Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

misiak, moje okna mają chyba podobne wymiary i są ze szprosami, ale właśnie się robią, więc Ci ich nie mogę pokazać - zamontowane niestety też jeszcze jakiś czas nie będą, bo ja też czekam na cieślę i dekarza... :(

a spieszy Ci się? i czemu pytasz - może pomogę bez pokazywania :D ?

ja lubie jednak z pokazywaniem ;)

w przyszłym tygodniu chce podpisac umowe z thermoplastem a mam wątpliwości jak to bedzie wyglądać

dzisiaj z zonka bylismy jeszcze raz ogladac i mala zmiana planow w kuchni i w gabinecie beda jednak okna dzielone z ruchomym słupkiem niestety bedzie doplata ale co tam pozniej bede martwil sie o kase ;(

a z tylu domu beda 120/120 w calosci z szprosami dzielace okno na 4 czesci

okna biale z roletami i moskitierami w roletach

misiak

u mnie dzisiaj koncza ciesle strop+wiezba niecale 3 dni dla 4 ludzi dach 2-spad pow ok 220 m2 namiar: 515405946 Bartek strop 10pln m2. dach 25 pln m2

dzieki !

ja ja mam 120/120 złoty dąb złote szprosy i mam jeszcze 120/170

wyglądają ok

zapraszam do dzienniczka są fotki -tego wiekszego ( w wykuszu)

dzieki juz oglądam ;)

dziekuje wszystkim od ktorych dostalem namiary !!!!

i witam nowych !

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Błażej

sąd konsumencki jest na tej stronie, co chińska knajpa - w tych kamienicach. Najlepiej się tam przejść osobiście.

Ja mam bardzo dobre doświadczenie - wysmażyli mi takie pismo, że następnego dnia miałam faksem potierdzenie przelewu na zwrot pieniędzy.

Otrzymasz tam mnóstwo info o swoich prawach jako konsument

pozdrawiam

Dzięki serdeczne. Przejdę sie, może mi tez takie cud-pisemko wysmażą.

Pozdrawiam

Szukam stropu teriva - dostałem kontakt na firmę Kozłowski & Kozłowski z Kuślina - czy ktoś brał z tamtąd strop?

Jeśli nie z tamtąd to skąd najlepiej i najtaniej? ;)

My braliśmy strop z Kuślina - właśnie z tej firmy. Strop dojechał na czas, z ceny również byliśmy bardzo zadowoleni, ale kontakt z nimi jest bardzo trudny :( ... co mam na myśli... nie odbierają telefonów, nie odpowiadają na maile... na szczęście mieszkamy dość blisko i mogliśmy podjechać - ale można było przecież tego uniknąć. gdyby tylko odbierali telefony... Reasumując cena, terminowość, ok... ale trzeba mieć stalowe nerwy... :)

Mam pytanko - ile płacicie swoim fachowcom od elektryki i instalatorom?

Witam wszystkich budowniczych.

We wrzesniu zaczynam budować domek w Kostrzynie Wlkp. i w związku z tym prosze o pomoc. Chdzi mi o namiary hurtowni, producenta w tym rejonie Swarzędz itp a sprawa dotyczy bloczków betonowych i materiału który mi jest potrzebny do budowy.

W tym roku mam zamiar budować parter łącznie ze stropem.

Pozdrawiam i zgóry dzięki za namiary

Witam wszystkich budowniczych.

We wrzesniu zaczynam budować domek w Kostrzynie Wlkp. i w związku z tym prosze o pomoc. Chdzi mi o namiary hurtowni, producenta w tym rejonie Swarzędz itp a sprawa dotyczy bloczków betonowych i materiału który mi jest potrzebny do budowy.

W tym roku mam zamiar budować parter łącznie ze stropem.

