowiednio zabezpieczą drewno tak naprawde fv nie jest potrzebne a zawsze taniej a z innej beczki szperając w necie znalazłem ankietę dotycząca okien >>TU<< i cos takiego http://oknotest.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakubowa 25.07.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 chciałabym poznać wasze opinie na temat tynków maszynowych, a właściwie ich kładzenia przed zimą. zatem chodzi mi o to, że zastanawiamy się na jakim etapie zakończyć przed zimą budowę. czy warto zostawić ściany wewnętrzne otynkowane. czy nic się tym tynkom nie stanie przez mróz itp... ostatnio spotkaliśmy się z opinią, że mogą popękać od różnic temperatur. dodam jeszcze, że nie planujemy wstawiać okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.07.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 ostatnio spotkaliśmy się z opinią, że mogą popękać od różnic temperatur. dodam jeszcze, że nie planujemy wstawiać okien. To skąd różnica temperatur ? Inna sprawa, że przed zimą bym nie tynkował ze względu na wilgoć, mróz itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 25.07.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 chciałabym poznać wasze opinie na temat tynków maszynowych, a właściwie ich kładzenia przed zimą. zatem chodzi mi o to, że zastanawiamy się na jakim etapie zakończyć przed zimą budowę. czy warto zostawić ściany wewnętrzne otynkowane. czy nic się tym tynkom nie stanie przez mróz itp... ostatnio spotkaliśmy się z opinią, że mogą popękać od różnic temperatur. dodam jeszcze, że nie planujemy wstawiać okien. Ja na zimę zostawiłem gołe mury przykryte dachem. Zrobiony był tylko podbeton. Myslę, że to było dobre zrozwiązanie. Chatka została dokładnie wysuszona i wywietrzona przez wiaterek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 25.07.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Macie kogoś godnego polecenia do ocieplenia poddasza i ułożenia płyt GK. Kogoś porządnego. Nie musi być najtańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomcus 25.07.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Dzisiaj dostałem umowę kredytową z PKO BP do przeczytania - jutro mam podpisywać. Dzisiaj się dowiedziałem, że bank nie uwzględnił mi wartości działki jako wkładu własnego. Szlag mnie trafia bo dam sobie rękę uciąć , że ta kobita w trakcie romów zapewniała mnie ,że to uwzględnią. Jezeli nie uwzględniają wzrostu wartości działki (wzięli wartość sprzed 1,5 roku) to po chol..ę kazali mi robić operat szacunkowy. Kupiłem działkę za 80 tyś. Dzisiaj jest warta 145 tyś (i to bez żadnego naginania, sprzedałbym to za ta cenę wod ręki). Do spłacenia w mBanku zostało mi 75 tyś. . W PKO musiałem przedstawić umowę z mBankiem gdzie jest napisane za ile kupiłem działkę. No i PKO BP uznało, że mój wkład własny jest 5 tyś PLN zamiast 70 tyś. Czy inne banki też uznają wartość działki w cenie zakupu (sprzed kilku lat) czy biorą pod uwagę aktualną wartość? Miał ktoś podobną sytuację w innym banku? Pomijam fakt, że najpierw zaoferowali mi marże 1,17 p.p, a jak rozpatrzyli wniosek (po równych 3 tygodniach chociaż miało to trwac 2 tyg.) to zaproponowali mi już 1,20 p.p.. Kurcze, gdyby nie to ,że czas mnie goni to odpuściłbym sobie ten bank . A miało być tak pięknie ... aż boję się myśleć co będzie na dalszych etapach - pewnie transze po 10 tyś. PLN będa mi wypłacać - na waciki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 25.07.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 chciałabym poznać wasze opinie na temat tynków maszynowych, a właściwie ich kładzenia przed zimą. zatem chodzi mi o to, że zastanawiamy się na jakim etapie zakończyć przed zimą budowę. czy warto zostawić ściany wewnętrzne otynkowane. czy nic się tym tynkom nie stanie przez mróz itp... ostatnio spotkaliśmy się z opinią, że mogą popękać od różnic temperatur. dodam jeszcze, że nie planujemy wstawiać okien. My tynki mieliśmy robione w na początku grudnia, ale tej zimy to prawie nie było. Nie mniej jednak dogrzewaliśmy dom ntensywanie przez 2-3 tygodnie za pomocą kozy. I tynkom nic sie nie stało. Dla zainteresowanych wykonywaniem jakichkolwiek prac w okresie jesień-zima - posiadam zbędną koże której chce się pozbyć. Ona naprawde daje dużo ciepła. Aha, nadal mam jeszcze drzwi zewnętrzne na zbyciu, jedne to "80" a drugie 110. Razem z ościeżnicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakubowa 25.07.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Macie kogoś godnego polecenia do ocieplenia poddasza i ułożenia płyt GK. Kogoś porządnego. Nie musi być najtańszy. mam takiego który świetnie kładzie płyty KG ale niestety nie pracuje z wełną bo ma gigantyczne uczulenie na samą płytę to na pewno godny polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 25.07.