Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

a ja się pochwalę, że wczoraj znaczy 4 sierpnia o 22:00 moja kochana żona (dodam skromnie, że w mojej obecności) powiła synka. Bardzo się oboje cieszymy, bo synek zdrowy a i jego mama w nienajgorszym stanie. :lol:

GRATULACJE

Niech się SYNEK dobrze chowa i będzie dla Was zawsze wielką radością - tego życzy

matka polka (trójka dzieci) atka i rodzinka :wink:

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tynki w łazience robią bez gładzi na ostro prosto pod płytki.

Witam Sąsiadkę, planowałam dzisiaj podjechać, ale powiem szczerze, że po wyrwaniu 200m2 lebiody siegającej pasa...padłam... Lidka, jak tynki? Zadowolona jesteś? Czyli kładziesz tynki w łazienkach? (Nasz instalaltor twierdził, że nie ma sansu - a ja zdania jeszcze nie wyrobiłam)... to może ten nieszczesny garaz też bez zacierania...może będzie taniej...:roll:

jak garaż na ostro to musisz potem płytki położyć i na jedno wyjdzie.a o kowalstwie pisała moja 2 połowa. :lol:

Bardzo mi przykro, ale nikt nie odpisał na moje zapytanie z jakiego materialu najlepiej budowac. Może to wydawać się dla niektórych banalne pytanie ale ja proszę o jakieś podpowiedzi. Teraz poradzono mi ytong, ale obawiam się,że to może być drogo. Proszę o rady. Pozdrawiam. mika
a jaki towar na budowę to sami musicie zdecudowac.trochę poczytac i wybrac.my wybralismy protherm 25.miłej lektury.

Witam po przerwie

A teraz posty Scoobiego

Drogi Kolego

Twój kierownik budowy ma rację - takie zmiany w projekcie jakie sobie życzysz wprowadza projektant. Jako prawnik mogę Cię jedynie zapewnić, że trudno Ci będzie znaleźć jelenia, który zaryzykuje swoimi uprawnieniami zawodowymi, aby dla kilku złotych wprowadzać zmiany do których nie ma uprawnień. Dlatego właśnie nikt nie chce Ci polecić swojego kierownika budowy, a nie dlatego że ludzie na forum są nieżyczliwi.

Jeżeli Twój kierbud miał odwagę się w takiej sprawie postawić, to trzymaj się go, bo facet ma rację.

Co do pozwolenia na budowę - osobiście czekałam równe 30 dni, ale tydzień w tym zajęła procedura uzupełniania dokumentu - aktualnej zgody z ZDM na dojazd. Masz szansę zmieścić się w 3 tygodniach jak trafisz na kompetentną osobę.

Życzę powodzenia i się nie brazaj tylko uważnie czytaj odpowiedzi od kolegów i koleżanek :)

Dzieki bardzo za informacje. Mimo wszytsko moj kierbud juz odmowiony i szukam poprostu nastepnego. Nikomu nie kzaze robic tego na sile tylko pytam sie grzecznie o te zmiany... wiem ze prawnie to nie jest take klarowne ale w rzeczywistosci to nadzór budowlany nie odwieda prywatnych domów i taka jest prada... a kierownik budowy ponoc prawnie moze zmienic dach o 6stopni poprostu wpisujac to w dziennik....

Pyrgon

PostWysłany: Pią, 3 Sierpień 2007 22:32 Temat postu:

Hej, idąc tropem za dziwnymi i mniej dziwnymi pytaniami typu "co wolno i komu"

Po wymurowaniu fundamentów okazało się, że jakimś cudem geodeta wytyczył dom o 30 cm inaczej - tzn. jest cały przesunięty o te 30 cm bardziej na środek działki.

Jak sądzicie - czy należy się tym w ogóle przejmować? Jak i w którym momencie załatwić "legalizację" takiej "samowollki"?

Pytam bo będę wyciągał aktualną mapkę do celów projektowych i zastanawiam się co zrobić z tym fantem..

i tu tez mamy samowolke budowlana za ktora moze stracic prace kierownik budowy? nie nie nie wcale nie!!!

czowiek jest tylkko czlowiekiem i sie myli poprostu...

gorzej moze byc jak ktos zgłosi np ze jest dom za blisko jegpo dzialki a powinien miec 4m... ale w tym przypadku dom zostal przesuniety w glab takze zmiana u kierownika i budujemy dalej...to jest wasza budowa i niektore zmiany musza byc przychylne tak jak chcecie....i powtarzam jeszcze raz to jest polska i nadzór budowy nie sprawdza prywatnych domków...

mika1212

tez mialem na poczatku problem z czego budowac...