Pozdrawiam i zgóry dzięki za namiary

witam serdecznie ja buduję w siekierkach czyli blisko jak chcesz mieć towar w uczciwej cenie i na czas to polecam hurtownia bol-ann gniezno tel.426-14 14 p.adrian krupa kupisz tam wszystko z dachem włącznie.pozdrawiam lidka . :D

A ja sie pochwalę że udało mi sie znaleźć Poroton 24 za 8,95 brutto z dostawa do Poznania, z certyfikatu wynika że ma nawet lepsze właściwości niz Winerbergerowski. Zobaczymy jak dojdzie, we wrześniu chętnym będę mógł podać namiar. Ale najpierw muszę sprawdzić osobiście ;-)

Czy może mnie ktoś oświecić jak wygląda sprawa zwrotu VAT za mat budowlane w przypadku gdy inwestorami i w pozwoleniu są 2 małżeństwa: Teściowie i My ?

Czy Ktos z Was ma jakies (nawet ogledne) pojecie ile moze kosztowac projekt oswietlenia wewnatrz domu (2 kondygnacje)?

Potrzebuje jakiegos eksperckiego wsparcia- chocby doradctwa

Pozdrawiam :oops: :oops: :oops:

Projekt oświetlenia robi się do określonych wnętrz więc potrzebujesz projektanta wnętrz.

Jeżeli nie chcesz pojechać aż tak szeroko to proponuję przeglądnąć trochę stron www i na pewno coś dla siebie znajdziesz

Witam po przerwie

Na razie humus zdjęty i dom wytyczony. Zdjęcia mam i nawet cały tydzień noszę się z zamiarem założenia dziennika.

W odpowiedzi na :

"Czy ktoś zamawiał ostatnio dach w WASZymDachu? Buduję się w Komornikach i do tej firmy jest mi najbliżej... Czytałem o kłopotach jednej z forumowiczek z tą firmą, ale reszta była chyba zadowolona.

Może polecicie mi jakąś inną firmę do porównania? "

Odpowiadam - polecam firmę Patex Piotr Paterka ul. Złotowska (Poznań/ Skorzewo) - kupiłam tam cegłe i cały dach i jestem bardzo ze współpracy zadowolona.

A teraz posty Scoobiego

Drogi Kolego

Twój kierownik budowy ma rację - takie zmiany w projekcie jakie sobie życzysz wprowadza projektant. Jako prawnik mogę Cię jedynie zapewnić, że trudno Ci będzie znaleźć jelenia, który zaryzykuje swoimi uprawnieniami zawodowymi, aby dla kilku złotych wprowadzać zmiany do których nie ma uprawnień. Dlatego właśnie nikt nie chce Ci polecić swojego kierownika budowy, a nie dlatego że ludzie na forum są nieżyczliwi.

Jeżeli Twój kierbud miał odwagę się w takiej sprawie postawić, to trzymaj się go, bo facet ma rację.

Co do pozwolenia na budowę - osobiście czekałam równe 30 dni, ale tydzień w tym zajęła procedura uzupełniania dokumentu - aktualnej zgody z ZDM na dojazd. Masz szansę zmieścić się w 3 tygodniach jak trafisz na kompetentną osobę.

Życzę powodzenia i się nie brazaj tylko uważnie czytaj odpowiedzi od kolegów i koleżanek :)

Misiak

Cholernie współczuję kolego

Wiem jak jest, bo mój pierwszy dekarz prawie umarł, a drugiemu cieśla spadł z dachu i złamał kręgosłup

Spotkałam się dziś z dekarzem polecanym przez Igę na forum (Iga wielkie dzięęęęęęęki!!!) Pan przybył PUNKTUALNIE, był KONKRETNY i cholernie pamiętał naszą rozmowę sprzed 2 TYGODNI w sprawie terminu. Nie wiem jeszcze jak pracuje, ale zrobił dobre wrażenie. Może by Cię namiarem do niego poratować (tylko dla nas ma czas dpiero we wrześniu), ale wiem że LONGINUS miał ekipy i nawet mi oferował namiary. Miał ze 30 ekip podobno, to coś się znajdzie!

