Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

do wszystkich:

zyjemy, mamy sie swietnie tylko chwilowo zostalismy odcieci od neta a ciezko angazowac sie w sprawy grupy kozystajac z kafejki :cry:

za kilka dni pozwolenie gotowe ale ruszamy dopiero pod koniec wrzesnia :-? na ten rok planujemy tylko fundamenty wiec mamy sporo czasu :wink:

ale szczerze mowiac byly tez chwile w ktorych watpilismy w to ze w tym roku w ogole ruszymy co znaczyloby zmiane grupy na zaczynajacych w 2008 :oops:

w miare mozliwosci sledzimy forum i kibicujemy wszystkim :D

pozdrawiamy

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

najpierw zaoferowali mi marże 1,17 p.p, a...

No, mam ten temat na swiezo przecwiczony...

1.0 dla CHF to dzisiaj baaardzo fajna marza. Wiec polecam, jesli ktos na dniach chce zlozyc wniosek (promo niestety tylko do konca miesiaca).

...

I tyle. Pozostaje miec tylko nadzieje, ze za kilka lat to iles-tam-set-tysiecy nie bedzie juz tak potworna suma jak teraz :wink:

pozdro!

mBank też rozważałem (obecnie mam tam kredyt na działkę i będę go przenosił) , ale temat poległ z dwóch powodów. Po pierwsze wymagali ode mnie projektu technicznego, a ja obecnie nie mam czasu i pieniędzy , aby robić projekty instalacji CO, wod-kan i elektr. (w moim projekcie indywidualnym tego nie mam i będą mi to robić wykonawcy na bieżąco), innym bankom wystarczył projekt budowlany. A po drugie perspektywa płacenia na wstępie ubezpieczenia na życie w wysokości ponad 5 tyś pln i to tylko na pierwsze dwa lata też nie bardzo mi się uśmiechała. W kolejnych latach trzeba znowu wykupić ubezpieczenie na życie a to podnosi mi ratę miesiączną (przynajmniej na poczatku) o jakieś 200 zł (czyli o 10 procent). Co z tego że mBank da mi niską marżę jak dorabia sobie na ubezpieczeniu na życie. Wiem , że tak jest bo jak powiedziałem, że mam już ubezpieczenie na życie w AMPLICO to mi powiedzieli , że w porządku mogę zrobić cesję praw z polisy w innym towarzystwie, ale marża wtedy wzrasta o 0,5 p.p. i wszystko jasne. Czyli z 1 % marży robi się 1,5%. Jak dla mnie żadna rewelacja ...

W końcu doczekałem się studniarzy na mojej działce. :D

Niestety, okazało się , że na czwartym metrze dowiercili się do jakiejś szarej gliny, która ponoć nie przepuszcza wody. Powiercili jeszcze dwa metry i odpuścili. Powiedzieli, że prawdopodobnie wodę będzie można brać dopiero z 50 m :( . 500 zł poszło w błoto - dosłownie ...

Lustro wody mam na poziomie 4 m. Jedynym rozwiązaniem dla mnie jest w tym momencie studnia kopana. Jak wkopię 12 - 13 kręgów to będę mógł korzystać z tej wody. Niestety moi studniarze nie kopią teraz studni bo nie mają na to czasu.

Jeżeli dysponujecie namiarami na kopaczy studni to BARDZO PROSZĘ. Pamiętam, że te namiary pojawiały się już kiedyś na forum , ale nie mam siły przeszukać tych 68 stron wstecz. Ile wogóle kosztuje kopanie 1 metra ?

Pozdrawiam mimo wszystko optymistycznie. 8)

T.

Lustro wody mam na poziomie 4 m. Jedynym rozwiązaniem dla mnie jest w tym momencie studnia kopana. Jak wkopię 12 - 13 kręgów to będę mógł korzystać z tej wody. Niestety moi studniarze nie kopią teraz studni bo nie mają na to czasu.

korzystać do podlewania ogrodu na pewno. ;)

Dziękuje Wam bardzo, ze względu na poniższe argumenty montuję rurę do kominka...

Jednak przy grawitacji pamiętaj, że kominek potrzebuje sporo powietrza do spalania i właśnie zimą, będzie wciągać wszelkimi szparami powietrze z zewnątrz.