wybralem to co tansze BK nawet nie zaden ytong...

porotherm jest tanszy ale biorac pod uwage m2 to wychpdzi drozej bo jest poprostu mniejszy od Bk... w przyszlosci i tak nie odczjesz róznicy czy mieszkasz w porothermie czy w Bk a 2 lub 3 pokolenie to juz pewnei nawet nie bedzie wiedzialo z czego jest twoj dom bo to juz bedzie zupelnie nie istotne...a bk jestcieplekszy od porothermu nawet :)

mika1212

buduje z pustaków ceramicznych poryzowanych (w moim przypadku to Unipor, bo akurat ten mogłam kupić po normalnej cenie)

Sama musisz poczytać i wybrać - zależy to od kasy oraz osobistych przekonań co do właściwości materiałów. Osobiście wybrałam ceramikę - bo to tradycyjny materiał i wytrzymały, jednak w nowej technologii - pustak poryzowany - bo ciepłe.

Zrezygnowałam z silki bo długo się rozgrzewa, a do tego ma zasadowe środowisko, czyli inne niż człowiek (kwaśne) i mój mąż chemik był przeciwny. Ale silka ma tez taką zaletę, że jest dobrym izolatorem akustycznym. (fachowo to chyba powinno brzmieć inaczej, ale wiadomo o co chodzi).

W betonie juz się namieszkałam - odpada. Wszelkie wypalane żużle i inne śmieci mnie nie interesowały, jednak na pewno atrakxcyjny jest keramzyt - trzyma ciepło i znam nawet pracowników Politechniki Poznańskiej Wydziału budownictwa, który ten materiał celowo wybrali na swój dom.

No zostaje jeszcze chyba drewno... Jednak mam skrzywienie inwestycyjnego patrzenia nawet na własny dom - kanadyjczyki ciężko się sprzedają, a ponadto ich wartość z czasem nie rośnie...

Może ktoś ma szerszą wiedzę i bardziej szczegółowo Ci odpowie na zapytanie.

A teraz ]scooby :o

Jak tak wszystko wiesz i niczym to nie grozi, no to zobacz reakcje na forum...

Słusznie zauważyłeś, że jest jeszcze kwestia sąsiadów - zawsze to jakiś problem. Poza tym w tej chwili prawo dopuszcza nawet nakaz rozbiórki, jeżeli masz wybudowane niezgodnie z projektem i zmartwię Cię, ale jak Ci się nie poszczęści to procedura doprowadzenia do rozbiórki budowli powstałej bez lub niezgodnie z pozwoleniem jest szybka.

Mój kierbud niestety tez nie podpisuje się pod takimi zmianami, a generalnie dość często nawet kontaktuje się z konstruktorem, czy wszystko jest ok, więc nie mogę Ci pomóc.

Ale oczywiście Wszyscy trzymamy za Ciebie kciuki i pisz jak tam Ci idzie 8)

[/b]

Dam rade poki co nie rezygnuje... fakt fakem ze archietkt robiacy adaptacje mogl mi podnies o 25cm sciane kolankowa ale mu sie pewnie nie chialo i teraz sie bujam z tym... ale mysle ze jak bym dostal namiary do 3-4 kierbudow to jakis by ie przekonal bo niekturzy z forum pisali wczesniej ze to zadna zmiana.... tylko teraz znalesc takiego HEJ kierbuda ....

Misiak, jeśli jeszcze nie podpisałes umowy z Thermoplastem to nie polecam. To jedne z gorszych profilii, szczególne gdy się bieże tzw. kolor biały... Strasznie żółkną ... to tego stopnia że sam Thermoplast malował okna farbą w ( w swoim punkcie )aby nie było widać... Nie polecam- zdecydowanie.

misiak, moje okna mają chyba podobne wymiary i są ze szprosami, ale właśnie się robią, więc Ci ich nie mogę pokazać - zamontowane niestety też jeszcze jakiś czas nie będą, bo ja też czekam na cieślę i dekarza... :(

a spieszy Ci się? i czemu pytasz - może pomogę bez pokazywania :D ?

ja lubie jednak z pokazywaniem ;)

w przyszłym tygodniu chce podpisac umowe z thermoplastem a mam wątpliwości jak to bedzie wyglądać

dzisiaj z zonka bylismy jeszcze raz ogladac i mala zmiana planow w kuchni i w gabinecie beda jednak okna dzielone z ruchomym słupkiem niestety bedzie doplata ale co tam pozniej bede martwil sie o kase ;(

a z tylu domu beda 120/120 w calosci z szprosami dzielace okno na 4 czesci

okna biale z roletami i moskitierami w roletach

misiak

u mnie dzisiaj koncza ciesle strop+wiezba niecale 3 dni dla 4 ludzi dach 2-spad pow ok 220 m2 namiar: 515405946 Bartek strop 10pln m2. dach 25 pln m2

dzieki !

ja ja mam 120/120 złoty dąb złote szprosy i mam jeszcze 120/170

wyglądają ok

zapraszam do dzienniczka są fotki -tego wiekszego ( w wykuszu)

dzieki juz oglądam ;)

dziekuje wszystkim od ktorych dostalem namiary !!!!

i witam nowych !