Hej, idąc tropem za dziwnymi i mniej dziwnymi pytaniami typu "co wolno i komu"

Po wymurowaniu fundamentów okazało się, że jakimś cudem geodeta wytyczył dom o 30 cm inaczej - tzn. jest cały przesunięty o te 30 cm bardziej na środek działki.

Jak sądzicie - czy należy się tym w ogóle przejmować? Jak i w którym momencie załatwić "legalizację" takiej "samowollki"?

Pytam bo będę wyciągał aktualną mapkę do celów projektowych i zastanawiam się co zrobić z tym fantem...

Czytam, czytam...i już sama nie wiem co lepsze - tynki gipsowe czy cementowo - wapienne :evil: Opinii tyle co budujących ...hihihi Prawdopodobnie podzielę i część pomieszczeń będzie miała tynk gipsowy, częśc cement-wap. Będę wdzięczna za namiary na tynkarzy obsługujących obie technologie.

Na półmetku stwierdzam, że ci co robią u mnie są nieźli! Oprócz tego, że dobrze wykonują swoją robotę, pierwszy raz na budowie usłyszałem:

- niech Pan nie zbiera tych worków (po zaprawie), my to posprzątamy.

Drugi motyw jest z wynoszeniem gruzu. Poprzednicy (wszyscy) wywaliali go najzyczajniej zaraz pod domem, bo blisko. Ja potem to sprzątałem i wywoziłem na koniec działki na moje składowisko. Ci bez żadnego "sugerowania" sami to robią....

W skali 1-10 mają mocną dziewiątkę.

Witam , witam myśmy też rozpoczęli wioną więc się do was dołączam my nie budujemy od podstaw ale adaptujemy duży budynek , mieszkamy w pomorskim ...mamy już mury , dach, teraz bierzemy się za wylewki nie bardzo mamy fachowca może ktoś ma namiary .ja jeśli ktoś będzie potrzebował mam namiar na dobrego szybkiego!!!dekarza.facet wrócił nie dawno z zagranicy zna się na robocie wiem ze jeździ po pomorskim ...........a ja proszę o pomoc w sprawie wylewki

Szukam stropu teriva - dostałem kontakt na firmę Kozłowski & Kozłowski z Kuślina - czy ktoś brał z tamtąd strop?

Jeśli nie z tamtąd to skąd najlepiej i najtaniej? ;)

Wdrażam się powolutku w tę grupę - u mnie parteru mury pną się do góry ;)

Pozdrawiam

Moj murarz polecił mi KonBud z Książa (producent stropu), ale zamawiałem go w BIG-BUDzie z Borówca - przyjechał szybko i na czas (choć nie wiem, czy to nie przez bardzo dobry układ murarz <> BigBud)...

Czytam, czytam...i już sama nie wiem co lepsze - tynki gipsowe czy cementowo - wapienne :evil: Opinii tyle co budujących ...hihihi Prawdopodobnie podzielę i część pomieszczeń będzie miała tynk gipsowy, częśc cement-wap. Będę wdzięczna za namiary na tynkarzy obsługujących obie technologie.

Na półmetku stwierdzam, że ci co robią u mnie są nieźli! Oprócz tego, że dobrze wykonują swoją robotę, pierwszy raz na budowie usłyszałem:

- niech Pan nie zbiera tych worków (po zaprawie), my to posprzątamy.

Drugi motyw jest z wynoszeniem gruzu. Poprzednicy (wszyscy) wywaliali go najzyczajniej zaraz pod domem, bo blisko. Ja potem to sprzątałem i wywoziłem na koniec działki na moje składowisko. Ci bez żadnego "sugerowania" sami to robią....

W skali 1-10 mają mocną dziewiątkę.

witam serdecznie właśnie wróciliśmy ze stolycy i mimo póżnej pory muszę przypomnieć kto polecił tynkarzy marzinowi to ja :wink: bardzo się cieszę że jesteś zadowolony :D pozdrawiam lidka