Zakładaj zakładaj, mam w domu teraz kominek otwarty (stary przedwojenny dom gdzie ze wzgłędu na piece kaflowe w każdym pokoju komin). Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak taki kominek potrafi zassysać powietrze. U nas zaraz reaguje czujka dopływu powietrza w piecu gazowym.

Mój kominiarz powiedział, że przy kominku z DGP musi koniecznie być doprowadzenie powietrza do kominka. Jeżeli nie będzie, będzie "wciągał" powietrze z wewnątrz budynku, czyli to ogrzane - czyli bez sensu.

tak wiemy wiemy ze to juz bylo i to nie raz :oops:

ale potrzebujemy namiar najlepiej na priwa na kierownika budowy

ten z ktorym rozmawialismy zaspiewal 3,5 do 4,5 tys.

to chyba zart?

ta suma to chyba jakaś kpina nasz kierownik bierze 130 zł za każdy przyjazd. więc my zmieścimy się w 1000 na pewno. pan jest miły i konkretny a dotego już emeryt więc nie musi odprowadzać jakiś tam podatków co zbija koszty!!!.

skąd braliście więżbę dachową? Potrzebuję mniej więcej na wrzesień.parę miejsc juz obszedłem, ale w tym temacie od przybytku głowa nie boli. Bardzo będę wdzięczny za jakiekolwiek namiary.

Mąż Jaloski

JA mam więźbę z tartaku Łoża (to tam gdzie Misiak).

Hi,

wiem , że większość ma już ten etap za sobą, ale proszę o opinię nt. ceny drewna na więźbę. Mój cieśla podał mi cenę 820 PLN netto za m3. To chyba TROCHĘ dużo - napiszcie co o tym sądzicie?

T.

ja biore od nich >TU<

cena 750 netto z transportem do poznania

Poza tym ostatnio na forum była dyskusja - chyba wyłapałem wszystko:

Ja zamawaiełm tutaj za 750netto, z dowozem, bez rozładunku niestety, można bez fatury http://www.wiezba-dachowa.pl/ dostawa była w ciagu 10 dni, nie są tak obłożeni jak tartaki w wielkopolsce, myślę, że byliby nawet skłonni do negocjacji gdyby zamawiane było więcej drewna

czasem nie bierzcie drwna z Kościana! Do mnie przyjechało w piątek (po 3 miesiącach oczekiwania) i tak jak przyjechało, tak odjechało.

1 krokiew (14 x 14) złamała się przy rozładunku, kolejna zlamała się przy załadunku. :o

a może i tak lepiej, że nie na dachu.... :-?

Słuchajcie, akurat jestem leśnikiem z wykształcenia, fakt że nie pracuję w zawodzie.

tak z innej beczki: piszę w imieniu męża, który aktualnie "walczy" na budowie.

on też jest leśnikiem :roll: pracuje jakby w zawodzie, bo na uczelni. co do jakości drewna, to ma takie samo zdanie jak ty.

nasza więźba czeka w tartaku w Pecnej już kilka miesięcy leży sobie i się sezonuje :o

To z forum, większość niestety bez nr tel. Trzeba doszukać.

Przybecki z Lubonia

Tartak Gadkach

Witar Gądki k/Poznania tel. 0-61 817 12 36

Tina Gniezno

Wox Vitar Rawicz

http://www.drewno.rokietnica.pl

tartak Zębowo

tartak Komorniki

tartak Jan

tartak Jawor ul. Lutycka

tartaki mazurskie ul. Starołęcka 31

Tartak w gądkach(prywatny)są dwa.650 netto.

jak jedziesz do PN to przed wiaduktem w prawo i jeszcze raz w prawo ok 100 m i w lewo i po prawej stronie.Tartak ELDREW tel-061/8171402

Tartak Hurt-drew

jasin,ul. wrzesińska 124

swarzedz

kom 602 748 277

820 netto

Więżba za 700 zł netto /m3 tel 601 577 304 . Cena bez transportu Tartak - Szczepankowo

http://www.tartak.pl/kontakt.php

Mazurskie Składy Drewna na Sarołęce biorą za więźbę 750 - impregnowana, docięta, nie doliczają za bele i krokwie poyżej 6mb jeżeli jest ich nie dużo i z dowozem na plac budowy i dźwigiem pod sam budynek.