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 mam takiego który świetnie kładzie płyty KG ale niestety nie pracuje z wełną bo ma gigantyczne uczulenie na samą płytę to na pewno godny polecenia. Kurcze, szkoda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasia 25.07.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Heloł! dopisuję się do Grupy - wprawdzie zaczęliśmy w sierpniu zeszłego roku, ale tempo mamy powalające, niektórzy z Was są już bardziej pobudowani niż my... pozdrawiam wszystkich! Heloł! To na jakim jesteście etapie? o kurczę! to do mnie było! już odpisuję, powiedzmy, że w skrócie - jesteśmy na etapie oczekiwania na cieślę - tak od końca kwietnia, he, he... a poza tym etap pourlopowy, więc pewne rozleniwienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidka87 25.07.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Jak czytamy te wasze przygody z brygadami i terminami, to naprawdę zastanawiam się nad pielgrzymką do częstochowy i podziękowac za swoją brygadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidka87 25.07.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 posadzki to ci sami co skonczyli u marzina 609-911-292.u nas rozpoczynają w poniedziałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasia 26.07.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Jak czytamy te wasze przygody z brygadami i terminami, to naprawdę zastanawiam się nad pielgrzymką do częstochowy i podziękowac za swoją brygadę. no na pewno nie zaszkodzi! a swoją drogą to straszne, że trzeba się cieszyć, gdy ktoś rzetelnie wypełnia swoje zadania... to powinna być norma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 26.07.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 A ja jeszcze raz zapytam o kogoś od ocieplenia i płyt GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 26.07.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Hej wszytskim wypoczetym w te wakacje i tym co cieko pracuja tez Pozwolenia jeszcze nie zlozylem ale poprawiono mi warunki zabudowy i oddalem znowu do architekta po czym jak najszybciej musze zlozyc te warunki bo 15 wrzesnia mam ekipe umowiona chyba zdaze co? 1pytanie : jak dostane warunki to projekty tez i co musze wtedy jeszcze zrobic? 2pytanie : najpier sciaga sie humas a pozniej wyznacza budynek? (wiem ze to jest oczywiste pytanie no ale juz pare razy sie przejachałęm wiecwole zapytac) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 26.07.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Hej wszytskim wypoczetym w te wakacje i tym co cieko pracuja tez Pozwolenia jeszcze nie zlozylem ale poprawiono mi warunki zabudowy i oddalem znowu do architekta po czym jak najszybciej musze zlozyc te warunki bo 15 wrzesnia mam ekipe umowiona chyba zdaze co? 1pytanie : jak dostane warunki to projekty tez i co musze wtedy jeszcze zrobic? nie qmam, wystąpiłeś o WZ czy PnB ? 2pytanie : najpier sciaga sie humas a pozniej wyznacza budynek? (wiem ze to jest oczywiste pytanie no ale juz pare razy sie przejachałęm wiecwole zapytac) humus, scooby, humus lepiej najpierw humus a potem geodeta, bo CAT może pojeździć po palikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adisan1 26.07.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Witam mam pytanie ile placiliscie za m2 balkonu ? czy moze byl on wliczony w cene stropu ?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 26.07.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Hej wszytskim wypoczetym w te wakacje i tym co cieko pracuja tez Pozwolenia jeszcze nie zlozylem ale poprawiono mi warunki zabudowy i oddalem znowu do architekta po czym jak najszybciej musze zlozyc te warunki bo 15 wrzesnia mam ekipe umowiona chyba zdaze co? 1pytanie : jak dostane warunki to projekty tez i co musze wtedy jeszcze zrobic? nie qmam, wystąpiłeś o WZ czy PnB ? 2pytanie : najpier sciaga sie humas a pozniej wyznacza budynek? (wiem ze to jest oczywiste pytanie no ale juz pare razy sie przejachałęm wiecwole zapytac) humus, scooby, humus lepiej najpierw humus a potem geodeta, bo CAT może pojeździć po palikach kurde znowu mi sie poj... pod koniec tego miesiaca bede wystepowal o pozwolenie na pudowe. i mysle ze za miesiac je dostane bo 15 wchodzi ekipa... A jak dostane pozwolenie na budowe to co jeszcze musze zrobic? kierownika juz wtedy musze miec? moge prosic o namiary na kier buda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts