Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Pisałem już o tym na bla bla bla, ale ponieważ nie wszyscy tam zaglądają, ponowię sprawę tutaj.

Chodzi o liczenie powierzchni tynków do rozliczenia. Mi wyszło 291 m kw. a majstrowi 311 m kw. Rozmawiałem z majstrem i znaleźliśmy przyczynę. On liczy pow ścian w całym domu. Okien nie odejmuje, ale OK, to rozumiem. Natomiast śmiesznie liczy otwory drzwiowe. Przyjmuje jeden otwór jako dwa metry kw i odejmuje ich liczbę od łącznej pow ścian. Jak dla mnie to trochę nie teges, bo u mnie wziął sobie 6 otworów razy 2 metry kw i odjął 12 metrów od łącznej powierzchni. Ale przecież ściana ma dwie strony, obie są otynkowane, i obie mają otwór. Więc z jednej strony odliczam 2 metry kw. i z drugiej też.

Ciekaw jestem jak jest przyjęte. Czy u innych foumowiczów liczono podobnie?

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Powiedzcie mi jakie są rozmiary standardowe bram garażowych :o

Mam garaż 2-ustanowiskowy z dwiema bramami. Maksymalną szerokość mam 2,55 cm, planuję bramę segmentową.

Ja jestem już po decyzji w sprawie bramy. Wybrałem Krispol szer. 2,5m wys 2,25m, ale wiem że robią też na wymiar, choć oczywiście są droższe.

Wybrałem Krispol bo ma w standardzie 4cm grubości i piankę w środku. Za tą samą cenę dostałem ofertę z Hormana 2cm gr bez pianki. Więc wybór był prosty...

Okazało się że lepiej wziąć bramę od firmy która się w tym specjalizuje niż od firmy od krórej brałem okna - u minie 300 zł różnicy :o

Ja jestem już po decyzji w sprawie bramy. Wybrałem Krispol szer. 2,5m wys 2,25m, ale wiem że robią też na wymiar, choć oczywiście są droższe.

Wybrałem Krispol bo ma w standardzie 4cm grubości i piankę w środku. Za tą samą cenę dostałem ofertę z Hormana 2cm gr bez pianki. Więc wybór był prosty...

Okazało się że lepiej wziąć bramę od firmy która się w tym specjalizuje niż od firmy od krórej brałem okna - u minie 300 zł różnicy :o

Ile zapłaciłeś? Możesz zdradzić w jakiej firmie? Miałeś już montaż?

Marzin

ale jak można nie odejmować okien? Ja mam 2 okna 2,40 x 2,30 i tago mają nie odjąć? Coś nie teges....

Jak powierzchnia, to powierzchnia, a nie tak "czasem x 2"

Pozdrawiam

Wiesz, z oknami to jest tak, że nie policzy Ci powierzchni, to policzy za obróbkę. To akurat mieliśmy ustalone przed robotą i tego się nie czepiam. Chodzi o odejmowanie otworów drzwiowych.

Witam wszystkich,

jesli budujecie od wiosny, to pewnie tez jesteście po przejściach z zakupem materiałów - cos strasznego!!!

Alee, najwazniejsze, że idzie do przodu:)

Może komus zwolniły sie stemple budowlane - chętnie odkupię. Potrzebuje ok.150sztuk (do ustalenia) 2,8-3,0m długości. Jeśli ktos ma, to prosze o kontakt (608 133 003).

Jesli trzeba, to reflektuje tez na deski szalunkowe.

pozdrawiamy

Bardzo mi przykro, ale nikt nie odpisał na moje zapytanie z jakiego materialu najlepiej budowac. Może to wydawać się dla niektórych banalne pytanie ale ja proszę o jakieś podpowiedzi. Teraz poradzono mi ytong, ale obawiam się,że to może być drogo. Proszę o rady. Pozdrawiam. mika

De facto ma to małe znaczenie z czego się buduje ściany. Najważniejsze kryterium to cena, potem własne widzimisię -reszta to marketingowe bzdury.

Mąż jaloski

Umowę podpisałem z firmą Ergo

Jeszcze nie miałem montażu, więc nie będę ich polecał w ciemno. Dam znać pod koniec sierpnia.

Zapłaciłem zaliczkę, brama będzie mnie kosztowała około 3100zł (złoty dąb, bez silnika).

dotles, a który panel wybraliście? Mnie interesował szeroki gładki...niestety Krispol miał szokujące ceny na ten panel. Dla poszukujących bram garażowych polecam firmę Jolrom z Przeźmierowa - oferują te same bramy co Krispol - ale (w mojej ocenie) mają rozsadniejsze ceny - przynajmniej na panel gładki.

dotles, a który panel wybraliście? Mnie interesował szeroki gładki...niestety Krispol miał szokujące ceny na ten panel. Dla poszukujących bram garażowych polecam firmę Jolrom z Przeźmierowa - oferują te same bramy co Krispol - ale (w mojej ocenie) mają rozsadniejsze ceny - przynajmniej na panel gładki.

Możesz też zajrzeć do firmy Robson (link: http://www.robson.com.pl/?k=1 ). Mają bramy Krispola, Hormana, ale nam spodobała się firma Normstahl. Ma wystandaryzowane ceny poszczególnych paneli (nie ważne który wybierzesz) a wygląda to wszystko solidnie. I dość zorientowana w temacie obsługa.

pozdrawiamy[/url]

Zakończyły się już u mnie prace murarskie ścian. Zostało mi 8 palet siporeksu 24. Jeżeli ktoś by reflektował to mogę tanio upłynnić (by kupowany jeszcze przed podwyżkami).... Odbiór - Kicin

Wiiadomość na priva

A może zostały Wam jakieś stemple budowlane, albo gdzies w sąsiedztwie - chetnie odkupię. Szukam i szukam i jak na złość nie ma żadnych ogłoszeń z okolicy.

pozdrawiam

Umowę podpisałem z firmą Ergo

Jeszcze nie miałem montażu, więc nie będę ich polecał w ciemno. Dam znać pod koniec sierpnia.

Zapłaciłem zaliczkę, brama będzie mnie kosztowała około 3100zł (złoty dąb, bez silnika).

my też mamy bramę Krispol złoty dąb panel tłoczony kosztowała nas 4kawałki z napędem z pilotem i podobno jakieś lepsze sprężyny, zakładała na właśnie firma Ergo.

Brama ok i montaż chyba też :wink:

pozdrawiam

atka