HEj wincek witam cie serdecznie :)

i na poczatek pytanko, moze znasz kierbuda jakiegos? Albo nie ktos inny naisze jakis namiar bo musze sie pilnie skonsultowac , bo mój mowi mi ze zmiana dachu z 30 na 35stopni i sciana kolankowa z 0 na 25cm w zadnym wypadku nie wchodzi w gre jak nie ma tak wprojekcie :|

a buduje gospodarczo juz podjelęm decyzje....i dam rade teraz to tylko kwestia kilku koncowych papierkow. a pozniej juz wieksze pojecie i pojdzie z górki, trzeba byc optymista :D

scooby, do Ciebie chyba nic nie dociera :evil:

1. Wysil się i wpisz w google "istotne zmiany w projekcie" pierwszy link :

http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65547,3395751.html, przy takim podejściu będziesz miał problem z kolorem rury pcv i też będzisz pytał na forum czy musi być szara czy nie może być sraczkowata

2. Skoro masz kierownika i on mówi, że nie można to się tego trzymaj, od tego masz właśnie jego i chylę czoło przed kolesiem, że się postawił inwestorowi (bez względu na sedno i czy ma rację czy nie, bo tutaj ważne co mówią przepisy)

3. Myślisz, że obcy kierownik budowy za darmo będzie Tobie rad udzielał ?

4. Jak nie wierzysz swojemu KB to go zmień, komuś musisz wierzyć jak się zupełnie nie znasz na budowlance (a nie znasz się nawet w promilu)

5 I na koniec, czy Ty zawsze liczysz tylko na innych a nie dążysz sam do pobrudzenia łapek i poświęcenia czasu, no cholera mnie bierze ... wszyscy mają Ci pomóc a Ty nawet 5min nie poświęcisz na czytanie ... dlaczego ma Tobie napisać coś co wiem po ponad roku czytania wszystkiego łącznie z normami i przepisami (przed rozpoczęciem budowy) skoro Tobie się nie chce ?

po pierwsze budowlanka to nie tylko formalnosci a z tym mam tak jak i inni najwiecej problemów obecniei nie pisz ze nie znam sie nawet ani troche na niej.

a w odpowiedzi na 5 pkt. to chociazby chodzi o zycliwosc. Forum jest po to by sobie pomagac a skoro jestes "nerowym" uzytkownikiem (byc moze zły dzien w pracy") to zachowaj to dla siebie a nie piszesz ze nie pomozesz bo tobie nikt nie pomogl i rok musiales czytac po to zeby dowiedziec sie tego co ja w 5min bo poprostu zapytalem sie.

Dzieki za namiary na kierbuda aleon ma przez caly czas tel wylonczony:| moge jeszcze dokogos innego? Zalezy mi na godnym polecenia co zmieni dach z 30 na 35st. (czytajac doszedlem do tego ze prawnie o 5 stopni mozna nachylenie dachu zmienc).

HEj wincek witam cie serdecznie :)

i na poczatek pytanko, moze znasz kierbuda jakiegos? Albo nie ktos inny naisze jakis namiar bo musze sie pilnie skonsultowac , bo mój mowi mi ze zmiana dachu z 30 na 35stopni i sciana kolankowa z 0 na 25cm w zadnym wypadku nie wchodzi w gre jak nie ma tak wprojekcie :|

a buduje gospodarczo juz podjelęm decyzje....i dam rade teraz to tylko kwestia kilku koncowych papierkow. a pozniej juz wieksze pojecie i pojdzie z górki, trzeba byc optymista :D

Taka zmiana w projekcie nie może być chyba zatwierdzona jedynie przez kierownika budowy. Tylko się tak wydaje, że to żaden problem, ale każda zmiana na tym poziomie istotności pociąga za sobą konieczność dokonywania kolejnych zmian. Na przykład może się nie zgrywać położenie komina z nowymi elementami więźby dachowej, czy też konieczne może być dostawianie jakichś dodatkowych filarków, czy wzmocnień. Takie zmiany to raczej robota dla architekta a nie kierbuda. Tak mi się przynajmniej wydaje.

No i jest jeszcze nadzór budowlany.

Mąż jaloski