Witamy wszystkich po dłuuuugiej przerwie, mamy wreszcie sprawny komputerpo wymianie dysku chodzi na razie dobrze...Jesteśmy właśnie po krótkim urlopie i wypoczęci w pełni sił powracamy do walki.

Misiak jeżeli potrzebujesz jeszcze namiary na cieśli to z czystym sumieniem możemy polecic naszego... My aktualnie zbieramy wyceny na okna i przyznam się że im dalej tym gorzej ..... kazdy inny typ profili ,okuć, szyb .....zazdroszczę tym co już się zdecydowali !! Pozdrawiam :p

Misiak, jeśli jeszcze nie podpisałes umowy z Thermoplastem to nie polecam. To jedne z gorszych profilii, szczególne gdy się bieże tzw. kolor biały... Strasznie żółkną ... to tego stopnia że sam Thermoplast malował okna farbą w ( w swoim punkcie )aby nie było widać... Nie polecam- zdecydowanie.

no jeszcze nie podpisalem

qrde moj szwagier ma od 15 lat juz nie pamieta na jakich profilach ale pewnie na thermoplascie i okna nie sa zolte

to na co oni daja 10 lat na profile ?

skad masz taka informacje to pewne ?

mialem jutro jechac podpisac umowe :(

no jeszcze nie podpisalem

qrde moj szwagier ma od 15 lat juz nie pamieta na jakich profilach ale pewnie na thermoplascie i okna nie sa zolte

to na co oni daja 10 lat na profile ?

skad masz taka informacje to pewne ?

mialem jutro jechac podpisac umowe :(

Wiem to z doświadczenia - jestem z branży. Jeśli chodzi o profil polecam Deceunincka, vekę, aluplasta ale nie thermoplast. Podejrzewam, że trochę się poprawili ale to i tak zdecydowanie odbiega od reszty konkurencji. Oczywiście wszystko to jest kwestią szczegółow ... może jestem zbyt wyczulona na takie kwestie??? :D Sam musisz podjąć decyzję - najlepiej sprawdż jakie okna ma brat, na jakim profilu. Jesli Ci odpowiada to sorki za zamieszanie w głowie :)

Kochani mam wielka prośbę może ktoś doradzi z czego z czego budowac domek. Co sądzicie o ytongu. :D

Mika, ytong to bardzo dobry materiał. Można go polecić, zwłaszcza, jeżeli budujesz ścianę jedowarstwową. Tu ytong nie ma sobie równych. Przy dwuwarstwowej możesz budować z gazobetonu z innych (tańszych) firm, gdyż wówczas i tak ściana będzie przykryta ociepleniem.

Witam

Powiedzcie mi jakie są rozmiary standardowe bram garażowych :o

Mam garaż 2-ustanowiskowy z dwiema bramami. Maksymalną szerokość mam 2,55 cm, planuję bramę segmentową.

Muszę zrobić nadproże bram, a nie wiem na jakiej wysokości.

Czy produceni bram zakładają jakies wymiary standardowe, które są tańsze od wymiarów pod zamówienie, czy rozmiar "nie ma znaczenia" i cena jest proporcjonalna do wielkości bramy?

Bardzo proszę o szybką poradę. :)

Pozdrawiam

Podaję namiary na mojego dekarza, co prawda do końca roku jest raczej zajęty, zlecenia przyjmuje głównie po zachodniej stronie Poznania, ale może komuś na przyszłość się przyda. Robotę wykonał solidnie, KB zadowolony jest zwłaszcza z obróbek przy rynnach (powiedział że porobi zdjęcia i będzie pokazywał dekarzom na innych budowach jak prawidłowo to powinno wyglądać). Jedyny minus że wszedł na dach z dwutygodniowym opóźnieniem, ale więźba też przyjechała opóźniona więc jakoś to przebolałam.

p. Grynia 692479373.

Poszukuję natomiast ekipy do ocieplenia + tynków zewnętrznych - oczywiście sprawdzonej, niezawodnej i taniej ;-) Może ktoś kogoś polecić?

Pozdrawiam,

Aga